Foto: Tovita Razzi

Nært og varmt fra visesanger Jon Dahl-Johansen

Del Tweet

Med sitt tredje album «Fri» etablerer Jon Dahl-Johansen seg som en habil viseartist i Norge. Hans små anekdoter folder seg ut som et vakkert landskap og gir oss glimt av livet og kjærligheten, men vier også plass til de som sliter litt i et kravstort samfunn.

Albumet byr på mange vakre viser, pakket inn i produsent Thomas Larsens gode lydbilde. Samarbeidet med Fabriken Studios i Malmö har også ført til et par rocka låter du gjerne vil spille høyt i bilen, som «Den tårevåte asfalten» og «Mitt Kongerike».

Thomas Larsen har bidratt med melodiene til «Mitt kongerike» og «I samme båt». I tillegg har han løftet kvaliteten betraktelig på nyutgivelsen av låten «Stjerneskudd», som først ble utgitt på albumet «Sent på kveld» i 2013.

«Dette albumet er et friskt pust fra Jon. Thomas er en dyktig produsent i rock og den moderne singer/songwriter-tradisjonen. Dette har fungert godt for Jon som artist.», sier plateselskapet FAJo Music.

De sterke tekstene har flere lag og er omsluttet av musikk som beveger seg i et landskap fra folk til vise/rock og pop. Albumet har flere sanger du blir gående og nynne på, som blant annet «Snøen laver ned» og tittellåten «Fri».

Jon har samarbeidet med Frode Johansen om både tekst og melodi på «Fri» og «Den tårevåte asfalten». I tillegg har Jon fått låne låten «Rusler videre» av ham til dette albumet. Frode Johansen blir regnet som norsk visesangs arveprins og har vært en stor inspirasjonskilde for Jon.

«Samarbeidet med både Frode Johansen og Thomas Larsen har vært inspirerende og lærerikt. De har rett og slett tilført dette prosjektet magi.», roser den plateaktuelle artisten.

Han har det siste halvåret vært med som support på ti konserter for Frode Johansen og Kaia Huuse på deres turné rundt om i landet.

Albumet som ble sluppet i februar er tilgjengelige i alle digitale kanaler, på CD, men er også å finne på rød vinyl. Fargevalget er ingen tilfeldighet. Jon har bakgrunn som DJ i ungdomstiden, hvor han og en diger vinylsamling reiste rundt med tre andre fra venneflokken og snurret plater på skoleball og ulike arrangementer. Vi tok en prat med Jon om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med ditt tredje album, «Fri». Kan du fortelle litt om hva som er forskjellig på dette albumet i forhold til dine to foregående?

Tusen takk! Den store forskjellen er vel at det har blitt tøffere. Litt mer trøkk i gitarer og møkkete hammond-orgel blandet med lap-steel og en produksjon som kler låtene godt. Litt mer folk/viserock enn visepop denne gangen.

Du har samarbeidet med både visesanger Frode Johansen og produsent Thomas Larsen på dette albumet. Kan du fortelle litt om hvordan det har vært, og hva de har bidratt med?

Det er fantastisk å se hvordan de er med og løfter både låter og produksjon til, for meg, helt nye høyder. De jobber på litt andre måter enn jeg har gjort tidligere, og jeg har lært utrolig mye i denne prosessen. På «Den Tårevåte Asfalten» og tittel-låten «Fri» har jeg samarbeidet med Frode, og jeg har også fått låne «Rusler Videre» av han til dette albumet, og han har også produsert «Snøen Laver Ned – Thereseversjon». Thomas Larsen lagde en helt ny melodi til «Mitt Kongerike», og jeg sendte han teksten til «I Samme Båt» og spurte om han ville lage melodi til denne – jeg synes den kler både låten og albumet veldig godt. I tillegg har Thomas pusset opp «Stjerneskudd» fra mitt første album, som jeg i tillegg også måtte skrive en helt ny bridge til.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Vi ønsker jo alle å ha den fineste bilen og stå i den samme køen for å komme oss til den best betalte jobben for å kunne kjøpe det dyreste huset og dra på de beste feriene. Så denne platen er nok mest betraktninger om fortid, fremtid, anger og håp og at man kanskje inn i mellom bør stoppe litt opp og tenke både på seg selv og andre i det stadige maset og jaget vi lever i.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Det har blitt et litt mer organisk og røft lydbilde, som var akkurat det jeg ønsket med å samarbeide med Thomas Larsen.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er vel tekstene som står i fokus, og at disse er ærlige og nære for både meg og de som hører på.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra platen?

«Fri» som er laget i samarbeid med Frode er vel kanskje det som representerer både albumet og meg selv best. Den har det meste av det platen handler om. At det ikke hjelper med all verdens rikdom hvis man ikke trives og har det bra, og drømmen om å være sjef i eget liv og ikke bli styrt av alle forpliktelsene vi lever i. Låten «En liten Gutt» som er min historie om en tigger på en T-banestasjon i Oslo, som plutselig etter å ha gått forbi mannen hver mandag i over et år var borte.

Selvfølgelig også låten «Snøen Laver Ned» som jeg skrev til min forlovede. En sang som handler om tiden vi ikke er sammen, og den finnes jo i to versjoner på albumet. Både Thomas sin produksjon som jeg har blitt veldig glad i, og en versjon som vi produserte slik den opprinnelig ble skrevet i FAJo Studio på slutten av prosjektet. Denne sangen har fått æren av å både starte og slutte av.

