Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Christian Ingebrigtsen er ute med sitt første soloalbum på 10 år

Del Tweet

Christian Ingebrigtsen slapp endelig sitt første soloalbum på 10 år, ”Got to be” fredag 16. juni 2017 som er denne ”Ukens album” på NPS Music.

Ved siden av å være en travel liveartist, har han i mellomtiden produsert og skrevet musikk for en rekke andre artister.  Inn i mellom ble noen av sangene så personlige, at han bestemte seg for å beholde dem for seg selv i stedet.  Dette er en samling med slike låter. Det inneholder alt fra idéer han begynte å arbeide med helt siden starten av karrieren, fra songwriting-camps og sessions rundt omkring i verden, til musikken han skriver i dag. På en måte er dette en slags ”best of the unreleased songs”.

«Dette er en samling av de sangene jeg ikke hadde hjerte til å gi til noen andre, men som jeg har hatt på hjertet i flere år. Jeg har virkelig ikke forsøkt å lage et album som skal treffe tiden eller konkurrere med dagens trender. Jeg har simpelthen samlet de låtene jeg har skrevet som har beveget meg mest de senere årene.  Håpet er at de kan være til glede for andre også» – sier Christian om utgivelsen.

Med seg på innspillingene har han et stjernelag med noen av Norges fremste musikere. Det er produsert av Christian selv, og mikset av Bjørn Erik Pedersen i Whiteroom, med unntak av låten ”Perfect day”. Den er produsert av hans skolekamerat fra LIPA-dagene, Mads Hauge, som har hatt stor suksess som produsent og låtskriver på de britiske hitlistene de senere årene, for artister som Pixie Lott og Lana Del Rey etc.

NPS-omtale av releasekonserten på Abildsø Gård fredag 16. juni  

Christian Ingebrigtsen hadde releasekonsert på intime Abildsø Gård i Oslo 16. juni. Omgivelsene ga forsmaken på hva slags konsert dette ville bli. En artist – og et menneske – som gir av seg selv. En ydmyk mann som forteller mye om seg selv og all bakgrunnen til hvordan og hvorfor sangene ble til. Fortalt med humor, med alvor og en sterk følelse av en seriøs musiker som ikke tar seg selv altfor høytidelig. Og hva ga ikke det oss tilhørere? Jo, vi åpnet sinnene og hjertene våre. Det var sterke ballader med dype tekster som ga gåsehudeffekt, som ”Grateful” og ”Be strong”. Det var mer lystige og positive sanger som ”Perfect Day” og ”Shakespeare on the dance floor”. Ingebrigtsen synger svært godt og er en god formidler av følelser. Han er proff til fingerspissene og leverer allikevel på en svært uhøytidelig måte. Han var backet opp av dyktige og proffe musikere.

Konserten omfattet 12 sanger fra det nye albumet og 4 fra tidligere utgivelser. Abildsø Gård er en perfekt ramme for et intimt konsept. På tross av et varmt rom og trange plasser var lyden veldig god. Så har da også Ingebrigtsen sitt eget lydstudio i 2. etasje og har samarbeidet med Abildsø Gård siden 2003. For oss publikummere ble det en gledelig overraskelse etter konserten hvor konsertlokalet ble gjort om til kafé. Kveldsmaten som ble servert var hjemmebakt brød og syltetøy fra gården med ost og smør og toppet med en utrolig nydelig eplemost fra gården, og ikke minst kaker etterpå. Dette ga oss som publikum en sjelden anledning til å sitte rundt et matbord og dele opplevelsen, snakke om konserten, om maten, le sammen og bli kjent. Så takk Christian Ingebrigtsen for en fantastisk fin konsertopplevelse. En kveld som vil bli husket.

Foto: Christian N. B. Christensen

Uttalelser fra publikum etter konserten:

Intimt, flott, skikkelig rørende, han har vokst som artist, dype tekster som rører, latter og glede, veldig Christian -”ekte”, koselig, hyggelig at konserten ble holdt på stedet som Christian selv er en del av og hvor han holder til, likte hele innpakningen og konseptet, han har stor spennvidde på låtene, fikk gåsehud, fin stemning.

Vi tok en prat med Christian om det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med det flotte albumet ditt ”Got To Be”. Ditt første soloalbum på 10 år faktisk. Kan du fortelle litt om prosessen rundt dette albumet fra start til utgivelse og hvorfor det har tatt hele 10 år før det kom et nytt album fra deg?

Tusen takk for det. Det har vært en liten reise faktisk. Jeg begynte på det rett etter siste albumet i 2007, men så fikk jeg plutselig en av hovedrollene i Les Misérables på Oslo Nye, og så måtte jeg utsette det litt. Så ble det reunion med a1, og over 70 konserter i Norge, to Asia turnéer og en turné i Storbritannia i forbindelse med deltagelsen i tv-serien ”The Big Reunion”. I tillegg til rundt 120 spillejobber i året, skriving og produsering for andre artister, dubbing av Disney filmer, forelesing i låtskriving ved NLA høgskolen og foredrag etc., så har albumet rett og slett blitt utsatt litt for mange ganger. Til slutt lærte jeg at jeg må sette en deadline, fortelle folk at den datoen kommer albumet, og så sette av tid til innspillingen i kalenderen, booke musikere etc. og sette i gang. For da MÅ man bli ferdig. Jeg er utrolig glad for at jeg endelig har fått alle disse låtene ned på tape og ut til folk.  Det føles som en stor lettelse.

Hva handler dette albumet om og hva ønsker du å formidle gjennom det?

