Foto: Signe Luksengard

Moyka er Norges nye popkomet

Del Tweet

Bak artistnavnet Moyka finner du den 21-årige produsenten og singer-songwriteren Monika Engeseth fra Hallingdal som innehar en sterk og spennende vokal pakket inn i et fengende, mystisk og vakkert elektronisk lydbilde.

Hun har blitt assosiert med store norske musikalske navn som Susanne Sundfør, Aurora og Highasakite, så merk deg navnet hvis du ikke allerede har gjort det. Moyka er en ny stjerne på pophimmelen som vi er sikre på at vil slå igjennom internasjonalt.

Fredag 6. september slapp hun sin nye single, «All The Things We Forgot» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten tilbyr en slags ambivalent oppløsning til Moykas temaer rundt kjærlighet og tap. Mens et house-groove inspirert av 90-tallet svulmer opp og omkranser henne, åpnes vinduet mot de siste strimlene av lengsel med bred pensel i chorus, «Take me back, take me back again» synger hun. Fjerne minner og nostalgiske drømmer i en tvetydig linje.

«Det kan bety mange ting,» sier hun. «Take me back to when i was more naive? To when i was a child? Det er så mange ting som gjør deg nostalgisk, men alt går fremover, og denne sangen er en bastant måte å nekte å gjøre det på.»

Moyka er en selvmotsigelse; en privatperson som skriver «bekjennende» musikk. For alle som vil vite hvem hun er, så finner du det i sangene hennes – det er mystisk, magisk, men også tilgjengelig. «Jeg vil skape et mystisk univers der folk kan føle seg hjemme.» sier hun.

«All The Things We Forgot» er hentet fra hennes kommende debut-EP, «Circles», som slippes 18. oktober. Moyka skal spille support for Sigrid på turné i Norge i høst, og så skal hun spille på Reeperbahn Festival i Tyskland som pågår mellom 18. – 21. september. Vi tok en prat med Moyka om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «All The Things We Forgot». Kan du fortelle litt om den?

Takk! «All The Things We Forgot» handler om den impulsen man kan få noen ganger, hvor det er noe inni deg som forteller at du vil tilbake til en annen tid i livet. Det kan være mange forskjellige ting som vil dra deg tilbake, men det er likevel viktig å huske på at man ikke skal følge den impulsen. Den ble egentlig laget for ganske lenge siden og har hatt mange forskjellige vers og produksjoner, men jeg er veldig fornøyd med hvordan den endte opp. Det føles veldig riktig. Jeg produserte den sammen med bestevennen min Eirik Hella.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er veldig viktig for meg å fange en følelse eller stemning og bygge ut i fra det. Så sangene mine kan ha forskjellig humør, men det er plass til det. Akkurat som det er plass til mye inni oss mennesker. Sangene mine starter ofte som et landskap med lyd eller en melodilinje, og så bygges det gjerne ut i fra det.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært veldig fint. Jeg føler livet mitt har endret seg ganske mye det siste året, og jeg føler konstant at jeg gjør ting – men jeg liker det! Det er veldig fint når det føles produktivt. Vi har spilt mange flere konserter enn det jeg hadde trodd denne sommeren, og det har vært utrolig fint. Innimellom slagene har vi ferdigstilt og laget ny musikk.

Hvem er Moyka og hva liker du å gjøre på fritiden?

Moyka er en elektronisk pop-produsent og artist fra Hallingdal. Mye av tiden min bruker jeg på musikk. Det er på en måte ikke noe skille mellom fritid og jobb, enda. Jeg vet ikke om det kommer til å bli det heller? Fordi jeg tenker på musikk hele tiden, men man må jo prøve å ta seg pauser så klart. Jeg liker veldig godt å være med vennene mine og familien min, så jeg prøver å få til alt, og i tillegg har jeg begynt å studere litt.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mange! Det finnes så utrolig masse god musikk. Nå for tiden hører jeg baaare på album. Jeg har ofte veldig intense perioder hvor jeg bare hører på én ting. Det nyeste albumet til Vampire Weekend er offeret for min obsession – det er så nydelig. Jeg har skikkelig, skikkelig sansen for album som virker inspirert av en veldig bestemt tid i livet til den som skriver det. Det føles veldig unikt og spesielt. Samtidig skaper albumet videre et fotavtrykk til en bestemt tid i livet ditt som lytter også – jeg elsker det. De jeg føler har fått til det, som inspirerer meg veldig er Røyksopp, Vampire Weekend, Lykke Li og Robyn.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Av norsk musikk hører jeg mest på Jenny Hval, Sigrid, Gundelach og Gabrielle akkurat nå.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg fikk det ikke med meg akkurat da det skjedde, men da vi spilte på Blå under by:Larm tidligere i år, var det noen som fridde under konserten vår. Det var ganske sykt og veldig, veldig fint. Jeg håper de har det fint.

Hvilket sted i Norge drømmer du om å spille på og hvorfor?

Trevarefestivalen! Jeg har bare hørt rykter om at det er en av de fineste festivalene i Norge, og jeg har lyst til å se det med egne øyne.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure og hvorfor akkurat denne?

Åh, jeg hater at jeg digger låten «I Like Me Better» av Lauv. Jeg skjønner liksom ikke hvorfor jeg liker den så godt. Jeg føler på en måte at det bryter med hvem jeg er som karakter. Det gjør det ikke bedre at jeg «fant den» da jeg så en skikkelig klissete, søt, dramatisk high school film. (Det er også en annen guilty pleasure jeg har.)

Senere i år slipper du EPen, «Circles». Kan du fortelle litt om det, og når den kommer ut?

Det stemmer! EPen kommer ut 18. oktober, og «Circles» var den første låten jeg lagde sammen med Eirik Hella. Jeg skjønte veldig fort at vi hadde noe spesielt sammen musikalsk. Vi har jobbet mye sammen videre og laget mye musikk sammen. De to siste årene har vært en veldig merkelig og givende reise for meg personlig og musikalsk, og jeg føler, slik jeg har valgt, at sangene skal gå etter hverandre på EPen, og at det gjenspeiles. Jeg er veldig glad for at det ble sånn.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Jeg er så heldig å få være med Sigrid på Norgesturnéen hennes i høst. Vi har allerede varmet opp for henne og bandet én gang da de hadde konsert i Bergen, og det var utrolig fint så vi gleder oss veldig til å være med videre. Men før det skal vi en tur til Hamburg for å spille på Reperbahn festivalen, og det tror jeg blir veldig spesielt og veldig gøy.

Se Også

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album
Intervju

Moyka er ute med banger – lover godt for hennes kommende album

Fredag 17. mars slapp Moyka den magiske låten «Rear View» hentet fra hennes kommende album, og som er denne «Ukens single» på NPS Music. Det er [...]

Popprinsessen Moyka er ute med glitrende debutalbum
Intervju

Popprinsessen Moyka er ute med glitrende debutalbum

Låtskriveren og produsenten Moyka slapp nylig sitt etterlengtede debutalbum, «The Revelations of Love», via Snafu Records og som er denne «Ukens album» på NPS Music. I [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]