Foto: Kristian Dale

D’Sound er tilbake med sitt første album på 5 år

Del Tweet

Det har vært en lang vei til målet, men nå er omsider et av Norges mest kjente band de siste 23 årene, D’Sound, tilbake med sitt første album på fem år.

Deres åttende album, «Unicorn» med hele 15 spor ble sluppet fredag 6. september og det er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet er deres første med 28 år gamle Mirjam Omdal som vokalist, og albumlanseringen skjer i mange land samtidig i Europa og Asia hvor D’Sound har mange fans.

Albumet er fylt med rytmiske, funky og deilige låter som D’Sound er kjent for, men i en «ny drakt» siden Mirjam tilfører låtene et mer r&b sound enn på deres tidligere plater med Simone Eriksrud som frontfigur. Det kan umulig ha vært lett å fylle skoene til en av landets mest karismatiske og dyktige frontfigurer, men Mirjam har vist at hun har mestret dette på en fin måte, og ikke minst er hun modig som har tort å påta seg denne rollen. Simone har tidligere uttalt at hun synes bandet har vært heldige som har fått akkurat Mirjam med seg som låtskriver og vokalist i bandet.

Det virker som at Jonny, Kim og Mirjam har en fin kjemi seg imellom fordi det kan merkes på musikken de lager. Vi liker soundet og låtene på den nye platen, og gjesteartistene bidrar også med til at dette blir både variert og fint. Vi regner med at fansen deres også setter stor pris på dette albumet.

Mirjam både skriver det nye materialet med Kim Ofstad (trommer) og Jonny Sjo (bass), og er lead-vokalist. Gjesteartistene på albumet er bl.a. Stjernekamp-deltager Adrian Jørgensen, den filippinske stjernen Armi Millare, ‘gitarhelt’ Tora Dahle Aagård og amerikanske Arnetta Johnson, Beyoncé og Jay-Z’s faste trompetist.

Den musikalske kjernen i D’Sound er fortsatt Kims trommer og Jonnys bass, de to fyller begge 50 år i 2019, og de to har ved siden av D’Sound både skrevet, spilt og produsert på store internasjonale hits, bl.a. Madcons «Beggin» og «Glow».

Dette er det første albumet D’Sound gir ut uten bilde av bandet på coveret. Coveret til det nye albumet er et portrettfoto av Jonny Sjos bror, som er født med Downs syndrom. Albumet er en hyllest til mangfoldet og ulikhetene i samfunnet, noe som engasjerer bandet sterkt. Albumcoveret er dedikert Jonnys bror som elsker musikk og har vært fan siden bandet startet å spille sammen.

Samtidig som D’Sound slipper sitt nye album legger de ut på sin The Unicorn Tour høsten 2019. Den starter på Byscenen i Haugesund 14. september og går deretter til mange norske byer. Turneens første konsert utenlands skjer 6. oktober når D’Sound vender tilbake til Korea som headliner på Inje Fall In Music Festival. Vi tok en prat med bandet om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med deres åttende album, «Unicorn». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse, og hva som er forskjellig på dette albumet i forhold til tidligere album som dere har gitt ut?

Takk. På det forrige albumet spilte vi inn alt i et studio med en produsent. Denne gangen har vi jobbet med mange forskjellige produsenter og jobbet forskjellige plasser. Låtskrivingen har gått veldig kjapt, og vi har tatt kjappe avgjørelser. Vi har latt impulsiviteten spille en stor rolle.

Hva handler denne platen om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Platen er en hyllest til mangfoldet. Dette gjenspeiles i tekstene og i det musikalske. Alle er unike og det trengs. Derfor må vi ta vare på dette.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Vi gjør oss alltid tanker om lydbildet. Vi har satt fokus på det vi føler at er en stor del av oss, nemlig å spille på instrumentene våre. På noen låter har vi sittet i studio og jammet oss frem til resultatet, mens på andre låter har vi kommet på ideer hver for oss og sendt det rundt til hverandre.

Dere har med flere gjesteartister på albumet. Kan dere fortelle litt om det?

Vi har med Armi Millare fra Filippinene. Hun er en artist vi møtte i Manila for flere år siden og har alltid vært stor fan. Hun har besøkt oss i Oslo to ganger siste året hvor vi har laget låtene som er på albumet. Vi har med Adrian Jørgensen som vi møtte i MGP. Vi ble forelsket i stemmen hans med en gang og ikke minst personligheten. Han er helt unik fyr. Tora Dahle Aagaard er en fantastisk gitarist og sanger, og vi ble veldig glad da hun hadde lyst til å bli med oss på en låt. Hun skal også være med på konserten vår 12. oktober på Vulkan i Oslo.

Hva er det spesielle i deres musikalske univers?

Trommer og bass er dominerende i hver låt. Det er også masse plass til vokal. Bassen er veldig melodisk, og trommene har lov til å være leken.

Hvilke låt har dere et spesielt forhold til fra platen?

«Bad Words» har vi et spesielt forhold til. Den handler om å innrømme sine feil når man gjør både alvorlige og små feil i livet. Det er så kjipt av folk (ikke minst venner) når de sprer det videre og lager gossip om det du har gjort siden du valgte å være ærlig om det. Mirjam skrev den da hun var midt i en sånn situasjon selv og følte det spesielt sterkt i denne perioden.

Jonny Sjo sin bror er avbildet på albumcoveret deres. Hvorfor har dere valgt å gjøre det, og kan dere fortelle litt om broren som har fått æren av å pryde det?

