Foto: Jonathan Vivaas Kise

KRISTIN med fengende og mollstemt debut-EP

Del Tweet

KRISTIN er en tjuetre år gammel jente fra Kolbotn med forkjærlighet for mollstemte melodier.

En regntung høstkveld for et og et halvt år siden laget hun en melankolsk coverversjon av Erik og Kriss-klassikeren «Dra tilbake». Hennes nakne og ærlige versjon har vokst til å bli et fast, trøstende og oppmuntrende innslag i svært mange nordmenns hverdag. Den har oppnådd A-listing på P1 og over 3 millioner streams på ulike strømmetjenester.

Nå er hun ute med sin første EP, «Nødlanding» bestående av egenskrevne sanger.

Den første singelen fra EPen, «Sånn er jeg» kom ut i mars 2021 og er i skrivende stund C-listet på P3. Den andre singelen, «Boeing 737» fikk coveret på «Ny Pop»-listen til Spotify. EPen har hun skrevet sammen med sin bror, musikkprodusent Dag Holtan-Hartwig. Sammen har de skapt en direkte, ærlig og uforbeholden samling av sanger: «Sånn er jeg», «Boeing 737», «Apollo» og «Hold meg». Ved hjelp av KRISTINs uttrykksfulle tekster og likefremme vokal får vi være med på en melankolsk, kreativ og fargerik reise som sier en hel del om hvordan det føles å være tidlig i tjueårene på 2020-tallet.

KRISTIN har skapt sitt eget lille musikalske univers med sine lune, gode og mollstemte låter med nære og ekte tekster. Stemmen hennes passer også som hånd i hanske til det stemningsfulle lydbildet.

Vi tok en prat med Kristin om blant annet den nye EPen og planene videre fremover.

Gratulerer med EPen, «Nødlanding». Kan du fortelle litt om arbeidsprosessen rundt den?

Tusen takk! EPen består av sanger jeg har skrevet i løpet av de siste par årene. De ble, som vanlig, klekket hjemme alene ved keyboardet – og senere spilt inn i studio til broren min, Dag (aka Slopes), i Oslo. Dag er en busy fyr, men han satte av noen dager til meg i juleferien, hvor vi ferdigstilte EPen.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av EPen?

Lydbildet er mørkt og rått, preget av mørketid, corona-pandemi og et søskenpar med veldig store følelser.

Hva handler denne EPen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

I de fire sangene prøver jeg å få frem ulike stemninger. Gjennomgående tema i alle sangene er flukt. Både fra virkeligheten, seg selv og relasjoner. For meg beskriver den utfordringer som jeg har hatt i slutten av tenårene og de tidlige tjueårene mine.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra EPen?

Jeg er mest fornøyd med teksten i «Boeing 737». Den handler om å være urolig, rotløs og søkende og å bruke flukt som overlevelsesstrategi. Siden jeg var 19 år har jeg flyttet rundt 7-8 ganger, bodd i to forskjellige byer, startet på ulike studier og hatt en fot innenfor ganske mange ulike miljøer. Da har jeg hele tiden kunnet flykte fra et sted til et annet og «shoppe» lykke her og der. Da har jeg heller ikke trengt å ta ordentlig stilling til meg selv, mulige kjipe følelser og usikre relasjoner.

Pappa var veldig fornøyd da han hørte «Boeing 737» første gang, og han ble positivt overrasket over graden av selvinnsikt.

Hva føler du er det spesielle i KRISTIN sitt musikalske univers?

Det mest karakteristiske ved sangene mine er nok at tekstene er veldig nære og at budskapet kommer veldig tydelig frem – hvilket kan være ekstremt ubehagelig for undertegnede, haha. Mange kjente og bekjente prøver å forstå livssituasjonen min og relasjonene mine utfra sangtekstene. Har fått flere meldinger fra folk som sier: «Går det bra med deg egentlig??»

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type, i så fall hvordan og hvorfor?

Min sterkeste side som skapende artist er at jeg er veldig tydelig på hvordan sangene mine skal være. Når jeg er i studio og Dag og jeg skal produsere dem er jeg veldig tydelig på hva jeg liker og ikke liker. Av og til litt for tydelig, sånn at det blir halvdårlig stemning. Jeg skal ha det mørkt og rått, og kan bli irritert når Dag skal prøve å gjøre sangene mine mer kommersielle og fengende.

