Foto: Erik Hem

Jonas Aden: klar for å erobre verden

Del Tweet

Asker-artisten er i ferd med å bli Norges neste store elektronika-eksport, og han legger heller ikke skjul på skyhøye ambisjoner.

At norsk musikk er heitere enn noen gang er ingen hemmelighet. Vårt lille, vakre land har tatt musikalske kvantesprang og antall artister og band som eksporteres i stor stil når stadig nye, imponerende milepæler. En meget sentral sjanger i denne sammenheng; elektronika (alle respektive subsjangre inkludert). Listen over antall norske elektronika-produsenter og DJs med betydelig internasjonal suksess er i ferd med å bli alvorlig lang og Jonas Aden seiler nå opp som det heiteste tipset når det gjelder hvem som blir «den neste store». Musikken hans kan beskrives som melodiøs og drivende elektronika, en hybrid av electro-house og trance.

Jonas ble kjapt lagt merke til i det mange vil beskrive som stilartenes mekka, Nederland, og ble blant annet snappet opp av høyt anerkjente Spinnin Records som har en vanvittig liste med hits på samvittigheten. Nå, etter et par år borte fra housemusikken, har han returnert mer vital og slagkraftig enn noen gang.

Fredag 30. november kom låten «Strangers Do», og på tampen av oktober i år slapp han låten «I Dip You Dip». Sistnevnte kom med tilhørende fresh video som umiddelbart skapte herlige reaksjoner i sosiale medier og i elektronika-kretser. Vi har selvfølgelig hatt Jonas på radaren og lagt han til i spillelister i en årrekke allerede, men med «I Dip You Dip» ble det tydelig at ambisjonsnivået nå er next level. Han er rett og slett i ferd med å slå ut i full blomst.

Vi slo av en prat med hovedpersonen om sin nye musikk, ambisjoner og norsk musikk. I tillegg disker han opp med en herlig 20+5 spilleliste der vi hører artister som Funkin Matt, Ruben, Lemaitre og Jerry Folk for å nevne noen. Er du glad i smittende melodier er dette en spilleliste du bør følge!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jonas Aden – I Dip You Dip (Hexagon 2018)

Hvordan var din vei inn i elektronikaens magiske verden, og hvordan vil du beskrive dine første forsøk på å lage egen musikk?

Den magiske verden av elektronika startet vel da jeg var typ 10 år og hadde en liten klapptelefon; hvorav et av lydsporene på nevnte telefon var en house-liknende låt som jeg var helt besatt av. Har et veldig spesifikt minne av at jeg sitter på badet hos bestemor og hørte på det lydklippet gang på gang i sikkert en halvtime og syntes det var det feteste ever. Etter det var veien kort til å produsere selv, dykket dypere og dypere inn i housemusikken og innen noen år begynte jeg for fullt med FL Studio. Spilte piano en god stund parallelt med min personlige oppdagelse av housemusikk; så sammen var de to en sterk katalysator for min inntreden i elektronika.

Ideen bak musikkvideoen til «I Dip You Dip» er aldeles genial og føles etter vår mening som retro og nytenkende på en og samme tid. Hvor involvert var du selv i denne prosessen utover å (selvfølgelig) være med i videoen?

Tusen takk! Var helt ærlig alt for mye med i prosessen, haha, brukte to hele uker på videoen, alt fra å finne statister til mat på settet og script. Fant mesteparten av kostymene, kjørte rundt i Oslo og fant props. Er også laget uten noen økonomisk støtte fra plateselskap etc.

Vi har snakket litt om hva som kan være betydningen bak «I Dip You Dip» og ender gjerne opp med seksuelle undertoner uansett hvordan vi tenker. Kan du fortelle oss litt om bakgrunnen for låtens tittel og hvordan du kom på det smittende hooket?

Tusen takk for varme ord. Fant faktisk den vokaldelen i en YouTube video, av en dude som heter NapoM, som jeg fiklet med. Vi fikk til en deal med plateselskapet hans og fikk heldigvis bruke det; det startet egentlig hele låten. Har et par videoer på YouTube-kanalen min hvor jeg forklarer mer av hvordan låten ble laget (shameless plug). Tenker analyse av tittelen får være opp til den enkelte som hører haha.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jonas Aden vlog: «The making of I Dip You Dip» part 1″. Se flere her.

Mange av låtene dine er gitt ut på nederlandske selskaper, hva tror du er grunnen til at de har fått såpass fot for din musikk -og hvordan vil du beskrive det norske elektronika-miljøet (inkludert plateselskaper) fra ditt ståsted?

Nederland har vært utrolig oppslukt i særlig house og trance de siste tiårene, så de ligger naturligvis veldig foran når det kommer til disse sjangrene. Grunnet dette er også de fleste store artister basert der, som igjen skaper maktsentrering, egentlig en evinnelig sirkel som igjen skaper en utrolig sterk bransje i landet. Derfor er det mange gode plateselskaper, management, bookingagenter etc. basert der; så det har vært ønskelig å få en fot inn der. Housemusikken, særlig i stilen jeg driver med, er rett og slett mest utviklet der og det er der det gjør det best. Det norske miljøet blir stadig bedre ettersom interessen har eksplodert, så det er utrolig gøy å se; gleder meg til å følge med videre.

