Foto: Stian Werme

KEiiNO tar kampen mot overmakten på sin nye låt

Del Tweet

Midt i pride-måneden slapp KEiiNO en fengende låt med et klart budskap om å ikke gi opp i kampen mot overmakten. «ADDJAS» er navnet på den nye singelen fra trioen som nettopp er ferdig med sin Norgesturné.

Juni er måneden hvor byer over hele verden arrangerer pride, og det rettes fokus på kampen for like rettigheter uavhengig av legning og kjønnsuttrykk. I alle årets måneder kjemper minoriteter mot de som utnytter sin majoritetsmakt, og historien viser seg at det lønner seg å ta kampen.

Under utbyggingen av Alta-vassdraget var det mange samer som fikk føle på kroppen hvordan storsamfunnet tok seg til rette, og flere i Fred Buljo’s familie ble påvirket.

Overmakten trenger ikke komme utenfra. Mannen til Tom Hugo, og KEiiNO’s tekstforfatter, Alexander Olsson har skrevet masteroppgave om «internalisert heteroseksisme» hos skeive, og denne kampen kjenner Tom seg igjen i;

Mangel på skeive forbilder da jeg var tenåring gjorde at jeg hadde vansker med å godta hvordan jeg var skrudd sammen. Selv om vi i Norge er kommet langt når det gjelder minoritetsrettigheter, kjempes det hver dag indre kamper om å akseptere det å være annerledes hos veldig mange unge. Derfor er det fortsatt viktig å minne på at det er fint også på utsiden av flertallet, og at det kommer til å gå bra.

Selv om hun ikke tilhører en minoritet, kan «Stjernekamp»-klare Alexandra også relatere seg til budskapet i ADDJAS, og hvordan det å føle samhørighet gjør at man lettere kan vinne både indre og ytre kamper:

– Vi kommer alle fra svært ulike bakgrunner, men deler verdier og ønske om å kjempe for egen identitet og bli akseptert for den man er. De båndene vi har knyttet mellom oss i KEiiNO er noe av det beste som har skjedd meg, og har gjort meg tryggere på meg selv og min identitet. Vi tre har blitt familie, og jeg føler et sterkt samhold med alle som føler seg litt på siden av det som blir fremstilt som det «perfekte».

KEiiNO ble for alvor kjent da de tok Europa med storm i Eurovision Song Contest i 2019 med den svært folkekjære og fengende låten «Spirit In The Sky», og siden den gang har de turnert land og strand rundt, sluppet en rekke fengende låter, og albumet «OKTA» som kom ut i fjor.

Vi tok en prat med den travle gjengen om blant annet den nye låten, samhørighet, inspirasjonskilder, om 20+5 spillelisten som de har laget til oss og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «ADDJAS». Kan dere fortelle litt om prosessen og produksjonen rundt den?

Tusen takk! Vi satt sammen i leiligheten til Tom med gitar og piano og laget akkorder, melodi og tekst sammen med vår hovedtekstforfatter Alexander Olsson. Deretter spilte vi en skisse på macen til Tom, før vi gikk vi inn i studio i Kristiansand med vårt liveband. Så sendte vi den til Berlin der vår faste med-produsent, Rüdiger Schramm, bor. Han finpusset produksjonen og tok den litt til 80-tallet med sine rå synther. Vi synes resultatet ble veldig energisk og fint.

Hva handler denne låten om og hva ønsker dere å formidle gjennom den?

Addjas er en låt om å ikke gi opp kampen mot overmakta. Minoriteter verden over kjemper kamper mot de som utnytter sin majoritetsmakt, og historien viser seg at det lønner seg å ta kampen. Under utbyggingen av Alta-vassdraget var det mange samer som fikk føle på kroppen hvordan storsamfunnet kan ta seg til rette, og flere i Fred Buljos familie ble påvirket:

«Áddjá» betyr bestefar på samisk, men skal også symbolisere din indre stemme som gir deg råd og mot til å være den du er, aldri gi opp, men kjempe for det du tror på. Alle de opprinnelige planene for å demme opp Alta-vassdraget ble heldigvis ikke gjennomført på grunn av en enorm ståpåvilje av de som kjempet mot overmakten.

Hvor viktig er samhørighet for dere som band?

Samholdet vi har i KEiiNO kommer naturlig. Vi er veldig gode venner, og fungerer like bra sammen av scenen som på. Vi tror alle at et godt samhold er veldig avgjørende både for at den kreative prosessen skal bli best mulig, og at vi skal fortsette som nå i lang tid fremover. Vi stoler på hverandre, deler de samme verdiene og gleden for musikk.

Hva er det spesielle i KEiiNO sitt musikalske univers?

Vi er en pop-trio, som lager musikk inspirert av skandinaviske melodier fra 70-tallet, riff og synther fra 80-tallet, energien til 90-tallets Eurodance og leken pop. Samisk joik og rap er også en viktig del av det, i tillegg til andre urfolksuttrykk verden over. Tekstene våre omhandler ofte viktige temaer som folk kan relatere seg til, som pakkes inn i et energisk lydbilde. Musikken treffer både de unge og gamle, og vi har noe for enhver smak.

