Foto: Stian Werme

Whammyboy – har oppløftende melankoli noen gang hørtes bedre ut?

Del Tweet

Bak artistnavnet Whammyboy står den svært talentfulle produsenten, låtskriveren og multi-instrumentalisten Noah Johansen fra Moss.

Han ønsker å lage musikk som gjør deg glad når du er trist, og inviterer deg inn i sitt herlige og drømmende univers fylt av fengende melodilinjer og psykedeliske partier. Nylig slapp han sin tredje single, «Like We Used To» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er rett og slett deilig melankoli som omhandler nostalgisk tenåringsforelskelse.

23-årige Whammyboy gir deg en blanding av indiemusikk med psykedelisk inspirerte vokaleffekter og svevende synther pakket inn en elektronisk basert produksjon. Musikk som er inspirert av de beste elementene fra band og artister som MGMT, Tame Impala, og Empire of The Sun.

I oktober 2020 slapp han sin første single, «On My Mind» som ble lagt inn i TIDAL sin spilleliste TIDAL Rising Norge og som ble omtalt av P3 som «Space pop på» sitt beste!».

På hans andre single, «Rocking With You» ble han kåret som «Månedens Urørt» av NRK P3.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Like We Used To». Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen og litt om lydbildet i den?

Tusen takk! Jeg begynte å lage låten i desember i fjor mens jeg egentlig skulle fikse noen effekter på gitaren, så begynte jeg å spille noe bare for å sjekke lyden, og da kom hovedriffet til låten. Videre derfra så spilte jeg inn riffet fort og progga noen trommer så jeg hadde en beat. Jeg begynte egentlig bare å improvisere, og lot beaten gå mens jeg spilte inn at jeg sang en stund, og så klipte jeg sammen de delene jeg likte og skrev ut i fra det.

Lydbildet kommer av at jeg elsker ekko og reverb, eller kanskje mer at i min egen musikk så føles det veldig tomt hvis jeg ikke har det. Jeg har vokst opp med å spille gitar med maksa ut reverb, og så digger jeg synther da.

Du ønsker å lage musikk som gjør lytterne glade når de er triste. Hva er tanken bak det, og hva legger man vekt på i lydbildet og låt for å få til nettopp dette?

For meg så gjør musikk så mye med stemningen og humøret mitt. Hvis jeg har en dårlig dag så hører jeg enten på en låt som jeg føler at jeg kan relatere meg til, eller bare en godlåt som gjør at jeg klarer å komme meg ut at tankekjøret. Det kan hjelpe meg masse, og jeg håper at jeg kan gjøre det samme for andre med min musikk. Jeg har ikke noe bevisst forhold til hvordan man oppnår dette dessverre, men skulle gjerne hatt det.

«Rocking with You is without a doubt my favourite release from Norway this month. Self-described as ‘space pop’, Whammyboy brings a unique approach to music making that feels emotionally charged yet dreamy and psychedelic at the same time»

Alfitude

Hva er det spesielle i Whammyboy sitt musikalske univers og hvor kommer artistnavnet fra?

Jeg vet ikke helt selv hva som er spesielt eller unikt med min musikk, men når jeg lager låter så må det vekke en type følelse hos meg for at jeg skal føle låten nok til å gjennomføre den. Den trenger ikke å være trist eller glad, men det kan bare være sånn at jeg får et rush av følelser mens jeg lager den. Den følelsen jeg prøver å oppnå er alltid den euforiske følelsen når jeg merker at låten begynner å bli noe, litt sånn at i sted fantes den ikke og nå begynner den å ta form, og da står jeg gjerne og hopper og danser for meg selv mens jeg lager låten. Noen dager etterpå kan jeg plutselig tenke; «hva drev jeg med????» haha, men det er litt sånn å være artist tror jeg.

Artistnavnet kommer fra at min favoritt gitarpedal heter Digitech Whammy. En kompis av meg kjøpte samme pedalen, og da var jeg sånn «eyy, da er vi Whammyboys da!!». Det var jo egentlig bare litt på gøy det med navnet, men så satte det seg litt for meg, og da jeg skulle gi ut min første låt «On My Mind», så trengte jeg et artistnavn, og da husket jeg på det navnet, og så sa jeg til kjæresten min: «Hva med Whammyboys?», så var hun sånn «nææh, det er jo bare deg da.» Så da endte det med Whammyboy.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg føler det er litt vanskelig å beskrive meg selv egentlig hehe, men jeg føler at jeg har forskjellige sider ved meg selv. På en side kan jeg tulle ganske mye med venner, og så kan det gå til at jeg begynner å gruble over de store spørsmålene i livet, og sånne ting. Jeg ser på meg selv som en relativt chill type, men jeg har også sider ved meg som er altfor overtenkende også.