Angående redsel, så er jeg ikke så redd i dagliglivet, men jeg har mye eksistensiell frykt. Hilsen poeten Kristin.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg føler at vi må skille mellom Kristin før og etter corona. Kristin før corona var en er «do’er» med mye driv og energi, men pandemien har gjort meg mer tankefull og langsom. Føler jeg har blitt en kvinnelig variant av Aune Sand, og det trives jeg ikke sånn kjempegodt med.

Uavhengig av pandemien, så er jeg en klassisk menneske-person; jeg bruker veldig mye tid på de nærmeste relasjonene mine, og er mye ut og løper og hører på musikk som det ikke passer å løpe til.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid sunget, og så begynte jeg å covre sanger for meg selv da jeg lærte meg det mest grunnleggende på piano og gitar på barneskolen.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg ga ut min første single «Dra tilbake» en måned før corona-pandemien kom til Norge, så det har vært dårlig med livespilling foreløpig. Jeg skulle spille på Nordiske Mediedager i april; et stort event på The Hub i Oslo, med Else Kåss Furuseth som programleder og hele mediebransjen som tilskuere. Jeg fikk dessverre påvist corona fire dager før eventet, og det er det nærmeste jeg kommer en minnerik opplevelse når det gjelder liveopptredener.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg inspireres hver dag av nye sanger jeg hører, men jeg har egentlig aldri vært «fan» av bestemte artister. Det nærmeste må kanskje være Kanye West og Frank Ocean; de har veldig mange sanger som treffer meg. Det er et eller annet med stemningen.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg har fått øynene opp for musikken til Chris Abolade i det siste. Mørkt og catchy.

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen, og har du møtt på noen «utfordringer» underveis?

Ikke vanskelig – jeg bare valgte de norske sangene jeg har hørt mest på i løpet av de siste årene. Artist-utvalget i listen er ganske ungt, og jeg skulle gjerne tatt med noen sanger fra de eldre artistene, som Jan Eggum, Odd Nordstoga osv. Det får bli en egen liste. Neste gang.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det mest spesielle så langt var nok å bli A-listet på P1, og bli liggende der i månedsvis.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Det er veldig lite av reklamer, ads osv. som lokker meg til seg. Men jeg har et svakt punkt, og det er quizer som heter typ: «Hvilken frukt er du?» og «Hvilken karakter er du i Harry Potter?». Når jeg kommer over den typen quizer, er det helt uaktuelt å scrolle forbi.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Vanskelig å velge, men kanskje Cezinando. Skulle gjerne laget melodi til en av hans tekster.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske
planer videre?

Corona-perioden har vært like mørk som EPen min. Nå som «Nødlanding» er ute, er jeg i gang med nye prosjekter. Det kommer hvert fall ny musikk til høsten, om ikke før.

Se Også

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang
Intervju

Backstreet Girls er tilbake – bedre enn noen gang

Legendariske Backstreet Girls har holdt det gående siden 1984 og de har ingen planer om å sette ned tempoet, tvert imot spiller de flere konserter, og [...]

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio
Intervju

Mesterlig og lidenskapelig samarbeid mellom Tore Brunborg og Helge Lien Trio

Helge Lien Trio har etablert seg som en av Norges fremste jazzensembler og kan vise til strømmetall i millionklassen, og nylig slapp de albumet «Funeral Dance» [...]

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose
Intervju

Albumaktuelle Adam Douglas med deilig og variert godtepose

Nylig slapp Adam Douglas albumet, «Dancing For The Moon» på Grappa Musikkforlag som er en variert plate med alt fra nydelige ballader til groovy feel-good låter [...]

Levi Henriksen & Babylon Badlands med folkelig og alvorstynget kjærlighetsalbum
Intervju

Levi Henriksen & Babylon Badlands med folkelig og alvorstynget kjærlighetsalbum

Nylig slapp Levi Henriksen & Babylon Badlands sitt fjerde album, og som startet samme dag som Ari Behn døde. «Så jeg lot det brenne» handler om [...]

True August albumdebuterer med delikat og moderne retropop
Intervju

True August albumdebuterer med delikat og moderne retropop

True August slapp nylig sitt debutalbum, «Breathing Room» på Eleventeen Records, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. True Augusts artisteri er en fantasifull [...]

Singleaktuelle Havanna Winter lager «spin off stories» av gamle filmer til sine låter
Intervju

Singleaktuelle Havanna Winter lager «spin off stories» av gamle filmer til sine låter

I 2020 fikk den nå 17-årige norske LA-baserte artisten og skuespillerinnen Havanna Winter verdensomspennende oppmerksomhet etter å ha gått viralt på TikTok, og for tiden har [...]