Foto: gatelykta

Popprinsessen Moyka er ute med glitrende debutalbum

Del Tweet

Låtskriveren og produsenten Moyka slapp nylig sitt etterlengtede debutalbum, «The Revelations of Love», via Snafu Records og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

I kjernen av det hele er albumet et konsept med historier fra et tidligere forhold, og forteller om både kjærlighet og tap og hvordan det hele henger sammen. Med genuin sårbarhet og brennende følelser, reflekterer Moyka om de forskjellige veiene kjærligheten kan ta, bygd opp med teksturerte synther og elektroniske beats.

Følg historiene bak hver låt gjennom den audiovisuelle «Track by Track» serien på YouTube, og se albumdokumentaren som hadde premiere i går lenger ned i intervjuet her.

«Det overordnede temaet for albumet er kjærlighet. Det hele starter med begynnelsen av et forhold, som senere leder videre inn i de forskjellige stadiene og situasjonene man befinner seg i når man opplever kjærlighet som ung voksen. Jeg synger om å både forelske seg, gjøre det slutt og til slutt erkjennelsen av at det noen ganger ikke alltid er slik du trodde det ville være», forklarer Moyka.

Moyka begynte å slippe låter fra albumet tidligere i år, og har siden den gang blitt listet på radiostasjoner som P3, P13, Sveriges P3, Tysklands Deutschlandfunk Nova, Detektor, Flux, puls, og CT samt at låtene har ligget på Topp 10 på Spotify’s ‘New Music Friday’ i Norge. Fra den varme følelsen av et nytt forhold på herlige og catchy «Stay» til det bitre bruddet på skjønne «December (I Never Learn)» og smerten av å gå videre med livet på sårbare og sterke «I Don’t Wanna Hold On» er hvert enkelt spor som et perfekt snapshot som fanger essensen av de komplekse følelsene fra de forskjellige stadiene i et forhold.

​Låten «Illusion», utvidet denne fortellingen med fengende elektropop-melodier og en stemningsfull vokal, og dro lytterne med inn i fantasien om å bli forelsket midt i mellom falske påstander. Den drømmende singelen fikk internasjonal omtale fra blant annet magasiner som Billboard, EUPHORIA, og CelebMix.

​Fokuslåten på det nye albumet er den nydelige, «When» som har en mørkt aura av hjertesorg over seg og med et fantastisk refreng er denne låten bare helt magisk. Låten har vært avslutningslåten på nærmest alle konsertene hennes så lenge hun har spilt konserter, siden slutten av 2018, og har blitt en etterlengtet fan-favoritt. Spørsmålet «When is When?» er blitt til en slags intern meme i fanbasen til Moyka i form av tweets, DMs og kommentarer på sosiale medier, som har gjort at hun har følt på en slags ærefrykt for å fullføre låten i frykt for at den til slutt ikke skulle bli så bra som fansen har håpet på.

«Da vi skrev låten i 2018 følte vi oss uovervinnelige – som om ingenting kunne stoppe oss. Det var den mest fantastiske følelsen noensinne», forklarer Moyka.

I sin helhet kombinerer «The Revelations of Love» begynnelse og slutt, naivitet og modenhet, og håp og hjertesorg; for å male et smertefullt realistisk, men nyansert portrett av kjærlighet. Denne gripende historiefortellingen er hva verden kan forvente av Moyka i fremtiden, da dette albumet inviterer lytteren inn i universet til den selvutnevnte «popheksen».

«For meg er kjærlighet den aller viktigste følelsen av dem alle. Det er så essensielt fordi det er det jeg tror gjør oss til mennesker. Fjoråret traff oss alle ganske hardt. Jeg følte på veldig mye sorg, både på grunn av alt som skjedde i verden, men også i livet mitt. Som en person som føler på ting ganske intenst, så er det vanskelig å ikke føle seg overveldet av alt. En ting som virkelig vekket flammen i meg igjen, var musikk som minnet meg om at det er et håp om å kunne føle seg bra igjen, og å føle kjærlighet igjen», avslutter hun.

