Foto: Pressebilde

Stockhaus og Vilde Tuv er ute med den euforiske låten «Tid»

Del Tweet

Kristian Stockhaus, opprinnelig fra Stockholm er en Bergen-basert artist som har gjort seg bemerket som låtskriver, produsent og DJ. I tillegg til hans soloprosjekt Stockhaus er han medlem av bandene Lekende Lett, Healthy Boys og Ungdomskulen.

Nå er han ute med den euforiske perlen «Tid» sammen med Vilde Tuv som er denne «Ukens single» på NPS Music. Det er fem år siden de ga ut sin sommernatt-seige låt «Svømmebasseng». «Tid» har et positivt budskap og teksten handler om vennskap, og hvor viktig det er å backe opp og inspirere hverandre.

I 2019 har Stockhaus som målsetting å fylle en spotify-listen med 100 nye låter som han har bidratt på enten som låtskriver, produsent eller musiker. Vi tok en prat med Kristian og Vilde om den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Tid» med Vilde Tuv. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten?

Jeg spilte opp noen instrumentaler til Vilde og spurte hvis det var noen hun ville jobbe på. Hun valgte instrumentalen som ble til «Tid». Hun bodde i Danmark på det tidspunktet så vi fikk gjort noen sessions når hun var på besøk i Bergen. Låten tok ganske lang tid å lage på grunn av avstanden mellom oss, men også fordi jeg så potensialet til noe episk, og da måtte jeg bare mikse og fikse til alt satt som det skulle.

Vilde: Hvordan har samarbeidet med Stockhaus vært på denne låten?

Jeg synes låten har blitt veldig fin. Kristian hadde laget en fin beat og noe tekst fra før av, så var jeg på besøk i studioet hans og la på et vers.

Vilde: Det var faktisk du som inspirerte Stockhaus til å begynne å synge på norsk. Kan dufortelle litt om det?

Kristian har mange fine sanger på svorsk som jeg har oppfordret han til å gi ut før. Håper han deler mange av de nå når han skal slippe 100 låter!

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg har begynt å bruke midi, og det har vært en døråpner for meg. Jeg har samarbeidet med masse flinke folk i studio og skal prøve å få gitt ut en del av de låtene i 2019. Det har skjedd mye spennende med Lekende Lett, turnering og utgivelser på Vibbefanger.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte å spille gitar da jeg var liten, og så begynte jeg å lage låter ganske raskt etterpå.
Så startet jeg band og nå jobber jeg mest i studio hvor jeg lager musikk hver dag.
Jeg prøver å utfordre meg selv og ta modige valg, og er alltid nysgjerrig på ny musikk.

Du har vært en del av det bergenske musikk-miljøet i en årrekke. Kan du fortelle litt om

dette, og hva du har gjort opp igjennom?

Musikk-miljøet i Bergen er ganske åpent og sjangeroverskridende, og til og med de som lager mindre bra musikk yter en viss form for aksept og inkludering. Jeg har jo laget indie, techno og alt mulig, og da møter man og blir kjent med ganske mange forskjellige typer. Jeg digger Bergen og skjønner hvorfor musikken herfra holder så høyt nivå, det er fordi folk kan være seg selv.

Hvem er Kristian Stockhaus og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg prøver stadig å finne ut hvem jeg er. Jeg er en optimistisk fyr som føler meg heldig som har en pasjon som jeg kan bruke så mye tid på. På fritiden liker jeg å høre på podcast («This American Life» er favoritten), jogge, være med familien og se på TV-serier (Fargo, Malcolm in the middle og Big Mouth er favorittene).

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må være da Ungdomskulen spilte et fullsatt telt på Roskilde, det var sykt.

Har du noen musikalske forbilder?

Mine musikalske forbilder er Pharrell, Chilly Gonzales, Azealia Banks og MF Doom. Det er alltid spennende å høre på hva de driver med.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg jobber så mye med musikk at jeg er litt mettet når jeg kommer hjem fra studio.

