Foto: Pressebilde

Solid albumdebut av R&B-artisten Louam

Del Tweet

Den 14. februar slapp Louam sitt debutalbum «Wreckless Love» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

R&B-artisten og låtskriveren fra Oslo har laget et album med sterke og ærlige låter om kjærlighet og forelskelse i ulike former og faser – håpløshet, lykke og knuste hjerter, og hva passet vel bedre enn å slippe dette på selveste valentinsdagen.

Vi stiftet for alvor bekjentskap med Louam i 2017 da vi fikk servert den dampende og hete singelen «BabyBaby» som også var «Ukens single» hos oss da den kom ut. Den gang tenkte vi, wow for en stemme og låt. Siden har vi fulgt med på Louam sin videre karriere, og da vi ble presentert for hennes debutalbum var vi selvsagt nysgjerrige på dette. Hun viser at hun ikke bare har vokst som artist, men også fått et solid fotfeste i sin sjanger. Louam`s debutalbum inneholder mange fine låter, og skal vi trekke frem noen av dem vil det være tittelsporet «Wreckless Love», «Big Loop» (som kanskje det sterkeste sporet på albumet) og låten «On Me».

Fra å være en tenåring med få bekymringer, til å plutselig være i tjueårene, danner bakteppet for reisen Louam tar lytteren med på i sitt debutalbum. Hun tar også et oppgjør med upålitelige og ubesluttsomme gutter som plutselig befinner seg i ens liv. Gutter man faller for og blir oppslukt av, men som ikke respekterer tid man har og distraherer og forstyrrer ens gode vibe. Nostalgiske minner om tette vennskap i tenårene på tidlig 2000-tallet, beskriver Louam lekent i låten «Mary J. Blige». Det er både en homage til en periode i Louams liv og til en artist som er en av flere viktige stemmer for et livs-soundtrack fra denne tiden. Hjemmefester med vennegjengen til langt ut på natt, sene sommerkvelder og ingen bekymringer. Louam ser tilbake på en periode i livet der man levde i øyeblikket sammen – her og nå. Det fantes ikke drama og intriger, kun gode opplevelser med de beste vennene. «Wreckless Love» handler om nostalgi, ærlighet, relasjoner, tilbakeblikk på tenåringstiden, kjærlighet, 90-tallets R&B og Louams egne artistidoler.

Det har vært et naturlig steg videre for Louam å nå dele låter om eget liv og klare å skape «Wreckless Love». Albumet har hun skrevet sammen med flere talentfulle produsenter og låtskrivere som har vært med på å sette sitt preg på verket. Der i blant låtskriverne og artistene Alida og Siv Marit ‘INGA’ Egseth og produsentene Boxxes, Angus ‘Lowgan’ Trujillo, Thomas ‘JNS’ Jones og Moonshine.

Fra å ha jobbet i et og et halvt år med singelutgivelser ønsket Louam at hennes neste prosjekt skulle være et album kun med ny uhørt musikk. Hun ville skrive låter som var del av en større helhet og konsept enn det enkeltstående singler kunne gi. Først da hun skrev den første albumsingelen «Mesmerize Me» løsnet det kreativt for henne og resten av albummaterialet tok deretter raskt form. Hun hadde funnet et uttrykk og sound som ramme for «Wreckless Love». Inspirasjon henter hun både fra dagens R&B-artister som Nao og Ella Mai, og storheter fra egen oppvekst som TLC, Destiny’s Child og Mary J. Blige. Vi tok en prat med Louam om det nye albumet og planene videre fremover.

Louam, er et spennende nytt bekjentskap, med et oppsiktsvekkende fint album i en sjanger som har vært vanskelig å markere seg med i Norge – Terningkast 5

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Gratulerer med debutalbumet ditt, «Wreckless Love» som du slapp på valentinsdagen. Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse, og litt om ditt forhold til denne dagen?

