Foto: Per Heimly

Mektige bra saker fra Dimmu Borgir!

Del Tweet

Dimmu Borgir kryper ut fra det dypeste mørket og viser verden igjen hvorfor norsk black metal sitter på tronen med studioalbumet «Eonian» som de slapp fredag 4. mai på Nuclear Blast, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Den etterlengtede platen markerer også bandets 25-årsjubileum, og har fått strålende anmeldelser verden over. Albumet betyr «evigvarende» og handler om hvordan vi mennesker forholder oss til konseptet tid.

Dimmu Borgir startet karrieren som pionerer innen symfonisk black metal, og har vært kjent som Norges fremste kultureksport med flere millioner solgte plater verden over. «Eonian» er det tiende studioalbumet fra bandet og kombinerer det episke og symfoniske med det mørke, samtidig som de hyller alle epoker i bandets 25 års lange historie.

Albumet «Eonian» inneholder ti nye låter produsert av bandet selv, og co-produsert av Jens Bogren som også har mikset platen. Shagrath, Silenoz og Galder har stått for komponeringen og låtskrivingen på «Eonian», med innspill fra de nyere medlemmene Gerlioz og Daray. I tillegg har norske Gaute Storaas bidratt med arrangementer for å løfte frem det majestetiske i stemmene til koret Schola Cantrum Choir. Coveret er utarbeidet av den anerkjente designeren Zbigniew M. Bielak, som også er kjent for sitt arbeid med Ghost, Behemoth, Mayhem m.fl. Bandets etterlengtede fullengder er tilgjengelig på vinyl, CD, kassett, bokssett, digitalt og i et begrenset antall digipacks.

«Jeg har levd og åndet for dette bandet 24/7 i over 25 år, så denne utgivelsen blir ekstremt viktig for meg både personlig og som en jubileumsmarkering for våre dedikerte fans» forteller Shagrath

Dimmu Borgir legger ikke skjul på at de har ofret mye blod, svette og tårer gjennom tidene, og ikke minst i denne albumprosessen.

«Man blir som brødre og familie når man jobber sammen så tett i 25 år. Det er mye passion og engasjement, og noen ganger går det en kule varmt, men dette ser jeg på som en styrke» forklarer Silenoz.

«Musikken er jo et utløp av indre følelser. Dette albumet er en blanding av olje og vann, du har utallige kontraster og en virvelvind av forskjellige stemninger. Det føles veldig godt å endelig få sluppet beistet fri fra fangenskap! Vi har jobbet iherdig med denne plata i mange år, og det er noe vi tror vil gjenspeiles i lytteropplevelsen» legger Shagrath til.

«Ja, jeg tror aldri vi i Dimmu Borgir har dedikert så mye tid til skapelsesprosessen rundt et album som vi har gjort på dette. Vi har fokusert på dybden og detaljene og hentet inspirasjon fra hele Dimmu Borgir katalogen, men allikevel skapt noe helt nytt. Eonion er en hyllest til både svartmetallen og Dimmu Borgir sin historie» fortsetter Silenoz.

Gratulerer med deres 10. album, «Eonian». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Silenoz: Takk. Dette albumet har vært en lang prosess, som vanlig startet vi med blanke ark, og jeg er utrolig stolt av sluttresultatet.

Shagrath: Jeg har levd og åndet for dette bandet 24/7 i over 25 år, så denne utgivelsen blir ekstremt viktig for meg både personlig og som en jubileumsmarkering for våre dedikerte fans.

«Eonian» er et ekstremt velspilt, teknisk nydelig og funklende av symf-metallisk vellyd. Miksen har gjort det til et behagelig album å ha i ørene

VG

Hva handler dette albumet om og hva ønsker dere å formidle gjennom det?

Si: Dette albumet et ment til å ta lytterne med på sin egen reise, og det er opp til lytteren hvor hen lytteren velger å dra.

Sh: Vi håper at «Eonian» vil ta med lytteren på en individuell reise. Det kan være en krevende reise, men hvis man tar seg tid og går i dybden er det et helt univers å utforske på denne platen.

Hvilke tanker har dere gjort dere rundt lydbildet av dette albumet?

Si: Vi har fokusert på dybden og detaljene på dette albumet, vi har hentet inspirasjon fra hele Dimmu katalogen, men skapt noe nytt.

Dimmu Borgir har ikke gitt ut noe nytt materiale siden 2010, og da sier det seg selv at forventningene til årets utgivelse var skyhøye, og da er det en sann glede å kunne erklære at «Eonian» innfrir forventningene – og litt til! 6/6

Norway Rock Magazine

Gratulerer også med 25. års jubileum i år siden starten. Kan dere fortelle litt om deres høydepunkter i karrieren så langt?