Er det noen norske artister som har vært med på å inspirere deg opp igjennom og er det noen nordmenn du gjerne skulle jobbet med kreativt?

Andreas Schuller har alltid vært et stort forbilde, og houseartister som Funkin Matt har også inspirert stort. Royksopp er kanskje den største inspirasjonen, de var en stor del av barndommen min. Kreativt skulle jeg gjerne vært i studio med alle de tre.

Hvilken plugin eller hardware vil du si er essensiell for deg når du lager musikk? Noen interessante tools du vil anbefale videre?

Egentlig aldri noe som alltid går igjen, med unntak av DAW’en jeg bruker; FL Studio (ikke mobb). Vil anbefale SoundToys sine plugins.

Hvilken gig har vært høydepunktet så langt og hva ønsker du å oppnå som DJ?

Muligens en festival i Spania i fjor sommer med mange tusen utrolig energiske folk. Jeg ønsker å bli blant verdens største artister, og kunne lage akkurat den musikken jeg ønsker.

Etter å ha intervjuet hundrevis av artister, ser vi et helt tydelig mønster der unge nordmenn er totalt uredde og gjerne sier åpent at de har ambisjoner langt utover Norge, mens «de eldre» er mye mer forsiktige med ambisjonsnivået. Hva tror du er grunnen til at norske artister nå i større grad våger å fronte store ambisjoner enn før?

Vi er mer naive og dummere! Neida, joda, det er noe med hvordan kulturen «alle kan bli alt de vil», samt internettet og mulighetene det har skapt, har skapt en florerende kultur for ambisjon. På godt og vondt. Innenfor musikk har nok teknologi og uavhengigheten fra store studioer hatt mest å si.

Når du ikke hører på elektronika, hva hører du på da? Er det noen spesiell sjanger eller artist du liker å fordype deg i?

Hører egentlig ganske sjeldent på elektronika, går mest i pop typ Jon Bellion, Sigrid, Cashmere Cat, er veldig fan av god pop.

Nevn 3 stk. guilty pleasures som må blastes?

Vitas – 7 Element, Justin Bieber – Children, Sheck Wes – Mo Bamba

20+5 spillelisten er breddfull av melodisk elektronika med (fortrinnsvis kvinnelig) vokal. Er du sulten på å gjøre noe lignende selv, og hvis du kunne velge fritt blant norske vokalister, hvem står høyest i kurs?

Ja, den nyeste singelen er med en kvinnelig norsk vokalist som heter Anne Gudrun Michaelsen. Ina Wroldsen er høyest på listen, nært etterfulgt av Sigrid og Ary.

Travelle var et konge-tips! Hvordan ble du klar over denne artisten selv?

En kompis viste meg musikken hans for lenge siden, da han bare hadde én låt ute. Syntes det var noe spesielt med musikken, så har fulgt med siden. Musikken er helt sinnsykt bra, og ser ham plutselig blowe opp.

I listen finner vi også en god del artister som har skapt seg en base i USA. Kan vi forvente oss at Jonas Aden blir neste nordmann ut til å få seg et navn «over there»?

Definitivt målet i hvert fall, så får vi se om det går, hehe.

Elektronika

Norsk Elektronika

Norsk elektronika er i vinden som aldri før! Enten det gjelder subsjangre som house, trance, techno eller NuDisko -antall nordmenn som opplever suksess (også internasjonalt) har [...]

Les mer

Se Også

Norske Jonas Aden gir $10.000 til musiker!
Intervju

Norske Jonas Aden gir $10.000 til musiker!

Årets julenisse er utvilsomt produsent og DJ Jonas Aden. I år gir han bort hele 10.000 US dollar (i overkant av 90 000 kroner) til en [...]

EP-aktuelle Debora imponerer med sin gode pop-teft
Intervju

EP-aktuelle Debora imponerer med sin gode pop-teft

Med sin klare vokal og ufiltrerte tilnærming til livsutfordringer som identitet, tvil og usikkerhet, har Debora allerede fra første utgivelse med «Oh Maybe» høstet gode omtaler. [...]

Få en positiv sommerboost av Kryger
Intervju

Få en positiv sommerboost av Kryger

Marie Kryger fra Sandnes er stemmen bak den fremadstormende popartisten, Kryger, og fredag 26. mai slapp hun den oppløftende låten «Se på meg nå» som er [...]

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli
Intervju

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli

Avant-garde popgruppen The Holy Mountain slapp nylig sitt album «The Dawns Here Are Quiet» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet kan beskrives som [...]

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single
Intervju

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det [...]

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»
Intervju

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»

Etter utgivelsen av albumet «Cross My Heart» (2021), innledet låtskriver og artist Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, [...]