Foto: Edvin Fjørtoft Pettersen

VILDE er tilbake for å kickstarte sommeren med herlig poplåt på norsk

Del Tweet

Fredag 5. mai slapp VILDE den fengende og nydelige låten «Oss To Mot Verden» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Hennes andre single på norsk er skrevet sammen med Oslo-produsentene OWEN og det er en sterk poplåt med sommerlige elementer som som vil få enhver til å forelske seg når de hører på låten.

«Etter min deltakelse i MGP hadde jeg en liten identitetskrise, noe som endte med at jeg begynte å skrive på norsk. Jeg forstod raskt at dette var noe jeg burde fortsette med. En av de første låtene som ble skrevet var «Oss To Mot Verden». En dag, etter en liten krangel med kjæresten så sa han til meg “Det er oss to mot verden, ikke sant?”. Dagen etter dro jeg i studio og ble inspirert av det han hadde sagt. Sangen beskriver vårt aller første møte frem til hvordan det er den dag i dag. Uansett hvor mye motgang vi møter på veien, så tror jeg veldig sterkt (for aller første gang) at jeg har funnet den personen jeg skal være sammen med livet ut.» – VILDE

VILDE er en 28 år gammel artist og låtskriver fra Tjøme. Etter å ha fullført en bachelorgrad i musikk ved LIPA i England, flyttet hun til Oslo i 2018 for å satse på artistkarrieren. På samme tid ga hun ut sin første single «Get You» og har siden da gitt ut 12 låter på eget plateselskap. I starten av 2021 slapp VILDE «Never Said Enough» og ble kåret til «Månedens Urørt» av NRK P3. Kort tid etterpå slapp hun låten «Motions» som ble «UKAS LÅT» og gikk rett inn på Top 200 på Spotify første dagen. I fjor var VILDE en av artistene som deltok i Melodi Grand Prix med låten «Titans».

Vi tok en prat med VILDE om blant annet den nye singelen og planene fremover.

Gratulerer med låten, «Oss To Mot Verden». Kan du fortelle litt om det, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Tuusen takk!! Det er en morsom historie faktisk. Jeg hadde nylig hørt en låt av OWEN som het «ensom» og så på credits hvem som hadde produsert låten, da jeg likte den skikkelig godt. Jeg så det stod «Owen» så jeg søkte de opp på Instagram og sendte en DM for å høre om session. De sa ja, og kort tid etterpå dukket jeg opp i studio deres i Strøget. Jeg visste egentlig ikke hvem personene bak navnet var, men da jeg møtte dem fant jeg ut av vi faktisk hadde delt studio sammen for noen år tilbake. Samarbeidet gikk kjempe fint, og vi hadde en god kjemi og retningen gikk dit jeg ønsket. Lydbildemessig ønsket jeg en sterkt pop-låt ala Molly Sanden blandet med R&B melodier. Tittelen på låten kom til meg allerede på vei til studio og refreng melodien kom ganske raskt i hodet mitt da gutta la ned pluck synthen man hører i introen. Teksten falt på plass utover dagen, og innen middagstider hadde vi en solid demo. Produksjonen jobbet vi mye med i måneder etterpå, men til slutt satt det og det var deilig.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Inspirasjonen til låten kom etter en liten uenighet som kjæresten og jeg hadde hatt, der han avsluttet med å si til meg «Det er oss to mot verden, ikke sant?» Disse ordene satt lenge i hodet mitt og jeg måtte bare få det ned på papir (eller i Google Docs som de fleste låtskrivere bruker hehe). Låten handler om at uansett hvor mye motgang man møter på sin vei, så møter man det sammen. Det er ikke meg vs deg i et parforhold, det er oss to som et lag. Jeg tror at hvis flere par har denne tankegangen om å stå sammen og jobbe side om side for å løse uoverensstemmelser, vil man kunne skape et godt liv sammen.

Etter din deltakelse i Melodi Grand Prix så hadde du en liten identitetskrise, noe som endte med at du begynte å skrive på norsk? Kan du fortelle litt om dette?

