Foto: Linnea Syversen

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Del Tweet

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det gode. Det kollektive hjulet ruller i en enorm fart, og vi klarer ikke å ta vare på oss selv, hverandre eller naturen rundt oss.

Selv bestemte Anette seg for å bevege seg i et mye saktere tempo. Sangen «Lyden av Snø» ble faktisk til mens hun satt og mediterte i Akerselva midt på vinteren. Hun har sluttet å se TV og lese fryktbaserte nyheter, og lytter mer til kroppen og hjertet enn til hodet.

Selv om Anette Askvik er et ukjent navn for mange her hjemme, hylles hun av musikkelskere og lydentusiaster over hele verden. Musikken hennes spilles på verdens største hi-fi-messer, og hun selger mye vinyl og cd.

Vi sår en haug med frø hver dag. Bevisste og ubevisste valg som får konsekvenser for oss selv og andre. «Jeg tror på det gode i mennesket, men vi må vekke det moralske kompasset. Vi må våkne.»

«Lyden av Snø» er syv sanger vevet inn i lune pianotoner, gitar-sfærer, symfoniorkester, trompet og unike lydinstallasjoner i stål. Musikken er fremført av et knippe dyktige musikere som; Mathias Eick, Ole-Bjørn Talstad, Jørn Erik Ahlsen Alkanger, FAME’s Studio orchestra og Stahlquartett. Øystein Sevåg har skrevet orkesterarrangement og mikset låtene. Albumet er produsert av Anette Askvik.

Albumet består av syv nydelige låter i et vakkert og stemningsfullt lydbilde. Et nært og inderlig jule/vinteralbum til ettertanke, Vi kjenner på de sterke følelsene som gir oss både ro og sjelefred – et av årets fineste album, uten tvil!

Vi vil trekke frem tre låter fra albumet og det er «Lyden av snø» som er en usedvanlig vakker låt – en sjelden fin perle. Vil nevne den såre og fine «Nærmere enn du tror». Den symfonisk og magiske julelåten «O jul» må også trekkes frem som et høydepunkt på albumet i denne spesielle tiden – nå kan julefreden senke seg over oss.

Spesielt rundt jul er det nok mange som kjenner på ensomhet og savn. Når vi virkelig lytter, kan vi kjenne hvordan vi alle henger sammen. Vi kan gjøre bevisste valg til det bedre for oss selv og alt rundt oss.

Anette Askvik er en artist, komponist og produsent fra Stavanger. Tidligere har hun gitt ut tre studioalbum; «Liberty», «Multiverse» og «With Every Cell» på eget selskap Bird. Anette har turnert alene og med band i Norge og utlandet. Hun har skrevet musikk til flere NRK produksjoner, derav den prisvinnende dokumentarfilmen «22.07».

Vi tok en prat med Anette om blant annet albumet, samarbeidet med Øystein Sevåg og julen.

Gratulerer med albumet, «Lyden av Snø» som du har produsert selv. Kan du fortelle litt om det, prosessen rundt og hvem du har med deg på albumet?

Jeg begynte å skrive albumet for rundt to år siden. Jeg kjente at jeg virkelig trengte ro. Jeg synes det er utfordrende at alt går så fort. At alle har dårlig tid og man mister kontakten både med seg selv og andre. Da jeg begynte å skrive dette albumet bestemte jeg meg derfor for å ha god tid. Hovedmålet mitt i denne perioden var å være, i stedet for å gjøre. Jeg hadde ingen andre planer enn å sitte i bakgården med øynene igjen. Det som skjedde da var at sangene kom ekstremt fort. Det bare datt ned i hodet og ut gjennom munnen og hendene.

Jeg er veldig glad i å være i naturen og å være i vannet. Når jeg ser et vann, får jeg alltid så lyst å være oppe i det – også om vinteren. Det å begynne å meditere i vannet om vinteren har vært deilig. Å kunne kjenne innover mens det gjør vondt, og redselen sier «Nei, nå må du gå opp av vannet, dette er farlig». Å kjenne at innenfor sansene og følelsene, så er det helt rolig. Å føle at jeg er en del av elven. Å kjenne at nå er det ingen begynnelse og ingen slutt. Nå henger det sammen. Nå er jeg en del av alt.

