Foto: Mads Suhr Pettersen

Sensasjonen fra Sápmi er Norges neste norske musikalske eksportvare

Del Tweet

ISÁK har vært en snakkis i den samiske musikkverdenen helt siden debuten i mars 2017, kjent for sine energiske liveopptredener og enorme tilstedeværelse.

Helt siden starten har trioen opplevd en overveldende etterspørsel, og nå er sensasjonen fra Sápmi endelig klar for å vise seg frem for resten av verden. Fredag 4. mai slapp trioen pop-perlen «In Comparison» som er denne ”Ukens single” på NPS Music, og med deres unike, spennende og fengende musikalske uttrykk tror vi ikke det er lenge til at denne trioen får et internasjonalt gjennombrudd.

Om låten sier Ella Marie; »Dette er en støtteerklæring til alle som kommer seg vekk fra usunne forhold. Applaus! Lenge lot jeg meg tråkke på, lenge lot jeg noen andre fortelle meg at jeg ikke er bra nok. Jeg har heldigvis forstått at ingen er så viktig at de fortjener å ødelegge for mitt liv, og det er veldig deilig å gi ut denne låten nå og synge den med det i bakhodet!»

ISÁK anses å være en naturlig «arvtaker» etter Mari Boine, som er kjent for at hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk i flere tiår. Norge fikk for alvor øynene opp for ISÁK, da de, søndag 25. februar stod på scenen under det TV-sendte Spellemannspris-utdelingen i Oslo Konserthus. Der hyllet de nettopp Mari Boine, med sin tolkning av låten «Elle», en sang opprinnelig skrevet av Boine til filmen «Kautokeino-opprøret» fra 2008.

Med en ny og spennende fusjon av tradisjonell joik, urbane synther og et tekstunivers som kombinerer både engelsk og samisk, fortsetter ISÁK å dytte grensene for hvordan vi er vant til å høre samisk musikk. De har blitt beskrevet som «det heteste navnet i Sápmi» av Riddu Riddu, og ble nylig kåret som vinner av «NRK Urbi» av en fagjury bestående av blant andre musikksjef i NRK P3 Mats Borch Bugge og Eirik Havelin fra Urørt. Bandet vant også «Årets nykommer» under Sami Music Awards 2018.

Trioen består av vokalist Ella Marie Hætta Isaksen, produsent Daniel Eriksen (Alan Walker, The Wombats) og trommeslager Aleksander Kostopoulos (Mari Boine, Moddi, Adjagas, Pil & Bue).

Vi tok en prat med vokalist Ella Marie om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med bangeren «In Comparison». Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Takk. Denne låten skrev jeg da jeg var 16 år. Jeg likte den egentlig ikke først, og glemte den av i noen år. I fjor så tok jeg den opp igjen, og sendte den til Daniel (Eriksen) og han kunne ikke forstå hvorfor jeg ikke hadde sendt den over før. Der i fra har han løftet den til nye høyder, med sin genialitet. Låten handler om et usunt kjærlighetsforhold, uten symmetri i maktbalansen. Den forklarer hvilken psykisk påkjennelse det kan være for noen som føler seg undertrykt i et forhold.

Hva er det spesielle i ISÁK sitt musikalske univers?

Vi er først og fremst et liveband, og lager alltid låter med liveuttrykket i bakhodet. Derfor er låtene våre veldig dynamiske og eksplosive. Vi er veldig glad i mange lag med intense synthmelodier, tunge basslinjer og vocoder til vokalen.

Hvordan har det siste året vært for trioen musikalsk sett?

Mye har skjedd veldig fort, og reisen så langt har vært veldig spennende. Ved å kaste oss ut i konsertspilling tidlig har vi utviklet oss og hjulpet oss raskt å finne vår identitet på scenen. Vi har spilt på veldig mange forskjellige typer steder med veldig stor variasjon i antall publikummere, og det har gjort at vi er trygge på, og vet, at vi koser oss på scenen nesten uansett. Selv om det er på en utescene i Karasjok i -21 grader.

…fullendt produksjon og en vokalist som synger helt fantastisk. Virkelig enestående! Og et potensial som ligger der for å virkelig slå igjennom i både inn- og utland

Mats Borch Bugge, musikksjef NRK P3/mP3

Dere anses for å være en naturlig arvtager etter Mari Boine. Hva tenker du om det og hvilket forhold har du til henne og hennes musikalske virke?

Det er jo virkelig det største komplementet man kan få. Mari Boine er en bauta, som har banet vei for alle oss som følger etter. Jeg er 100 % sikker på at jeg aldri hadde turt å skrive samisk musikk hadde det ikke vært for hennes arbeid.

Dere er en trio som er i medvind om dagen, høstet masse lovord, fått priser, og at dere har et stort potensial til å slå igjennom både nasjonalt og internasjonalt. Hva betyr det for dere å få slike tilbakemeldinger?

Tilbakemeldingene har gitt oss masse motivasjon til å stå på fremover. Vi har opplevd at folk, spesielt i det samiske samfunnet savner et band som oss. Det er veldig fint å kjenne at vi har noe nytt å tilføre til publikum.

Hvordan startet det for ISÁK?

