Foto: Maren Walther

INGEBORG er ute med ny låt om utfordrende avstandsforhold

Del Tweet

Fredag 9. juni slapp INGEBORG den fengende låten «Femhundretusen» via Retrograde Records / Sony Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

«Det er ganske skamfullt å innrømme at man er sjalu, og det er flaut å være helt obsessed med snapmap* for å vite hvor kjæresten er til enhver tid – men avstandsforhold gjør meg litt gal».

Mellom Trondheim og Oslo, der Ingeborg Walther aka INGEBORG bor, er det mellom 491 og 529 kilometer, avhengig av hvilken vei du velger å kjøre. Så hun tok seg bare litt kunstnerisk frihet når hun regnet ut at det var 500.000 meter som skilte henne og ekskjæresten.

«Låten handler om utfordringene med å leve i et avstandsforhold. Uansett hvor mye man prøver å inkludere den andre så lever man jo to forskjellige liv. Man blir liksom ute av sync med hverandre. Og jeg hadde ikke engang tidsforskjell å stri med!»

INGEBORG forteller at hun synes det var flaut når hun kjente på sjalusi, og at hun brukte utrolig mye tankevirksomhet på å stresse over ting hun ikke har noe som helst kontroll over.

«Det å sjekke snapmap hele tiden var et dårlig mønster jeg ofte havnet i. Det ble jo rene overvåkingen selv om det ikke handlet om kontroll. Mer et ønske om å være med i en hverdag jeg ikke tok del i.»

Virkelig?

«OK, OK, OK, så var jeg sjalu. Redd for at jeg skulle miste ham til dette andre livet jeg ikke var en del av.»

Det er allerede avslørt at fyren i Trondheim ikke lenger er kjæresten, men eksen. Hva skjedde? Tok sjalusien overhånd? Fikk han nok av snapmap-stalkingen? Var det dramatisk? Ble det full krig?

«Vi møttes da vi var bare 18 år og vi var sammen i over 4 år, og jeg føler at vi kanskje ville vokst fra hverandre uansett. Men han er en utrolig fin fyr som jeg har enormt mye respekt for, og jeg ser tilbake på det som en veldig fin periode i livet.»

En periode som inspirerte en veldig fin låt om vanskelige følelser mange kanskje kjenner på selv når det bare er noen, og ikke hundretusenvis, av meter mellom dem og den de er glad i. INGEBORG skrev låten med powerduoen Jim Bergsted og Helge Reinsnes Moen i Tobago samt Anders Kjær. Anders og Sivert Hjeltnes Hagtvet har produsert låten.

Vi tok en prat med INGEBORG om blant annet den nye låten, sjalusi, sommeren og hennes videre planer.

Gratulerer med låten, «Femhundretusen». Kan du fortelle litt om den, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Tusen takk! Det føles så bra at låten endelig er ute. Jeg skrev den en varm sommerdag i 2021 med Jim Bergsted og Helge Moen. Låten har siden det vært gjennom en del tweaks og finpussing og endte opp med å bli produsert av Anders Kjær og Sivert Hjeltnes Hagtvet som også er de to som produserer hele EPen min som kommer til høsten.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Gjennom «Femhundretusen» ønsker jeg å formidle den følelsen av å bo alt for langt unna den man er sammen med. Noe som var helt utrolig vanskelig for min del. Følelsen av å sitte i hver sin by og bekymre seg, kjenne på sjalusi og undre over om man glir fra hverandre måtte jeg bare skrive en låt om.

Hvilke tanker har du selv rundt det å være sjalu, er det greit å være det og i så fall hvorfor?

Jeg tenker at sjalusi er til en viss grad et sunnhetstegn. Det viser at du bryr deg om den personen du er litt sjalu på og er redd for å miste den, men det er klart at hvis sjalusien bikker over til å ta over alt kan den være ganske så destruktiv.