Skal jeg være helt ærlig så gikk jeg litt ned i kjelleren etter min deltakelse i MGP. Det var intense måneder med mye jobb, men mest av alt mye gøy. Det var oppmerksomhet og kjærlighet fra alle kriker og kroker av landet og hele Europa engasjerte seg da artistene ble annonsert på presselanseringen. Da jeg røyk ut og det hele var over, ble det plutselig helt stille. Jeg hadde nok sett for meg at mulighetene skulle stå på dør, men realiteten var ikke helt slik. Jeg måtte gå i tenkeboksen og ta et valg på veien videre. Jeg ønsket virkelig ikke gi meg, men jeg måtte legge drømmen om verdensturné litt på hylla og fokusere først og fremst på hvordan jeg kan leve av musikken her i Norge. Da bestemte jeg meg for å teste ut å skrive på norsk. De første låtene traff ikke helt, men etter hvert løsnet det og da elsket jeg det. Jeg følte at jeg fikk sagt ting på en måte jeg aldri har klart før og en ny gnist ble tent inne i meg. Det var befriende og jeg ble veldig motivert for veien videre.

Hva som er det spesielle i ditt musikalske univers?

Hmm vanskelig å svare på, men jeg tror kanskje det må være den mixen av den urbane r&b stemmen min mixet med en svensk/norsk pop produksjon – og tekster med budskap som er direkte, åpne og ærlige. Jeg føler jo at jeg har noe som er litt ulikt andre norske kvinnelig artister som synger på norsk og at det derfor kan være plass til meg i norsk musikkbransje.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Musikk har alltid vært med meg. Jeg sang mye som barn og skulle alltid være midtpunktet. Da jeg var 7 år begynte jeg å spille klarinett i korps og etter hvert begynte jeg i gospel kor. På denne tiden var musikk mer som en hobby da planen min var å bli fotballproff, noe jeg jobbet hardt for hver dag. Men, etter å ha fått en svulst i lårbenet som 14-åring ble det lagt litt på hylla. På sykehuset lærte jeg meg å spille gitar og jeg begynte etter hvert skrive egne låter på norsk. Da bestemte jeg meg for å satse på musikken og bli artist.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil først og fremst beskrive meg selv som veldig omtenksom. Jeg har stor kjærlighet for alle type mennesker og bryr meg om at alle rundt meg skal ha det bra. Etter å ha jobbet 10 år med demens og psykiatri ved siden av musikken, har jeg vokst veldig som person og fått oppleve hvor skjørt livet faktisk er. Jeg vil også si at jeg er morsom og rar, kreativ og tenkende, energisk og følsom. En god blanding av mye. På fritiden liker jeg å være sammen med de jeg er glad i, reise, spise god mat, være aktiv og ellers så hekler jeg en del vesker og hatter, hehe. Målet mitt er å kunne selge egendesignet heklet merch på konserter fremover – spesielt bøttehatt.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Da jeg var ferdig på skolen i England og flyttet til Oslo i 2018, slapp jeg min første single. Låten gjorde det bra og folk fikk øynene opp for meg som artist. Jeg tenkte at «yes, nå faller alt på plass. Nå får jeg platekontrakt, management osv.». Men, det var ingen som ville signere meg rett og slett. Jeg bestemte meg derfor for å kjøre på 100 % independent og gi ut musikken selv. Jeg fikk litt blod på tann og ville vise bransjen at «det går faktisk an å få det til på egenhånd».

