Foto: Isak Okkenhaug/Hilda Holmdahl

Great News leverer debutalbum ut av en annen verden

Del Tweet

Great News lever opp til skyhøye forventninger med albumet «Wonderfault».

Genierklærte og sagnomsuste konserter. Unisont hyllede singleutgivelser. Begeistring i det store utland. En trio den kulørte pop-pressen ville yndet å kalle «supergruppe» ti år tilbake. Når bergensbandet Great News nå har sluppet debutalbumet «Wonderfault» lyttes det gjerne til med ører mer innstilte på å finne feil, lyter og mangler enn noe annet. Når bandnavnet i tillegg kan oppfattes som kunstneriske lovnader om storhet og oppildner til mer eller mindre «artige» ordspill, har Great News virkelig lagt lista høyt for seg selv og nebbet klart for hogg. Vi snakker pallplass i nasjonalt forventningspress. Vi snakker potensielt brutale overskrifter av typen «dårlige nyheter fra Great News». Sistnevnte kunne ikke bandet tatt med større ro. «Wonderfault» er, alle forventninger og kritisk innstilte ører til tross, allerede et av det nye årets store høydepunkter.

Bandet beskriver musikken som daze-pop, en noe mer energisk versjon av shoegaze´n som oppstod i UK sent på 80-tallet. Melankoli dynket i romklang og svevende, noen ganger sjøsyke, synther -men forankret og trygt plassert med hjelp av popmusikkens stødige ryggrad. Great News er også tunet inn mot rocken i godt porsjonerte doser, og jobber sånn sett ut i fra et ganske vidt sjangerbegrep det kan være vanskelig å sette i bås. Selvfølgelig har media laget en egen bås for musikk som ikke nødvendigvis kan eller burde settes i bås (Les: «indie»), og ordet «kunstpop» er nok et ord Great News kommer til å forbindes med i uoverskuelig fremtid. Men greit, la ord være ord en stund og la oss dytte alle forventninger og ønsker om å rasjonalisere og kategorisere til side.

NPS har listet alle singleutgivelser fra albumet over tid, der vi spesielt vil trekke frem tittelsporet og «Told» som de virkelig store låtene. Sistnevnte er utstyrt med vers ut av en annen verden; tenk Kakkmaddafakka med pondus. Daze´n kommer klarest til uttrykk i låta «Untouchable», mens popens varme rytmikk og bass får ting til å for alvor gynge på for eksempel «You´re Mine» og «Forever». Det hele føles nydelig balansert; det er akkurat passe eksperimentelt uten å miste fokus, hver låt kjennes ut som del av en større helhet. Høydepunktene, og albumets klare hits, er skivens aller første; «Sleep it Off» og spor 3 «Make Me Feel». Førstnevnte er «Wonderfaults» mest rocka spor, godt hjulpet av tunge pianostabs og albumets beste vokal. Arrangementet og refrenget skaper en nærmest psykedelisk tilstand, vektet med nedtonede partier vasket i reverb og samples av noe som høres ut som barn som leker. «Make Me Feel» er kort og godt et stykke smittende pop-perle av den allsangvennlige sorten, uten at det går på kredibiliteten løs. Og det er akkurat dette som muligens best beskriver hele albumet; balanse, midt i mellom ytterpunktene -det er der vi finner gull.

Vi utfordret Great News i å lage en toppliste bestående av 20 norske favoritter og 5 egne låter de setter ekstra høyt. I tillegg tok bandet seg tid til et lite intervju for at du skal kunne bli hakket bedre kjent med de:

Gratulerer med utgivelsen av det fantastiske albumet ”Wonderfault”. Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Takker. Det har vært en prosess, en reise, en glede og et slit. Alt på en gang egentlig. Det fine med det er vel at man blir bedre, lærer seg selv å kjenne og til slutt leverer noe man er stolt av. Noen av låtene kom til oss veldig enkelt, andre har vi tenkt, forandret og fikset på for å få til å gå opp.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Great News – Told

Har albumet en overordnet tematikk?