Tusen takk! Prosessen har pågått rundt 2 år lang fra start til slutt. «No One» var den aller første låten jeg skrev til albumet, men med «Mesmerize Me» så fikk jeg på en måte et «aha»-øyeblikk. Jeg elsket låten, og skjønte hvilken vei jeg ville gå musikalsk. Resten falt på plass som et puslespill, nei da, men det gjorde ting litt lettere. Det var en veldig fin og befriende prosess, der jeg var meg selv uten kompromiss.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Det handler mest om kjærlighetsrelasjoner i forskjellige faser, men også om livet og de forskjellige stadiene man går gjennom. Det er en prosess å finne seg selv og mange faller inn i en autopilot livsstil der man ikke lever i nuet eller klarer å nyte det. Jeg ønsker at man kunne bli mer bevisst på nuet og nyte de små øyeblikkene og gledene vi opplever.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Det viktigste for meg var å lage musikk som jeg kjente mest igjen i og som jeg brant for. Jeg har alltid vært en stor fan av R&B – spesielt fra 90 -og tidlig 00-tallet. Det er det som kommer mest naturlig for meg og det er den sjangeren jeg føler jeg selv kler best vokalmessig og uttrykksmessig.

Louams debut er en sjangerøvelse, men også et ektefølt album – hun brenner åpenbart for denne sjangeren som hun behersker svært godt

Aftenposten

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Det som gjør det unikt tror jeg er at musikken er veldig inspirert av R&B musikk som opprinnelig kommer fra USA, men alle produsentene og låtskriverne jeg har jobbet med i dette prosjektet er utelukkende fra Norge og Sverige. Jeg tror det setter et eget preg over det hele.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra albumet?

Jeg har et spesielt forhold til hver og en av låtene, i bunn og grunn. Men det er selvfølgelig noen som stikker seg ut mer, og favoritten har forandret seg i perioder. «Wreckless Love» er kanskje den låten som har stått meg nærmest. Den er veldig personlig, leken og sårbar.

De aller fleste låtskrivere opplever å få skrivesperre en eller annen gang. Har du opplevd dette, og i så fall hva gjør du for å komme deg ut av denne sperren?

Det har jeg ganske ofte, hehe. For eksempel «Wreckless Love» er en låt jeg ikke klarte å skrive ferdig på typ et år. Jeg var tom for ord og hadde liksom ikke noe mer å si, det skjer meg faktisk ganske ofte. Da tar jeg ofte en pause fra låten og bare legger den fra meg en stund og jobber heller videre med noe annet, for jeg er redd for å «ødelegge» låten hvis jeg prøver å tvinge noe frem, så jeg venter heller på at inspirasjonen for den låten skal komme tilbake.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært fullt fokus på å jobbe med albumet, og jeg ville helst ikke distrahere meg med for mye annet.

The collection of songs could easily sit beside the US studio arrangements that defined 90’s R&B. With such a solid base Louam can rewind and deliver her playful and uplifting lyrics – 4/5

Andy Williams, Scandinaviansoul.com

Du har familiebakgrunn fra Eritrea, og det var populært blant dine venner i oppveksten å få bli med deg hjem fordi de var så glad i eritreisk mat. Kan du fortelle litt om det, og hva som er din favorittrett?

Det er mye god mat fra Eritrea. Injera er vel favoritten til de fleste. Mange vil kanskje si at det ligner en pannekake som man har masse grønt og sterkt krydrete gryter og sauser på som man spiser med hendene.

En del kjenner deg nok fra din deltakelse i bl.a. X-Factor i 2009 hvor du var del av jentegruppen Shackles som havnet på en flott 2. plass. Kan du fortelle litt om hvorfor du meldte deg på der, og hvilke erfaringer derfra som du har tatt med deg videre?