Monika Engeseth ble født i Hallingdal og begynte med låtskriving da hun var 10 år. For noen år siden flyttet hun til Bergen for å studere musikkproduksjon, hvor hun utviklet seg til sangeren, låtskriveren og produsenten vi kjenner Moyka som i dag. Hun er nå blant de beskjedne 2 % av kvinnelige produsenter i verden. Med blant annet artister som Röyksopp og Robyn som forbilder for hennes produksjonsstil, ga Moyka ut sin debut-EP «Circles» i 2019 og oppfølgeren «Spaces» i 2020. I samarbeid med det norske managementet Made som har signert popfenomener som Sigrid og AURORA, er Moyka klar til å bli en bærebjelke i den globale indiepop-scenen.

Vi tok en prat med Moyka om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer så mye med debutalbumet ditt, «The Revelations of Love» som du også har produsert selv, sammen med co-produsent Eirik Hella. Kan du fortelle litt om det, og litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk! Albumet har jeg holdt på å skrive og produsere i nesten et år, noe som føles veldig lenge og det har vært en utrolig fin, frustrerende og lærerik reise. Føler jeg har lært veldig mye. Vi begynte jo å gjøre mye av det visuelle for dette albumet da det var nye lockdowns i starten av året, samtidig som vi gjorde sangene ferdig. Det har skapt veldig mange utfordringer hele veien. Men ut fra det, har både jeg og de jeg jobber med lært å gjøre veldig mye på egen hånd. Selve albumet handler overordnet om kjærlighet og om å falle inn og ut av forelskelse, og det å gi slipp på noen. Det er en vanskelig prosess, og det har føltes veldig godt og vondt på samme tid å skrive om disse tingene.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Jeg elsker synth, så det brukes naturligvis veldig mye synth i produksjonene mine. Jeg liker også at det til tider kan høres voldsomt ut, som om alt du opplever der og da er tømt ut i låten. Det er noen sanger hvor jeg føler jeg har utfordret meg selv med å eksperimentere med elementer jeg kanskje ikke hadde brukt på de tidligere EPene mine, som for eksempel heavy-autotune og 808-bass. Men jeg føler samtidig det er disse tingene som puster litt nytt liv i musikken min. Med et album får man jo muligheten til å vise mange forskjellige sider av seg selv, og det synes jeg er veldig kult.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Da pandemien startet ble jeg veldig lei meg en lang periode og syntes det var veldig vanskelig å komme meg ut av det, men det som hjalp meg og på en måte våknet liv i meg igjen var sanger om kjærlighet og «togetherness» — i mangel på et bedre norsk ord. Jeg er veldig fascinert av kjærlighet og hva det kan gjøre med oss, og hva det har gjort med meg de siste årene mens jeg har gått gjennom det jeg har gått gjennom. Jeg ønsker å formidle det med albumet at det er mye godt og vondt vi kan feire. Tenk så vakkert det er at vi er i live og får oppleve sånt da – jeg synes det er fantastisk.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra albumet?

Det er så rart å tenke på at for alle andre enn meg er det bare ord og melodier, mens for meg er det minner og følelser som henger hardt fast. Jeg må jo si at jeg har et spesielt forhold til alle, men jeg kan jo trekke frem «When» som var en av de første låtene Eirik og jeg skrev sammen for Moyka. Den er tre år gammel og har vært en del av settlisten store deler av live-reisen vår hele veien. Det har til og med blitt en «greie» i fanbasen min at de spør «When is When» fordi de så oss spille den på en sånn video-greie for First Fifty (Great Escape) i 2019 og har vært en fan-favoritt helt siden det! Hahaha, utrolig sprøtt og fint å tenke på!

I går kom «The Revelations of Love» albumdokumentaren ut. Kan du fortelle litt om det og hva den handler om og hva som er kjernen bak dokumentaren?

Den handler om hele reiser for albumet og meg som artist og person. Det blir en måte å bli litt bedre kjent med meg på. I tillegg til denne dokumentaren som Sara Westergaard Karlsen har laget, har Robin Larsen og jeg laget Track by Track videoer for hver av låtene på albumet som kommer ut litt etter litt som tar mer for seg hva som skjuler seg bak hver enkelt låt, for de spesielt interesserte.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Jeg henter inspirasjon for låter fra mitt eget liv og følelser, men også filmer, bøker og historier jeg blir fortalt. Skrivesperre er jo noe som dukker opp fra tid til annen, og jeg har to måter å deale med det på og det er å enten få ny input, gjøre noe nytt, lese en ny bok, høre på musikk jeg ikke vanligvis hører på eller ta helt avstand fra alt som stimulerer og gir input og heller se innover.