Når man sitter i studio dag ut og dag inn, ender det jo ofte i en eller annen samtale. Mye av tematikken i disse samtalene har fått plass på platen på den måten at vi har fanget det vi kanskje er mest opptatt av.

Wonderfault har vi valgt og kalle platen, med dette mener vi at man kanskje ikke alltid trenger å lete etter det perfekte gjennom skjønnhet, eller at man trenger å fremstå perfekt for å være nydelig. Vi tror at det perfekte er noe som finnes et sted mellom det imperfekte og ubalanserte, dette kan sees i sammeheng av alt eller deg selv, eller ingenting, det gir mening for oss, og vi håper lytteren også får noe ut av det.

Kan dere fortelle litt om deres musikalske bakgrunn?

Vi har jo med oss Kim Åge Toget Furuhaug, han er med i alle band og har spilt siden han var pitleunge. Even og Ole har brukt mye tid på å covre Iron Maiden. Ole spilte fele med et folkemusikkband før i tiden. Even er med i flere band enn Great News og gjør trippel-streak på øya i år.

Hvis vi ser helt bort fra alt som har med musikk å gjøre, hva slags interesser har dere ellers?

Najs, vi spiller playstation, vi går på fjellet, vi blir bedre mennesker for hver dag som går. Vi rydder og vasker hus, vi mekker mat og kjører bil. Meen vad jag verkligen vill göra är att köra nionittifyra med joystick Det är NAJS!

Vi har observert at det er en del interesse for Great News også i det store utland, kanskje spesielt i England. Er det konkrete planer for å gjøre “der ute”?

Det er det, og det er veldig bra. I april skal vi en tur til Nederland der vi gjør to konserter i Rotterdam og Amsterdam, derfra reiser vi til England og spiller en gigg i London. Videre skal vi spille på The Great Escape som er en engelsk bransjefestival. I sommer spiller vi på Vida Festival i Spania. Dette har alltid vært et mål, og det er veldig fett å se at det kommer interesse fra Europa.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Great News – Secrets

NPS har i tidligere artikler fokusert på hva som egentlig foregår i Bergen. Fra deres ståsted, hva er det med Bergen som gjør at såpass mange artister fra byen dominerer i sine respektive sjangre akkurat nå?

Nei si det, det er nesten vanskelig for oss å svare på det. Bergen er Bergen -den gir og tar, den er liten og stor samtidig. Folk er flinke, og flinke folk avler flinke folk. Det er dessuten et veldig godt opplegg rundt musikken i byen. Kommunen har støtteordninger og legger til rette for at man kan søke penger, i tillegg har du krefter som Vill Vill Vest og Brak som får med bredden, samtidig som de er med på å profesjonalisere bransjen mot en internasjonal musikkbransje.

Mens vi er inne på norsk musikk, er det noen norske artister/låter som har imponert dere personlig spesielt den siste tiden? Hvem ønsker dere å trekke frem?

Pish fra Kakkmaddafakka har begynt å lage egne låter under solonavnet Pish. Låter essefett. Young Dreams sin nye plate er helt dødsbra laget, de vinner nok sin andre «Oscar» for den. Softcore Untd. Ulovlig sjangerblanding som bandet fikser utmerket, fascinerende hvordan de greier det, legg merke til den nonchalante gitaren. Silja Sol – Spellemann, kongen av indie.

Hvis dere kunne plukket en norsk artist, død eller levende, til å bli et fullverdig medlem av Great News, hvem ville dere valgt og hvorfor?

Eddie Van Grieg på synth. Han var lav og hadde mørk stemme, vi kunne brukt han til mye, særlig på innsjekk hos Norwegian eller på Nachspielet til Odd Nordstoga.

Du kan oppleve Great News på følgende festivaler i 2018:

Bergenfest
Fres festival
Bygdalarm
Trevarefest
Øyafestivalen

Vida Festival (Spania)
The Great Escape Festival (England)

Sjanger

Norsk Rock

Det finnes utrolig mye fet norsk rock, og her har vi plukket noe av det for deg. Vi oppdaterer listen jevnlig med gode nyheter og krydrer [...]

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]