Det er utrolig mye bra norsk pop, bergensk rap og elektronisk musikk så jeg prøver å holde meg oppdatert så godt det går. Jeg skal høre mer på den nye Ariana Grande-platen når jeg får tid, men hun er jo ikke norsk så vidt meg bekjent.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Å leve av musikk er alle de adjektivene der.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg er fan av Astrid S. så det må bli henne.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har
overrasket deg mest og hvorfor?

Jeg spilte på Trevarefestivalen med Lekende Lett i 2018, festivalen ligger i Henningsvær i Lofoten og er den vakreste plassen jeg har vært på. Været var perfekt, vi badet i havet og så ørn, og hele besøket på den festivalen var magisk. Jeg drømmer om å spille konsert i skogen, rave i skogen, samme hvilken skog det er så lenge det er tørt, bra lys og lyd og ikke så mange.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Var det vanskelig å sette sammen listen og har du lagt vekt på noe spesielt med tanke på hvilke låter som har fått plass på din liste?

Jeg har plukket ut låter som jeg virkelig liker og som kanskje trenger litt mer oppmerksomhet. Noen låter er kanskje ganske kjente, men da synes jeg de fortjener enda mer oppmerksomhet. Å lage spillelister er topp tidsfordriv.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure og hvorfor akkurat denne?

Ex on the Beach, Sverige har en hypnotiserende effekt på meg.

Du slipper albumet «Svorske Tilstander» i mars. Kan du fortelle litt om dette albumet og
hvilke planer du har videre i 2019?

«Svorske Tilstander» er en pop,R&B og litt urban duftende plate som jeg har mekket på i en lang tid. Overgangen fra engelsk til norsk er ganske så vanskelig, så jeg var nødt til å finne en ny stemme, og en helt ny måte å skrive på med tematikk som jeg ikke vært innom før.

Jeg er veldig stolt av denne platen og gleder meg til å dele den med alle der ute.

I 2019 skal jeg ellers prøve å bidra på 100 nye låter som jeg skal putte på listen under. Det tror jeg blir veldig spennende å følge med på.

Se Også

Hanne Fjeldstads tidløse debutalbum oser av nostalgisk amour
Intervju

Hanne Fjeldstads tidløse debutalbum oser av nostalgisk amour

Nylig slapp Hanne Fjeldstad sitt debutalbum «All good». Den Oslobaserte artisten fra Skien gjør sin kjærlighet til seksti- og syttitallet moderne, med et særegent og velarrangert [...]

Paper Crown er ute med knallbra oppfølgeralbum
Intervju

Paper Crown er ute med knallbra oppfølgeralbum

Vokalist Johanne Kippersund og gitarist Ørnulv Snortheim utgjør Hamar-duoen Paper Crown, og har siden debuten i 2020 invitert lytterne inn i sitt organiske, tidløse og uhøytidelige [...]

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album
Intervju

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album

Fredag 17. mars slapp Moyka den magiske låten «Rear View» hentet fra hennes kommende album, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Det er [...]

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer
Intervju

Klossmajor er ute med varm og original plate om livets utfordringer

Klossmajor slapp nylig sin andre fullengder, «Alt jeg ikke har» under et år etter debutalbumet. De har mye på hjertet, både musikalsk og tekstlig, og der [...]

MaVe er ute med sterk og svært personlig plate
Intervju

MaVe er ute med sterk og svært personlig plate

10. mars slapp MaVe sitt selvproduserte konseptalbum «Crap I shouldn’t say out loud and shitloads of ballads» som er denne «Ukens album» på NPS Music. En [...]

Ozias teamer opp med Ham4R på ny fengende låt
Intervju

Ozias teamer opp med Ham4R på ny fengende låt

Det er spennende tider for den singleaktuelle Nesodden-artisten Ozias. Nå er han ute med låten «Ser meg selv» via IRMC hvor han har med seg den [...]