Foto: Simen Sjølund

Maria Wilhelmine med solid låtsnekring på fin og nær debut-EP

Del Tweet

De siste årene har Maria Wilhelmine skrevet låter for og med andre artister over hele verden, og har opparbeidet seg bred erfaring som låtskriver og artist. Gjennom flere år og ulike musikalske retninger har hun utforsket sin musikalske sound, og med sitt første EP-prosjekt har hun virkelig funnet den.

Fredag 2. juni slapp hun EPen «Grow» på Pink Soda Records, og som tar lytterne med til et popunivers bestående av både sårbare ballader og dansbare poplåter.

«Grow» er en samling av seks poplåter om å tørre å ta sjanser, stole på magefølelsen, og gå ut av komfortsonen og hvordan det å gå gjennom noe vanskelig kan føre til at man vokser som menneske. Alle låtene er skrevet av Maria Wilhelmine alene eller i samarbeid med andre låtskrivere, og som er produsert av Martin Wiik og Tim Gosden.

«Jeg har vært en ekspert på å skjule hvordan jeg egentlig har det, og alltid å fremstå som den positive og blide. Når man står noen nær som har det vanskelig er det lett å glemme seg selv. Hele livet har jeg fokusert på å være sterk for andre og har lært verdien av å hjelpe de rundt meg. Det er jeg veldig takknemlig for, men på et tidspunkt innså jeg at jeg mistet meg selv i det fullstendig. Jeg har innsett viktigheten av å sette grenser og anerkjenne også mine egne følelser i vanskelige situasjoner, og det siste året har jeg virkelig funnet tilbake til styrken i meg selv og har vokst veldig mye. Denne EPen er et produkt av et år med mange endringer i livet, og jeg er veldig stolt av både hvordan jeg har utviklet meg som menneske og av musikken som har kommet ut av det», sier Maria Wilhelmine.

Låten «Heaven» som ble sluppet i mars ble umiddelbart listet på NRK P1 og Adresseavisen omtalte låten som en «storskala moderne poplåt». Med tittellåten «Grow» som ble sluppet i mai viste hun en roligere og mer sårbar side. Aftenpostens anmelder skrev om låten at «etter å ha brukt praktisk talt hele livet på å skrive låter, viser hun muskler her» og i Adresseavisen ble låten trukket frem som «tydelig personlig» med en «uttrykksfull vokal».

NPS-redaksjonen: Maria Wilhelmine EP-debuterer på en særdeles bra måte. Hun viser at hun er en dyktig låtskriver med god meloditeft. Låtene hennes er både fengende, følsomme og ærlige og som holder en meget god internasjonal standard. Dette er en artist å se opp for og som det blir spennende å følge med på videre. Vi vil trekke frem tre låter fra albumet og det er den heftige låten «Heaven» som er en skikkelig pop-perle med et catchy og godt refreng som vi får virkelig fot for. Den neste er «Better Off» som er en deilig energisk poplåt. Til sist vil vi nevne «Grow» som er en nydelig, skjør og ærlig kraftfull popballade.

Maria Wilhelmine er artist og låtskriver, født og oppvokst i Trondheim. Hun har sunget fra ung alder og allerede som barn gjorde hun flere profesjonelle opptredener. I ungdomstiden fant hun sin lidenskap for låtskriving, og i tjue årene tok hun endelig motet til seg for å følge låtskriverdrømmen. I tillegg til sitt eget soloprosjekt skriver hun også for andre artister i inn- og utland og har per i dag nærmere en million streams på Spotify og Apple Music som låtskriver og artist.

Singelen Painting in Shades Edapollo Remix (Faodail/Maria Wilhelmine) har blitt spilt på BBC Radio 1, og våren 2021 ble hun tildelt Sparebank 1 sitt talentstipend.

Vi tok en prat med Maria Wilhelmine om blant annet den nye EPen og planer for sommeren og videre fremover.

Gratulerer med EPen, «Grow». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den fra start til utgivelse?

Tusen takk! Jeg startet skrivingen av denne EPen i fjor. Jeg hadde nylig gått gjennom et brudd og hadde så mye inni meg som jeg ønsket å formidle. Jeg skrev låter med en del nye samarbeidspartnere jeg hadde truffet i fjor sommer på en låtskrivercamp i Belgia. Jeg hadde ingen planer om å lage en EP fra start av, men innså i oktober/november at dette og disse låtene måtte settes sammen til noe. Jeg kjente at det var så viktig for meg å få formidlet det jeg kjente på, og tror at flere kunne få trøst/glede og styrke gjennom å høre låtene. I tillegg så har jeg fått jobbet med så mange utrolige mennesker i denne prosessen, og bare det i seg selv har vært en gave. Tim Gosden, Martin Wiik, Kajsa Klemets, Tristan Henry og Michel Riecken har vært med på å skrive denne EPen og Tim og Martin har produsert og skrevet. Dette har vært mennesker som har hjulpet meg å prosessere tanker og jeg har hatt så mange fine samtaler med disse menneskene. Jeg kjente at det føltes så riktig å lage EPen og feire dette året og disse vennskapene.

