Foto: Per Heimly

Festens midtpunkt endelig tilbake; punkrock-legenden Ida Maria gjør krav på rettmessig spotlight

Del Tweet

Ida Maria er kjent som en av Norges største internasjonale musikk-suksesser, og nylig slapp hun EPen, «Dirty Money» som hun har fått flotte omtaler for i inn- og utland, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

EPen er full av energisk råskap, freidige tekster, fengende refrenger og ikke minst alvorlige temaer. Ida Maria tar et oppgjør med musikkbransjen og de nokså skrudde og uoppnåelige kvinneidealene vi til stadighet har blitt fôret med.

«Man kan jo kanskje si at denne EPen og tekstene er en god blanding mellom harselering med ruskulturen i musikkbransjen og et oppgjør med de usunne skjønnhetsidealene vi blir tvangsforet med gjennom maskineriet», sier Ida Maria.

«Jeg tenker med skrekk og gru på hvordan det må være å vokse opp som jente nå i en verden full av sosiale medier, fasadefronting og beauty filters. Da tror jeg det er ekstra viktig å ha sunne kvinneidealer som understreker viktigheten av å tørre å være seg selv. Jeg kjemper for at talentfulle kvinner skal kunne blomstre som musikere uavhengig av deres utseende», forteller hun og legger til:

«Det er viktig å ikke sammenligne sitt eget indre med andres ytre, også vi gamle rockedamer må huske på det. Det er så bra at vi nå går inn et nytt kapittel fylt av sterke kvinner i musikkbransjen som for eksempel Aurora, Zara Larsson, Girl In Red og Sigrid».

På «Dirty Money» har Ida Maria tatt tilbake kontrollen over sin egen musikk-karriere. Nå gir hun ut musikken på eget plateselskap og har bygget sitt eget team, plukket fra øverste hylle.

«Det å selv kunne gi ut selvskrevet og selvfinansiert musikk er noe jeg har jobbet målrettet fram mot i over 10 år. Og denne gangen er det jeg som har valgt hvert eneste medlem på mitt internasjonale team. Det føles godt å endelig sitte ved spakene», avslutter Ida Maria.

Ida Maria kom tilbake med et smell med singelen «Sick of You», som et oppgjør med sin egen fortid, og et farvel til året 2020. Etterfulgt av låten «I’m Busy» hvor hun gikk løs på temaet kvinnehat i musikk, ved å tilnærme seg singelen som en rap-plate og snu opp ned på kjønnsrollene. Samtidig var hun denne våren aktuell som programleder på «De neste» som ble sendt på NRK. I månedsskiftet mai/juni slapp hun singelen «Dirty Money» med tilhørende musikkvideo regissert av den anerkjente fotografen Per Heimly.

Vi vil gjerne trekke frem to sterke spor fra EPen og det er de herlige, energiske og rå låtene, «California» og «Celebration» som rett og slett får deg i godt gammeldags festhumør. Nå er det party!!!

Ida Maria høstet strålende kritikker verden over for sitt debutalbum «Fortress Round My Heart» i 2008 og de tilhørende singlene «Oh My God» og «I Like You So Much Better When You’re Naked».

Mens hun var utenlands, ble hun myntet som «Indie Rocker It Girl». Pitchfork påpekte hennes «kommanderende tilstedeværelse og seksuelle autoritet», og kalte debuten «An awesome Joplin-meets-the-Hold-Steady LP». NPR sammenlignet hennes «garasjepop» med en «Spunkier Beth Orton fronting The Strokes», mens Rolling Stone hevdet at hun var i slekt med «Nico-meets-Chrissie Hynde», og sammen med Elle kalte de henne «Norges hotteste Punk-Rock-eksport».

Vi tok en prat med henne om blant annet den nye EPen og planene videre fremover.

Gratulerer med EPen, «Dirty Money». Kan du fortelle litt om arbeidsprosessen rundt den?

Alle låtene er skrevet av enten Ryan Spraker og meg eller Ryan, Tom Peyton og meg, og «I’m busy» er skrevet av meg og Anthony Rossomando som (funfact) senere gikk og vant en Oscar for samarbeidet sitt med Lady Gaga og låten «Shallow».

Samtlige låter er skrevet i Los Angeles, og mesteparten av musikken er spilt inn der løpet av to turer. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og FFLB. Innspillingen er gjort i studioene Italian Boys LTD i Highland Park, California og Lucy’s Meat Market i Eagle Rock, California.

Noe vokal måtte jeg gjøre ferdig på Nesna i Nordland og miksingen ble gjort av fantastiske Dan Korneff. Ryan Spraker har produsert EPen og den er mastret av Chris Gehringer på Sterling Sound.


Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av EPen?

Når det gjelder rock så gir jeg meg ikke før jeg har det skrudd i taket for å si det sånn. Får vi en god idé i studio så er det bare å følge den og få det på tape. God musikk kommer av god energi. Du må leve og oppleve for å kunne levere fra deg gode opplevelser.

