Foto: Magnus Westerlund

Paria med to låter i serien «Hjem til jul»

Del Tweet

Fredag 4. desember slapp Paria den herlige låten «If I’m All Alone» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Her får vi høre henne i en helt ny innpakning, og det er første gang hun har tatt et dypdykk inn i julemusikkens verden som kler henne veldig godt. Samtidig med den første låten slapp hun også låten «Next to me», og begge disse låtene har hun fått med i den norske juleserien «Hjem til Jul» sesong 2 på Netflix – i tillegg er begge låtene listet på NRK P3.

Den norsk-iranske artisten har i de siste årene jobbet seg oppover, og på veien fått oppmerksomhet fra utenlandske musikkblogger som Clash Magazine, Earmilk og Hype Magazine, samt fått ukens låt på BBC York og blitt spilt på flere større radiokanaler utenfor Norges grenser.

Paria selv er ikke oppvokst med julefeiring som en tradisjon, men sier selv;

«I Iran der jeg er født lette vi alltid etter noe å feire, så det ble naturlig med en casual feiring når det var jul også. Min bestevenninne og jeg latet som om vi var i utlandet og feiret jul. Vi kjøpte små gaver til hverandre og spiste masse godteri. Det var alltid en drøm om at jeg en gang skulle få feire jul på ordentlig et sted der de faktisk feiret jul».

Fast forward til 2020, hun har feiret jul utallige ganger, men har også fått gleden av å lage to låter til den mest sette juleserien of all time i Norge. «Haha, det er helt sykt», ler Paria.

«If I’m All Alone» skulle være en gladlåt det var vi sikre på, så Sander som er co-producer på låten og jeg, fikk ned en skisse på en dag. Låten handler om det å ikke ville være alene i julen. Det er den tiden man helst vil være med familie og venner, og for mange kan det være en veldig vanskelig måned der ensomheten føles ekstra tung. Jeg skrev låten for å minne folk på å sette pris på det å samles, og på det man er mest glad i. Julen er kanskje den beste tiden for å gjøre akkurat dette.

«Next to me» er en låt jeg har lagt hele sjelen min ned i, og håper det kan vekke en eller annen følelse hos de som hører på den. For meg som produsent og låtskriver er det veldig stas å få lov til å gjøre sånne produksjoner som Netflix. Jeg vil ikke kalle meg selv et forbilde, men viss jeg kan hjelpe andre med å innse at det ikke avhenger av hvilket kjønn man er, så er jeg happy. Det er fremdeles for få damer som tørr å ta på seg hatten fullt ut som produsenter, selv om jeg vet om mange som er dødsflinke! Dersom man er flink til noe, så må man kjøre på – være stolt og ikke være redd for å vise hele verden hva du kan.

Vi tok en prat med Paria om blant annet den nye låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «If I´m All Alone». Kan du fortelle litt om prosessen og produksjonen rundt låten og hva den handler om?

Tusen Takk. For en stund siden fikk jeg beskjed om at Netflix trengte noen låter til serien «Hjem til jul». En kompis av meg, Botaii/Sander som er produsent og jeg lagde en julelåt, men jeg var helt sikker på at låten min aldri ville få bli med i en så stor serie.

I prosessen var vi veldig opptatte av at det skulle være en «feel good» låt fra første sekund, en låt som ikke er personlig, men som kan nå veldig mange på mange måter. Låten handler om det å ikke føle seg ensom på julekvelden, noe som jeg synes er veldig tidsriktig og som veldig mange kan kjenne seg igjen i nå for tiden. Vi sendte inn demoen ganske raskt og hørte ikke noe før det hadde gått en måned hvor på vi endelig fikk beskjed om at den låten og «Next to me» en annen låt som jeg produserte selv, var med i serien.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av låten?

Som sagt så er det en veldig feel good låt, så vi kjørte på med blåsere og blåserrekke på en julelåt kan aldri slå feil, pluss masse klassiske juleelementer, bjeller og orgel og greier.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært tøft som for veldig mange andre artister, og jeg har gjennom året 2020 mistet en del av live-inntektene mine og for å være helt ærlig har jeg også mistet litt av motivasjonen. I starten av første lockdown føltes det som om ingen brydde seg om noe annet enn Covid-19, og det forstår jeg, jeg var også der. Etter hvert så begynte det å komme seg og jeg brukte musikken som en form for terapi for å lage låter. Alt rundt det med «Hjem til jul» føltes som en åpenbaring for meg og at jeg ikke skal gi opp fordi mulighetene byr seg uansett, bare man er villig til å ta dem.

Hva føler du selv er det spesielle i Paria sitt musikalske univers?