Det er en samling av mine egne favorittlåter som jeg har skrevet over de siste 10-12 årene. De låtene jeg ikke hadde hjerte til å gi til noen andre, og som jeg bare måtte få ut på et eller annet tidspunkt. Så det er veldig mye forskjellig, ettersom de er skrevet over en så lang periode. Den ”røde tråden” er vel egentlig bare at samtlige er veldig ”meg”. Det er melodien og teksten som står i fokus. Jeg ønsket å formidle noe godt, noe oppløftende og oppmuntrende. 

Hvilke tanker har du gjort deg rundt instrumenteringen av dette albumet?

Det har vært viktig for meg at det er de beste av de beste musikerne i alle ledd, og at det er gjennomarbeidet og solid tvers igjennom. Det er egentlig et veldig klassisk popalbum, der alt er spilt av musikere og lite er programmert. Jeg har med alt fra The Czech National Symphony Orchestra til full blåserekke og dobroer, mandoliner og sitarer. Jeg ønsket at det skulle låte som et solid countryalbum, bare litt mer pop enn country.

Hvilken låt fra albumet har du et spesielt forhold til?

Jeg er kanskje spesielt glad i ”Someone to live for”. Den handler om hvordan livet alltid er best når vi kan leve det sammen med, eller kanskje til og med FOR andre. For en gangs skyld fikk jeg til produksjonen svært nære den visjonen jeg hadde i hodet mitt, også.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Det har vært så mange høydepunkter, og så travelt, at det er litt vanskelig å nevne alle. Men jeg slapp min første single på norsk for omtrent nøyaktig et år siden, og ”Minnes en sommer” ble veldig godt mottatt, så det gjorde meg utrolig glad. Singlen ”Still” ble så spillelistet i 15 uker på NRK P1, og så har svært mye av tiden gått med på å fullføre innspillingen av det nye albumet. Et av høydepunktene hvert år for meg, er også ”Julenatt”-turnéen, med hele 47 kirkekonserter på under en måned. Jeg har også kommet på 2. plass i den finske finalen i Melodi Grand Prix med en låt jeg skrev for Zühlke, vært med på en Beatles-turné rundt i Norge der vi fremførte samtlige låter fra Revolveralbumet, og vært på Asia-turné med A1.

Hva vil du si er det spesielle i ditt musikalske univers?

Det er melodien og teksten som er i fokus. Jeg forsøker å formidle følelser gjennom låtene, like mye som produksjonen. I dag er det kanskje mye produksjonen som står i fokus hos de fleste artister, og så skriver man ”hooks” rundt et backingtrack. Jeg gjør det litt mer old school, og lar heller produksjonen støtte opp om låten.  Jeg bruker livemusikere på alt, og elsker ekte stryk, blåsere og trommer etc.

Hvem er Christian privat og hva liker du å gjøre på fritiden?

Det er faktisk et litt vanskelig spørsmål å svare på! For den ”offentlige” Christian og den private flyter veldig over i hverandre. Jeg forsøker stort sett å bare være meg selv, også som artist. Men hvis jeg har fri, liker jeg veldig godt å være sammen med de jeg er glad i, se filmer, tv-serier, lese bøker og spille brettspill sammen gode venner. Dessuten er jeg glad i å reise, og oppdage nye steder.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mitt største forbilde gjennom hele oppveksten var Bruce Springsteen. Jeg elsket alt ved ham.  Melodiene, stemmen, bandet, og etter hvert også tekstene. Selvfølgelig har pappa, Stein Ingebrigtsen, også vært en stor innflytelse på meg.  Jeg hadde lyst til å bli musiker, sånn som pappa. Andre jeg lyttet mye til, var Bryan Adams, Genesis, Lionel Richie og Elton John.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg synes det er veldig mye bra norsk musikk om dagen. Spesielt gøy er det at så mange gjør seg gjeldene også internasjonalt. Liker Highasakite veldig godt, Sigrid er vanvittig flink, og ikke minst er det morsomt med godt voksne gutter som Seeb, som har holdt på i bransjen i lang tid, og som plutselig får enorm internasjonal suksess.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Her er det utrolig vanskelig å plukke ut et spesielt øyeblikk, men et av dem var under ”Proms” i London, som er en festival for klassisk musikk. De ønsket å trekke et litt yngre publikum til en av konsertene i Hyde Park, og lurte på om vi i a1 kunne tenke oss å bidra.  De hadde hørt at jeg hadde bakgrunn som klassisk pianist, og spurte om jeg kunne spille et eller annet på flygelet.  Gjerne noe norsk. Jeg husket fremdeles ”Trolltog” av Grieg, så jeg sa at jeg gjerne kunne spille det.  ”Supert”, sa de: ”da er du solist sammen med BBC Philharmonic Orchestra på 110 mann”. Det var helt surrealistisk for en ung boyband-artist å være klassisk solist foran 20000 i Hyde Park, live på BBC 1. Jeg tenkte at dette hadde min gamle pianolærer gjort hva som helst for å få oppleve, og her sitter jeg! Men det gikk heldigvis veldig bra, og ble et minne for livet.

Kan du fortelle litt om en av dine beste minner fra en av dine liveopptredener?

Et av de beste minnene var under ”Party in the park” i Hyde park, der de største bandene og artistene samles hvert år foran 110 000 mennesker. Under en av opptredene vi gjorde, fikk vi sikkert 100 000 av dem til å klappe med hendene over hodet til låten vår. En helt fantastisk morsom opplevelse.

Hvilke musikalske planer har du videre i 2017?

Det blir en del konserter og opptredener med det nye albumet, før forestillingen ”Store Norske” starter på Edderkoppen i oktober, sammen med Anita Skorgan, Reidun Sæther, Heidi Ruud Ellingsen og Espen Grjotheim. Så er det ”Julenatt”-turné frem til jul.  Så det er fullt opp! Gleder meg til en fin høst og vinter med mye på plakaten.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]