Foto: Jostein Vedvik

Marie og Vinni gir ut låt om ødelagt kjærlighet

Del Tweet
«Tia gjekk og brått så glømte e kåffår du va alt for me» – Marie Klåpbakken

Denne setningen startet prosessen med det som nå har blitt til den nydelige og sårbare låten «Pusterom» med Marie Klåpbakken og Vinni, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Mange av oss har levd tett på hverandre det siste året. For noen kan det ha blitt for nært fysisk og altfor langt unna mentalt. Denne låten handler om at nærheten i et forhold kan bli til en avstand når man ikke har plass til et pusterom. Det oppstår en sårhet i øyeblikket man ikke lenger kjenner igjen det forholdet man en gang var i, og samtidig tviholder på troen og viljen på å finne en vei tilbake. Det er noe paradoksalt ved å føle seg alene i et parforhold, for det er et felleskap som gjør at det blir ekstra ensomt og vanskelig når man ikke føler at man hører sammen.

Marie Klåpbakken møtte Vinni (Øyvind Sauvik) under første sesong av «Hver gang vi møtes», da hun spilte fele i bandet, og på Vinnis fremføring av «Sommerfuggel i vinterland». Vinni er for tiden aktuell i «Skal vi danse?». Han har tidligere vunnet to Spellemannpriser gjennom hiphop-duoen i Paperboys, og i 2020 vant han Kompani Lauritzen.

Marie var tidlig fascinert av felen og det stemningsfulle budskapet instrumentet brakte med seg. Hun har spilt bak de fleste av Norges aller største artister, vært med på 10 sesonger av «Hver gang vi møtes», blitt listet på NRK P1, sunget i finalen på Melodi Grand Prix og gjestet Beat for Beat, Senkveld, Stjernekamp og andre store produksjoner. Hun har utgitt flere singler og et album. Hennes siste singel var «Tusenvis av Lysglimt» med Gaute Ormåsen.

Marie blir lagt merke til fordi hun har en helt unik tilstedeværelse og sjarm som smitter over på publikum. Hun blir hedret fordi hun bruker dialekt og sine folkemusikalske røtter samtidig som at hun pakker dette smakfullt inn i musikk som når ut til et bredt publikum.

Vi tok en prat med Marie om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med den stemningsfulle låten, «Pusterom» feat. Vinni. Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Takk. Det var våren 2021 og landet var fortsatt nedstengt. Mange av oss levde tett på hverandre og hos oss satt jeg med en følelse av å være fysisk nær, men altfor langt unna mentalt. Jeg følte meg ensom. Det oppstår en sårhet i øyeblikket der man ikke lengre kjenner igjen det forholdet man en gang var i, og samtidig tviholder på troen og viljen på å finne en vei tilbake.

Jeg dro i studio med Frida Blomberg Håvardstun (låtskriver) og Lars Horn Lavik (produsent), og de to hjalp meg med å sortere disse følelsene til en sang som handler om at nærheten i et forhold kan bli til en avstand når man ikke får tid eller plass til å finne et pusterom.

Lars har gjort en fantastisk jobb med produksjonen som gjør at den har en gjennomgående nerve. Han har beholdt det organiske soundet som jeg er så glad i, samtidig som han har tilført noe moderne. Lydbildet er enkelt, rent og ærlig.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Jeg ønsker å formidle at man ikke alltid trenger å være perfekt, at det å gå rundt og male et glansbilde på livet ikke er noen vits. Vi er mennesker, og livet går i bølgedaler for samtlige av oss. Både de som er i forhold og de som er alene.

Du har fått med deg selveste Vinni som feat-artist på låten. Kan du fortelle litt om det samarbeidet, hva han har tilført låten og hvorfor du ønsket å ha med han på denne låten?

Jeg har hatt stor respekt for Vinni (Øyvind Sauvik) både som person og artist helt siden vi ble kjent under første sesong av «Hver gang vi møtes» i 2012 da jeg spilte i bandet og på hans tolkning av «Sommerfuggel i vinterland».

Vinni er en kul mann med profesjonell tyngde som evner å definere virkeligheten med snert, og jeg er utrolig stolt av å få jobbe med han. Jeg spurte han om han kunne tenke seg å bli med på låten fordi jeg trengte litt motstand- en kontrast i sangen, men hadde aldri tenkt han kom til å si ja..

Han har løftet sangen til et nytt nivå, og det er utrolig mektig å høre han bruke stemmen sin som han gjør her. I tillegg skriver han jo så sinnsykt bra.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det må være signaturen i både stemmen og fela..

