Borknagar
Artist

Borknagar

NPS anbefaler

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Borknagar

Borknagar viser igjen verden hvorfor det er nordmenn som sitter på black metal-tronen med sitt 11. album «True North» som ble sluppet fredag 27. september 2019. Fullengderen markerer også bandets 25-årsjubileum, og har allerede fått strålende anmeldelser verden over.

Svartmetall-pionérene inviterer lytteren med på en musikalsk reise av de sjeldne. Fra det introspektive til det eksplosivt ekstroverte, gjennom fjorder og over fjell. De speiler alle livets fasetter gjennom et variert og mangfoldig musikalsk landskap. «True North» er et uvanlig norsk metal-epos med vidsyn, dybde og særegen signatur, som samtidig drar veksler på alle epoker i bandets 25 års lange historie.

«True North» er på ingen måte et konseptalbum og tematisk flagger vi definitivt på flere enn bare en stang. Men når det er sagt, har vi alltid hatt et naturalistisk perspektiv i tekstene våre. På sett og vis kan det vel sies at vi står ved et grantre i snøføyken og skuer ut på den store verden. Tradisjonelt har tekstene våre vært preget av mye naturfilosofi, og langt på vei har vi foretrukket å undre oss sammen med lytteren fremfor å flagge noe konkret budskap. Med «True North» bryter vi noe med denne tradisjonen, da vi i denne omgang ønsket et litt mer realitetsnært utrykk generelt. Vi ønsket kort og greit å være litt mer direkte», forklarer grunnlegger og gitarist Øystein G. Brun.

Borknagar søker tilbake til røttene og musikalsk sett har albumet den klassiske Borknagar-signaturen. Musikken oppleves som tidvis mektig og storslagen, andre ganger naken og sårbar. Borknagar tar lytteren med på en reise gjennom livets årstider. Fra den fargesterke gryningen til den ubarmhjertige gråningen.

«Vi har alltid, og særlig på dette albumet, søkt et organisk og levende lydbilde i en verden der man som musiker konstant trekkes mot det generiske, skolerte og forutsigbare. Likeså er det viktig for oss at lydbildet står i stil med musikk og tekster. Således har Jens Bogren håndtert dette materialet på en suveren måte. Det låter organisk og nært, nesten intimt, men allikevel storslagent og luftig», legger han til.

Albumet «True North» inneholder ni nye låter svøpt i et lydbilde mikset av Jens Bogren. Bandets etterlengtede fullengder er tilgjengelig fra fredag 27. september på vinyl, digitalt og et begrenset antall digipacks. Digipack’en inneholder 2 eksklusive bonusspor.

«Det som skiller denne produksjonen fra mange av albumene vi har gjort de siste 10 årene, er at vi denne gangen brukte mye tid og ressurser på å jobbe som et band, slik man gjorde i gamle dager. Med dagens teknologiske muligheter er det veldig fort at man som band blir sittende på hver sin tue og gjøre sine ting. Naturligvis en praktisk løsning i en ellers travel hverdag, men for oss var det et poeng denne gangen å jobbe litt mer som en kreativ enhet. Det ga en veldig god og produktiv dynamikk gjennom prosessen, forteller Lars A. Nedland, før han fortsetter:

«Videre er den kreative bobla vi befinner oss i helt og holdent fredet, ingen får røre ved den. Vi har aldri gjort musikalske kompromiss eller innordnet oss etter hva andre skulle mene at vi burde gjøre som band. Musikalsk autonomi har vært helt elementært i bandet siden dag én. Dette gjør at det er et veldig personlig, nesten intimt, stykke musikk vi leverer, som på mange måter er uberørt av tidsånd, trender og hva det måtte være. Egentlig en oppskrift på kommersielt selvmord, men det har fungert for oss».

Borknagar kan by på flere gode nyheter til fansen. Sammen med albumet har det også blitt sluppet en musikkvideo til den rolige avslutningslåten «Voices». Regissert av bandets vokalist og keyboardist Lars A. Nedland, i samarbeid med Alexander Olsson og produksjonsselskapet RedinkFrame. Resultatet har blitt en vakker video som bringer frem gåsehuden, for så å få det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Borknagar fikk også en del oppmerksomhet tidligere i høst da de slapp en musikkvideo til «Up North» som var håndmalt av den anerkjente kunstneren Costin Chioreanu.

«Tematisk sett er “Voices” både en elegi og en introspektiv feiring av frihet. Det er en musikalsk gjengivelse av lengsel, og et skritt i retning av å bryte begrensningene vi belemrer oss med. En livstids kontemplasjon destillert ned til fem minutter med musikk», utdyper Lars.

«Etter krevende måneder og en massiv produksjon er det uunngåelig at man gjør seg noen refleksjoner om hvorfor man fortsatt holder på med dette tiår etter tiår», fortsetter Brun og legger til:

«Alle oppturer, nedturer og kamper man må ta både medvinds og motvinds. Ikke minst all den energi, forsakelse og dedikasjon man må være villig til å levere til enhver tid. Allikevel står vi her, 25 år etter vår første utgivelse med et hardt grep om vår musikalske visjon. Vi er yre og klare for nye musikalske eventyr, hvor enn ferden måtte bringe oss».

Borknagar skal spille på noen utvalgte festivaler høsten 2019, og legger så ut på en lengre verdensturné. Informasjon om deres kommende verdensturné vil bli annonsert i slutten av oktober.

«Det føles meget godt å kunne gi ut vårt 11. album og stå med rak rygg og si at vi aldri før har vært så inspirert som nå. Kanskje det ikke bare er vin som blir bedre med årene?» avslutter Øystein G Brun.

«True North» er det verdenskjente bandet sitt 11. album og inneholder 9 nye låter og 59 minutter med musikalsk råskap. Her får lytteren servert knyttnever av undring og nostalgi og låtskriving i ekte Borknagar-stil.

Innlegg

Svartmetall-legendene Borknagar feirer 25 år med nytt rått album
Intervju

Svartmetall-legendene Borknagar feirer 25 år med nytt rått album

Borknagar viser igjen verden hvorfor det er nordmenn som sitter på black metal-tronen med sitt 11. album «True North» som de slapp fredag 27. september, og [...]

BORKNAGAR – Voices
Musikkvideo

BORKNAGAR – Voices

Borknagar

BORKNAGAR – Up North
Musikkvideo

BORKNAGAR – Up North

Borknagar

20+5 Spillelister

Borknagar 20+5
20+5 Spillelister

Borknagar 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]