Foto: Ida Bjørvik

Kurt Nilsen feirer 20 år som artist med kjærlighets-EP og turné

Del Tweet

Fredag 9. juni slapp han EPen «If Love Was A Song» via Lord Records/Sony Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

EPen inneholder fem låter om kjærlighetens uransakelige veier.

«Jeg er ekstremt klar over hvor privilegert jeg er som jobber for Kurt Nilsen AS. Jeg blir aldri lei, ikke bare fordi det handler om å lage og spille musikk, men fordi jeg har mange forskjellige roller sånn at jeg lærer noe nytt hele tiden. Riktignok er noen lærepenger tøffere enn andre, men dem blir det stort sett musikk av!»

Det er altså 20 år siden en ung rørlegger fra Åsane i Bergen overrasket dommerne, det norske folk, og kanskje også seg selv da han ble historisk vinner av Norges første Idol. Etter seieren har Kurt ikke sett seg tilbake; han har slått rekorder, toppet hitlister, vunnet World Idol og en haug med priser, sunget med idolet Willie Nelson, turnert land og strand med sitt eget band og som en del av kvartetten Lind, Nilsen, Fuentes, Holm, deltatt i Hver gang vi møtes og vært tilbake i Idol-sirkuset som dommer i to sesonger.

I 2010 ga Kurt ut julealbumet «Have Yourself A Merry Little Christmas», og hver jul siden har både musikken og han vært fast inventar på spillelister og scener. Julekonsertene har blitt kjær tradisjon for mange. Julen 2022 var planen at Kurt og bandet skulle takke for seg med fjorten (!) konserter i Bergen og tre utsolgte konserter i Oslo Spektrum før de ga julestafettpinnen videre. Sånn ble det ikke, midtveis i første Oslo-konsert kjente Kurt at det var noe akutt og alvorlig galt med formen og stemmen. Og etter endt show var det ikke bare rett i sengs, men også rett i karantene. For det var Covid som traff, brått og brutalt.

«Det kjentes virkelig fælt. Å være syk var jævlig nok, for jeg var skikkelig dårlig, men å skuffe alle som hadde billetter til de siste to konsertene? Nei, det var uakseptabelt. Så vi fikset det sånn at det blir nye konserter så jeg kan avslutte med stil i år!»

Det unike med 2023 er dog at du kan få oppleve Kurt og bandet live lenge før desember, og med en setliste krydret med splitter nye låter i tillegg til kjente og kjære hits.

«Jeg koser meg virkelig med å «gå på jobb» hele året, ikke bare en måned hvert år. Jeg har skrevet massevis av ny musikk, og selv om det var litt skummelt har det vært kjempegøy å dele den. Jeg har snakket i radio og podcaster, tøyset på TV og kost meg med å møte publikum igjen. Og nå kribler det i hele kroppen etter å slippe EPen og sette i gang med festivalsommeren.»

Kurt setter pris på det han har fått oppleve de siste 20 årene og snakker om alle aspekter av artistkarrieren med like stor varme og entusiasme. Han deler gladelig historier fra turnélivet, og han snakker varmt om å skape musikk; det å la en rytme, en setning eller trommingen av fingre på et bord være utgangspunktet for det som blir en låt. I hjemmestudioet står et trommesett, piano, et par bass og en stor samling gitarer.

«Gitar er hovedinstrumentet mitt, og jeg holder og spiller den fortsatt opp ned som jeg først måtte lære meg. Faktisk har jeg aldri lært meg noter eller regler, og jeg bare spiller på instrumenter til jeg finner ut av dem. Jeg elsker å skape, synge og spille sammen med andre, men tiden alene i studio er som terapi for meg. Så det å ha et studio hjemme som er ledig både tidlig og sent har vært helt fantastisk inspirerende. Jeg kan leke og kose meg i timevis, men allikevel rekke å være med familien, gå tur med hunden eller lage middag.»

«If Love Was A Song» er inspirert av romantisk kjærlighet, men også Kurts altoppslukende kjærlighet til musikk. De fem låtene på «If Love Was A Song» er skrevet og spilt inn de siste to årene. Tittelkuttet og «The Last Song About You», som er en duett med Alexandra Rotan, har Kurt skrevet med Eirik Grønner og Bjørn Bunes. Bergensbaserte Bjørn har produsert EPen, og spiller på flere av låtene. Han er, som gitarist Tommy Kristiansen, trommis Bjørn Sæther, perkusjonist Martin Winstad og trompetist Stefan Sporsén, helt sentral i Kurts sound. For selv om inspirasjonen som oftest kommer lett til den produktive jubilanten så er det å ferdigstille musikken et «labour of love» og noe Kurt helst gjør sammen med kjerneteamet han har bygget over tid.

NPS-redaksjonen: Eimen av musikalsk høytid brer om seg når Kurt Nilsen gir ut ny musikk, en artist som nærmest har blitt synonymt med den vakre julen her til lands. Men det er midt på sommeren, ikke en granbar å spore, og Kurt serverer en EP som oser av bittersøt og uanstrengt musikalsk eleganse. Få norske artister innehar denne iboende nerven, som først og fremst gjør Kurts stemme unik og gjenkjennbar -men også, og minst like viktig: gjør at han kan bevege seg mellom sjangre og på tvers av stilarter med kustus.

