Foto: Bjørn E. Melbye

Ottar «Big Hand» Johansen er fortsatt sulten etter over 50 år i bransjen

Del Tweet

Countrylegenden Ottar «Big Hand» Johansen og Linda Kvam slapp nylig låten «Baby Don’t Ask» på plateselskapet New Cut Music.

Låten er spilt inn i Omni Studio (Nashville, TN), og i WH Studio (Oslo) og mikset av Ernst Nikolaisen. Musikere er Wayne Killius, Glen Duncan, Billy Nobel, Liam Hyatt, Mike Durham og Bjørn Nilsen. Sanger og låtskriver Linda Kvam gir ut sitt tredje album, «Between a Rock and a Hard Place» før sommeren. Hun er et kjent ansikt for de fleste med utallige tv-opptredener (inkl. Beat for Beat og MGP) og samarbeider med bl.a. Frode Alnæs, Hanne Sørvaag, Stephen Ackles og Åge Sten Nilsen. Ottar «Big Hand» Johansen blir å se i denne sesongen av Tidsbonanza på NRK 1 lørdag 9. juni (se programmet her). Han har de siste årene gjort seg bemerket med tv-opptredener på NRK (Sommerbåten og Trygdekontoret) og flere lange turnèer både i inn- og utland. Vi tok en prat med Ottar om blant annet den nye singlen og planene videre fremover.

Gratulerer med den fine duetten «Baby Don´t Ask?» sammen med Linda Kvam. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten?

Låten ble spilt inn i Nashville i 2017 med topp musikere, og mixet hos Ernst Nikolaisen Wilma Studio i Oslo. Her gjorde jeg også ferdig sangen med Linda og meg. Dette er en oppkjøring til mitt jubileums-album som kommer ut i 2019.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

2017 har vært et travelt år, med 40 kulturhuskonserter med min gode venn og kollega, Arne Benoni, fra Sulitjelma i nord til Sola i sør. Vi ga ut albumet «Benoni & Big Hand», og produserte dessuten to videoer som begge nådde topp 5 på den europeiske countrylisten. I tillegg gjorde jeg 8 konserter i kirker i Trøndelag, med lokale kor og gjesteartister. Konserten heter «Red Mountain Christmas-A Country Gospel Concert». Jeg rakk også å gi ut albumet “Red Mountain Christmas-A Holyday Collection».

Hva er det spesielle i Ottar «Big Hand» sitt musikalske univers?

Jeg strever etter kvalitet, den gode melodien og den gode historien.

Du er Norges største countrylegende, og i 2015 feiret du 50-års jubileum som artist. Kan du fortelle litt om noen av dine høydepunkter i karrieren så langt, og hva som har vært drivkraften din til å holde på så lenge som du har gjort?

Drivkraften er friheten som musikken gir, det å skrive låter, arrangere dem, og spille de inn i studio…Dette er det jeg ennå synes er kulest etter over 50 år i bransjen…også det å stå på en scene å spille låten din med et kult band, å se at publikum kjenner den igjen, er et kick! Høydepunkter er alt fra Spellemannpris til konsert på Wembley og i Nashville, Folkets Hus i Sulis, synge med Georg Jones og Bill Monroe, opptre på barneavdelinger på sykehus, konsert i sjømannskirkene, TV show som «Hillbilly Highway».

Hvordan startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det startet i ungdomsårene i Sulitjelma (Sulis) med 4 år i musikk-korpset. Så ble det gitar i konfirmasjonsgave, og da var det i gang. Jeg var inspirert av min mor og far som var ivrige korsangere. Min far fikk synge solo i selveste Nidarosdomen.