Hva handler denne EPen om, og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Denne EPen handler om å tørre å gi slipp, gå ut av komfortsonen og huske på at man vil vokse av det. Jeg gikk igjennom et brudd, og måtte ta tilbake en kraft i meg selv. I denne perioden bestemte jeg meg for å gjøre det jeg hadde lyst til, selv om jeg syntes det var litt skummelt. Jeg kjente på mestringsfølelsen og ville bare utfordre meg mer og mer. Jeg møtte også noen fantastiske mennesker gjennom musikken, som har blitt nære venner. Disse hadde jeg ikke møtt hvis jeg ikke hadde turt å gå for noe jeg utgangspunktet syntes var skummelt. Jeg er evig takknemlig for at jeg lyttet til intuisjonen og våget å satse på noe jeg ønsket å gjøre.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Jeg har alltid elsket pop, men det som alltid har vært i fokus for min del har vært historiefortelling. Jeg ønsker å skape musikk som gir styrke, power, men også trøst. For min del vil var det viktig at produksjonen og lydbildet forsterket mine historier og den følelsen jeg hadde rundt låten. Jeg jobber mye rundt følelser når jeg skriver låter, og ønsker å lytte til magefølelse/intuisjon når det kommer til hvordan det skal «pakkes inn». Jeg har også vært så heldig og hatt med meg dyktige produsenter og låtskrivere som har forstått retningen jeg har ønsket å gå med låtene, og derfor har det vært lettere. Jeg har ofte med meg noen referanselåter eller produksjoner jeg liker når jeg skal skrive egne låter. Dette gir en tydelig retning for produsenter og låtskriverne i rommet for hvor låten skal hen. I tillegg så tenker jeg mye live når jeg skriver låter. Jeg tenker på hvilken type energi og følelse jeg ønsker å formidle. Jeg har også danset i mange år, og ønsker å kunne kjenne produksjonen i kroppen og kunne danse til låtene live.

Du har nok et spesielt forhold til alle låtene på EPen, men hvilken låt banker det ekstra mye for?

Alle låtene på EPen er veldig personlige for meg, og betyr mye på hver sin måte. Men jeg må si at «Heaven» er litt ekstra spesiell for meg da jeg skrev den på 27-års dagen min, og den ble et tydelig skille på et nytt kapittel i livet mitt. Den låten minner meg på hvor mye kraft som bor i hver og en av oss, og hvis man føler seg «liten», så ønsker jeg at den låten skal gi en boost til at man kjenner hvor RÅ man er. Så håper virkelig at den kan være like mye til hjelp for andre som den har vært for meg! Samtidig så kan man danse og virkelig kjenne den låten i kroppen. Elsker å gjøre den live!

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg var tidlig interessert i både musikk, dans og teater. Da jeg var 11 år var jeg med musikalen «Les Miserables» som lille Eponine på Trøndelag Teater. Å stå på scenen ble en del av hverdagen og det var der jeg følte meg hjemme. Senere var jeg også med på «Et Juleeventyr» også på Trøndelag Teater og en forestilling som het «Sound of Musicals», som var et show med ulike låter fra forskjellige musikaler. Jeg var utrolig heldig og hadde en helt fantastisk oppvekst. Jeg tror nok at jeg nesten tok det litt for gitt at jeg fikk lov til å drive med noe jeg elsket i så ung alder. Da jeg ble eldre studerte jeg dans på videregående og gikk musikkteater ved Bårdar Akademiet. Samtidig skrev jeg låter for meg selv som jeg ikke viste til noen. Det var noe med låtskriving som var så utrolig nært, og det gjorde det også skumlere å dele. Man kunne liksom ikke skjule seg bak noe. Nå er jeg så stolt over å ha skapt min første EP og turt å følge drømmen.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Energien, lekenheten og sterk meloditeft.

Om Better Off: En skikkelig fengende poplåt fra Wilhelmines ferske debut-EP. Hakkete rytmer og smidige tangenter blir et catchy bakteppe for den unge sangerens veldreide vokal. Mot slutten byr den på et gjentagende brekk som virkelig treffer i pophjertet. Dette er en stemme vi kommer til å høre mye fremover – terningkast 5/6

Eivind August Westad Stuen, Aftenposten

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg som en energisk, positiv og ganske sensitiv person. Jeg elsker å være med venner, familie, danse, trene, reise og ikke minst skape musikk. Jeg liker å ha mye å gjøre og jobbe mot ulike mål. Jeg har nok litt konkurranseinstinkt i meg som alltid ønsker å få til noe bedre eller utvikle meg. Det kan være en styrke, men også noen ganger litt slitsomt, haha. Jeg er nok en ganske rastløs person, men jeg føler meg som mest hjemme når jeg får opptre og skape musikk. Da kjenner jeg både fred og lykke inni meg på samme tid.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Det er absolutt en reise. Jeg visste nok ikke alt som kreves rundt det å være artist i dag, da jeg startet med dette. Det som driver meg er lidenskapen for å spille og dele, og skape musikk. Den er så sterk at også i motgang, så trumfer den alt. Men skal absolutt ikke legge skjul på at veien så langt har vært kronglete med mange opp og nedturer. Det som har gjort det verdt det er lidenskapen, menneskemøtene og den store kjærligheten for å skape og formidle.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg føler min sterkeste side som artist er at jeg har en stå-på-vilje og en «drive» som er så sterk. Det er nok den som gjør at jeg fortsetter å utvikle meg og hele tiden setter nye mål. Jeg vil si jeg er en relativt uredd type, men samtidig merket jeg etter videregående at jeg mistet litt av det. Jeg tror jeg tenkte mer på hva andre tenkte osv., men nå kjenner jeg heldigvis at jeg har fått tilbake mye av den ureddheten, og det er deilig.

