Foto: NPS Media

Her er de 10 beste albumene fra 2018

Del Tweet

Et nytt sterkt norsk musikkår skal selvfølgelig oppsummeres også hos NPS. Vårt musikkpanel deler her sine 10 album-favoritter fra 2018.

Vi valgte å vente med denne kåringen til året faktisk var omme, da redaksjonen var opptatt av at alle albumene fra 2018 skulle vurderes (det ble sluppet album helt frem til 2019 stod på dørstokken). Rekkefølgen albumene presenteres i er ikke en rangering, kun en måte å organisere utgivelsene på.

1. Spurv – Myra
(Fysisk Format)

«Myra» er fortellingen om skapelsen av nytt liv, endeløs glede og varm harmoni. Bunnløs og ærlig kjærlighet mellom mennesker, til naturen. Spektakulære norske fjorder som bader i solskinn, ærbødigheten ovenfor de gamle trærne i skogen. De som sakte vaier i vinden og har vært tidsvitner i hundrevis av år. Men «Myra» er også historien om døden, om forråtnelsen og om mørket som til slutt vil omfavne oss alle.

Assosiasjonene det musikalske og visuelle skaper (hittil begrenset til Christer Karlstad´s maleri), samt de åtte titlenes oppbygging som et dikt, gjør at «Myra» knyttes tett opp mot litteraturen og billedkunst. Albumet bryter barrierer sjangermessig, men føles også som et bredere kunstnerisk verk enn det rent musikalske. En konseptuell bragd.

Myra sounds like a classic. It´s the post-rock album to beat in 2018

Richard Allen, A closer listen
Intervju

Myra -en konseptuell bragd

Med «Myra» bryter Spurv barrierer. Vi omtaler albumet, intervjuer bandet og serveres en blodfersk 20+5 spilleliste. «Myra» er fortellingen om skapelsen av nytt liv, endeløs glede [...]

Les mer

2. Thea Hjelmeland – KULLA
(Theah Music)

Dette er et album som er både fint, spennende, interessant, fengende, lekent og snodig på samme tid, eller sagt med andre ord; kort og greit et genialt lite mesterverk. Man kan jo bare lure på hvor Thea henter sin kreativitet, inspirasjon, kunstneriske utfoldelse og uttrykk fra for å kunne skape seg sitt helt eget lille musikalske univers. Albumet er fylt til randen av leken og dansbar indie-pop, kleine skildringer og det magiske lydbildet Thea er kjent for.

På dette albumet får man servert en unik sammensetning av låter og stemninger, med alt fra det intime og sårbare til et brutalt ærlig skråblikk som river deg ut av din egen komfortsone. Hør bare på låtene «Nemesis», «Placenta», «Ritual» eller «Vacuum». Musikken er variert og hver sang lever sitt eget liv, men fellesnevneren er dybde og humor i tekstene.

Thea Hjelmeland lager de mest fengende låtene i Norge i år. Med et innhold et godt stykke bortenfor alminnelig poplyrikk, og vi har rett og slett aldri hørt noe lignende.

Dagsavisen
Intervju

Thea Hjelmeland har skapt et genialt lite mesterverk

Etter braksuksess, Spellemannspris og en pause fra rampelyset er Thea Hjelmeland nå tilbake med sitt tredje album, «KULLA» som hun slapp fredag 28. september, og som [...]

Les mer

3. Great News – Wonderfault
(Eget Selskap)

Vi har listet alle singleutgivelser fra albumet over tid, der vi spesielt vil trekke frem tittelsporet og «Told» som de virkelig store låtene. Sistnevnte er utstyrt med vers ut av en annen verden; tenk Kakkmaddafakka med pondus. Daze´n kommer klarest til uttrykk i låten «Untouchable», mens popens varme rytmikk og bass får ting til å for alvor gynge på for eksempel «You´re Mine» og «Forever». Det hele føles nydelig balansert; det er akkurat passe eksperimentelt uten å miste fokus, hver låt kjennes ut som del av en større helhet. Høydepunktene, og albumets klare hits, er skivens aller første; «Sleep it Off» og spor 3 «Make Me Feel». Førstnevnte er «Wonderfaults» mest rocka spor, godt hjulpet av tunge pianostabs og albumets beste vokal.

Arrangementet og refrenget skaper en nærmest psykedelisk tilstand, vektet med nedtonede partier vasket i reverb og samples av noe som høres ut som barn som leker. «Make Me Feel» er kort og godt et stykke smittende pop-perle av den allsangvennlige sorten, uten at det går på kredibiliteten løs – og det er akkurat dette som muligens best beskriver hele albumet; balanse, midt i mellom ytterpunktene -det er der vi finner gull.

Min anbefaling: Hold øynene og ørene åpne. Gutta har mye potensial og stil, de kan bli veldig store!

Lisa Ostheimer, Noisiv.de
Intervju

Great News leverer debutalbum ut av en annen verden

Great News lever opp til skyhøye forventninger med albumet «Wonderfault». Genierklærte og sagnomsuste konserter. Unisont hyllede singleutgivelser. Begeistring i det store utland. En trio den kulørte [...]

