Skambankt
Artist

Skambankt

NPS anbefaler

Konsertbilletter

Ticketmaster

Vår musikkvideokanal på YouTube

YouTube

Følg NPS Music på Facebook

Om Skambankt

Skambankt er et hardrockband fra Jæren i Rogaland, og bandet ledes av Terje Winterstø Røthing som også er kjent som gitarist i Kaizers Orchestra. Etter hva som må kunne betegnes som et av senere tids mest intense comeback med nytt album, livealbum, tre dobbeltsingler og 7-tommere, er Skambankt utrolig nok klare med enda en ny utgivelse. Den sjette på to år. I tillegg skjer dette i jubileumsåret 2019 som markerer 25 år siden barndomsvennene Terje, Hans Egil og Tollak møtte opp en formiddag for å lage de 9 første låtene til den aller første Skambankt-konserten som ble avholdt samme kveld. 25 år etter oppstarten i 1994 er det dog noe annerledes som er i vente fra Skambankt.

Mange forbinder nok Skambankt med massive gitarvegger, heftige trommer, energisk rock, punk og hardrock. Det er ikke feil å tenke det, men bak denne deilige massive veggen av lyd befinner det seg sterke låter og ikke minst sterke tekster. Dette kommer enda tydeligere frem når bandet nå skrur av forsterkerne og erstatter elektriske instrumenter med akustiske. De fleste låtene er i utgangspunktet laget med hjelp av en kassegitar, så veien til et mer åpent, dynamisk og akustisk uttrykk er ikke så lang som en kanskje skulle ha trodd.

Med et nikk til 90-tallets «Unplugged»-serie på MTV, tar Skambankt i 2019 et skritt til siden og tilnærmer seg gammelt og nytt låtmateriale på en annerledes måte. Bandet kaller det selv et overskudds-prosjekt, hvor de får utforske en sound og en type musikk de selv kun har hørt på, men aldri spilt. Så hvorfor gjør de dette nå? Kanskje det er det faktum at man har blitt voksne og ikke lenger må gjemme seg bak fuzz og høy lyd, og at man endelig tør å vise også den sårbare dimensjonen av bandet og musikken? Eller er det et «motsatt Skambankt» som etter mange år med undertrykte akustiske strømninger får feire sitt jubileum med total musikalsk frihet? Bandet vet ikke helt selv, men det skjedde – og det er de glade for i dag. De kaller det en musikalsk bursdagsgave til fansen og seg selv; en gave som slutter ringen etter en 25 år lang reise mellom to musikalske ytterpunkter.

«1994» inneholder én helt ny, og 11 kjente og kjære Skambankt-låter som viser deg bandet slik du aldri har hørt dem før. Nære, sårbare og med en dybde som trer frem når volumet går ned.

«1994» ble sluppet på Indie Recordings den 14. november 2019. Spilt inn i Coloursound Recordings 9. – 15. september og 23. – 28. september 2019.

Skambankt er: Vokal, Gitar: Terje Winterstø Røthing, Gitar, Vokal: Hans Egil Løe Abelsnes, Bass: Tollak Kalvatn Friestad, Trommer: Børge Sageng Henriksen, Tangenter: Jonny Engelsvoll

Gjester:

Gjestevokal: Camilla Rosenlund, Pedalsteel og tenorgitarer: Erlend Aasland,

Stryk: Renate Engevold, Cecilia Johansson og Einar Halle, Blås: Eilen Refvik, Bjørnar Lygresten og Nils Anders Refvik

Produsert av Roar Nilsen og Terje Winterstø Røthing. Lydopptak av Bernt Ove Kaasen og Jon Biland. Mikset av Mike Hartung og mastret av Morgan Nicolaysen i Propeller Music Division

Stryk skrevet og arrangert av Roar Nilsen. Omslagsfoto av Kristoffer Undheim. Omslagsutforming av Martin Kvamme. Tekst og musikk av Terje Winterstø.

I 2003 begynte de å spille sammen igjen, da som en kvartett og året etter ga de ut sitt selvtitulerte debutalbum, Skambankt. På albumet medvirket blant andre Prepple Houmb som gjestevokalist på sangen «KKK!». I 2007 kom oppfølgeren «Eliksir» etterfulgt av et år med turnevirksomhet i Norge og Danmark og festivaljobber blant annet på Quartfestivalen, Øyafestivalen og Malakoff Rockfestival. Høsten 2008 spilte de inn sitt tredje album, «Hardt regn», i Bekkstudio på Nærland i Hå kommune. Sangen «Malin» ble gitt ut som radiosingle fra albumet senere samme høst, mens selve albumet ble gitt ut 26. januar 2009. Etter utgivelsen la bandet ut på en lengre turné i Norge og Danmark hvor de blant annet varmet opp for det danske rockebandet D-A-D. 15. juni 2009 varmet bandet opp for AC/DC på Valle Hovin i Oslo.

Bandet fikk Spotify-prisen årets innovatør i januar 2014 for promoteringen av singelen «Voodoo» fra albumet «Sirene». Fans ble oppfordret til å sende inn gamle plastgitarer som ble smeltet om til eksklusive vinylsingelplater. Prisen ble utdelt under Spellemanndagene i forbindelse med Spellemannprisen 2013 i Stavanger.

Innlegg

10/10
Musikkvideo

10/10

Skambankt

Skambankt feirer 25 års jubileum med ny akustisk plate
Intervju

Skambankt feirer 25 års jubileum med ny akustisk plate

Etter hva som må kunne betegnes som et av senere tids mest intense comeback med nytt album, livealbum, tre dobbeltsingler og 7-tommere, er Skambankt utrolig nok [...]

Skambankt – Skumring
Musikkvideo

Skambankt – Skumring

Skambankt

Skambankts nye album er knalltøft, fengende og bunnsolid – kom deg på konsert
Intervju

Skambankts nye album er knalltøft, fengende og bunnsolid – kom deg på konsert

De har høstet mange lovord fra anmelderne for denne skiven, og Dagsavisens Mode Steinkjer triller 5 på terningen og skriver bl.a.: «Dette er udiskutabelt den mest [...]

Skambankt – Mantra
Musikkvideo

Skambankt – Mantra

Skambankt

Skambankt – Voodoo
Musikkvideo

Skambankt – Voodoo

Skambankt

20+5 Spillelister

Skambankt 20+5
20+5 Spillelister

Skambankt 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]