Du begynte å slippe låter fra albumet tidligere i år, og har siden den gang blitt listet på radiostasjoner i både inn og utland. Kan du fortelle litt om det, og om responsen du har fått til nå fra publikum og presse og hva den betyr for din videre karriere?

Det betyr veldig mye for meg at folk har vært så støttende. Det sykeste var jo å bli nevnt av Billboard! Det hadde jeg ikke trodd i det hele tatt.

Det betyr jo at folk er der og hører på som gjør det mulig for meg å fortsette videre. Det har jo alt å si, virkelig.

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

En av mine sterkeste sider som artist er at jeg er veldig involvert i alle ledd av det som lages for mitt univers. Jeg skriver, spiller og produserer og har en sterk innvirkning på hva som gjøres visuelt for prosjektet, så det gjør meg veldig selvstendig – og jeg føler man må være litt modig for å uttrykke seg på den måten. Det er veldig rått og nakent til tider, vil jeg si. Kanskje det ikke føles sånn for alle, men det føles sånn for meg.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Som person er jeg ganske munter og glad i å være med mennesker. Det som er så rart med å være musiker og produsent er at det starter jo som hobbyen din og så blir det gradvis hva du gjør som jobb, ikke sant? Så baller det gjerne på seg hobbyer som har med det å gjøre. Jeg liker veldig godt å ta analoge bilder, også henger jeg på TikTok en del, hehe😅

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid elsket å synge og lage ting, så det har på en måte alltid bare vært en del av meg og det jeg gjør. Jeg begynte å spille gitar som 10-11-åring og har gått litt i korps faktisk, men min musikalske reise som Moyka startet vel da jeg flyttet til Bergen og oppdaget elektronisk musikk på ekte. Det var en åpenbaring for meg og det har vært en spennende reise helt siden.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Min første headline konsert på Kvarteret i Bergen, var definitivt noe som satt seg hos meg. Det er den beste konserten vi noen gang har spilt og jeg har aldri opplevd så mye kjærlighet, dans og energi fra publikum tidligere. Det ga meg innblikk i hvordan det kan være hele tiden, og det ga meg sykt mye mer driv til å fortsette å jobbe mot å gjøre prosjektet til det kuleste Norge har sett.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mine musikalske forbilder er Røyksopp, Robyn, Lykke Li og Lorde. De er alle artister og grupper som har noe utrolig spesielt ved seg og de har et veldig fullført sound og image som treffer meg.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Nå om dagen går det faktisk i mye av musikken jeg har lagt inn i spillelisten jeg har laget for dere! Ur Monarch, Cham Léon, Ary og Myra. Elsker hva disse artistene holder på med!

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Det gikk faktisk ganske fort. Jeg hører på norsk musikk hele tiden, så jeg slang inn alt jeg har på øret om dagen og som jeg synes rett og slett er bangers.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Min favoritt-rett akkurat nå er gnocchi med pesto. Det er ganske lett å lage det selv. Anbefales!

Har du sett en bra film i det siste som du vil anbefale?

Mine to favorittfilmer of all time er «Kill Bill» og «Parasite»! Hvis du ikke har sett dem, burde du sjekke dem ut. 😌

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Røyksopp hadde vært en drøm! De er ikoniske!

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021/2022?

Jeg planlegger en Norgesturné neste år, og gleder meg fryktelig mye til å spille albumet live, endelig! Planen videre blir å ta over verden, selvsagt.

Se Også

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album
Intervju

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album

Fredag 17. mars slapp Moyka den magiske låten «Rear View» hentet fra hennes kommende album, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Det er [...]

Moyka er Norges nye popkomet
Intervju

Moyka er Norges nye popkomet

Bak artistnavnet Moyka finner du den 21-årige produsenten og singer-songwriteren Monika Engeseth fra Hallingdal som innehar en sterk og spennende vokal pakket inn i et fengende, [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]