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Jeg vil si at mye av det unike i mitt musikalske univers er hvordan vi finspisser på vokal-produksjonen og alltid leter etter å finne de «spesielle» trekkene ved stemmen min. Jeg er også veldig opptatt av at lydlandskapet skal oppleves som stort og svevende, men samtidig nært og sårbart.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Musikk og sang har alltid vært med meg og jeg har sunget hele livet. Det begynte med pendling inn til Oslo for å spille i en musikal da jeg var åtte år og siden det har det gått i ett med både konkurranse-dans, musikk, teater og musikaler.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Det å være artist i Norge i dag kan gjøres på så utrolig mange måter. Men det folk skal vite er at det er så utrolig mye mer enn å bare lage musikk, det er merkevarebygging i alle ledd, du skal rett og slett styre din egen bedrift der du selv er produktet som skal «selges» og det kan være utrolig tøft til tider. Men har du de rette folkene rundt deg som vil deg vel og er villig til å gjøre det lille ekstra og dra i samme retning kan man komme så utrolig langt.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg føler min sterkeste side som artist er at jeg er skikkelig glad i å spille live, elsker å utvikle sceneshow og formidle låtene mine til publikum. Jeg blir selvfølgelig nervøs, men er veldig glad for at jeg ikke har sceneskrekk. Når det kommer til ting på privaten kan jeg være litt pysete på enkelte ting, men i artist-verden er jeg en veldig uredd type.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

En av de mest minnerike opplevelsene jeg har var da jeg spilte på IDYLL-hagen i Fredrikstad (en festival). Da spilte jeg en av mine egne låter og så mange sang med. Helt absurd og veldig stas.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Et veldig spesielt minne var å spille min første konsert i Oslo i fjor. Det å stå foran så mange mennesker og spille min egen konsert var helt magisk.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg vokste opp med mye jazz-musikk rundt meg. Jeg liker å synge jazz, men gjør det mest på privaten og i dusjen. Jeg har en indre drøm om å starte et jazz-prosjekt på siden om noen år. Jeg hører også mye på jazz når jeg er stresset, og det funker hver gang og jeg blir mye mindre stresset.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som en rastløs, kreativ og undrende sjel. Elsker å trene, lage mat, gå på teater og konserter og være med venninnene mine.

Beskriv ambisjonene med INGEBORG? Hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Ambisjonene med INGEBORG-prosjektet er å bli en av de største artistene i Norge, spille masse konserter og headline festivaler, deretter vil jeg jobbe meg utover i Norden. Let´s go!

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg blir veldig inspirert av Stig Brenner, Cezinado og Emilie Nicolas. Henter også masse inspirasjon fra Julie Bergan sin harde jobbing og Zara Larsson sitt syke sceneshow.

Hva er den beste filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut?

Jeg fikk endelig satt meg ned og sett filmen «Verdens verste menneske», det er den fineste filmen jeg har sett på lenge og jeg tar meg selv støtt og stadig i å tenke på den.

Hva er dine sommermat-favoritter?

Om sommeren må jeg alltid ha en kald Nocco Miami klar i kjøleskapet. Er skikkelig glad i grilling, bakt potet og masse stekte grønnsaker. Gi meg en iskald Cola Zero på toppen der så snakker vi.

Hva er det beste du vet å gjøre på sommeren?

En perfekt sommerdag for meg er å sove til jeg våkner, spise en god frokost, dra å trene på morgenen med noen gode venner, så drar vi på stranden og så spiller jeg konsert på kvelden. Yes please!!

Hvilke planer har du for sommeren?

I sommer skal jeg spille konserter, ta skikkelig ferie og trene masse crossfit!! Elsker å melde meg inn i en crossfit-boks og gå skikkelig inn i treningsbobla! Jeg bruker trening til å bli bedre på scenen og for å holde synge-kondisen oppe.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Jeg skal gi ut EP til høsten og gleder meg helt enormt til det, skal også spille en del live og lage masse ny musikk. Jeg gleder meg.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]