Foto: Moderne Fotografering

Graa Sky er ute med følelsesladet og ektefølt EP om sorgen av å miste en av sine nærmeste

Del Tweet

Graa Sky slapp EP´n «Meg & Sorgen» fredag 23. november 2018 som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Dette er en ufiltrert reise igjennom artistens møte med tapet av sin far som han mistet i sommer, og som er produsert av Arve Bjerkåsholmen aka «Ni2». Dette er en følelsesladet og sterk EP, og tekstene er så ærlige og ekte fortalt at det er umulig å ikke bli berørt av hvordan han beskriver den sorgprosessen han har vært/er igjennom og alle tankene og følelsene som dukker opp i en slik situasjon.

Den nydelige musikalske og melodiøse innpakningen rundt tekstene rammer dette inn bare enda sterkere. Å utlevere seg selv på en så personlig og ærlig måte står det respekt av. En ting er å gå igjennom dette personlig, men å dele disse personlige følelsene med omverdenen er en helt annen ting. Forhåpentlig kan musikken hans også være til hjelp for andre i lignende situasjoner. Vi tok en prat med Graa Sky om blant annet den nye EP´n og planene videre fremover.

Gratulerer med EP´n din, «Meg & Sorgen». Kan du fortelle litt om prosessen rundt den fra start til utgivelse?

Tusen takk. Prosessen startet ganske tidlig etter at jeg mistet min far. Jeg måtte ha noen time out´s på gutterommet hjemme, for å sitte litt i egne tanker, noe som resulterte i tekster, som det ofte gjør. Arve Bjerkåsholmen aka «Ni2» og jeg hadde løst snakket om et samarbeid siden vi ga ut vår første EP sammen i 2017, så jeg følte dette var tidspunktet å kontakte han på. Et par dager senere hadde jeg tre produksjoner i innboksen, som endte opp som de tre første låtene på EP´n. Jeg gikk først i studioet til Arve for å spille det inn, men følte jeg ikke klarte å fange riktig følelse, så samtlige låter er spilt inn noen sene kvelder i leiligheten til min samboer og meg – med utsikt over Gamlebyen gravlund.

Hvorfor skrev du denne EP´n?

Det er vel bare min måte å surfe meg igjennom kjipe situasjoner på best mulig måte. Vanskelig å si hvorfor jeg skriver, har bare alltid gjort det, noe som måtte til også denne gangen. Det hele startet med dikt, som utartet seg til rapvers av noe slag. Da jeg plutselig hadde tre låter, og kort tid senere to til, tenkte jeg «jaja, da har vi en EP», og gikk i gang med innspillingen.

Hva handler denne EP´n om og hva ønsker du å formidle gjennom den (du synger om bl.a. «alt jeg vil er å gjøre deg stolt», vet ikke om du ser meg, ikke la meg miste meg selv please osv. – hva ligger bak den teksten)?

«Meg & Sorgen» handler om savnet, angeren, håpløsheten, håpet og kjærligheten. Den er vel bare en samling følelser som jeg fikk kjenne på i ettertid. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på hvorfor jeg ga den ut, annet enn at den kanskje kan være til hjelp for andre enn bare meg selv. Nå ligger den i hvert fall der ute, for de som kanskje måtte trenge den. Jeg vet pappa var stolt uansett, men ang. noen av de nevnte tekstlinjene handler det nok om å føle at man ikke klarte å vise sitt sanne potensial før det plutselig var for sent. I dag er det greit, ting er nødt til å gå videre.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Siden første gang jeg hørte komposisjonene til Arve har jeg vært gira på å få til noen låter i det moderne orkestrale landskapet han befinner seg i. Lydbildet er 100 % som jeg så for meg det skulle bli da jeg begynte tenke på å forme en EP, og helheten er akkurat så rå som den trenger være, så jeg er veldig godt fornøyd med resultatet.

Hva er det unike i Graa Sky sitt musikalske univers?

Mitt musikalske univers er i konstant utvikling føler jeg. Det er sjelden at jeg gjør det samme to ganger, og jeg liker å bevege meg på kryss og tvers av sjangre, alt ettersom hvilken stemning jeg er i. Jeg vil alltid ha rap i bunnen, men liker å eksperimentere med sang. Jeg hører på et ganske bredt spekter av musikk, og blender kanskje inn forskjellige elementer fra forskjellige sjangre.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra albumet?

Kanskje det første sporet «Dagen Etter», da det ble skrevet så tett opp i alt sammen. Det er mye følelser i den synes jeg, både i teksten og fremføringen. Ellers er alle låtene like viktige for meg, da de ble skrevet på forskjellige tidspunkt, som alle hadde en betydning for sorgprosessen. Nå om dagen er det «Hører Meg» som treffer meg mest, kanskje på grunn av stedet jeg er på nå.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det siste året har vært ganske avslappende musikalsk sett. Jeg slapp min siste single «Spor» i mai, bortsett fra den har det blitt noen gigs her og der, men ellers ganske rolig og greit. Fint det, men får håpe det blir litt mer neste år. Det har vært veldig mange fine tilbakemeldinger på det jeg driver med det siste året da, det betyr mye.

Hvem er Graa Sky og hvilken musikalsk bakgrunn har du?

