Foto: Kim Rognmo

Trygve Skaug viser ekte og nær visepop-kunst på sitt nye album

Del Tweet

Låtskriveren, lyrikeren og artisten Trygve Skaug er ute med sitt fjerde album, det kritikerroste albumet, «Sanger du skal få når du våkner», og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Det er ikke til å komme bort ifra at Trygve Skaug er en av våre fremste visepop-formidlere, og han har også blitt en av våre aller mest folkekjære artister siden hans solodebut i 2014. Hans låter både treffer og berører på en helt spesiell måte, og han er ikke bare en flott formidler, men også en dyktig verbal kunstner og låtskriver. Dette har gjort det til at andre kjente artister gjerne vil ha låter skrevet av han. Skaug står bak en rekke tekster og melodier brukt av artister som blant annet Maria Mena, Marthe Valle, Eva Weel Skram og Lewi Bergrud. Hans nye album er en herlig blanding med sterke lyriske tekster og gode melodier, og det er et album som du bare vil ha med deg hvor enn du er eller går. Om du føler på kjærlighet, svik, vennskap, angst, håp, tro, trøst eller savn så er det godt å ha en slik plate å fordype seg i. Hvis vi skal trekke frem tre låter fra albumet som berører oss ekstra så vil vi trekke frem «Sola over Moria», «Finne veien hjem» og «Kommer det storm».

Trygve Skaug ble først kjent som vokalist og låtskriver for bandet StMorritz. Sjangermessig beveger han seg fra lun pop til sjelfull folk og smårocka americana, alt blandet inn i en fin pakke med varme og ettertenksomme viser. Trygve debuterte som soloartist med albumet «Martyren» i 2014, han har også gitt ut diktbøker og krydrer derfor sine konserter med mikropoesi og varme historier. I 2015 kom julealbumet «Seine natt desember». I 2017 kom albumet «Sanger du skal få når jeg dør» som handlet om ting han ville rekke å si til de folkene han måtte huske å si det til. Han gjør gjennomsnittlig 100 spillejobber i året og musikken hans har siden 2010 ligget over 120 uker på NRK P1 A-, B-, og C-lister. I mars drar han ut på en stor Norges-turné hvor han blant annet skal spille for to fulle hus i Den Norske Operaen.

Han er en av de mestselgende lyrikerne i Norge og hans diktbok «Følg med nå» som kom ut i fjor ble en bestselger. Nå er han aktuell med diktsamlingen, «Ikke Gi Slipp» om kjærlighet, trøst og lengsel. Dette er en samling dikt for «hvermansen», og også for de som aldri leser poesi og kanskje knapt nok åpner en bok, slik at de kan både fatte og forstå det han formidler. Han blir kalt for «Instagram-poeten» fordi han startet med å legge ut sine dikt der, og han har i skrivende stund 113 000 følgere på Instagram. Vi tok en prat med Trygve Skaug om det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Sanger du skal få når du våkner». Kan du fortelle litt om det?

Takk!! Det er mange måter å våkne på. For meg handler hver låt på denne platen om oppvåkninger jeg har hatt, på en eller annen måte. Når lyset svir i øynene, selv om du kniper øyelokkene igjen. Det kan være på den vonde måten, idet jeg tok innover meg at barn som er like gamle som mine vokser opp i uverdige forhold i flyktningleiren Moria. Det kan være på den gode måten, idet de jeg er aller mest glad i minner meg på at de også er det i akkurat meg.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Sanger du skal få når du våkner handler om å sette ord på følelsene av å se endel ting helt på nytt.

En du kan stole på. Trenger du trøst, er Trygve mannen – terningkast 5

Geir Flatøe Stavanger Aftenblad

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Vi har jobbet mye med sound og tok oss veldig god tid. Dette føler jeg vi fikk igjen for, og Arne Aasland aka @arnepaalyd har hatt oversikt og tenkt helhet hele veien.

Han er med meg live og har også hatt overoppsyn og mikset platen.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Godt spørsmål. Jeg har latt vokalen tas opp i stort sett hele takes, og som oftest er det første take vi har brukt. Ellers er det vel ingen gjengangere på resten av sporene, de er ganske variert fremarbeidet.

Et solid stykke arbeid, Skaug har noe å fortelle oss – 9/10

Musikknyheter.no

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra platen?

«Sola over Moria» handler om Sofia som fyller å i flyktningleir. Der har jeg følt og tenkt ekstra mye underveis, og det er kanskje den jeg har flikket mest på tekstlig. Ellers er jeg nok emosjonelt sett tungt inne i alle låtene på denne skiven, hvis ikke er det ikke noe poeng å gi den ut.

