Foto: Bjørn E. Melbye

Ottar «Big Hand» Johansen er fortsatt sulten etter over 50 år i bransjen

Del Tweet

Countrylegenden Ottar «Big Hand» Johansen og Linda Kvam slapp nylig låten «Baby Don’t Ask» på plateselskapet New Cut Music.

Låten er spilt inn i Omni Studio (Nashville, TN), og i WH Studio (Oslo) og mikset av Ernst Nikolaisen. Musikere er Wayne Killius, Glen Duncan, Billy Nobel, Liam Hyatt, Mike Durham og Bjørn Nilsen. Sanger og låtskriver Linda Kvam gir ut sitt tredje album, «Between a Rock and a Hard Place» før sommeren. Hun er et kjent ansikt for de fleste med utallige tv-opptredener (inkl. Beat for Beat og MGP) og samarbeider med bl.a. Frode Alnæs, Hanne Sørvaag, Stephen Ackles og Åge Sten Nilsen. Ottar «Big Hand» Johansen blir å se i denne sesongen av Tidsbonanza på NRK 1 lørdag 9. juni (se programmet her). Han har de siste årene gjort seg bemerket med tv-opptredener på NRK (Sommerbåten og Trygdekontoret) og flere lange turnèer både i inn- og utland. Vi tok en prat med Ottar om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Gratulerer med den fine duetten «Baby Don´t Ask?» sammen med Linda Kvam. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten?

Låten ble spilt inn i Nashville i 2017 med topp musikere, og mixet hos Ernst Nikolaisen Wilma Studio i Oslo. Her gjorde jeg også ferdig sangen med Linda og meg. Dette er en oppkjøring til mitt jubileums-album som kommer ut i 2019.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2017 har vært et travelt år, med 40 kulturhuskonserter med min gode venn og kollega, Arne Benoni, fra Sulitjelma i nord til Sola i sør. Vi ga ut albumet «Benoni & Big Hand», og produserte dessuten to videoer som begge nådde topp 5 på den europeiske countrylisten. I tillegg gjorde jeg 8 konserter i kirker i Trøndelag, med lokale kor og gjesteartister. Konserten heter «Red Mountain Christmas-A Country Gospel Concert». Jeg rakk også å gi ut albumet “Red Mountain Christmas-A Holyday Collection».

Hva er det spesielle i Ottar «Big Hand» sitt musikalske univers?

Jeg strever etter kvalitet, den gode melodien og den gode historien.

Du er Norges største countrylegende, og i 2015 feiret du 50-års jubileum som artist. Kan du fortelle litt om noen av dine høydepunkter i karrieren så langt, og hva som har vært drivkraften din til å holde på så lenge som du har gjort?

Drivkraften er friheten som musikken gir, det å skrive låter, arrangere dem, og spille de inn i studio…Dette er det jeg ennå synes er kulest etter over 50 år i bransjen…også det å stå på en scene å spille låten din med et kult band, å se at publikum kjenner den igjen, er et kick! Høydepunkter er alt fra Spellemannpris til konsert på Wembley og i Nashville, Folkets Hus i Sulis, synge med Georg Jones og Bill Monroe, opptre på barneavdelinger på sykehus, konsert i sjømannskirkene, TV show som «Hillbilly Highway».

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet i ungdomsårene i Sulitjelma (Sulis) med 4 år i musikk-korpset. Så ble det gitar i konfirmasjonsgave, og da var det i gang. Jeg var inspirert av min mor og far som var ivrige korsangere. Min far fikk synge solo i selveste Nidarosdomen.

Hvem er Ottar privat og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg liker å omgås min familie, kjæreste, barn og barnebarn (fem nå)…trives godt ved kysten og på fjellet, gjerne i en båt med ei fiskestang i hånda. Tar gjerne et glass rødvin i godt lag.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det kuleste er nok at jeg klarte å selge ut konserten min på Bluebird Cafe i Nashville, samme kvelden som CMA Awards ble arrangert live downtown Nashville, og vist på amerikansk TV. Ganske kult også å ha sunget og spilt på norsk sort/hvitt NRK TV. Bevis på nrk.no

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Har kun tid til å stort sett følge med på hva som rører seg i min egen sjanger americana/country – mye bra der.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Av norske popgrupper i 60-årene da jeg begynte å spille selv; 1-2-6 og The Pussycats…etter hvert Waylon Jennings og Willie Nelson, Johnny Cash, George Jones…har hatt æren av å spille support for disse ved flere anledninger.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Min avdøde kollega og gode venn gjennom 25 år, Tore Andersen; også Marius Müller var inspirerende å jobbe med. Det er også flott å kunne skrive låter og spille konserter med Casino Steel.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Jeg liker danseband.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2018?

2018 er et litt rolig år, og jeg skal spille noen festivaler (Elverum 11.-13. mai, Eikesdal Country 15. juni, Braskereidfoss 16. juni, Knarren Brygge 21. juli, Levanger 3. august, Namsos 4. august, Beiarn 8. september…osv (se turneliste på www.bighand.no). I oktober blir det innspilling av nye låter til mitt jubileumsalbum i Nashville. Det blir også turné i Florida/Alabama i november, og her har jeg med min bandleder Bjørn «Southern» Nilsen hvor vi skal spille 10 konserter.

Jeg vil også spille 4 kirkekonserter; Værøy Kirke og Borge Kirke i Lofoten, og Frosta Kirke og Ørlandet Kirke i Trøndelag, i slutten av november. Avslutning på 2018 blir min Big Hand Christmas Party på Herr Nilsen i Oslo, fredag 14. desember.

Sjanger

Norsk Americana/Roots

Norsk americana og roots har fått et solid fotfeste og er nå blitt en viktig del av vår nasjonale musikkarv. Enten du er på landeveien eller [...]

Les mer

Se Også

The Switch er ute med overbevisende smakebit fra deres kommende album
Intervju

The Switch er ute med overbevisende smakebit fra deres kommende album

Fredag 12. april slapp The Switch låten «Eyes Up» på Bangles & Brass som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er den første singelen [...]

Albumaktuelle Hasse Farmen har skapt sitt helt eget univers
Intervju

Albumaktuelle Hasse Farmen har skapt sitt helt eget univers

12. april slapp Hasse Farmen sitt nye album «Minnefelt» som han har fått flotte anmeldelser for, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Da [...]

Helge Lien Trio feirer 20 år med utgivelsen av nummer «10»
Intervju

Helge Lien Trio feirer 20 år med utgivelsen av nummer «10»

Helge Lien Trio er et av de mest markante ensemblene innen norsk jazz i nyere tid. I 2019 kan de se tilbake på 20 aktive og [...]

EHI er ute med en ny, personlig og sterk låt
Intervju

EHI er ute med en ny, personlig og sterk låt

Fredag 5. april slapp artisten EHI låten «Tusen millioner dråper» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Selv omtaler han denne låten som den han [...]

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano
Presseskriv

Hanne Tveter & Pepe Rivero er to sterke formidlere på hvert sitt instrument, sang og piano

I dette duo konseptet «CubaNoruega» Latin Jazz Folk Songs, forener de sine røtter fra norsk og cubansk tradisjonsmusikk med både jazzimprovisasjon og delikate Latin arrangementer. Repertoaret [...]

Few Dollars More med rørende bidrag til kreftsyke Andreas (9)
Presseskriv

Few Dollars More med rørende bidrag til kreftsyke Andreas (9)

Fredag 5. april slipper bandet Few Dollars More singelen «Main Man». Låten er skrevet til 9 år gamle Andreas som ikke vinner kampen mot kreft og [...]