Hvordan vil dere beskrive dere selv og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er alle tre nysgjerrige på livet, og prøver å få mest mulig ut av de fleste situasjoner. Det vil si når vi er på turnè prøver vi å få sett mest mulig, når vi skal spise prøver vi å finne den beste restauranten som budsjettet tillater, og vi prøver gjerne god lokal drikke. Heldigvis er vi alle tre glade i å bevege oss i naturen. Og så elsker vi musikk, og å oppleve folkemengder på festival og klubber.

Hvordan og når startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Tom Hugo har stått på scenen siden han var liten og har spilt i band og skrevet låter siden tidlig i tenårene. Med solodebuten «Open Up Your Eyes» var han i 2011 den nest mest spilte norske artisten på Tysk radio, og hadde flere TV opptredener. Her i Norge er Tom Hugo mest kjent gjennom sine tre opptredener i Melodi Grand Prix, men har også hatt fem singler radiolistet på P1 og sto bak Pride-låta i 2018. Men årene før vi startet KEiiNO reiste han først og fremst rundt i verden og produserte låter for store asiatiske popstjerner.

Fred Buljo var i 2008 med på Norske Talenter som leder av rap-trioen Duolva Duottar, og ble fort en av Sápmis mest kjente unge artister. Sammen med gruppa turnerte Fred over store deler av Skandinavia og Russland. Parallelt studerte han psykologi og senere pedagogikk, og ble valgt inn på Sametinget der han var parlamentarisk leder. Etter studiene flyttet Fred til Oslo der han jobbet som pedagogisk leder i en barnehage før KEiiNO kom og tok beslag på det meste av tiden. Fred hadde ikke joiket offentlig før MGP, men har fått joik og samisk musikk inn fra barneåra i Kautokeino, der han vokste opp med musiker-far og en stor moderne familie.

Alexandra har alltid elsket musikk, og begynte tidlig å utvikle talentet sitt. I 2010 deltok hun i MGP Jr, og dro senere på Norgesturneer i regi av sangkonkurransen. I 2016 var hun med på Idol, noe som resulterte i at hun ble plukket opp av Gunnar Greve til å være live-vokalisten til Alan Walker. Med han holdt hun konserter i både Asia, Mexico og store deler av Europa. Å leve av musikk og holde konserter jevnlig har alltid vært hennes store drøm, og hun elsker tilværelsen i KEiiNO.

Hva er deres sterkeste side som band og er dere uredde som typer?

Vår sterkeste side er kanskje det at vi alle tre har lang erfaring både fra scenen og studio før vi ble et band. Det gjør oss trygge på hva vi kan få til, og uredde når det kommer til å eksperimentere med å blande inn elementer i popmusikken som ikke er så vanlig. At vår produsent, og Tom Hugo har erfaring fra K-pop, som på mange måter er ganske eksperimentell pop er også en fordel, for ikke å snakke om Fred’s rap-bakgrunn og Alexandra’s EDM-fortid. Men i tillegg til å være kolleger er vi også gode venner! Det gjør det enklere når man skal gjennom den berg-og-dalbanen en karriere i popbransjen faktisk er. Vi ønsker jo at KEiiNO-universet skal vokse og vare i lang tid, og da er det en stor fordel at vi deler verdier og en ekte lidenskap for musikk.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Sommeren 2019 var fantastisk, og vi fikk opptre på flere pride-feiringer rundt om i Europa. Noe vi alle husker spesielt godt, var da 30 000 publikummere joiket og sang med på «Spirit In The Sky» i sentrum av Madrid. Det var en veldig fin opplevelse som vi gleder oss til å gjøre igjen!

Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Alexandra har alltid vært inspirert av store stemmer som Whitney Houston, Beyoncé og Celine Dion. Som liveartist er det Lady Gaga som trumfer, og hun ser virkelig opp til hennes verdier, utstråling og evne til å inkludere alle.

Tom Hugo var stor fan av Michael Jackson, og hørte i stykker morens LPer av ABBA, The Beatles og Elton John da han var liten. I tenårene gikk det i mye britpop og rock, og Radiohead og Muse var og er store forbilder.

Fred har bestandig vært veldig glad i musikk fra flere sjangre, og har sine favorittband som Nightwish til The Prodigy, til å elske melodilinjene til Avicii, og til å være stor fan av tilstedeværelsen som Freddy Mercury hadde på scenen. I barneårene fikk han en CD med Deep Forest, som vekket hans interesse for world music og det å lage musikk på kryss av sjangre og andre kulturer.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker dere å høre på for tiden?

Vi er alle enige om at Sigrid har solide og fengende låter, og en fantastisk scenepersonlighet. Dagny er også fantastisk, og er i tillegg en super kul dame.

Alexandra hører ikke så mye på musikk, men når hun først gjør det kan det være alt fra Highasakite til Ruben til Sigrid til Alan Walker. Det kommer helt an på stemningen og situasjonen. Sigrid på roadtrip og Highasakite før jeg legger meg.

Alexandra Rotan: Lørdag 28. august starter Stjernekamp på NRK, og det er gledelig at du er med som en av årets deltakere.