Om Heaven: Deiiiiilig med pop! Maria Wilhelmine Steinholt Fosnes alias Maria Wilhelmine vil at man skal finne tilbake styrken og troen på seg selv. […] En powerlåt for bedre humør, ja takk!

730.no

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Hmm, jeg har mange gode minner fra liveopptredener, så det er vanskelig å velge. Men må si jeg synes det var utrolig spesielt å få åpne en konsert i en fullsatt Nidarosdomen med Hanne Krogh. Jeg var ganske ung, og husker jeg var supernervøs, men det var så utrolig mektig fordi jeg hadde tre store kor bak meg, og flere dyktige artister ved min side. Blant annet fantastiske Marianne Antonsen. Det var virkelig helt utrolig å få åpne den konserten – noe jeg aldri glemmer.

Hva er det morsomste eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Å høre en låt jeg har vært med på å skrive og synger på for artisten Faodail (Edapollo remix) på BBC Radio 1 var utrolig kult.

Er det noe du setter ekstra stor pris på i ditt eget musikalske univers?

Intuisjonen har alltid vært en viktig stemme, et verktøy og en ledestjerne for meg når jeg skaper musikk. Den gjør at jeg absorberer mye som kan transformeres til musikk og kunst.

Beskriv ambisjonene med Maria Wilhelmine? Hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Jeg ønsker å kunne spille konserter og berøre, glede og trøste mennesker med min musikk og energi. Jeg ønsker også å kunne fortsette å skrive musikk hvor historiefortellingen står i fokus.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg inspireres mye av menneskemøter og ulike erfaringer på godt og vondt i livet. Jeg har hørt mye på Emilie Nicolas, Highasakite, Ane Brun og Maria Mena.

Om Grow: Pianoballader er tydeligvis i vinden for tiden. Egentlig ikke så rart, de lyder jo fint. Også denne, presentert av Maria Wilhelmine. Den bygger seg rolig opp med både strykere og rytmer, før den plutselig er over. Etter å ha brukt praktisk talt hele livet på å skrive låter, viser hun muskler her

Eivind August Westad Stuen, Aftenposten

Har du en favoritt-matrett?

Jeg er veldig glad i italiensk mat, som pizza og pasta. Kan ha noe med at jeg har vært i Italia veldig mange ganger og vært så heldig og fått oppleve masse lokal italiensk mat. I tillegg smakte jeg ramen for første gang i fjor, og må si jeg ble positivt overrasket. Det er utrolig godt og jeg har spist det flere ganger dette året. Så det er en anbefaling om du ikke har smakt det.

Hva er den beste filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg så filmen «Der krepsene synger» og den gjorde veldig inntrykk. En historie om hvordan barndommen og omgivelsene våre påvirker oss, og om hvor viktig kjærlighet er for oss mennesker. Det var noen utrolige bilder og landskap i filmen som gjorde sterkt inntrykk.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har vokst opp med en mamma som er stor fan av Kate Bush, og en pappa som har hørt mye på singer-songwriters fra 70-tallet som Carole King, Linda Ronstadt, Dan Fogelberg og Jackson Browne. I tillegg hørte broren min på alt fra The Beatles til punk. Så jeg fikk virkelig oppleve ulike sjangre fra tidlig av. Det er jeg også veldig takknemlig for. Jeg vil si at Carole King er en artist som har vært med meg i mange år og hun vil nok alltid være med meg. Jeg synes hun har laget noen helt fantastiske låter og tekster som står seg like godt i dag. En utrolig låtskriver og artist.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Drømmer om å spille på en av scenene i Melbourne. Jeg studerte et år i Melbourne og fikk et helt spesielt forhold til den byen. Så det å kunne få lov til å opptre og holde konsert der en gang, hadde vært en drøm.

«Heaven» er en storskala moderne poplåt om å akseptere livets nedturer gjennom å like og akseptere seg selv.

Ole Jacob Hoel, Aftenposten

Hvilke planer har du for sommeren?

I sommer så skal jeg ta en liten ferie først, før jeg skal til Polen med noen av mine venninner for å se Beyonce-konsert. Det gleder jeg meg veldig til! I tillegg skal jeg skrive mer musikk og jobbe mot liveopptredener.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Planen for 2023 er å spille mer live. Å kunne møte mennesker og ha den direkte kommunikasjonen man opplever på konsert er helt unikt. Det ønsker jeg å prioritere mer i 2023. I tillegg skal jeg fortsette å skrive musikk og skape. Gleder meg til fortsettelsen av dette året.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]