De fantastiske menneskene jeg har med på albumet er Ole-Bjørn Talstad på piano, Mathias Eick på trompet, Jørn Erik Ahlsen Alkanger på gitar, Fames´s Stusio Orchestra og Stahlquartett som er helt unike instrument i stål, spilt av Peter Andreas, Alexander Fülle og Michael Antoni.

Øystein Sevåg har skrevet orkesterarrangement og mikset låtene på albumet. Kan du fortelle litt om det og hvordan ditt musikalske samarbeid med han kom til?

Jeg studerte ved musikkonservatoriet i Brisbane i Australia for mange år siden. Etter en konsert jeg hadde, kom en tysk fiolinist opp til meg. Hun bodde nemlig i Oslo og spilte med Øystein. «Han må du ta kontakt med», sa hun. Så da jeg flyttet til Oslo, ringte jeg Øystein som resulterte i at vi lagde debutalbumet mitt, «Liberty» sammen. Øystein er en fantastisk komponist, musiker og produsent. Jeg elsker å samarbeide med han. Så inspirerende og lærerikt, og ikke minst blir det mange gode samtaler.

Anette Askvik bør gis på blå resept mot julestress – terningkast 5/6

Geir Flatøe, Stavanger Aftenblad

Hva ønsker du å formidle gjennom dette albumet, og hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Jeg vil gjerne at de som hører også kjenner på den roen som vi alle har inni oss. Mitt ønske er å få folk til å bremse ned. Så tanken var jo at lydbildet skal gi ro. Og det synes jeg at vi har fått det.

Hvordan vil du beskrive nettopp; «Lyden av Snø» og hva er ditt eget personlige forhold til snø?

Lyden av snø er det samme som lyden av ro. Man kan høre svake lyder i snøen, men bare om det er helt stille. Snøen representerer på en måte freden. Den har alltid føltes trygg for meg.

Hva føler du selv er det spesielle i Anette Askvik sitt musikalske univers?

Jeg liker å skape lydunivers som jeg kan flyte i. Samtidig må musikken være nær og ekte.

Du er kanskje et ukjent navn for mange her hjemme, men du hylles av musikkelskere og lydentusiaster over hele verden. Du har laget musikk til prisvinnende dokumentarfilmer. Kan du fortelle litt om hvordan du har fått disse mulighetene?

Dette med at musikken min har blitt brukt på hi-fi-messer rundt om i verden, det vet jeg ikke hvordan begynte, men jeg er svært takknemlig for det. Jeg har også vært heldig å få skrive musikk til flere NRK-produksjoner som jeg har lært masse av.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har sunget så lenge jeg kan huske. Jeg husker veldig tidlig at jeg fikk en frihetsfølelse når jeg kunne gå til musikken. Hvis jeg følte meg annerledes eller misforstått, så kunne jeg alltid gå til musikken. Der følte jeg meg komplett og fri.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Min absolutt største musikalske inspirasjonskilde er stillheten. Det er der alle de gode ideene kommer fra. I tillegg så er det alle lydene fra naturen; havet, bølgene, vinden i trærne, fuglene osv. Joni Mitchell og Björk er også to store artister som har vært med meg i mange år.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Det gikk mye i Celine Dion, Michael Jackson og Backstreet Boys. Jeg hadde ingen anelse om at det fantes så mye mer musikk der ute, så det ble mange gledelige overraskelser videre på veien.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Akkurat nå liker jeg godt å ikke høre på musikk. Det er mye ufrivillige inntrykk og musikk overalt hvor jeg går i byen. Så når jeg kan velge selv, så liker jeg best å ha det stille. Men jeg har en liste over album jeg skal høre på når det er tid for det. Og jeg er helt enig – det er ufattelig mye bra norsk musikk.

Hva er det mest spesielle øyeblikket du har opplevd så langt som artist?

Det var spesielt å høre et helt symfoniorkester spille låtene mine for første gang under innspilling av «Lyden av snø» -albumet. Jeg strigråt hele veien.