Albumet er et statement for å hylle mangfoldet. Vi hadde lyst til å ha et cover som hadde en personlig betydning for oss. Dermed ringte vi Jonnys bror som har Downs syndrom, og spurte om han ville være fotomodell for oss. Vi fikk noen utrolig sterke bilder og det ble naturlig å gå for det. Med han på coveret er det prikken over i-en som en hyllest til mangfoldet.

Mirjam Omdal, du overtok som vokalist og frontfigur etter Simone Eriksrud i bandet i 2018. Hvordan har dette vært så langt for deg, og hva er forskjellen på ditt musikalske uttrykk i forhold til Simones karakteristiske signatur?

Det har vært inspirerende, utfordrende, morsomt og litt nervepirrende. Med «every blessing theres a battle». Jeg har en RnB touch og fokuserer mye på det rytmiske.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Vi har hatt et superinteressant og kreativt år. I løpet av de siste 6 månedene har vi laget mer musikk enn på lenge.

Hvem er D’Sound, hva er deres musikalske bakgrunn og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Kim sin musikalske bakgrunn kommer fra jazz, Jonny og Mirjam fra gospel. Kim liker å jogge på Bygdøy, og han er glad i å se på fotball og ta seg en Farris. Jonny liker golf og tilbringer mye av sin tid med familien. Mirjam er glad i å lage scrapbook, glad i å danse og trene og særdeles opptatt av dype samtaler med venner.

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Alicia Keys, DAngelo, Justin Timberlake, NERD. Alle disse er fantastiske låtskrivere som inspirerer.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vi liker å høre på EHI, han er en utrolig flink og autentisk sanger. Tacobitch og Windings er også fete band som særlig Jonny er blitt veldig glad i. Mirjan har et nært forhold til bandet Bae Louie.

Dere har nok opplevd mye spennende og forskjellig opp igjennom. Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Jonny presenterer Mirjam for første gang opp på scenen på Oslo Vulkan. Hun hadde fått en aldeles nydelig introduksjon og med håret svaiende i vinden løpet hun fra backstage og opp på scenen. Idet hun når trappa tryner hun brutalt til publikums forlystelse. Det var en lættis icebreaker og første opplevelse for Mirjam.

Sjanger

Soul/Funk og R&B

Kanskje de minst typisk norske sjangrene i den musikalske sfæren vil noen hevde, men artistene representert på denne listen preges av såpass høy kvalitet at de [...]

Les mer

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Moldejazz i 1999 da vi hadde med oss trommeslageren til Janet Jackson og DJ-en til Arrested Development, det var en uforglemmelig opplevelse.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Jarle Bernhoft! Siden Rihanna ikke er norsk. Han er musikaliteten sjæl.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure hver og hvorfor akkurat denne?

Kim sin guilty pleasure er Steven Segal filmer. Mirjams guilty pleasure er Anastacia sitt første album. Jonny sin guilty pleasure er «Fångad av en Stormvind». Når konas venninnegjeng danser og synger allsang til låten så kan man ikke annet enn å elske det.

Hvilket scene i Norge drømmer dere om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket dere mest?

Vår drøm er hovedscenen på Øya. Kaffe K i Porsgrunn var en fet gigg vi ikke hadde forventet siden det bare var en kafé. Vi lærte at intimgigger er supergøy.

Hvilke planer har dere videre i 2019 og 2020?

Vi skal spille mer enn noensinne fremover og vi legger ut på The Unicorn Tour med første konsert i Haugesund 14. september. Vi skal lage ny musikk, og vi gleder oss til å spille mye sammen.

Se Også

Knut Marius er ute med solid og ektefølt album på egen dialekt
Intervju

Knut Marius er ute med solid og ektefølt album på egen dialekt

Knut Marius slo i gjennom da han vant The Voice på TV2 i 2013, og i 2020 vant han Stjernekamp på NRK1. Nylig slapp sangfuglen Knut [...]

Artisten og TikTok-stjernen JOP med fresh låt om usunn kjærlighet
Intervju

Artisten og TikTok-stjernen JOP med fresh låt om usunn kjærlighet

Den norsk-nederlandske artisten og låtskriveren JOP sparker i gang det nye året med den nydelige og såre, «Part Time Lover» som er denne «Ukens single» på [...]

Bizarrekult overbeviser med dypt personlige «Den Tapte Krigen»
Intervju

Bizarrekult overbeviser med dypt personlige «Den Tapte Krigen»

Kan black metal også handle om kjærlighet, tilgivelse og håp? Utvilsomt, når det er så harmdirrende vakkert, sårbart og gjennomført som på «Den Tapte Krigen». Til [...]

Thea Marlene treffer i hjertet med sin nye EP
Intervju

Thea Marlene treffer i hjertet med sin nye EP

Nylig ga artisten og produsenten Thea Marlene ut EPen, «Skyene – Som i tankene» på Paste Records, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. [...]

MAS kickstarter 2023 med catchy låt om tung kjærlighet
Intervju

MAS kickstarter 2023 med catchy låt om tung kjærlighet

Siden 2021 har MAS rukket å etablere sin egen sound og blitt lagt merke til i musikk-Norge. Han har tilbrakt mye tid i studio og dette [...]

Tuvaband med elegant og drømmende album
Intervju

Tuvaband med elegant og drømmende album

Tuvaband er en kritikerrost artist med en imponerende internasjonal profil som har over 40 millioner avspillinger på Spotify, og det er det eklektiske soloprosjektet til låtskriveren, [...]