Hvem er Ottar privat og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg liker å omgås min familie, kjæreste, barn og barnebarn (fem nå)…trives godt ved kysten og på fjellet, gjerne i en båt med ei fiskestang i hånda. Tar gjerne et glass rødvin i godt lag.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det kuleste er nok at jeg klarte å selge ut konserten min på Bluebird Cafe i Nashville, samme kvelden som CMA Awards ble arrangert live downtown Nashville, og vist på amerikansk TV. Ganske kult også å ha sunget og spilt på norsk sort/hvitt NRK TV. Bevis på nrk.no

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Har kun tid til å stort sett følge med på hva som rører seg i min egen sjanger americana/country – mye bra der.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Av norske popgrupper i 60-årene da jeg begynte å spille selv; 1-2-6 og The Pussycats…etter hvert Waylon Jennings og Willie Nelson, Johnny Cash, George Jones…har hatt æren av å spille support for disse ved flere anledninger.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Min avdøde kollega og gode venn gjennom 25 år, Tore Andersen; også Marius Müller var inspirerende å jobbe med. Det er også flott å kunne skrive låter og spille konserter med Casino Steel.

Utfordring: nevn 1 stk. norsk «guilty pleasure»?

Jeg liker danseband.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2018?

2018 er et litt rolig år, og jeg skal spille noen festivaler (Elverum 11.-13. mai, Eikesdal Country 15. juni, Braskereidfoss 16. juni, Knarren Brygge 21. juli, Levanger 3. august, Namsos 4. august, Beiarn 8. september…osv (se turneliste på www.bighand.no). I oktober blir det innspilling av nye låter til mitt jubileumsalbum i Nashville. Det blir også turné i Florida/Alabama i november, og her har jeg med min bandleder Bjørn «Southern» Nilsen hvor vi skal spille 10 konserter.

Jeg vil også spille 4 kirkekonserter; Værøy Kirke og Borge Kirke i Lofoten, og Frosta Kirke og Ørlandet Kirke i Trøndelag, i slutten av november. Avslutning på 2018 blir min Big Hand Christmas Party på Herr Nilsen i Oslo, fredag 14. desember.

Sjanger

Norsk Americana/Roots

Norsk americana og roots har fått et solid fotfeste og er nå blitt en viktig del av vår nasjonale musikkarv. Enten du er på landeveien eller [...]

Les mer

Se Også

Ramsalt lager melodiøs powerpop preget av hav og vind
Intervju

Ramsalt lager melodiøs powerpop preget av hav og vind

Karmøybandet Ramsalt er ute med EPen «100 Mil» som inneholder fire fine og fengende låter. Låten «100 Mil» er en drivende «knute på tråden» låt med [...]

Bokassa om sitt nye album: -det beste vi har laget
Intervju

Bokassa om sitt nye album: -det beste vi har laget

Bokassa turnerer for tiden med thrash-legendene Metallica og svenske Ghost, men tok seg tid til å kaste glans på norske kollegaer og snakke om sitt nye [...]

Supergruppen LÖV er ute med ny single
Intervju

Supergruppen LÖV er ute med ny single

Marte Eberson og Øystein Skar (tidligere medlemmer i Highasakite) annonserte i høst at de hadde dannet supergruppen LÖV sammen med vokalist og The Voice-vinner Martin Halla. [...]

Bli med inn i August Kann sin melankolske men forfriskende verden
Intervju

Bli med inn i August Kann sin melankolske men forfriskende verden

Fredag 14. juni slapp August Kann sitt debutalbum, «How Did All These People Get into My Room» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Med [...]

Popsensasjonen fra Bergen, Ephemera er endelig tilbake med ny musikk
Intervju

Popsensasjonen fra Bergen, Ephemera er endelig tilbake med ny musikk

Du husker vel de tre jentene fra Bergen? De med låten, «Girls Keep Secrets In The Strangest Ways». En av Norges største popsensasjoner tidlig på 2000-tallet. [...]

Plateaktuelle Tsarsten and the Freudian Slippers har skapt sitt helt unike musikalske univers
Intervju

Plateaktuelle Tsarsten and the Freudian Slippers har skapt sitt helt unike musikalske univers

Tsarsten and The Freudian Slippers slapp nylig sitt andre album, «Waterways». Bandet har skapt et eget musikalsk univers med en miks av jazz, country, folkemusikk, kabaret, [...]