Foto: Amalie Johannessen

Nord-Norges nye og kraftfulle stemme, Anna Kajander er ute med ny single

Del Tweet

Fredag 15. mars slapp Anna Kajander sin nye single «Idioti» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er hennes tredje single som hun skrev inne på sitt soverom på Frogner i Oslo.

«Dette har vært en vanskelig låt å fullføre, og det tror jeg er fordi jeg ikke helt har visst hva den skulle være for meg», sier Anna Kajander om sin ferske låt. Hennes tredje single, «Idioti», ble skrevet for fem år siden inne på soverommet på Frogner i Oslo. Det startet da hun var ute og gikk en tur, og plutselig kom på den første strofen i sangen: «Du kasta en vind i øyan på mæ, du trur at æ skal fortsett å smil fint til dæ». Selv beskriver hun sangen som en mikstur av melankoli og opprørskhet. «Den handler om når det dukker opp noen som du trodde hadde mistet makten over deg, men så viser det seg at det ikke er tilfellet», forteller hun. Anna Kajander er Nord-Norges nye og kraftfulle stemme. I fjor sommer slapp 24-åringen sin debutsingle «Sabla fin», som gikk inn på NRK P1 sin spilleliste i ti uker, havnet på toppen av Spotify sin Norway Viral 50-liste, og hadde førpremiere hos «Ruben» på NRK P3.

Anna slapp i tillegg singelen «Omforlatelse» i november, og har spilt opptil flere konserter den siste tiden, blant annet på Trondheim Calling. De plukket henne ut som én av artistene de har mest tro på i 2019. Hun har blitt rost for sin jordnære sjarm, evnen til å være så intim som hun er i låtskrivingen, og ikke minst for sin sterke stemme. Vi tok en prat med Anna om den nye singelen og planene videre fremover.

(Artikkelen fortsetter under musikkvideoen)

Anna Kajander – Sabla Fin

Gratulerer med låten, «Idioti». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, hva den handler om?

Tusen takk! Idioti skrev jeg for 5 år. Selve låten var ferdig raskt, men siden den gang har den vært gjennom mange raffineringsrunder og utprøvelser produksjonsmessig. Noen personer kan få litt mye makt over en emosjonelt, som kanskje ikke alltid gagner, og denne låten handler om å bryte opp med det. Den er en slags mikstur av melankoli og opprørskhet.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

For to år siden brøt jeg opp med livet mitt i Oslo og bodde et halvt år i Buenos Aires i Argentina. Jeg ville se om jeg kunne ha det fint ved å gjøre noe annet enn musikk, men endte opp med å spille konserter annenhver uke og å bli invitert inn i studio til en av Argentinas beste musikkprodusenter. Jeg lovte meg selv at jeg skulle ta musikken på alvor, og startet samarbeidet mitt med Drabant Music sommeren 2017. Jeg har ikke forhastet meg og brukt den tiden jeg har følt har vært nødvendig for å kunne stå for det jeg gir ut, og det tror jeg kommer til å være viktig for meg på et langsiktig plan. Jeg er stolt av det jeg har fått til hittil, og gleder meg veldig til fortsettelsen.

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Vi har en video av meg som 1-åring som sitter på fanget til mamma og synger for full hals, og det tenker jeg er et godt bilde på hvor det startet. Jeg var alltid god på å drømme meg bort, og husker jeg brukte å finne på sanger på «liksom-engelsk» da jeg var liten. Som 13-åring forstod jeg at det ville være gunstig å kunne et instrument for å gjøre det lettere å gjøre ferdig sangene, og begynte å lære meg å spille på piano. Gitaren kom inn i bildet da jeg forstod at den var litt lettere å ta med seg enn pianoet. Sånn sett har jeg vært veldig heldig med å ha en far som har vært musiker, og hatt tilgang på all mulig kunnskap en skulle måtte trenge for å lage musikk.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter?

Jeg kan hente inspirasjon fra mye forskjellig, men de fleste låtene mine blir til når jeg føler meg litt nedfor. For meg er det ofte som en renselsesprosess å sette seg ned med gitaren og å bare synge det som vil ut, som jo ofte resulterer i at jeg skriver om dagliglivet mitt eller ting jeg er opptatt av rundt meg.

Din bror er også artist under navnet Kajander. Hvilken betydning har det for din egen musikk og karriere?

Jeg har vært utrolig heldig som har hatt en bror som har gått i de samme fotsporene før meg, og jeg lærer fortsatt utrolig mye av han. Det er helt klart et fortrinn å få ha noen som bryr seg oppriktig om deg til å gi tips om hva man skal forvente, og hvordan man bør te seg i møte med musikkbransjen.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg tror det mest spesielle jeg har å by på er at jeg ikke er redd for å være ærlig og å dele nære og såre ting på en måte som man forhåpentlig kan kjenne seg igjen i. Jeg prøver ikke å være noe annet enn meg selv, og noen ganger kan det være utrolig tøft, fordi en stiller seg så sårbar. Jeg deler nok til og med litt for mye noen ganger, uten helt å forstå det selv.

Hvem er Anna Kajander og hva liker du å gjøre på fritiden?

Det er et veldig stort spørsmål! Hva kan en si? Jeg er en relativt lystig jente, tross hva musikken min kanskje tilsier. Jeg gjør alt mulig som jeg får muligheten til å prøve, men holder meg sjelden til noe for lenge. Eksempler: klatre, danse salsa, couchsurfe, spille fotball, lese bok, passe på plantene mine, svømme, møte nye mennesker, sykle, bade, surfe, sove og spise og å gi klemmer til vennene mine. Jeg snakker også ganske mye med mamma på telefonen, sannsynligvis mer enn gjennomsnittet.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg vokste opp med The Beatles i monitor og har nok helt klart blitt påvirket av det. Jeg har aldri vært flink til å idolisere mennesker, og henter heller inspirasjon fra veldig mye på en gang, men noen artister som jeg setter veldig høyt er Joni Mitchell, Patti Smith, Angel Olsen, Veronica Maggio og Tash Sultana. De er alle svært forskjellige musikere, men representerer mye av det jeg identifiserer meg med.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Ja, det er det. Jeg hadde en utrolig flott opplevelse på konsert med Konradsen på by:Larm, det vil jeg virkelig anbefale å sjekke ut. I tillegg oppdaget jeg akkurat et band som heter ViVii (som riktignok er fra Sverige) som har gått på repeat det siste døgnet – helt fantastisk.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg ble bedt om å spille en av låtene mine, «Omforlatelse» i en begravelse. Det var veldig merkelig at sangen skulle bety noe helt annet enn det jeg opprinnelig hadde tenkt, og at den skulle kunne hjelpe noen i en sånn situasjon. Det fikk meg til å forstå hva musikken min faktisk kan bety for andre, og det hadde jeg nok ikke forstått helt ordentlig før da.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Fay Wildhagen! Hun er rå.

Hvilket sted/scene i Norge drømmer du om å spille på?

Hm, godt spørsmål. Kanskje i Nidarosdomen. Det hadde vært ganske vilt.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

«Pocket Full Of Sunshine» av Natasha Bedingfield. Fordi den gjør meg veldig glad.

Hvilke planer har du videre i 2019?

Jeg jobber meg inn mot debutalbumet og legger mye energi i det, men kommer selvfølgelig til å gjøre noen festivalopptredener og spillejobber også.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]