Du gir ut dette albumet både digitalt og på cd og vinyl. Vinylplaten er rød, men det er ikke tilfeldig. Kan du fortelle litt om det?

Jeg har bakgrunn som DJ i ungdomstiden, hvor jeg og en diger vinylsamling reiste rundt med tre andre fra venneflokken og snurret plater på skoleball og ulike arrangementer. På mange måter er dette både nostalgi og en stor drøm å få til. Jeg husker godt følelsen da jeg fikk tak i en maxisingle med «Touch me» av Samantha Fox – i blå vinyl! Da måtte det bli farge på denne også. Blodrød – for å passe til det tøffe coveret. Jeg synes i hvert fall det ble veldig tøft.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Veldig mye av tiden har gått med til produksjonen av dette albumet, men jeg har også fått være med som support for Kaia Huuse og Frode Johansen på deres turnè siste halvår i 2018.

Hvem er Jon Dahl-Johansen, hva er din musikalske bakgrunn og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er vel det som de kaller selvlært gitarist og låtskriver. Har reist rundt i Norge i over 20 år og underholdt på puber, barer og eventer, og skrevet egne låter ved siden av – noe det har blitt mer og mer av de siste årene. Det meste av tiden går jo med til musikken, men jeg tar gjerne frem golfkøllene og går en runde.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Her trekker jeg mer enn gjerne frem Frode Johansen igjen. Det er bare å sette seg ned å høre på tekstene og musikken, og ikke minst Jo Nesbø. Det er jo mye av de samme egenskapene hos disse to. Det er historiefortellingen som står i fokus.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det mest spesielle og også det sprøeste må være i juni 2013 to uker etter at jeg hadde sluppet albumet «Sent På Kveld». På dette albumet finnes det en låt som heter «Sol Og Sommer» som har handlingen lagt til Vertshuset Skjærhalden. Mens jeg står ved den lokale butikken, kommer en gjeng voksne ungdommer, ca. 20-25 stykker oppover gaten på vei til fest, og de synger refrenget av full hals mens de passerer meg, og jeg blir stående å måpe.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Vil ikke trekke frem en spesiell, men å stå på scenen og hele konsertlokalet synger med på mine egne låter, uansett hvor det måtte være, og når du ser du har rørt ved noe i publikum. Det er magisk.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg hadde gjerne lært litt av Magnus Grønneberg.

Hvilket scene/sted i Norge drømmer du om å spille på, og hvilken scene i Norge har overrasket deg mest?

Jeg har funnet ut at det i grunn ikke har noe og si hvilken scene man spiller på, stor eller liten. Om det er 15 eller 1000 publikummere. Det er når konserten blir magisk det gir deg noe som låtskriver og artist. Men jeg trekker gjerne frem Losen i Larkollen, som gjennom sommeren, huser mange av landets dyktigste artister hvert år – superproff arrangør som leverer hver gang. Jeg som de fleste andre, drømmer vel om å få lage magi på Rockefeller, Oslo Spektrum eller en eller annen stor festival.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Det er planlagt en liten turné på rundt 10 konserter i løpet av året, hvor den ene er 4. juli i tidligere nevnte Larkollen. De andre stedene og datoene kommer etter hvert.

Sjanger

Visesang

De norske visetradisjonene er særdeles sterke og viktige, både musikalsk men også kulturelt. Ønsker du et dypdykk ned i den norske folkesjela, er dette spillelisten du [...]

Les mer

Se Også

Fieh leverer særegen, grensesprengende og hemningsløs funk
Intervju

Fieh leverer særegen, grensesprengende og hemningsløs funk

Fieh er tilbake og gjør seg klare til å slippe oppfølgeren til «Cold Water Burning Skin». Som en norsk bygdeversjon av D’Angelos the Vanguard, ble Fiehs [...]

Høy pop-klasse signert Emilie Adams på «Gone EP»
Intervju

Høy pop-klasse signert Emilie Adams på «Gone EP»

Fredag 15. oktober slapp Emilie Adams EPen, «Gone EP» på Sony Music Norge, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. «Prosessen har vært eksperimentell [...]

Singleaktuelle Philip Wiese trengte pandemien for kreativ oppblomstring
Intervju

Singleaktuelle Philip Wiese trengte pandemien for kreativ oppblomstring

Multiinstrumentalisten, låtskriver og artist Philip Wiese sluttet med musikk nesten over natten. Etter flere år på jazzlinjen i Trondheim ga han opp alt, og begynte å [...]

Strålende av en leken og ærlig Abel
Intervju

Strålende av en leken og ærlig Abel

På det nye og kritikerroste albumet til Morten Abel, møter vi en nasjonal popkonge i storform. Et ufrivillig friår fra turnélivet, ble den kreative gnisten som [...]

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum
Intervju

Hôy La pirrer nysgjerrigheten med særegent og suggererende debutalbum

Norske Ingri Høyland er Hôy La, basert i København, men ikke ukjent for det norske publikumet. Fredag 8. oktober slapp hun endelig sitt debutalbum, «There’s a [...]

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP
Intervju

Kyss På Halsen med ny sterk single fra kommende EP

Drømmeindiepopband med medlemmer fra Spielbergs, Ludvig Moon, TAPE TRASH og Turbotiger følger opp suksessen til debutsingelen. Fredag 8. oktober slapp de sin andre single, «Young Skywalker» [...]