Si: Noen av høydepunktene var jo da KORK spurte oss om å samarbeide og ikke minst da vi headlinet Wacken og hadde over 100 musikere på scenen på samme tid uten lydsjekk.

Hvordan har det siste året vært for dere musikalsk sett?

Si: Det siste året har vi jobbet 24/7 med det nye albumet. Jeg tror aldri vi i Dimmu har dedikert så mye tid til skapelsesprossesene rundt et album.

Hvordan startet det hele for Dimmu Borgir, og kan dere fortelle litt om deres musikalske bakgrunn?

Si: Jeg møtte Stian for første gang da jeg spilte en konsert på en bygdefest på ”folkets hus” i Nannestad i 1992. Stian ga meg en demo og viste meg et Slayer riff og første fylla kveld sammen ble avholdt. Det hele endte med at Dimmu Borgir ble født på et øvingslokale på Smia sommeren etter.

«Eonian» hits the mark, and immediately establishes itself as the standard all future symphonic black metal will be measured against. Without a shadow of a doubt, ‘Eonian’ was worth the eight-year wait. 9.5/10

Metalwani.com

Dere er en av Norges største musikalske eksportvare uansett sjanger. Hvilke tanker har dere om at norsk black metal har et så stort marked utenfor Norge?

Sh: Det ligger mye blodslit og ofring bak det, gjennom de siste 25 årene for å si det sånn.

Hva vil dere si er det spesielle i deres musikalske univers?

Si: Du kan høre på alle Dimmu sine plater at det er Dimmu, selv om alle platene tilføyer noe nytt.

Har dere noen musikalske inspirasjonskilder?

Si: Inspirasjon er noe som kommer innenfra selv om det kan være trigget av musikk fra forskjellige sjangre.

«Eonian» viser, at der ikke er nogen over eller ved siden af Dimmu Borgir, når det drejer sig om symfonisk black metal. 5/6

Gaffa.dk

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Si: Dagsformen og hva man driver med setter rammen for hva slags musikk jeg hører på, og det kan være fra mange forskjellige sjangre.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Si: Kommer aldri til å glemme da vi skulle ta båten fra Finland til Sverige og Geir sjekket opp vokalisten i bandet som spilte på båten. Hun stakk av midt i settet så trommisen måtte synge resten.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste minner fra en av deres liveopptredener?

Sh: Da må jeg nevne igjen da vi headlinet Wacken og hadde over 100 musikere på scenen på samme tid.

Utfordring: Kan dere nevne 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Si: Jeg har ingen guilty pleasure, da jeg står inne for alt jeg hører på. Det finnes jo god musikk i de fleste sjangre.

Hvilke musikalske planer har dere videre i 2018?

Sh: Nå blir det plateslipp, festivalløp og masse masse turnering. Ser veldig frem i mot blant annet New Zealand og Japan.

Se Også

Singleaktuelle Willy er ekte og ufiltrert om dagsaktuelle temaer
Intervju

Singleaktuelle Willy er ekte og ufiltrert om dagsaktuelle temaer

Willy er et friskt pust til hiphop sjangeren i Norge og nylig slapp han den fengende låten, «Genie man» feat. sin barndomskompis David Romeo som er [...]

Unge T & Ken Ring gjør krav på «Valuta» med imponerende streaming-tall
Intervju

Unge T & Ken Ring gjør krav på «Valuta» med imponerende streaming-tall

To legender uten penger, Tommy Tee og Ken Ring har teamet opp med Unge T for å tjene opp litt ny «Valuta». Den lovende rapperen Unge [...]

OnklP & Slekta tilbyr kollektiv renselsesprosess med «Sorry for i går»
Intervju

OnklP & Slekta tilbyr kollektiv renselsesprosess med «Sorry for i går»

Seks år etter forrige album er landets favoritt-onkel og hans fjerne slektninger tilbake med en høyst nødvendig dose energisk hverdagsrealisme. OnklP & De Fjerne Slektningene er [...]

Henrik Høven er ute med ny og catchy single
Intervju

Henrik Høven er ute med ny og catchy single

Allsidige Henrik Høven slapp nylig den fine og fengende låten «If I Was You» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er den andre [...]

Rikke Normann med sterkt og ektefølt album
Intervju

Rikke Normann med sterkt og ektefølt album

Rikke Normann slapp nylig sitt femte album, «the art of letting go» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med sitt nye album tar hun [...]

Sigmund Groven har 75 års jubileum som feires med albumet «In Concert»
Intervju

Sigmund Groven har 75 års jubileum som feires med albumet «In Concert»

Munnspillets mester, Sigmund Groven fylte nylig 75 år, og i den anledning har han sluppet en flott samling av innspillinger som aldri tidligere har blitt utgitt [...]