Jeg er litt over gjennomsnittet avhengig av musikk, spesielt det å lage musikk, og jeg sitter ofte for meg selv og lager beats selv om jeg bare skal slappe av. Utenom det så henger jeg med kjæresten min og venner, ser på serier og så liker jeg å gå turer i skogen.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Mitt første minne med å spille musikk tror jeg var i musikktimene på barneskolen hvor vi spilte marimba i «kor», vi hadde bass, bariton, alt, og tenor stemme eller bare med marimba. Jeg ELSKET det! Så videre på ungdomsskolen, rundt 7. – 8. klasse begynte jeg å spille gitar på grunn av «Guitar Hero» og fordi jeg digget rockeband, og tenkte at jeg også ville være så kul. Så da begynte kompisen min, Torger Forsberg, som er bassist i livebandet og jeg å lære oss å spille sammen. Jeg gikk videre med gitar på musikklinjen på videregående i Moss, og der møtte jeg trommisen i livebandet, Adrian Kiss, og vi begynte å jamme ganske mye i løpet av videregående.

Produsering begynte jeg med bare for moro på et LAN med gutta i klassen. Jeg bare lastet ned FL Studio for å lage den mest irriterende låten kl. 05.00 på natten, og så begynte det litt og litt å bli en større interesse for det etter hvert. Det var egentlig ikke før ca. 3 år siden at jeg begynte å virkelig kombinere de to verdenene med produsering på PC og «bandmusikk», og det var da jeg også begynte å synge for meg selv. Jeg hadde tidligere sunget i kor på musikklinjen fordi det var obligatorisk, men jeg så aldri på meg selv som en vokalist. Etter hvert så følte jeg behov for å skrive låter, og jeg hadde ikke noen til å synge dem så da begynte jeg bare med det selv.

Whammyboy fra Moss lager svevende, psykedelisk indiepop, eller «space-pop», som han selv kaller det. «On My Mind» er en svært dansbar indie-banger med et romslig lydbilde. Sjekk den ut og merk dere navnet

Radio Revolt

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Det er vanskelig å si hva som er min sterkeste side selv, men jeg er veldig opptatt av melodier og å få trommene til å føles riktig. Jeg liker også å utfordre meg selv til å lage noe jeg ikke har laget før.

Jeg prøver å gjøre meg selv mindre redd, selv om jeg egentlig er litt stresset for livet og kan fort overtenke i blant, men jeg velger å se på det som en utfordring og utfordrer meg selv til å gjøre ting jeg synes er ukomfortabelt. Jeg har lagt merke til at mye av det negative som skjer i livet mitt bare er i hodet mitt og at jeg overtenker ting og situasjoner, men at livet generelt egentlig er ganske bra.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har egentlig bare spilt én livegig som Whammyboy, og det var på P3, men det var jo helt sykt gøy! Jeg var så utrolig nervøs for å være frontfigur for første gang, og klarte ikke å sove ordentlig den uka før jeg skulle spille. Jeg hadde dårlige drømmer om folk som skulle legge sitt hat til meg på YouTube og sånt haha, men så spilte vi og det var supergøy, og det var et minne jeg skal ta med meg videre i livet.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg har mange! Det er så mange utrolig flinke artister i verden, og jeg har veldig bred musikksmak. Jeg elsker Radiohead fordi de er for meg kanskje det beste bandet i verden, og så elsker jeg Tame Impala/Kevin Parker fordi han er en helt utrolig låtskriver Han inspirerte meg til at det går an å lage bandmusikk alene, og så elsker jeg Travis Scott fordi han lager helt sykt bra musikk – jeg har fått mye inspirasjon av lydbildene hans.

Jeg fikk tilsendt noen låter av Whammyboy for noen måneder siden og likte den litt twista, psykedeliske popen med én gang. Normalt ville jeg spurt etter mer info, gått og sett ham live og så videre, men sånn funker det jo ikke om dagen. Så jeg vet ingenting om ham, men kun basert på musikken har jeg troen på at han kan nå langt om han fortsetter slik

Claes Olsen, (booking) Øyafestivalen

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Når det gjelder norsk musikk så ELSKER jeg Svømmebasseng! I tillegg er det også mye nytt som for eksempel Fijitrip og Divest, men det er altfor mange bra til å nevne.

Hva er det sprøeste, morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg har ikke holdt på så lenge, så det har egentlig ikke skjedd så mye sprøtt, og jeg er liksom en coronababy som artist. Men bare vent til coronaen er over, så skal jeg gå helt Ozzy Osbourne rockstar life!

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Det må nesten være Gilmore Girls! Jeg elsker Gilmore Girls, men jeg klarer liksom aldri å forklare til vennene mine hvorfor det er bra, men for meg så er det et «comfort show».

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Jeg drømmer om å spille på de store festivalene som Roskilde, og så har jeg veldig lyst til å spille i Sør-Amerika fordi publikummet der ser alltid så giret ut.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Kanskje Donkeyboy-gutta – så kunne vi laget noe «Caught In A Life» typ bangers sammen!

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2021?

Jeg valgte å bruke tiden i lockdown til å bare holde på med musikk egentlig. Jeg er flink til å være alene i lengre perioder så jeg har egentlig hatt det bra ganske lenge. Men det kom et punkt da koronaen hadde holdt på rundt et år hvor jeg kjente at jeg ble litt gal av at man ikke kunne henge med masse folk og konserter og sånne ting. Videre så er det bare å spille gigs, gi ut mer musikk, og skrive enda mer musikk!

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]