Hva er den beste litterære og filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg er egentlig veldig glad i gode filmer, men nå er det lenge siden jeg har sett film. Jeg har hørt en del på lydbøker i det siste; Eckhart Tolle og Deepak Chopra tar meg tilbake til øyeblikket når tankene begynner å spinne.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Det er en lang liste. Det er så mange norske musikere jeg kunne tenke meg å jobbe med at jeg ikke kan begynne å ramse opp.

Er det noe du liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Det jeg liker aller best med førjulstiden er alle lysene. Lysene ute, i vinduene og på himmelen.

Jeg har masse levende lys hjemme. Og så har jeg laget en takknemlighetskalender som jeg gjør sammen med barna mine; Hvor vi minner hverandre på de små tingene som vi kanskje tar for gitt.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie?

Vi feirer annethvert år i Stavanger og Oslo. I år skal vi være i Oslo. På julaften pleier det å være grøt med mandel midt på dagen. Jeg liker å gå i kirken på julaften. Jeg er ikke en del av noen religion, men veldig spirituell. Får se om jeg får de andre med meg. Julemiddagen etterfølges av nissebesøk, gaver, skravling og musikk.

Hva står på menyen på julaften?

Jeg er oppvokst med pinnekjøtt på julaften. Kombucha er favorittdrikken min og i år har de fått en julevariant som er veldig god. God julegløgg med eple, nellik, stjerneanis og kanel er også en favoritt – og lukten av mandariner!!! Jeg er glad i vegansk mat og bytter gjerne ut alt sukkeret med honning eller noe som kroppen er mer fornøyd med. Ellers er jeg ikke så opptatt av tradisjoner. Det viktigste er å være sammen.

Hva vil du si er spesielt med julen og juletiden?

Dette med ønsker er magisk. Det å ønske seg noe. Både for seg selv og for andre. Kjenne på hvordan man ønsker å leve, hvordan man ønsker å være mot andre, og hvordan man ønsker at andre skal være mot en selv. Dette er spesielt viktig nå. Menneskeheten må vel snart ha nådd et toppunkt i kollektiv galskap. Det er lett å miste troen. Da er det så ekstra viktig å holde på ønsket om at dette skal være et bra sted å være for oss alle. Og hele tiden ta bevisste valg for at det skal skje.

Hva handler julen om for deg?

Jula handler om å være sammen uten å være et annet sted samtidig. Å legge bort telefonen og ha tid til hverandre. Å se hverandre. Det er ikke så viktig hva man gjør, nesten bedre å ikke gjøre så mye. Det er barna som eier jula. Det er akkurat som om barna har skjønt noe som voksne har glemt. Og om julen blir de voksne minnet på den magien som jo er der jo hele tida. Magien i å bare være. Magien i små steiner som blir til biler, og en pinne som blir en tryllestav. Å se jula gjennom mine barns øyne er det beste.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Mitt hjerte alltid vanker, tenn lys og Gabriels oboe er tre utrolig vakre melodier som umiddelbart kommer til meg. Jeg har hørt mange fine liveversjoner av Mitt hjerte alltid vanker, og har med Bugge Wesseltoft’s versjon i 20+5 listen. Hvis du spør neste år, er det fullt mulig jeg har andre favoritter.

Har du et par spesielle juleminner som du har lyst til å dele med oss?

Jeg husker som barn at det alltid var veldig mye gaver. En jul etter at jeg hadde pakket opp en haug med gaver og fått alle tingene jeg ønsket meg, følte jeg meg så tom. Jeg husker jeg lå i senga og kjente på følelsen av en slags ensomhet. Det er jo ganske ekstremt dette med mengden ting vi pakker inn og gir til hverandre. Er det noe vi allerede har alt for mye av, så er det ting. Fine ord, tegninger, bilder, opplevelser sammen er noe jeg blir veldig glad for. Mitt største juleønske er noe jeg har hatt på lista lenge. Jeg ønsker at vi finner tilbake til vår naturlige tilstand. Vi er natur. Vi er kjærlighet. Vi er fred. Mitt største ønske er at vi ser det.

Hvilke planer har du videre?

Neste november-desember, blir det konserter i Norge og Tyskland med albumet «Lyden av snø» og andre julelåter. I tillegg har jeg planer om å skrive og spille inn ny musikk på både norsk og engelsk. Det gleder jeg meg til.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]