ISÁK-prosjektet begynte etter at jeg vant Samisk Grand Prix i 2016. Da fikk jeg en start på musikk-karrieren og begynte jakten på musikalske samarbeidspartnere. Vi tre møttes ganske tilfeldig i Alta, og fant en musikalsk kjemi vi ikke hadde vært borti før, og alle følte at det måtte dyrkes og tas vare på fremover.

…skyhøy musikalsk kvalitet, en crossover mellom samisk og engelsk, litt 90-tallsreferanser som gir et kult driv, og skyhøyt potensiale internasjonalt!

Eirik Havelin, NRK Urørt

Hvem er ISÁK og hva liker dere å gjøre på fritiden?

ISÁK er en elektronisk pop-trio bestående av Ella Marie på vokal, produsent Daniel Eriksen og trommis Aleksander Kostopoulos. Vi lager låter man både kan danse og gråte til. Låtene er unikt satt sammen i en god miks av både engelsk og samisk tekst, i tillegg til en god del joik.

Jeg er engasjert i Natur og Ungdom, mens Daniel stort sett er å finne i studio, hvor han jobber med vår og andres musikk. Aleksander er en av de travleste musikerne fra Nord Norge, så han er stort sett på veien, enten med oss, med sitt soloprosjekt, eller med andre artister.

Hva er det morsomste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som artister?

Det skjer mye rart når vi farter rundt. En gang var det en som kom bort til meg og ble starstrucked fordi han trodde jeg var Agnethe Johnsen fra Blacksheeps. Da hadde vi et veldig kleint øyeblikk der jeg måtte forklare at jeg nok er feil artist.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er definitivt flere kvinnelige norske artister som dominerer spillelistene våre. Dagny, Sigrid, Emilie Nicolas, Susanne Sundfør og Aurora er noen jeg er veldig glad i, og ser opp til.

Har dere noen musikalske inspirasjonskilder?

Vi blir spesielt glade når noen kaller oss Sápmis Robyn og Röyksopp. De er definitivt en stor, stor inspirasjon. I tillegg hører vi på omtrent all elektronisk pop som gis ut.

…det er et band som jeg spesielt har forelsket meg i, […] og jeg ble ikke mindre forelska da jeg så vokalisten i dette bandet gjøre en cover av Cezinando i fjor på samisk. Det var helt usannsynlig vakkert! Hun har jeg så sjukt trua på. Dritflink!

Christine Dancke, NRK P3

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi koser oss alltid når vi går på scenen, og en av de siste spesielle opplevelsene vi har hatt var i Kautokeino under årets påskefestival. Da returnerte vi til samme scene et år etter debutkonserten, og det var så fint å se hvordan publikum på et år gikk fra å aldri å ha hørt om oss, til å synge med på flere låter.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

A-ha! To pop-trioer on fire.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Sputnik.

Hvilke andre musikalske planer har dere i 2018?

Det er et album på gang, som kommer ut tidlig neste år, så vi skal være en god del i studio gjennom sommeren, men vi skal selvfølgelig også spille litt, og skal til blant annet Trænafestivalen, Rabalderfestivalen, Pstereo og Rakettnatt.

Elektronika

Norsk Elektronika

Norsk elektronika er i vinden som aldri før! Enten det gjelder subsjangre som house, trance, techno eller NuDisko -antall nordmenn som opplever suksess (også internasjonalt) har [...]

Les mer

Se Også

The Secret Sound of Dreamwalkers er en spennende trio med et unikt popsound
Intervju

The Secret Sound of Dreamwalkers er en spennende trio med et unikt popsound

Den vakre låten «Maybe I Meant Nothing To You» er første single ut fra andrealbumet til den sjangersvingende Oslo-trioen The Secret Sound of Dreamwalkers som ble [...]

Ramsalt lager melodiøs powerpop preget av hav og vind
Intervju

Ramsalt lager melodiøs powerpop preget av hav og vind

Karmøybandet Ramsalt er ute med EPen «100 Mil» som inneholder fire fine og fengende låter. Låten «100 Mil» er en drivende «knute på tråden» låt med [...]

Bokassa om sitt nye album: -det beste vi har laget
Intervju

Bokassa om sitt nye album: -det beste vi har laget

Bokassa turnerer for tiden med thrash-legendene Metallica og svenske Ghost, men tok seg tid til å kaste glans på norske kollegaer og snakke om sitt nye [...]

Supergruppen LÖV er ute med ny single
Intervju

Supergruppen LÖV er ute med ny single

Marte Eberson og Øystein Skar (tidligere medlemmer i Highasakite) annonserte i høst at de hadde dannet supergruppen LÖV sammen med vokalist og The Voice-vinner Martin Halla. [...]

Bli med inn i August Kann sin melankolske men forfriskende verden
Intervju

Bli med inn i August Kann sin melankolske men forfriskende verden

Fredag 14. juni slapp August Kann sitt debutalbum, «How Did All These People Get into My Room» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med [...]

Popsensasjonen fra Bergen, Ephemera er endelig tilbake med ny musikk
Intervju

Popsensasjonen fra Bergen, Ephemera er endelig tilbake med ny musikk

Du husker vel de tre jentene fra Bergen? De med låten, «Girls Keep Secrets In The Strangest Ways». En av Norges største popsensasjoner tidlig på 2000-tallet. [...]