Hvor mye er egentlig en milliard?

Del Tweet

Hvor mye er en milliard? Kommer an på hvem du spør. For noen virker det å være ganske lite, for andre veldig mye, mens enkelte ikke ser ut til å ha begrep overhodet.

Stian Fjelldal nye single gir ingen svar annet enn at «Noen må gå». Låten ble sluppet fredag 4. mai og er første smakebit fra Fjelldals femte soloalbum som er ventet til høsten. Det blir i så fall hans andre albumslipp i 2018.

Sørlendingen har gitt ut musikk under eget navn siden 2011. Debutplaten «En alt for vakker park» på Warner Music ga radiohiten «Håbløs». Senere kom pop-perlen «I Verdens Rigeste Land» og albumoppfølgeren «Enden Er Nær».

På de tidligere utgivelsene har han vært i studio med Håkon Gebhardt (Motorpsycho, HGH, Ida Jenshus), men på «Idioten» valgte han å gjøre alt selv, fra instrumentering, vokal, låtskriving, produksjon og miksing til tegning av covre og egen tegneserie til singlen «Festen».

Han fortsetter i samme hjemmelagede spor på «Noen må gå», og planlegger flere singelutgivelser de neste månedene som skal kulminere i Fjelldals femte soloalbum.

Gratulerer med singelen «Noen må gå» som er den første singlen fra ditt kommende album. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten?

Jeg har egentlig bare fortsatt der jeg slapp med «Idioten» i vinter. Jeg trives veldig godt med å bure meg inne i mitt eget hjemmestudio og gjøre alt selv. Det er jo en viss fare for at man blir litt sær. Ytre impulser er jo ofte bra for kreativiteten, men akkurat nå henter jeg det meste innenfra. Får se hvor lenge jeg – og mine nærmeste – holder ut.

Du følger tekstene så utrolig godt og jeg blir sugd inn i historiene hans (…) Noen ganger høres det ut som han er påvirket av Frank Zappas rare hode på 70-tallet

Øyvind Nyvoll, NRK

Hva handler denne låten om, og hvem er det som må gå?

Låten er inspirert av Norges mest kjente garasje. Samtidig har jeg prøvd å gjøre den såpass generell at den skal kunne fungere som aproposmusikk til fremtidige galopperende budsjettoverskridelser. Dem blir det nok aldri slutt på, så jeg har forhåpentlig laget noe ganske tidløst.

Hvor mye er en milliard Stian, og hva er ditt forhold til store summer og forvaltningen av dem?

For noen virker en milliard å være ganske lite, for andre veldig mye, mens enkelte ikke ser ut til å ha begrep overhodet. Jeg tilhører nok dem som synes en milliard er litt i overkant å sprekke med. Som musiker har jeg et ikke-forhold til store summer, og skulle gjerne – fortsatt som musiker – sett at de ble forvaltet på en måte som fordelte dem mer rettferdig enn i dag.

Du er produktiv, og slipper ditt andre album for året til høsten. Hvordan er din kreative musikerhverdag, og hvordan jobber du for å skape nye idéer til et album?

Melodisk er det stadig ting som svirrer opp i hodet, og jeg gjør nok som veldig mange andre låtskrivere, synger eller spiller inn ideer og skisser på mobiltelefon. Det aller meste tåler ikke dagslys, men så hender det at jeg føler at jeg treffer. Noen tekster er personlige og gjerne litt nostalgiske, mens andre er inspirert av det rådende nyhetsbildet. Der er det jo fantastisk mye å hente for tiden.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Jeg har etter hvert lært meg å produsere og spille inn musikken min selv. Det har vært så inspirerende og givende at det musikalske det siste året stort sett handlet om å lage nye låter og ta dem opp. Mulig det er på tide å få seg noe dagslys.

Det aller fineste og beste med Stian Fjelldal er at det hele virker så ekte. Tekstene og melodiene er stemplet med hans særpreg hele veien, enten låtene varierer i litt over tre minutter til over sju

Rune Slyngstad, Fædrelandsvennen

Hvem er Stian Fjelldal privat og hva liker du å gjøre på fritiden?

­ Jeg jobber til vanlig i Miljødirektoratet, så fritiden min handler stort sett om musikk. Det er for øvrig mye inspirasjon å hente fra byråkratiet, tenker å gi ut en veileder om det, må bare sette ned en arbeidsgruppe først.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er enig i at norsk musikk flommer over av talent for tiden, men selv er jeg inne i en tung Fleet Foxes-og Flaming Lips-periode tidvis avløst av Avicii de siste ukene. Anbefaler for øvrig Netflix-dokumentaren om ham, den er ganske rystende.

Har du en artig opplevelse fra en av dine liveopptredener i forbindelse med ditt forrige plateslipp som du har lyst til å dele med oss?

Jeg gjorde kun en konsert i forbindelse med plateslippet i januar, på Kulturhuset i Lyngdal. Den mest spektakulære som skjedde der var nok at jeg hoppet over en låt på setlisten. Det var litt av et kick!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Røyksopp, helst levende.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2018?

Ingen foreløpig utover å gi ut en rekke nye låter samt mitt femte soloalbum.

Sjanger

Norsk på Norsk

Det finnes utrolig mye bra norsk på norsk! Her har du et lite utdrag vi har satt sammen for deg.

Les mer

Se Også

Hva skulle vi gjort uten havet?
Intervju

Hva skulle vi gjort uten havet?

Stian Fjelldals siste single er inspirert av en vits. Målet er å få folk til å le så de griner – på ordentlig, sier Fjelldal til [...]

Regnbyen fra Bergen leverer ærlig og usminket norsk rock’n roll
Intervju

Regnbyen fra Bergen leverer ærlig og usminket norsk rock’n roll

Det nye Bergensbandet Regnbyen slapp sitt selvtitulerte debutalbum torsdag 18. oktober 2018, og som blir urfremført i sin helhet under kulturfestivalen i Åsane i oktober. Regnbyen [...]

Det er lett å la seg rive med i det fengende pop-universet til FordRekord!
Intervju

Det er lett å la seg rive med i det fengende pop-universet til FordRekord!

Rogalandsbandet FordRekord slapp nylig sitt album «Bravo-Bravo» som er denne «Ukens album» på NPS Music. De har til nå fått strålende anmeldelser og Stavanger Aftenblad kaster [...]

A1 er gjenforent med Paul Marazzi, klar for Asiaturné og har 20 års jubileum!
Intervju

A1 er gjenforent med Paul Marazzi, klar for Asiaturné og har 20 års jubileum!

For første gang på 15 år, er Paul Marazzi tilbake sammen med A1 kollegaene Ben Adams, Mark Read og Christian Ingebrigtsen, for å gjenforene gruppen som [...]

Magisk gitarkunst om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie
Intervju

Magisk gitarkunst om et av de mørkeste kapitlene i Norges historie

Gitarist, komponist og produsent, Anders Buaas fra Larvik ga nylig ut sitt andre album i triologien «The Witches Of Finnmark» som er inspirert av boken «Ved [...]

Oppdag «den best bevarte hemmeligheten i Skandinavia»
Intervju

Oppdag «den best bevarte hemmeligheten i Skandinavia»

Naga Siren har levert en kruttpakke av et debutalbum med «Swallows Tornadoes», en skive NPS anbefaler på det varmeste. Noe av det absolutt beste med å [...]