Siden da har jeg gitt ut mye musikk, som jo har fått god uttelling både på radio og strømmetjenester. Likevel har det aldri tatt helt av. Det er beintøft å være artist i Norge i dag. Det handler ikke bare om talent lenger. Du skal være synlig på alle plattformer, gjerne med en fem-sekssifret følgerskare. Du bør ha et team av mennesker rundt deg som kan dra i de riktige trådene, og ikke minst penger. Som selvstendig artist blir alle kostnader på en selv, og naturlig nok blir det ikke like mye kontinuitet med tanke på utgivelser. Man skal ha en god dose flaks også, og det positive med for eksempel TikTok sin påvirkningskraft i dag, er jo at hvem som helst kan få det til. Man trenger ikke nødvendigvis en label i ryggen for å nå ut til folk. Det gjør også at det blir større konkurranse og man må tenke «nytt og annerledes» hele tiden. Det er slitsomt, men jeg tror at når den ene låten treffer (og når det blir vet man jo aldri), så vil det løsne.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg vil si at min sterkeste side som artist er viljestyrke. Jeg har veldig troen på meg selv og føler at jeg har noe å komme med. Uansett hvor mye motgang jeg møter og avslag jeg får på veien, så gir jeg meg aldri. Jeg er nok litt redd for å «mislykkes», men jeg har ingen plan B så jeg må nesten bare gønne på.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Den aller første konserten jeg ble booket til etter at jeg signerte med Artistpartner var Norway Cup i 2018. Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle komme så mange folk, så da jeg gikk ut på scenen for å fremføre min første single «Get You» fikk jeg helt sjokk da jeg så et hav av 20 000 hoder. Det var helt sykt å se på faktisk. I tillegg sang folk med på refrenget, og det var stort.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det er mange sprø og spesielle øyeblikk, men for å nevne noen; Ozzy og Sharon Osbourne var på besøk på skolen vår (LIPA) en dag og holdt foredrag. De hadde noen vilt sprø historier å fortelle fra deres karriere og Ozzy så helt neddopet ut og jeg trodde oppriktig han skulle stryke med på scenen. Ellers var det jo ganske spesielt da jeg fikk kyss på kinnet av selveste Paul McCartney. Det er ikke hver dag.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Jeg vokste opp med mye HipHop og R&B. Jeg hadde en stor CD-kolleksjon med blant annet Usher, Akon, 2pac, 50cent osv. og det hørte jeg på konstant. Det er musikk jeg aldri har gått lei av, og som faktisk nå i voksen alder har blitt mer og mer implementert i min egen sound.

Beskriv ambisjonene med VILDE, og hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Som artist er ambisjonene med VILDE nå først og fremst å «make it in Norway». Målet er å ha et så stort publikum at jeg kan reise rundt i landet og holde større konserter år etter år. Jeg drømmer om å kunne jobbe med akkurat de jeg vil og etter hvert gi ut flere album. Som låtskriver er drømmen å kunne reise rundt i verden og jobbe med ulike folk. Gjerne få noen cuts i Asia og Amerika også, det hadde vært rått!

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Etter at jeg begynte å skrive på norsk, har jeg naturlig nok hørt veldig mye på norsk musikk. Satt meg veldig inn i tekstene til ulike artister, for å analysere hvordan de formulerer seg på. Musikalsk sett blir jeg veldig inspirert av mer urban musikk (Stig Brenner, Jonas Benyoub), men jeg finner også mye inspirasjon i svensk pop (Molly Sanden, Myra Granberg…) Målet med sounden til VILDE er å kunne få til en blanding av svensk pop produksjon og norsk r&b sound.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Hele min barndom så elsket jeg raspeballer, haha. Hver eneste bursdag så fikk jeg bestemme middagsrett og da var det alltid raspeballer på menyen. Bestemor var ikke så happy for det, da det satte seg fast i protesen, men det er sykt undervurdert faktisk! Spiser ikke så mye av det nå lenger, så jeg må nesten si alt som er italiensk er min favoritt. Spesielt lasagne (med masse parmesan på toppen).

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg leser ikke så mye bøker og har egentlig ikke så mye tid til å se på TV heller, MEN jeg ble akkurat ferdig med «Game of Thrones» (litt sent ute) og den var helt sykt bra. Jeg ble så hekta!! Hvis noen der ute er like kritiske til fantasy som meg så anbefaler jeg likevel å se serien! Ellers anbefaler jeg å se den siste «Top Gun filmen». Helt vilt bra!

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Jeg drømmer selvfølgelig om å spille i et utsolgt Telenor Arena, det hadde vært helt vilt. Ellers har jeg veldig lyst til å oppleve mer av Norge, og kunne gjerne tenke meg en tur opp til Finnmark og spille der.

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Oj, den er vanskelig! Det er så mange jeg kunne tenke meg å jobbe med, men akkurat her og nå må jeg nok si Karpe. Jeg tror det kunne vært et fett samarbeid.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Jeg har en del konserter fremover som er spikret, noe jeg gleder meg veldig til. Ellers blir det å fortsette å skrive nye låter både til meg selv og andre, gi ut flere singler og fortsette å bygge meg selv opp som artist her i Norge.

Se Også

VILDE har en drøm og satser alt
Intervju

VILDE har en drøm og satser alt

VILDE er en 24-årig «up and coming» urban/popartist fra Tjøme, og fredag 7. juni slapp hun sin fjerde single, «Hands» på sin egen label, og som [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]