Foto: Pressebilde

Mange har spilt i band, men de færreste overlever 40 år på veien

Del Tweet

Petter Wavold og bandet inviterer til fest i kjent stil i Trondheims storstue, Olavshallen 24. mai. Gikk du glipp av det sagnomsuste 30-års jubileet får du en ny mulighet nå!

Å spille i band og reise landet rundt i 40 år har gitt Petter Wavold og bandet ufattelige mengder med interessante historier å fortelle.

Et knippe av disse er naturligvis representert på den nye sangen «I 40 år». Sangen tar oss med på tur, fra Elnesvågen til Kristiansund, og fra Melbu til Ålesund. Scenetepper som smaker karsk og kvelden da Alice Cooper ble kastet ut i Molde er naturligvis med. «I 40 år» gir oss innsikt i noen av høydepunktene som Petter Wavold og bandet har opplevd i løpet av en rikholdig karriere, men det er også en hyllest til publikummet som har fulgt dem på veien og en takk til arrangørene som har booket dem i årenes løp.

Petter Wavold startet sin karriere sent på 1970-tallet. Allerede da var han og bandet TV-yndlinger med flere opptredener bak seg, blant annet i TV-programmet «Halvsju». Solokarrieren skjøt fart på begynnelsen av 1990-tallet og tok av for alvor da han lanserte sangen «Æ Længte Hjæm» i 1991. Senere kom klassikere som «Bruan E Brent», «Koffor Det», «Gammel Kjærlighet Ruste Aldri», «Minstejenta» og «Stæm». Disse sangene har flere topplasseringer på diverse hitlister, og sangene spilles fortsatt mye på radiostasjoner over hele landet. Få artister har spilt like mange konserter og solgt like mange plater som Petter. Over 400 000 solgte plater og over 3000 spillejobber, i tillegg til opptredener i TV-programmer som «Tore på sporet», «Casino», «Good Morning Scandinavia» med flere.

Petter er tildelt ærestittelen «Årets Trønderrocker», og han er en dyktig entertainer som har evnen til å skape stor stemning blant publikum når han sammen med sitt fantastiske band fremfører så vel nye som gamle slagere fra sitt tidløse repertoar. Med dette er det duket for topp stemning med norsk musikk på sitt beste. Vi tok en prat med Petter om blant annet den nye singelen og 40-års jubileet.

Gratulerer med låten «I 40 år». Kan du fortelle litt om hva den handler om?

Sangen handler om diverse opplevelser vi har tatt med oss fra turnelivet gjennom 40 år.

Gratulerer også med 40 års jubileum som artist og entertainer. Dette skal feires med brask og bram i Olavshallen i Trondheim. Kan du fortelle litt om det arrangementet, og hvilke andre jubileumsplaner du har utover?

Takk for det. Olavshallen, Trondheim storstue er alltid en hyggelig plass å spille på og passer godt til store anledninger så dette gleder vi oss til. Vi skal også gjøre en del jubileumskonserter rundt omkring i vår og i høst, i tillegg til festivaler i sommer.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2018 var et godt år for oss med folksomme konserter på flere nye plasser og hyggelige festivalkonserter. Vi gjorde 74 opptrender i 2018, og i tillegg var vi på turnè i Sverige hvor vi spilte inn livealbumet «Live in Sweden» som ble utgitt i november.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet på barneskolen med inspirasjon fra musikk vi hørte på fra utlandet som Slade, Sweet, Mott The Hoople osv., og i tillegg ble jeg meget fascinert av bilder av disse artistene i ukeblader. Så da punken kom så var det ingen tvil, vi måtte bare starte et band. 17. mai i 1977 hadde vi vår første spillejobb, og senere debuterte vi på nasjonal TV i programmet «Halvsju» på NRK i 1979 og det er dette vi feirer jubileet ut i fra.

Hvem er Petter Wavold og hva liker du å gjøre på fritiden?

Opp igjennom årene har ski og slalåm vært min store hobby, men det har dessverre falt av litt med årene. Hverdagen er såpass hektisk at musikken og alt rundt det har blitt både hobby og jobb.

Hvordan er musikkmiljøet i Trondheim, og mulighetene for å «breake» artister i byen?

Det er et stort musikkliv i Trondheim og mange som holder på med musikk i alle sjangre. Muligheten for å slå igjennom er alltid der.

Kan du nevne noen høydepunkter i din karriere etter 40 år på veien?

Høydepunkter har alltid vært å se responsen fra publikum når de synger med på mine sanger, og det har alltid vært drivstoff for å fortsette med dette. Vi har opplevd mange høydepunkter på konserter både i inn- og utland som vi kan leve lenge på. Spesielt huskes store høydepunkter som VM på ski i Trondheim i 1997, konserten etter utforrennet under verdensmesterskapet i alpint i Åre, 25-års jubileet vårt i Olavshallen, 17. mai i London i 2015 og masse annet.

Du har flere hitlåter opp igjennom som bl.a. «Æ Længte Hjæm» og «Koffor Det». Hvis du ser tilbake, hvilke av dine låter opp igjennom har du et spesielt forhold til?

«Koffor Det» betyr mye for meg da den solgte godt og inspirasjonen kommer fra min eldste sønn, og ikke minst alle tilbakemeldinger rundt denne sangen fra folk i alle aldre som kjenner igjen temaet. «Æ Længte Hjæm» ble jo egentlig skrevet av min venn Tore Rundhaug Wattengaard før den ble arrangert og omgjort litt av meg, men helt utrolig hva denne sangen betyr for folk. Daglig kommer det mailer eller kommentarer på sosiale medier fra folk som bor rundt omkring som forteller om hvor mye denne sangen betyr for dem. Utover disse er det mange sanger som betyr noe spesielt for meg. Det er jo ca. 150 utgitte låter så det er mange å ta av, men livefavoritter som «Stæm» og «Gammel Kjærlighet» er alltid herlig å spille.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Beatles, Slade, Mott the Hoople og Cheap Trick er mine favorittband. Av skandinaviske artister så har jeg alltid likt Magnus Uggla og Kim Larsen.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Har nettopp kjøpt meg ny platespiller så nå går det mye i de gamle vinylplatene mine. Det siste albumet jeg hørte var et album jeg kjøpe tidlig på 80-tallet, «Thunder and Lightning» med Thin Lizzy.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg kan fortelle artige historier fra turnelivet i flere dager, og jeg har mange gode bass- og rowdie-historier, men jeg gjemmer dem til boka mi, hehe, men bassisten som pissa seg ut så buksa sprika i Finnmark og kledde av seg i flyet på tur hjem står sterkt i minneboka.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende?

Astrid S.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest?

Av sommerens høydepunkt må jeg trekke frem Tydalsfestivalen med stor stemning og kjempefint vær. Av de vi ikke har spilt så må det være storstuene i Oslo Spektrum og Konserthuset, og kanskje «Æ Længte Hjæm» i Operaen.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Vi jobber med et album på engelsk sammen med den engelske produsenten Stuart Epps som skal ut neste år. Vi har jo nettopp gitt ut et livealbum i 2018, albumet «Fordi» i 2016 og ny single «I 40 År» nå, så det kommer nok ikke noe nytt før neste år. Turnelisten begynner å fylles opp, og før sommeren blir det konserter i Bjugn, Kyrksæterøra, Storlien, et par event-jobber i Nord-Norge før 40 år jubileumskonserten i Olavshallen fredag 24. mai. I sommer skal vi til Knarren Hitra, Brekken, Fjordfestivalen på Frosta og mye mer er på gang.

Se Også

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]