EPen inneholder fem sterke og varierte country/countrypoplåter i et nydelig, fengende og stemningsfullt lydbilde, og Kurt viser at det er her han hører hjemme, og han har med seg et knippe dyktige musikere som bidrar til at dette har blitt en flott musikkopplevelse. Vi vil gjerne trekke frem tre låter fra EPen. Den første er «The Last Song About You» som er en aldeles nydelig duett som han gjør sammen med Alexandra Rotan. Når to av landets gullstruper slår seg sammen så kan det jo ikke bli annet enn vakkert. Stemmene deres kler hverandre særdeles godt, og Alexandra skinner på denne låten. Hun har en stemme som også er skapt for country med en nydelig klang og med en sår og kledelig country-knekk som treffer. Vi sier absolutt ja takk til flere duetter med de to sammen. Den neste låten er «Can I Call» hvor Kurt viser seg fra en litt barskere side og som har et mer rockete uttrykk som passer stemmen til Kurt veldig godt. Dette svinger skikkelig og vi får fot for denne. Den siste er «If Love Was A Song» hvor Kurt briljerer – dette er «top notch». Det går fra det såre og skjøre til det helt sterke. Det er en praktballade som bare vokser og vokser og hvor Kurt virkelig får vist frem sin stemmeprakt og spennvidde. Vi gratulerer Kurt så mye med jubileum og ikke minst med denne flotte EPen.

Vi tok en prat med Kurt om blant annet den nye EPen og planene videre fremover.

Gratulerer med EPen, «If Love Was A Song». Kan du fortelle litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Tusen takk. Jeg begynte å skrive noen skisser og drodle med noen idèer for noen år siden, og så tok jeg etter hvert kontakt med Bjørn Bunes som er produsent og holder til i Bergen. Vi snakket sammen og skjønte fort at vi kunne lage fet musikk sammen. Så de siste to årene har vi jobbet i studio med låtene, skrevet nye ting underveis, og lagd en EP med låter som vi virkelig elsker. Grunnstammen for innspillingen har vært Bjørn og meg, pluss Bjørn Sæther på trommer og Tommy Kristiansen på diverse gitarer.

Vi vil også gratulere deg med 20-års jubileum som artist. Hva vil du trekke frem som høydepunkter for deg i din karriere?

Høydepunkter for meg de siste årene er å få lage og slippe en countryplate (Rise To The Occasion) i 2008 da alle holdt på med popmusikk. Det var en milepæl for meg, og en av de platene som for min del har betydd mest – ikke minst på grunn av samarbeidet med Willie Nelson og den bratte lærekurven det var å virkelig gå inn i den musikken.

Hva handler denne EPen om, og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Denne EPen handler om selvopplevde ting og alle lærdommer man kan ta med seg fra det. Kjærlighetsbrudd, kjærlighet for musikken, gode opplevelser og både tunge og fine stunder. «Can I Call» for eksempel handler om når du er midt oppi livet når det koker som verst i alle kanter og man stiller spørsmål om dette er noe man tør å gå for.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Utgangspunktet var et organisk og levende lydbilde som klarer å sette lytteren i en spesiell stemning. Det var i hvert fall målet, og håper vi har klart å få det til.

Du har nok et spesielt forhold til alle låtene på EPen, men hvilken låt banker det ekstra mye for?

«If Love Was A Song». Den har et veldig annerledes lydbilde enn alt jeg har gjort før, mer sakralt og drømmende. Teksten er skrevet mer som et spørsmål; hvor finner man kjærligheten? Jeg er superhappy med hvordan den har blitt.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang?

Jeg begynte bare å synge. Jeg var 6 år, linoleumsgulv og Money for Nothing. Da var det gjort!

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Down to earth kind of guy! Fyller dagene mine med familie og venner, og så er jo veldig glad i å både spille golf og fiske når jeg har muligheten.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, og hvordan det har vært for deg?

Jeg slipper jo for eksempel countrymusikk i en tid og et land der den moderne popmusikken har størst kraft. Jeg ser egentlig bare utfordringer, og synes musikk er gøyere og mer spennende enn noensinne. «Country To The People».

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side som artist er nok kanskje at jeg er litt uredd og har i hvert fall lyst til å ta litt sjanser. Som da jeg lagde en norsk plate da jeg egentlig bare gjorde musikk på engelsk, da jeg lagde juleplaten, eller nå, når jeg lager countrymusikk i Norge i 2023.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg vil nevne tre. Da jeg fikk synge i Langesund med Willie Nelson, første konsert i Oslo Spektrum med Espen Lind, Alejandro Fuentes og Askil Holm, og da jeg spilte på Brann Stadion i 2003.

Er det noe du setter ekstra stor pris på i ditt eget musikalske univers?

Gutta i bandet! Grunnstammen har vært med hele veien. Tryggheten på veien og i livet generelt.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Hellbillies og Bjørn Eidsvåg er jo to artister jeg alltid har sett opp til. Og BigBang! Siste platen er helt fantastisk!!!

Hva er den beste litterære og filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg liker biografier, de om Neil Young og Willie Nelson er dødsbra! Og jeg elsker Yellowstone!!!!

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har vokst opp med MTV og gamle countryplater som mamma spilte. De har satt tydelige spor for hva jeg liker i dag.

Hva er din sommermat-favoritt?

Ingenting slår ferdigmarinerte nakkekoteletter på grillen!!

Hvilke planer har du for sommeren, og hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Turnè i sommer, turnè i høst, turnè til jul! Endelig tilbake på veien! Håper å få se dere!!!

Du ser Kurt Nilsen og bandet på følgende festivaler sommeren 2023:

16. juni – Rådhusplassen, Skien
24. juni – Elvebris, Elverum
30. juni – Foynhagen, Tønsberg
1. juli – Beach Club, Kragerø
27. juli – Rørvikdagan i Rørvik
28. juli – Countryvestivalen i Seljord
29. juli – Drøbak Havnefestival
4. august – Blinkfestivalen i Sandnes
11. august – Gatafestivalen i Fauske
2. september – Lofoten Countryfestival

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]