Ida Marias nye EP er en av årets beste overraskelser. Den har alt som var gøy med henne til å begynne med. Terningkast 5/6

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Hva handler denne EPen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Denne EPen er et tilbakeblikk på en tid tilbake da jeg bodde i Los Angeles og levde et rockestjerneliv. Det er en hyllest til Elvis, Whitney Houston, Michael Jackson, Amy Winehouse, alle de store entertainerne. Samtidig er det bare en rakett.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra EPen?

Gleder meg til folk får høre «Celebration», det er en skikkelig rånelåt.

Hva føler du er det spesielle i Ida Maria sitt musikalske univers?

Jeg håper jeg får til å dra med folk inn i drømmene mine.

Dirty Money oozes with a Mick Jagger like swagger from the very first strum. It’s rock and roll that feels like home. Big guitars and even bigger voices.

YACK Magazine

Hva er din sterkeste side som artist?

Min sterkeste side som artist er kanskje at jeg er en historieforteller. Kanskje det er en nordnorsk arv.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en guttejente, som liker å gjøre alt mulig rart. Det beste jeg vet er å spille, synge, eller lage musikk. Ellers liker jeg å være med sønnen min, vi bruker å sykle masse sammen, og så liker jeg å skravle med venninnene mine, og å være med kjæresten min – og så liker jeg kake…

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg startet å skrive låter da jeg var 14 år. Jeg lærte althorn, piano, fiolin og sang fra jeg gikk på barneskolen. Senere lærte jeg meg gitar, bass og el-gitar, og startet band.

Ida Maria er tilbake til det hun gjør aller best – nemlig freserock med budskap. Terningkast 5/6

Sven O. Skulbørstad, Norway Rock Magazine

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må ha vært en av mange konserter på Trænafestivalen. Det er alltid magisk med midnattssola.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Bjørk, Iggy Pop, Bob Dylan.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører mye på Mac Miller og WizKid. Jeg har hørt mye på nigeriansk musikk helt siden jeg oppdaget Fela Kuti for 20 år siden. WizKid er en nyere artist, og en av Nigerias største stjerner, og han slapp platen «Made in Lagos» i 2020, og den har jeg hørt mye på det siste året. Favorittlåtene mine der er «Blessed», «Smile», og «No Stress». Mac Miller var også en oppdagelse jeg gjorde i 2020, og jeg har vært helt hektet på albumet hans «Swimming» og der er favorittlåtene «Whats The Use» (som jeg nettopp gjorde en cover av med et av sideprosjektene mine «R.Ø.D. Jazz Quartet»), «Ladders», «Small Words», og «Jet Fuel».

Jeg forsker mye på hiphop, jazz og soul for tiden. Hvorfor disse artistene er spesielle for meg er jo det lyriske og produksjonene og ikke minst låtskrivingen og fremføringene. Av norsk musikk hører jeg endel på Andreas Ihlebæk sitt nye album «I will build you a House», og så er jeg er veldig opptatt av joik, og hører mye på Johan Anders Bær sitt album «(RITNI) Frost».

Du har satt sammen en 20+5 spilleliste til oss. Hvordan har det vært, har du hatt et bestemt fokus eller tema vedr. utvelgelsen av låtene som du ønsket å ha med i listen?

Dette er norske låter og artister som jeg har et nært forhold til på den ene eller andre måten. Bigbang var viktig for meg da jeg var ung rocker i Bergen og prøvde å lære meg disse rockegreiene. Madrugada og Kaizers møtte jeg ofte på turné i Norge, Manna, Joddski, Terje Nilsen, Kari Bremnes og Ella/Isak, Mari Boine, Johan Anders Bær og Tungtvann er alle fra den nord-norske landsdelen og alle venner eller bekjente som jeg også er fan av musikken til. Real Ones, Fjorden Baby og Endre Nordvik er også venner og bekjente og alle fra Bergen og markerer min tilknytning dit.

Så har jeg med noen Oslo-folk, det er jo Arif som jeg syntes gjorde en fantastisk opptreden med «Alene» på P3 Gull for noen år siden, og Hkeem er med også fordi jeg er fan rett og slett. deLillos har jeg også vært fan av siden jeg var liten og nå ser jeg på dem som gode venner. Det er rart hvordan tidene forandrer seg. Favorittlåten min av dem er også på listen. Odd Nordstoga har også sneket seg med. Jeg kunne lagt til så mye mer, og jeg kunne også laget en mer «rocka» liste, men noe av dette er en mykere del av den norske musikkscenen og det synes jeg er helt knall.

Dirty Money combines the best of the punk and pop worlds in spectacular fashion.

York Calling

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

En guilty pleasure for meg er fyrstekake. Vet ikke hvorfor det er min guilty pleasure akkurat, men det er noe med at når jeg ser den i butikkhylla så blir jeg så veldig glad inni meg, den minner meg om oldemor og jeg får alltid en barnslig glede av å spise fyrstekake. Jeg unner meg gjerne litt fyrstekake i ny og ne. Det gjorde oldemor så den tradisjonen har jeg ført videre.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Edvard Grieg. Fordi han var fantastisk.

Hvordan har covid-19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Jeg har tatt våtkort i havkajakk, tatt lappen for bil, fikset huset, bleika håret, og nå skal jeg klippe plenen snart. Jeg skal bare slippe masse musikk og spille masse live fremover. Jeg tror dette blir ett fint år!

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]