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Jeg har jevnt over skrivesperre så jeg er avhengig av å kunne jobbe med dyktige folk som jeg føler meg trygg på. Da blir jeg veldig kreativ! Men for meg er det viktig å være ærlig, jeg skriver stort sett om ting/tanker jeg har opplevd eller har selv. Så tekstene mine er omtrent som en dagbok, egentlig veldig privat.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Haha, alltid så vanskelig! Men jeg liker å tro at jeg er morsom person å være rundt, glad, veldig snill. Jeg liker mye forskjellig, men er glad i høy puls gruppetimer på treningssenter. Ellers er jeg veldig glad i serier, spesielt jenteserier. Ta et glass med gode venner, være med familien, gå i skogen og lage pinnebrød på bålet sammen med mannen min og vår sønn August. Jeg liker å kose meg.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte å spille fele når jeg var 11 år gammel, fordi bestevenninna mi spilte og jeg ville være med henne hele veien, på alt hun gjorde. Så fikk jeg kick og øvde veldig mye, ble fort flink og fikk ambisjoner som ikke lignet grisen. Gikk folkemusikklinja på videregående, og søkte meg videre til musikkhøgskolen i Oslo hvor jeg gikk ut med mastergrad i utøvende folkemusikk fele/hardingfele 2010.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side er nok at jeg er allsidig, og har stått bak så ufattelig mange artister fra ulike sjangre noe som har gjort at jeg har plukket med meg litt fra her og der om hvordan jeg selv ønsker å være som artist. Jeg er ganske uredd og tenker at man taper sjelden noe på å prøve.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har fått vært med på så mye fantastisk, men den aller største opplevelsen som rørte meg dypt i hjerterota var når jeg fikk være solist på norsk militær tattoo i Oslo Spektrum 2018, og hedre Unifil-veteranene sammen med det kongelige norske marines musikkorps. Navnene på de 21 norske soldater som døde i fredens tjeneste kom opp på storskjermen bak oss mens vi fremførte Hans Zimmer sitt fantastiske verk Chevalier de Sangreal med arrangement av Lars Erik Gudim. På slutten kom alle deltagende korps på 850 mann ut og fylte Spektrum mens publikum reiste seg. Det var mektig, og klumpen i halsen har sjelden vært så stor som den var da.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Alisson Krauss, fordi hun synger som en engel og spiller fele som få andre. Bra dame!

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er så glad i Dagny og Sigrid, to ordentlig tøffe og bra damer som har låter man kan gå og nynne på i dagevis. Det er bare så bra produksjon på albumene deres og jeg får lyst å ta en løpetur når jeg hører på mange av sangene deres. Ellers er jeg veldig glad i Sondre Justad og Daniel Kvammen, mye energi, bra tekster og likandes gutter.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Her finnes jo ganske mange opplevelser å ta av da jeg er som poteten, kan brukes til det meste. Noen ganger funker det skikkelig bra, andre ganger er det fullstendig skivebom og feilbooking. En historie – Jeg var rundt 18 år og vant til å spille for en 50 lapp og en Twistpose, så kom det en forespørsel om jeg kunne ha på bunad, spille hardingfele og være hulder under en festmiddag på Hunderfossen (en magisk familiepark i Gudbrandsdalen). Jeg skulle få hele kr 2000,-, og jeg fikk full overtenning. Jeg gikk opp på bordet og plasserte meg trygt mens jeg spilte «Fanitullen». Idet jeg skulle gå ned hang bunaden fast i hælen på bunadskoen og jeg falt rett ned med trynet i bakken. Heldigvis betyr instrumentene mine såpass mye for meg at den holdt jeg rett opp i lufta, som en unge som ikke vil miste isen sin så den var trygg- jeg derimot var sykt flau og hadde så vondt at jeg ikke turte å reise meg. Jeg er generelt veldig klønete av meg, så historier om å tryne/skli ut i spagat i høye hæler/henge fiolinen på stativet og dra den med seg etter kabelen osv. har jeg mange av.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Ikke så mange utfordringer annet enn at det var vanskelig å begrense seg. 20 sanger er egentlig ganske lite..

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Jeg elsker å se på «ex on the beach», det må vel gå under guilty pleasure eller?

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Jeg craver stort sett alltid sushi, men jeg har litt sære ønsker så det er ikke bare bare å kjøpe «en dagens» til meg.. Det skal helst være bare laks med sesamfrø og vårløk strødd over på toppen. Nigiri`en må gjerne være flambert. Lykke til.

Har du sett en bra film i det siste som du vil anbefale?

Ser lite film, men serien «Maid» på Netflix var sterk og veldig bra..

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg vil gjerne spille over alt! I kveld spilte jeg på en scene nede ved vannet i Sandvika i forbindelse med arrangementet Hjertefred. Jeg ble overrasket over hvor utrolig vakkert de hadde laget det til, og hvor sinnsykt mektig det ble. Å gå av scenen etter opptreden og gå gjennom en folkemengde som minner de som har gått bort var sterkt. Man kunne se at mange av de hadde grått.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg ville jobbet med Matoma, for jeg tror vi kunne laget noe ordentlig fett sammen siden jeg spiller mye elektrisk fiolin, og han lager så bra låter.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021/2022?

Koronaperioden har vært tøff på så mange plan, men den har om ikke annet resultert i at jeg har begynt å lage musikk igjen og at jeg føler meg klar for å kjøre på! Frem til jul skal jeg på en måneds lang juleturné med Anita Skorgan, Rein Alexander og Christine Gulbrandsen, og på nyåret har jeg mye snacks som skal ut så håper jeg at det blir en liten turné på vårparten en gang.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]