Foto: Silje Bjordal

Ida Knutsen er et nytt og spennende pop-talent fra Bergen

Del Tweet

16 år gamle Ida Knutsen har drevet med musikk siden hun var liten, og i januar 2018 ga hun ut sin første single, «Pieces». De siste årene har hun brukt på å finne sin plass i det store musikklandskapet. Med sin unge og særegne stemme, er hun nå klar for å vise verden hva hun har jobbet med. Fredag 7. februar slapp hun den catchy låten «Lost» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Her viser hun en helt ny side av seg selv, og låten byr på drømmende elektro-pop med en unik og sårbar vokal med et refreng som fester seg på hjernen. Ida skrev den på et låtskriverkurs i regi av AKKS, der AURORA og Silja Sol var med som inspirasjon. Der møtte hun også den unge og dyktige produsenten Sondre Skaftun, som har produsert singelen. De har hatt et tett og fint samarbeid og har sammen ferdigstilt låten. Det skal bli spennende å følge med på dette unge og lovende talentet, og hennes vei videre. Vi tok en prat med Ida om blant annet den nye singelen, møtet med Aurora og Silja Sol og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Lost». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

For meg er det å skrive låter en veldig spesiell opplevelse, og noe av det mest fanatiske med musikken. Man får endelig satt ord på de tingene som kanskje ikke er så lett å snakke om. I en låtskrivingsprosess lærer jeg å kjenne meg selv, og hvordan jeg skal få følelsene mine ned på et papir, og ikke minst, hvordan dette skal være noe både jeg og andre kan kjenne seg igjen i.

For meg handler «Lost» om håpløsheten rundt det å ikke tørre å fortelle hva man føler overfor folk, fordi man er redd for å bli såret. Man tør ikke å ta den sjansen, for tenk om det gjør at alt endrer seg eller at man mister hverandre.

Låten ble skrevet i en periode hvor jeg kjente veldig på at dette var min siste sjanse til å fortelle folk at jeg satt pris på dem. Jeg tror det handler mye om å ikke være så redd hele tiden, og rett og slett ta en sjanse.

Når jeg hører på låten i ettertid kommer alle de følelsene som jeg hadde da jeg skrev den tilbake. I studioprosessen har jeg lært mer og mer om å ha klare formeninger rundt hvordan jeg vil at låten skal være. Sondre og jeg har jobbet veldig bra sammen, og vært på samme spor fra start. Det har vært fantastisk å jobbe med han. Låten betyr veldig mye for meg, så jeg er ekstremt glad for at prosessen rundt har vært så fin som den har vært.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har jeg brukt på å finne min plass i det store musikklandskapet, og hvem jeg er som artist. Jeg har brukt tiden til å skrive låter og være i studio. I tillegg til å lære mer om stemmen min og hvordan man skal bruke den.

Hvem er Ida Knutsen og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en 16 år gamme jente fra Bergen. Livet mitt er stort sett skole og musikk. Musikk er det eneste jeg har lyst til. Det gir meg så mye god energi, og så får jeg satt ord på alle oppturer og nedturer man møter på i hverdagen. Det er ingenting annet jeg vil, så dette må jeg bare tro og satse på.

Du har drevet med musikk siden du var liten. Kan du fortelle litt om dette, din musikalske bakgrunn og hvorfor musikk er så viktig for deg?

Jeg har drevet aktivt med musikk siden jeg var 9 år. Har også drevet masse med teater, har blant annet spilt på Fyllingsdalen Teater. Nå går jeg på fordypningsprogrammet i rytmisk musikk ved kulturskolen, og tar sangtimer hos dyktige Ruth Nonseid. I tillegg skriver jeg låter og går i studio, men jeg har hele livet hatt et behov for å gi noe av meg selv og formidle noe til de rundt meg. Derfor har det ofte blitt mange opptredener hjemme i stuen opp igjennom barndommen, og jeg har egentlig alltid visst at det er dette jeg vil gjøre. Da jeg begynte å skrive låter, gå i studio og holde konserter, fikk jeg igjen en bekreftelse på at det er dette jeg må gjøre. Det å ha muligheten til å sette ord på følelser som både man selv og andre kan kjenne seg igjen i, er noe av det mest fantastiske med musikken.