Les mer

4. Bendik Hofseth – Atonement
(C+C Records v2)

Hvordan kan vi reise oss etter å ha falt? Kan noe som føles ødelagt repareres? Hvordan etablerer vi tillit etter å ha blitt forrådt? Kan vi gjenvinne tro etter at tvilen har fått oss til å vakle? Hvordan kan vi oppleve forsoning etter tap? Dette er tematikken bak sangene på Bendik Hofseth´s nye album «Atonement». Albumet er kanskje best oversatt til norsk som forsoning eller prosessen med å bli hel igjen etter å ha blitt splittet.

I kristen forstand antyder ordet aksept av doktrinen om at Jesus tok på seg våre synder for å frigjøre oss, og det er i dette landskapet musikken beveger seg på denne utgivelsen. Musikken er et bud om at det er mulig å oppleve en helhet til tross for fragmentert og motstridende informasjon, til tross for at livet går oss i mot. Musikken er en representasjon av de lange linjene i et liv, hvor smerte kan gi næring til fordypet glede og hvor tap kan skape nytt rom for andre møter og konstellasjoner. Musikken kan favne motsetninger og de blir sugd inn og tatt med i et hele som går opp likevel. Den blir et bål hvor både musikere og lyttere kan varme seg og hente inntrykk, og hvor alle som vil kan hive på en kubbe eller to.

Det er verdt å lytte oppmerksomt til modne mennesker. Det er så vemodig og vakkert at det fester seg i første møte.

Aftenposten
Intervju

Bendik Hofseth setter ny gullstandard med «Atonement»

Bendik Hofseth er omsider tilbake med sin sjette langspiller til strålende anmeldelser. «Atonement» er denne «Ukens album» hos NPS. Hvordan kan vi reise oss etter å [...]

Les mer

5. Linni – Silkesvarten
(YGMG)

Linni droppet sitt nye album 28. desember og går dermed glipp av mange kåringer som denne. Nyheten om albumet førte til at vi valgte å vente med alt «årets»-relatert inntil musikkpanelet hadde fått en fair mulighet til å høre på «Silkesvarten» – og det var lurt. Linni er trolig utstyrt med hip hop-Norges mest reflekterte penn. Han kan like gjerne bruke høytflygende bilder og metaforer som beskrivelser av det hverdagslige og litt grå i sitt univers, presisjonsnivået er poetisk vakkert.

Det er i møtet mellom ytterpunkter essensen av Linni utfolder seg; det store og det små, det minimale og det pretensiøst grandiose, hatet og kjærligheten -humoren og det seriøse. Dette spillet mellom fraksjoner av hans personlighet har skapt en artistisk lekenhet som kommer frem til det fulle på «Silkesvarten», fra den noe urolige og mystiske innledningen med «Inn», til de potensielle hitene «Mammahmiah» og «Tempo El Gigante», til lavmælte «Takk for maten» og selve tittelsporet. Albumet er tematisk flytende og nye lag av lyrisk mystikk kler Linni godt, mens det konseptuelle føles like helstøpt og gjennomarbeidet som tidligere. Årets beste norske rap-album.

Runder av året med en knallutgivelse. Som et mørkt eventyr med mye magi

Gaffa
20+5 Spillelister

Linni 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]

Les mer

6. Emilie Nicolas – Tranquille Emile
(Mouchiouse Music)

Emilie Nicolas gjorde seg for alvor bemerket da hun slapp debutsingelen «Pstereo» i 2013 og albumdebuten «Like I’m a Warrior» i 2014. Albumet gikk til topps på VG-lista, ble kåret til årets beste norske album av Aftenposten og hun hentet hjem to Spellemannpriser som «Årets nykommer» og «Årets popsolist». Med sitt unike tekstunivers, sin teft for melodier og fengslende tilstedeværelse tok hun publikum med storm og ble av mange omtalt som et av våre aller fremste og mest spennende pophåp. Så ble det stille fra Emilie, og som følge av sykdom ble hun nødt til å ta en pause fra musikk og rampelyset.

I mai 2018 slapp hun endelig albumet «Tranquille Emile» som inneholder elleve velskrevne låter om det uhåndgripelige, men samtidig nære og hverdagslige med å være et menneske i den store verden.

Her møter vi en mer moden og erfaren Emilie, og det er både sårt og melankolsk på samme tid, og man kjenner også følelsen av savn og kjærlighet i låtene hennes. Albumet er nydelig produsert og gir et stemningsfullt, fascinerende og trolsk lydbilde, og med Emilies særegne og vakre stemme i tillegg skapes det musikalsk magi.

Det bobler viltert under overflaten i Emilie Nicolas’ kontrollerte univers

VG
Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

7. Karl Seglem – Nunatak
(Norcd)

Karl Seglem har en helt unik musikalsk stil der han sømløst syr sammen jazz og folkemusikk, og han er en ener på sitt felt. Ingen andre gjør det som Karl Seglem gjør, og det viser han ikke minst på sitt fantastiske nye album. Dette er stor kunst og nærmest utenomjordisk å høre på – ren magi. Albumet er en hyllest til naturen og setter fokus på miljøutfordringene som vi alle må ta stilling til, og han har fått strålende anmeldelser både i inn og utland for sitt mesterverk.