Jeg har lurt på det i mange år, og det å være artist er så mye mer enn å bare lage musikk og legge det ut. Det er det visuelle og hvordan menneske som gjemmer seg bak et «image» osv. som skaper en artist, og for meg var det veldig vanskelig å sette fingeren på hva som er min greie – i hvert fall i starten. Nå sier jeg i starten hele tiden selv om jeg egentlig fortsatt er i startfasen av min musikk-karriere, så naturligvis har jeg ikke et helt klart bilde av det å finne min identitet som artist, men føler at det begynner å ta form. Akkurat nå vil jeg si at Paria sitt musikalske univers er mangfoldig og følelsesbasert. Jeg er eksperimentell i måten som jeg gjenspeiler mine følelser på, og det kan høres ut som en personlig versjon av musikken som jeg digget da jeg var barn.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har vokst opp i en musikalsk familie, så har vært eksponert for musikk fra tidlig alder, og ikke minst for scener. Mamma gjorde litt teater før så jeg var alltid det barnet som de brukte hvis de trengte unge statister. Da jeg var 10 år gammel ønsket jeg meg en fiolin, men alle i familien min skjønte fort at fiolin ikke var helt min vei å gå. Jeg switchet over til piano og gitar etter hvert, og begynte å leke meg med å lage låter etter å ha prøvd å spille og lære meg noter i 4 år.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har stor sceneskrekk selv om det ikke virker sånn fordi jeg er utrolig god til å skjule det så jeg får ikke med meg så mye annet enn det at jeg står og synger på liveopptredener. Jeg vil si at de siste gangene jeg har opptrådt har jeg fått en mestringsfølelse av å klare å styre over nervene mine – som er en big deal for meg, og kanskje nettopp dette er noe av det beste jeg har opplevd på en scene før? – men «the best is yet to come». Jeg gleder meg så mye til å kunne etablere meg som en liveartist hvor jeg kan synge mine låter sammen med publikum – det hadde vært fantastisk.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har så mange, og det endrer seg hvert år, måned og dag. Jeg har alltid vært en stor fan av hip-hop og RnB så «anything good fra 00s» av den sjangeren gjør meg svak. Akkurat nå ville jeg kanskje sagt (ut i fra min spotify wrapped også) at Frank Ocean er en av de artistene jeg beundrer mest. Hele soundet hans er så originalt men fortsatt så lett å kjenne seg igjen i, og i tillegg så skriver han geniale tekster.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg har drept albumet til Cezinando og Emilie Nicolas, og har hørt en del på Isah også – han er rå!

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

At jeg får lov til å gjøre min drømmejobb?!! Så får jeg støtte, kjærlighet og penger i tillegg??!! – det har ikke gått opp for meg enda…

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Må være en av artistene jeg nevnte tidligere, Cezinando ,Emilie Nicolas eller Isah.

Hvordan har du og din familie tenkt å feire jul i dette spesielle året og hva handler julen om for deg?

Jeg er fra Iran så vi feirer egentlig ikke jul. Før julaften får jeg besøk av mamma og pappa noe som er veldig hyggelig, og da spiser vi som regel kalkun. På julekvelden reiser vi til Brandval for å feire jul sammen med familien til samboeren min, og der er det ribbe som gjelder. Julen for meg handler om å konkurrere med naboen om hvem som har finest julepynt ute på verandaen hihi neida.. – det er jo denne samholdsfølelsen, å kunne føle at jeg hører til et samfunn selv om jeg ikke er født her eller ikke nødvendigvis feirer jul, men fortsatt kjenne gleden og varmen.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Jeg må gå for «Jeg Så Mamma Kysse Nissen». Den er helt rååå!

Når det gjelder en utenlandsk julåt så vil jeg velge «Have Yourself A Merry Little Christmas» av Frank Sinatra.

Har du et spesielt juleminne som du har lyst til å dele med oss?

Ja en gang så røpte jeg julegaven til mamma på radio. Det var teit, men det har blitt en historie som folk ler av hver jul.

Hvordan har hele Covid-19 perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for resten av 2020 og i 2021?

Covid-19, har minnet meg på å sette pris på ting som jeg aldri hadde tenkt på som viktige i livet, og som kan være med på å gjøre hverdagen lysere. Den har fått meg til å bekymre meg for alt og ingenting, men samtidig lære å la tankene gå og prøve å ikke henge meg opp i ting jeg ikke har kontroll over. Jeg prøver å holde mote oppe og være forberedt i tilfellet 2021 blir et bra år så planen min for 2021 (hvis normalt) er å forhåpentlig vis å spille alle konserter som finnes, og de som jeg gikk glipp av og selvfølgelig se på konserter jeg har gått glipp av i 2020. Reise, lage masse musikk og prøve å være et bra menneske et år til, haha.

Se Også

Lei av å få dritt i livet? Paria har motgiften mot low blows
Intervju

Lei av å få dritt i livet? Paria har motgiften mot low blows

Etter mye motgang har Paria endelig kommet opp med en låt som kan kurere mot slag under beltestedet. Paria bangstartet karrieren med låten «91» i slutten [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]