Du er kjent for dine fine tekster og dikt. Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive?

Jeg bruker mye tid på å observere. Folk rundt meg, natur, byer, samfunnet, nyheter, leser mye.. Det er veldig mye forskjellig som inspirerte frem denne skiven.

Popstjernepoeten – voksen, velprodusert visepop – terningkast 5

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Låtskrivere og kunstnere kan av og til oppleve å få skrivesperre. Har du opplevd dette, og kan du i så fall fortelle litt om det, og hva du gjør ut for å komme deg ut av sperren?

Kort fortalt så går jeg da ofte å gjør noe annet. Det er også en del av skrivingen for min del, den inspirasjonen som må ligge i bunnen før jeg får ut noe som helst.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært en fin og lang tur, kjennes det som. Jeg har jobbet mye med platen, men også spilt en bråte med jobber.

Hvem er Trygve Skaug, litt om din musikalske bakgrunn og hva du liker å gjøre på fritiden?

Trygve er en fyr som liker å bruke en del tid for seg selv, og sammen med familien sin.. Så når jeg ikke er på jobb, er jeg stort sett sammen med fab four.

Jeg har vokst opp med mye visemusikk og salmer rundt meg, og det tror jeg har fått sitt å si for det jeg gjør og lager i dag.

Måtte det være en vekker for flere når Trygve Skaug setter ord på egne oppvåkninger – terningkast 5

Smaalenenes Avis

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Bob Dylan er mitt fremste forbilde, og det har det vært siden jeg oppdaget ham som fjortenåring. Han klarer å skrive hele verden inn i to linjer. Det er det tøffeste jeg vet.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg bruker mye tid på å høre på nye plater som kommer. Har fordypet meg i Ole Paus og Motorpsycho de siste dagene. Det gjør underverker for inspirasjonen.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Å selge ut operaen må være det sykeste jeg har opplevd i mitt spillende liv.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

I førjula i fjor fikk jeg spille konsert for en som hadde veldig kort tid igjen. Familien hans var med og det ble den siste kulturopplevelsen i livet hans. Det gjorde enormt inntrykk.

Før jul i fjor var det en som fridde under en av konsertene mine, og sånt blir jeg veldig grepet av. Å få være med i folks liv, sånn..

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Å få henge på som praktikant hos Alf Prøysen et halvt års tid ville vært fantastisk.

Kan du nevne en pleasure?

Jeg sniker meg av gårde på spa så ofte jeg kan.

Hvilket scene/sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg drømmer om å ha en stavkirketurné. Av alle de vakre plassene jeg har spilt på så er det kanskje den magiske stormkvelden på Træna som sitter dypest i meg.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Jeg skal på en svær turné i mars, det blir skikkelig stas. Det er mye fint som skjer i sommer før jeg lander i julekonsert i desember. 2020 blir helt nydelig, tror jeg.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Hva er det i vannet i Rogaland?
Intervju

Hva er det i vannet i Rogaland?

Rogaland har allerede gitt oss band som Kvelertak og Purified In Blood. Merk deg navnet «Ormskrik»; noe nytt og stort er på gang. Metal-miljøet i og [...]

TikTok´eren Bølgen singledebuterer med et brak
Intervju

TikTok´eren Bølgen singledebuterer med et brak

Fredag 3. juli slapp 19 år gamle Niklas Paulsen debutlåten «Er ikke verre» med et smell. Under artistnavnet Bølgen, har drammenseren allerede erobret videotjenesten TikTok, og [...]

Kohib leverer årets elektronika-album så langt
Intervju

Kohib leverer årets elektronika-album så langt

2020 har vært et mørkt år til nå, men som Kohib beviser til gangs på «In Mountains»; ut av mørket fødes noe lyst og vakkert. Platen [...]

Annie er endelig tilbake med ny musikk og varsler nytt album
Intervju

Annie er endelig tilbake med ny musikk og varsler nytt album

Den bergensbaserte DJ´n og popjuvelen Annie er endelig tilbake i rampelyset, og fredag 19. juni slapp hun sin første single på 5 år, den deilige og [...]

Tommy Vito´s modige oppgjør med rasisme og mobbing må lyttes til
Intervju

Tommy Vito´s modige oppgjør med rasisme og mobbing må lyttes til

«Lille monkey. Du er neger kom deg vekk», synger han. «Coffey» er en rystende låt, men den er først og fremst nødvendig. At Tommy Vito er [...]

Energisk og råtøff Blomst
Intervju

Energisk og råtøff Blomst

Oppløftende, lekne og energiske Blomst spiller garage-punk-rock med norske tekster rett fra levra. Hyllet for sine kick-as låter og rå frontfigur har Blomst vokst til å [...]