Aftenposten skriver blant annet «Sjelden har en sekser vært mer opplagt enn med «Nunatak». Videre skriver Jazzbloggen at «Bakteppet for hans nye album «Nunatak» inneholder mye. Raseri, fortvilelse, sorg – skapt med en solid dose musikalsk genuinitet» og kaster også seks på terningen, i tillegg til flere andre flotte anmeldelser.

Denne musikken berører, begeistrer og gir mening.

Aftenposten
Intervju

Miljøbevisste Karl Seglem hyller naturen på sitt nye mesterverk!

Fredag 9. november slapp den kritikerroste jazzmusikeren, komponisten og poeten Karl Seglem sitt nye album «Nunatak» digitalt, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. [...]

Les mer

8. Gåte – Svevn
(Drabant Music)

Når man fordyper seg i Gåte sitt musikalske univers ønsker man gjerne å bli der en stund, og rett og slett drømme seg litt bort, og det gjør vi. Med flotte tekster av folkemusikk-guruen Knut Buen, Gunnhilds særegne og fantastiske stemme pakket inn i et spennende og flott lydbilde er dette herlig å høre på. Dette er intet mindre enn progressiv folkrock på sitt beste. Det er mektig, rockete, trolsk, mystisk og fengslende, og med sterke innslag av hardingfele, fete gitarriff og deilig dundrende bass så spiller man dette høyt og tramper takten når Gåte byr opp til fest på sin særegne måte som bare de kan.

I søvne kommer drømmene. I drømmene er fantasien endeløs, og tiden tidløs. Tiden stopper opp når vi sover, og er en pause i livet. Derfor heter deres første album siden 2004, «Svevn».

Men best av alt, det låter like hypnotisk medrivende, pulserende, mektig og intenst som for 14 år siden

Dagbladet
Intervju

Mektig og heftig levert av Gåte!

Gåte er endelig ute med sitt første album på 14 år, «Svevn» som de har fått flotte anmeldelser for, og som er denne «Ukens album» på [...]

Les mer

9. The Good The Bad and The Zugly -Misanthropical House
(Fysisk Format)

GBZ har gjort det til en vanesak å gi ut album som lovprises i inn og utland. «Anti World Music» og «Hadeland Hardcore» kan nærmest regnes som pensum innenfor punkrock-segmentet. Med årets «Misanthropical House» har de begått kunststykket å videreutvikle scandirocken i akkurat passe mengde. Lyden av GBZ er fortsatt hardcore, det er skitten sound som gjelder og humoren gjennomsyrer stadig vekk bandets tekstunivers på flere forskjellige språk. Albumet er tro mot bandets identitet, men de lykkes også i å tilføre et knepp eller to med melodisk snert og (i mangel på bedre ord) organisert driv. Merkelappene «oljepunk» og «scandirockens tronarvinger» er fortsatt fortjente hedersbetegnelser, for all del, men med «Misanthropical House» beveger GBZ seg i retning av et bredere nedslagsfelt. Med låter som «Vik bak meg Satan» og «Sickness Unto Death» har de fått, og vil fortsette å få, stadig nye tilhørere.

Hærverk- og faenskapseminar med lyden på elleve

iTromsø
20+5 Spillelister

The Good the Bad and the Zugly 20+5

Les mer

10. Tom Roger Aadland – Songfugl
(Embacle)

På dette albumet synger han om både naturen og kjærligheten på en melodiøs, varm og god måte. Tom Roger sier selv at dette nok er hans lyseste og varmeste album til nå, og egentlig et veldig naturlig steg videre etter mørket i albumet «Rapport frå eit grensehotell». Han kaller seg en optimistisk melankoliker og det merkes også i hans tekster og musikalske uttrykk, og han har selv uttalt at han ser lys og mørke i nesten alt, og slikt blir det gode låter av som både du og jeg kan nyte på en av Tom Rogers sine plater, og dette albumet er intet unntak. Albumet består av alt i fra vakre følelsesperler som «Alle dei i ei», «Om du var ein songfugl» og «Det vakraste ordet» til den mer friske «Moskusen på Dovre» eller på hans hyllest til landsdelen hvor han har vokst opp i låten, «Vestland, Vestland».

Det Tom Roger holder på med er stor låtskriverkunst, og det er ikke uten grunn at han blir omtalt som en av våre aller beste låtskrivere og sangere.

Velprodusert, smidig og velspilt. Tom Roger Aadlands sjuende studioplate er kanskje blitt hans mest standhaftige og selvsikre – og emosjonelle.

Haugesunds Avis
20+5 Spillelister

Tom Roger Aadland 20+5

20+5 er en serie fra NPS Music hvor norske artister har plukket ut sin topp 20 liste med norske låter, og lagt på 5 av sine [...]

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]