Foto: Pernille Sandberg

Albumaktuelle Trygve Skaug brer om seg med kjærlighet

Del Tweet

Nylig slapp folkekjære Trygve Skaug sitt femte soloalbum, det kritikerroste albumet, «Sanger du skal få når vi er vektløse» på Warner Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Dette er det siste albumet i triologien «Sanger du skal få….». I 2020 slapp han det andre albumet «Sanger du skal få når du våkner» som var «Ukens album» hos oss den gang.

Da det albumet handlet om å sette ord på følelsene av å se en del ting helt på nytt, så handler det nye albumet om å savne og å kjenne trygghet, om å flykte og å finne et sted å gå i land, om å tvile og å finne noe å tro på.

Trygve Skaug har alltid hatt mye på hjertet, og har heldigvis like mye inni det. Som en mann med mye hjerterom for mennesker og alt som befinner seg rundt, har han en varme og tilstedeværelse av de sjeldne, og en formidlingsevne som spiller på hele følelsesregisteret. Vi vil gjerne si noe om fire av låtene på dette nydelige albumet – ingen lett oppgave fordi albumet er tettpakket med låter som varmer og berører, «To av samma sort» er en inderlig og smertelig låt om savnet av morfar som griper oss og som mange kan relatere til. «Trenger deg» er en sterk og rocka låt som samtidig er skjør og vakker, og som gir oss assosiasjoner til den svenske artisten Caj Karlsson. Låten «Novemberdag novembernatt» må nevnes, en ektefølt perle som berører og hvor Postgirobyggets Arne Hurlen har skrevet musikken. Til sist vil vi nevne den fantastiske låten, «Ankeret» hvor han virkelig treffer en nerve – dette er en låt som er til å grine av. Der det er hjertevarme og lys der finner du Trygve – en person som viser vei og som har begge beina godt plantet på jorden.

I tillegg til å være kjent som både forfatter og poet har Trygve også gjort seg bemerket som artist, og musikken hans er blant den mest spilte på norsk radio over flere år, og sangene har ligget til sammen over 200 uker på NRKs lister. I 2021 ble han allemannseie etter sin deltakelse i TV2 programmet Hver Gang Vi Møtes.

Å formidle sine tanker er en stor del av Trygve som både artist og person, hvor tankespekteret hans er fylt med vakre skildringer om sine nære og kjære, til forferdelige hendelser som tar opp alvorlige temaer om det som skjer i verden. Triologien «Sanger du skal få..» var ment å bli et knippe sanger det forhåpentlig vis kunne hjelpe å gripe fatt i, og bruke i ulike livsfaser, for Trygve selv, og hans #verdensfinestepublikum. En slags bruksmusikk. Skaug har igjen fått sterk hjelp av gode kollegaer, og på denne platen har både Lene Marlin, Tore Thomassen, Arne Hurlén, Ingunn Bjørgo og Christian Ingebrigtsen vært med på komposisjon og tekst, og Jenny Zett og Stian Thorbjørnsen med som duettpartnere.

Sentralt plassert i utformingen står særlig produsentene og musikerne Eiolf Ødegård og Arne Aasland, som sammen med Trygve har produsert frem og formet det musikalske uttrykket. I tillegg har Gulleiv Wee, Børge Fjordheim og Dag Sindre Vagle bidratt til å skape bredden i albumet, ved å co-produsere låtene «Trenger deg», «Små’n» og «Ankeret».

Store deler av innspilling ble gjort i havgapet på Hide, Sunnmøre, i storm, hvor Arne og Trygve låste seg inne med masse skisser og gjorde hovedtakes til de fleste av låtene, med vokal, piano og gitar. Det har gitt platen et litt vindskeivt grunnelement, da ingen av låtene er spilt inn på time, men svever løst i tempo. All ære til musikerne, og Aasland på etterarbeid og miks, som klarte å sy bidragene så imponerende tett opp til utgangspunktet.

Vi tok en prat med Trygve om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet, «Sanger som du skal få når vi er vektløse». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Takk så masse! Det er deilig å få ut dette albumet nå. Låtene er skrevet over en kortere periode enn tidligere. Pandemien brøt ut og lamslo alle sider av det vi kjenner som det vanlige og vante. Følelsen av å være vektløs, uten holdepunkter og trygg jording, inspirerte låtene på dette albumet. Det er et ekte pandemiprosjekt, og mange av de som har bidratt har sittet hver for seg og jobbet med dette, vi har kommunisert mye på nett og vært i daglig tett dialog.

Poeten, vokalisten og musikeren Trygve Skaug har aldri vært bedre, terningkast 6/6

Øyvind Rønning, Dagbladet

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Særlig har Eiolf Ødegård og Arne Aasland spilt en viktig rolle her.
Arne og jeg produserte og spilte inn grunnmaterialet på en hytte i havgapet. Så gjorde Eiolf sin synth-magi i sitt studio oppå det, og derfra bygget vi videre med blant annet Jenny Zett på vokal og cello og Stian Thorbjørnsen sitt bidrag. Underveis tok vi også en tur til Gulleiv Wee, Børge Fjordheim og Dag Vagle i Stavanger og gjorde 3 spor sammen i studio der.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Tja, det var spennende å se hvilke sanger som dukket opp når jeg dykket ned i følelsen av å henge i løse luften alene. «Sanger du skal få når vi er vektløse» har blitt en søkende samling viser om å savne og å kjenne trygghet, om å flykte og å finne et sted å gå i land, om å tvile og å finne noe å tro på.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra albumet?