Det er en av de mest lærerike tingene jeg har vært med på. Jeg hoppet rett og slett inn i verden jeg ikke visste noe om – rampelys, intense øvinger og opptredener hver uke. Jeg meldte meg på etter mye oppmuntring fra venner, og jeg hadde nok ikke meldt meg på hvis det ikke var for at jeg ble litt «pushet» til det. Det jeg har tatt med videre er vel mest sceneerfaringen, den var gull.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid vært den jenta som har sunget mye for seg selv og holdt munn med en gang noen hørte meg, hehe. Jeg ble veldig flau og sjenert, men etter hvert som flere og flere oppdaget at jeg sang så turte jeg litt og litt å gjøre små opptredener på skoleavslutninger og liknende, som tilslutt resulterte i at jeg ville satse.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Det er veldig mange, spesielt fra R&B-sjangeren. Det er veldig vanskelig å velge en, men det var en lang periode Alicia Keys var mitt største forbilde. Jeg beundret talentet hennes som en sterk låtskriver og en karakteristisk vokalist med mye sjel og følelse.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører på mye rart, men er veldig fan av musikken til JNS som også er en av mine favoritt-produsenter å jobbe med. Han er en kjempegod artist med fengende låter og en vanvittig talentfull låtskriver. Favorittlåten fra han akkurat nå er Bounce ft. Mhina.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Sprøeste og mest spesielle så langt er at jeg har fått så god respons fra både kjente, ukjente og kritikere. Det har vært mye positivt og overveldende med den responsen jeg har fått.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det er alltid like sprøtt når folk genuint koser seg og synger med på låtene mine mens jeg spiller. Det har skjedd noen få ganger og da blir jeg litt satt ut.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure?

TV-Serie: The People v. O.J. Simpson. “Mat”: Ben & Jerry`s Cookie dough iskrem.

Hvilket scene i Norge drømmer du om å spille på?

Alle drømmer vel om Spektrum eller Telenor Arena. Ellers hadde det vært gøy med Slottsfjell.

På valentinsdagen hadde du releasekonsert for albumet. Kan du fortelle litt om den kvelden, og tilbakemeldingene fra publikum og presse?

Stemningen var for det første helt sinnsyk! Jeg kunne aldri ha drømt om en bedre release-markering. Jeg var egentlig ikke klar for det heller. Det var ganske surrealistisk å se så mange venner, familie, ukjente og kollegaer som stilte opp og koste seg og skapte en helt magisk stemning. Responsen har vært massiv og jeg kunne ikke bedt om noe bedre. Det er nok den beste valentinsdagen jeg noensinne har hatt.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Jeg er ivrig på å starte et nytt prosjekt snart, men tror jeg må lande litt og fokusere på å jobbe dette albumet frem. Jeg vil fokusere på hvilke låter jeg skal pushe videre, konserter og skrive nytt materiale.

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Se Også

Knut Marius er ute med solid og ektefølt album på egen dialekt
Intervju

Knut Marius er ute med solid og ektefølt album på egen dialekt

Knut Marius slo i gjennom da han vant The Voice på TV2 i 2013, og i 2020 vant han Stjernekamp på NRK1. Nylig slapp sangfuglen Knut [...]

Artisten og TikTok-stjernen JOP med fresh låt om usunn kjærlighet
Intervju

Artisten og TikTok-stjernen JOP med fresh låt om usunn kjærlighet

Den norsk-nederlandske artisten og låtskriveren JOP sparker i gang det nye året med den nydelige og såre, «Part Time Lover» som er denne «Ukens single» på [...]

Bizarrekult overbeviser med dypt personlige «Den Tapte Krigen»
Intervju

Bizarrekult overbeviser med dypt personlige «Den Tapte Krigen»

Kan black metal også handle om kjærlighet, tilgivelse og håp? Utvilsomt, når det er så harmdirrende vakkert, sårbart og gjennomført som på «Den Tapte Krigen». Til [...]

Thea Marlene treffer i hjertet med sin nye EP
Intervju

Thea Marlene treffer i hjertet med sin nye EP

Nylig ga artisten og produsenten Thea Marlene ut EPen, «Skyene – Som i tankene» på Paste Records, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. [...]

MAS kickstarter 2023 med catchy låt om tung kjærlighet
Intervju

MAS kickstarter 2023 med catchy låt om tung kjærlighet

Siden 2021 har MAS rukket å etablere sin egen sound og blitt lagt merke til i musikk-Norge. Han har tilbrakt mye tid i studio og dette [...]

Tuvaband med elegant og drømmende album
Intervju

Tuvaband med elegant og drømmende album

Tuvaband er en kritikerrost artist med en imponerende internasjonal profil som har over 40 millioner avspillinger på Spotify, og det er det eklektiske soloprosjektet til låtskriveren, [...]