Hvilke forventninger og ambisjoner har du til det å være med der, ikke minst med tanke på alle de andre dyktige deltakere som er med i år?

Jeg har alltid hatt lyst til å være med på Stjernekamp, så det er en ære å bli spurt. Jeg gleder meg til å kaste meg ut i sjangre som jeg aldri har gjort før, og ikke minst få stå på scenen ofte igjen. Det er utrolig mange dyktige deltagere med i år, og vi har allerede blitt en god vennegjeng. Dette blir et minne for livet!

Hvilke sjangre gleder og gruer du deg mest til og minst til?

Jeg gleder meg veldig til stadionrock. Da får jeg endelig sluppet meg skikkelig løs på scenen, og det er masse energi, band og pyro – akkurat som jeg liker det. Jeg pleier jo ikke gå bananas på scenen under KEiiNO-konsertene, men jeg føler at er det ett sted jeg kan teste det for første gang, er det på denne sendingen i Stjernekamp.

Jeg er veldig spent på opera, av den grunn at det er det mest teknisk utfordrende. De som virkelig kan synge opera har gjort dette i flere år, og nå skal jeg lære det på under én uke – og vise det i beste sendetid på riksdekkende TV. Skummelt!

Dere har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har dere hatt et bestemt fokus vedr. utvelgelsen av låtene som dere ønsket å ha med i listen, og har dere møtt på noen «utfordringer» underveis?

Listen er en blanding av våre norske musikalske helter og forbilder som Røyksopp og A-ha, fantastiske låtskrivere og formidlere som Ina Wroldsen og Susanne Sundfør – og noen av de beste nye norske artistene. I tillegg har vi lurt inn noen retro hits som vi fortsatt elsker.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?

Det sprøeste må nok være da vi hoppet i fallskjerm under Ekstremsportveko i Voss i 2019. Det var spontant, nervepirrende men gøyalt. Noe annet veldig spesielt var innspillingen av musikkvideoen til Monument. Da pakket vi bilen og kjørte til helt fantastiske steder og filmet. På denne turen besteg vi også Slogen, som er et veldig krevende fjell, med tunge sekker med kostymer, sminke og kamerautstyr på ryggen. Da vi kom på toppen var det virkelig verdt strevet, og de fantastiske bildene kan en se på vår YouTube-kanal.

Kan dere nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Vi elsker 90-tallets skamløse pop-bangers fra artister som Britney og Backstreet Boys, men skammer oss vel ganske lite over det.

Alexandra: min guilty pleasure er nok chartertur til Granca med All Inclusive. Da er jeg i mitt ess.

Fred: Jeg liker å kalle meg for en nysgjerrig sjel på alt i livet, det innebærer også at jeg ELSKER å se på programmet Hvordan den lages.

Hvilket sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Vi har mange drømmer, og en av de er å spille på hovedscenen under Glastonbury-festivalen. Vi ønsker også å kunne turnere året rundt, og besøke storbyer verden over! Eurovision-scenen er nok det som vi alle ser tilbake på og husker svært godt. Hele salen joiket og sang med, og det var starten på hele vår karriere.

Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?

Alexandra: KYGO hadde vært gøy!

Tom: Jeg skulle gjerne ha skrevet en låt med Anne Grete Preus før hun gikk bort, hun var en utrolig bra låtskriver.

Fred: Tror det hadde blitt et morsomt resultat å jobbe sammen med Edvard Grieg. Hvilken musikalsk reise det ville kommet ut av det å blande joik, folketoner, klassisk musikk, og pop sammen.

Hvordan blir sommeren for KEiiNO med tanke på konserter og ferie?

Vi har akkurat fullført en lang turné, der vi har besøkt kulturhus i store deler av landet. Det er fantastisk å være tilbake på scenen igjen, og etter et helt år uten konserter gleder vi oss enormt til sommeren. Vi skal blant annet til Treungen, Markomeannu og Allsang på grensen.

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for deres del, og hva er deres musikalske planer videre for 2021?

Perioden har vært utfordrende og skummel. Det var ingen tydelig plan på når kulturlivet igjen ville åpne, noe som gjorde oss svært engstelige. Men om vi skal trekke frem noe positivt fra perioden, var høydepunktet vårt i 2020 å skrive «Monument». Hadde vi ikke hatt den ekstra tiden fjoråret ga oss hadde vi nok brukt tiden på andre ting enn å skrive ny musikk. Vi hadde nok spilt konserter og promotert albumet vårt «OKTA» i stedet for, og hadde ikke det gått som vi ønsket er det ikke sikkert vi hadde hatt et stort nok publikum til å overleve. Så det har ikke bare vært negativt.

Vi har nettopp gjennomført en turnè, så er det noen festivaler på trappene før vi skal gjøre ferdig albumet som kommer neste vinter. Etter at Alexandra er ferdig i Stjernekamp skal vi gjøre noen konserter i utlandet før vi 20. november skal spille på Vulkan Arena. I tillegg skal vi jo ut på vår «Christmas Spirit in the Sky»-turné i november og desember. Så det blir nok å gjøre fremover.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]