Jeg er 30 år gammel, har en fin dagjobb, og liker å lage musikk når inspirasjonen treffer meg. Graa Sky kom til verden i 2016 da jeg følte det var på tide med en ny start. Jeg fikk sluppet to EP´r tilbake i 2016 med god hjelp fra Christian Teisnes og XO Musikk, og har siden den gang jobbet jevnt og trutt og sluppet singler i ny og ne. Nå gir jeg ut musikken på egen label. Jeg begynte vel med rap i 15-års alderen, og har sluppet en nesten-håndfull EP´r under annet navn frem til relanseringen. Magne (som jeg heter) er bare en drømmer som håper å utrette noe stort i løpet av tiden sin her nede. Som privatperson er jeg ikke så glad i oppmerksomhet, noe som krasjer litt med artisten i meg, som hele tiden streber etter anerkjennelse og oppmerksomhet. Hardt liv, haha

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Her kunne jeg nevnt flere, men med tanke på inspirerende går jeg for Damon Albarn. Det er noe veldig interessant med både musikken og fyren. Jeg har alltid vært stor fan av Gorillaz, og liveshowet deres på Roskilde i år er noe av det råeste jeg har vært vitne til. Det er sjeldent jeg går fra en konsert såpass inspirert som jeg gjorde den kvelden.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden og hvorfor?

Det er ekstremt mye bra, vanskelig å holde oversikt med så mange slipp, men det jeg hører mest på om dagen er Tommy Tokyo, 612 og Arif, i tilfeldig rekkefølge. Alt til sitt humør liksom. Ellers prøver jeg å holde meg oppdatert på ny norsk rapmusikk. Veldig mye spennende på den fronten om dagen. Hører også mye på Onklp sin nyeste «Bør Jeg» og gleder meg som en unge til nytt album.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Som den tilbaketrukne typen jeg er synes jeg alltid det er litt spesielt å bli gjenkjent på gaten/freestylet for, og når jeg hører om at musikken min blir spilt på vors, osv., men det absolutt kuleste var da et intervju gjort av Øyvind Holen endte opp på trykk i D2, i forbindelse med slippet av EP´n «Rosé» som jeg ga ut i samarbeid med Jünger i 2017. Det var helt rått, og det morsomste jeg har opplevd til nå.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må ha vært på Rockefeller, da vi varmet opp for DRM i juni i år, og opplevde noen tekniske problemer i starten av settet. Min gode venn Fiko som jeg hadde showet med begynte å rappe et vers acapella for å underholde publikum, og gjorde det som en boss. Da beaten omsider kom på var det som en eksplosjon på første rad, og energien var bare helt ekstrem. Etter at vi gikk av scenen var det flere som lurte på om det hele var planlagt. Det må ha vært noe av det kuleste jeg har opplevd hittil i livesammenheng.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Denne er vanskelig, men jeg har gitt dette spørsmålet litt tenketid i forkant, mens jeg har ventet på å bli spurt av noen (takk til dere), så det må bli Tommy Tokyo. Den stemmen og formidlingsevnen er bare helt utrolig.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure og hvorfor akkurat denne?

Britney Spears! Det er jo mer en pleasure kanskje? Uansett, hun er helt rå.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest og hvorfor?

Jeg vil gjerne spille overalt, men Trænafestivalen hadde vært veldig koselig. Fineste festivalen jeg har vært på, så om dere leser dette: book meg, please. Jeg husker godt at vi spilte på Radio Nova´s «Novafest» i fjor, på Sagene Festivitetshus – det var helt rått. God stemning og fet location. Ellers har jeg ikke spilt veldig mye rundt om, men både Rockefeller og John Dee har vært prima opplegg. Veldig profesjonelt begge steder. Håper jeg får testet noen flere scener i 2019.

Hvilke planer har du videre i 2018 og i 2019?

Jeg tror jeg har tatt juleferie allerede, men planen er noe ny musikk på nyåret. Kanskje album, kanskje ny EP. Jeg er veldig dårlig på planlegging, men mer musikk blir det.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Se Også

Tuvaband med elegant og drømmende album
Intervju

Tuvaband med elegant og drømmende album

Tuvaband er en kritikerrost artist med en imponerende internasjonal profil som har over 40 millioner avspillinger på Spotify, og det er det eklektiske soloprosjektet til låtskriveren, [...]

Fet smakebit fra ATENAs kommende album
Intervju

Fet smakebit fra ATENAs kommende album

ATENA har opparbeidet seg til å bli en av de mest bemerkelsesverdige og eksperimentelle metalcore-bandene fra Norge, og beviser at den norske metallscenen har mer enn [...]

Haavard Mota, storbypopens godt bevarte hemmelighet albumdebuterer
Intervju

Haavard Mota, storbypopens godt bevarte hemmelighet albumdebuterer

Haavard Mota er en Oslo-basert låtskriver, som allerede har levert flere singler som har fanget både fans og pressens interesse. Første single «Penthouse svermeri» kom sommeren [...]

Vaarin er ute med sterk og mystisk smakebit fra sitt kommende album
Intervju

Vaarin er ute med sterk og mystisk smakebit fra sitt kommende album

I 2018 mottok Vaarin både terningkast 6 fra Dagsavisen og 5 fra Aftenposten for sin debutplate «Even If I Started Seeing Rainbows». Fredag 13. januar slapp [...]

Albumaktuelle Ledfoot har skapt sin egen sjanger med en helt spesiell signatur
Intervju

Albumaktuelle Ledfoot har skapt sin egen sjanger med en helt spesiell signatur

Den norgesbaserte amerikanske artisten Ledfoot slapp nylig albumet, «Coffin Nails» på TBC Records. Dette er både tøft, særegent og lekent. «Dette albumet ble spilt inn og [...]

Eva Bjerga Haugen, en av Norges beste jazzsangere er ute med et strålende julealbum
Intervju

Eva Bjerga Haugen, en av Norges beste jazzsangere er ute med et strålende julealbum

Eva Bjerga Haugen slapp nylig det stemningsfulle og nydelige julealbumet, «Stille Grender» på Grappa Musikkforlag, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet har [...]