Jeg har et spesielt forhold til alle låtene egentlig, fordi de så tydelig er skrevet på ulike temaer. Det er låter om mye forskjellig, blant annet til mine barn, mine foreldre, flyktninger jeg har blitt kjent med og savnet etter min avdøde morfar.

Trygve Skaug synger fortsatt de mest betryggende sangene som finnes. Vektløse, men vesentlige sanger, terningkast 5/6

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Er det noe du setter ekstra stor pris på i ditt eget musikalske univers?

Jeg setter stor pris på effekten av godt samarbeid, som for eksempel med Arne og Eiolf, hvordan de bare kan ta mine låter og gjøre de til noe helt annet når de får frie tøyler og fritt spillerom.

Du har med deg Stian Thorbjørnsen på låten «Sov (mitt kjære land)» og Jenny Zett på låten «Du har meg». Kan du fortelle litt om det?

Det var viktig for meg å få med noen som har sett krig fra innsiden på låten som jeg skrev sammen med Tore Thomassen. Stian brakte det skjøre og ærlige inn i låten og det var godt for platen at han ville være med.

Jenny har co-produsert låten «Du har meg», i tillegg til å synge og spille på den. Jeg er svært fornøyd med hennes bidrag og så stolt over å ha med et sånt stjerneskudd!

Du har holdt på en del år som musiker. Hvilke tanker har du rundt det å være musiker i Norge i dag?

Jeg opplever musikk-Norge som et stort lag av folk som heier på hverandre. Det er mennesker som vil hverandre vel, og det skal bli godt med et år hvor vi kan treffes mer på ulike bransjesamlinger og inspireres sammen. Det har jeg savnet!

Hva inspireres du av musikalsk?

Jeg inspireres av det som oppleves genuint, rett frem og nært. Måten ulike artister får frem hvem de er gjennom musikkuttrykket sitt er veldig spennende å lete i.

Jeg forsøker å høre noe ny musikk hver uke, samtidig som det er noen plater jeg vender tilbake til igjen og igjen.

Der det er hjertevarme og lys finnes Trygve – en person som viser vei og med begge beina godt plantet på jorden.

NPS Music

Kan du beskrive en dag i Trygve Skaug sitt liv?

Ingen av dagene mine er like, så jeg tror det må være at de inneholder alltid en eller annen form for sosialt liv, og i tillegg en riktig dose egentid.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg har vokst opp med at mamma spilte Beatles, Simon and Garfunkel og Lillebjørn Nilsen. De er fortsatt på listen, og far min er glad i klassisk musikk. Jeg hører instrumentalmusikk daglig, så det er noe jeg absolutt trenger for å skrive tekster.

Du har oppdatert din 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, og hva har du lagt vekt på vedrørende utvelgelsen av låtene denne gangen?

Jeg har forsøkt å legge inn låter jeg har hørt på og kost meg med de siste to månedene, jeg håper noen oppdager noe nytt, eller eventuelt gjenoppdager noe som har ligget der en stund.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva – beskriv gjerne retten?

Jeg har en go-to-rett, og det er carbonara. Om jeg måtte velge en rett å spise hver lørdag resten av livet, så var det det.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Jeg likte veldig godt serien «After Life», og filmen «Interstellar» gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Hva er det morsomste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Jeg har fått et par veldig lange latterkramper på scenen de siste årene, og publikum har blitt smittet og ledd med meg. Sånn helt ned i knestående-latterkramper. Det er en skikkelig gøy opplevelse!

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Å få spille med min helt Henning Kvitnes har gjort stort inntrykk på meg. Eller det å få spille for Kong Harald, og kronprinsparet. Det var veldig veldig stas!

Du skal ut på en turné med start 24. februar i Borre. Kan du fortelle litt om det og hva publikum kan forvente seg på en konsert med deg?

Denne turneen fylles med store deler av den nye platen, og jeg kommer til å snakke litt om bakgrunnen for låtene på den. I tillegg får forhåpentlig vis publikum merke at jeg har gledet meg stort til å spille for #verdensfinestepublikum igjen.

Hvilke andre musikalske planer har du videre for 2022?

Det kommer en plate med KORK i høst, og samtidig legger jeg ut på veien med Henning Kvitnes, noe jeg gleder meg veldig til.

Se Også

Trygve Skaug viser ekte og nær visepop-kunst på sitt nye album
Intervju

Trygve Skaug viser ekte og nær visepop-kunst på sitt nye album

Låtskriveren, lyrikeren og artisten Trygve Skaug er ute med sitt fjerde album, det kritikerroste albumet, «Sanger du skal få når du våkner», og som er denne [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]