Du har vært på låtskriverkurs i regi av AKKS. Kan du fortelle litt om dette kurset og møtet med Aurora og Silja og ditt samarbeid med Sondre?

Det var et utrolig fint låtskriverkurs hvor man fikk tips og triks fra store artister. Jeg hadde blant annet en veldig fin samtale med Aurora og Silja Sol som jeg har tatt med meg videre. De sa at det er din stemme og din musikk, og at ingen andre kan bestemme, og at man selv bestemmer over sin egen musikk. Det var gode ord å ta med seg fordi det er gjerne litt vanskelig å ta makten og bestemme når man er så ung som jeg er. Det var også de som tipset meg om å ta kontakt med Sondre Skaftun. Vi fikk snakket sammen på slutten av kurset og da avtalte vi at vi kunne snakkes. Det tok litt over en uke før vi avtalte å møtes i studio. Det har hele veien vært et veldig fint samarbeid hvor vi har skjønt hverandre, og for meg ble låten akkurat slik jeg ville den skulle bli mye takket være Sondre.

Du går til sangpedagog. Kan du fortelle litt om det og hvordan hun har inspirert deg til å satse videre?

Har gått hos sangpedagogen min Ruth Nonseid i 2 år. Det er veldig lærerikt og hun er utrolig støttende. Hun ser deg både som menneske og artist. Hun lærer meg noe nytt hver uke, og har veldig mye kunnskap. Etter at jeg begynte hos henne har jeg blitt mye mer bevisst på hvordan jeg bruker stemmen min og formidling. Hun motiverer meg hver dag til å både jobbe hardt med musikken og til å bli et bedre menneske.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å synge med Voksne Herrer på deres mandagskonsert i fjor høst. Jeg hadde et profesjonelt band i ryggen og jeg kunne bare fokusere på det å synge og formidle. Jeg sang «Lost» for aller første gang, og det var et veldig fint publikum og en veldig fin opplevelse. Det er en av de beste liveopptredenene jeg har hatt, og så var det veldig kjekt fordi flere av mine nærmeste var blant publikum.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det går mye i norsk musikk for tiden, og mine musikalske inspirasjonskilder er blant annet Highasakite. I tillegg går det mye i Astrid S, Sigrid, Aurora, Eva Weel Skram osv, men akkurat nå går det mye i Dagny sin nye låt. Veldig inspirerende å se at norske artister gjør det så bra i verden, og det gir meg et lite håp om at drømmen min er mulig.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det fineste jeg har opplevd så langt er at låtene mine vekker følelser i folk. At folk kan kjenne seg igjen i låtene jeg skriver er jo litt sprøtt. I tillegg er det gøy at NRK P3 Urørt har valgt å anbefale «Lost».

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Oi. Det er sykt vanskelig. Aner ikke. Karpe kunne kanskje vært gøy. Det er liksom noe helt annet enn det jeg lager, så kanskje det kunne blitt noe kult.

Det er MGP-feber i Norge for tiden med finale lørdag 15. februar. Kan det tenkes at vi noen gang kan se deg på en MGP-scene?

Kanskje, vi får se.

Har du en favorittlåt fra MGP gjennom tidende?

Vanskelig. Jeg har aldri vært veldig interessert i MGP, men Fairytale med Rybak er jo en klassiker.

Hvilket scene og sted i Norge drømmer du om å spille på?

Har egentlig lyst å spille på de fleste scener, men festival virker fantastisk! Så det er foreløpig en drøm å få spille på store festivaler en gang i fremtiden. Et sted? Hmm. Kanskje noe som er litt idyllisk eller spesielt?

Kan du nevne en pleasure?

Jeg er ekstremt interessert i musikaler, og kan ofte sangene opp og ned, og replikkene som er en del av musikken. Det er noe helt magisk med musikaler. Det er så mektig, full av følelser og formidling.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Videre i 2020 er planen å skrive mer musikk og dra i studio, for å forhåpentlig vis komme ut med noe mer musikk. I tillegg ønsker jeg å spille musikken min live, så får vi se hva tiden bringer.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]