Foto: Svein Finneide

Trine Rein og Adrian Jørgensen ønsker god jul med ny julelåt

Del Tweet

Nå er vi i den fine tiden med ro og tid til ettertanke over året som har gått.

Trine Rein har fått med seg selveste Adrian Jørgensen på den vakre juleduetten «Nå er det jul igjen», en julesang som favner stemningen i en stille julenatt.

Noen får bare oppleve julen fra utsiden, og det er ikke godt å vite hvem som dukker opp om det skulle banke på døren en kald og mørk julekveld når snøen ligger hvit over landskapet.

«Det hviler en slags mystikk over den stille julenatten, og med det bakteppet vi feirer julen i Norge er det godt å tenke på at den man møter der ute kan være den største opplevelsen man vil få i livet,» sier Trine Rein med et lurt glimt i øyet.

I år har et heldig publikum fått oppleve førjulskonserten med familie og venner, og ikke minst – god julemusikk. Trine Reins årlige førjulsturné «Julegaven» har besøkt en del av landets vakre kirker sammen med gjesteartist og gullstrupe Adrian Jørgensen, men som fikk en brå stopp.

På grunn av koronatiltak fikk de dessverre ikke fullført juleturneen, og kun 24 av de planlagte 35 kirkene fikk oppleve «Julegaven» i år. Trine vil takke alle som har kommet som publikum for å få med seg årets Julegaven-konsert, og hun vil også takke alle medvirkende som har stått på som helter hele veien. Over nyttår blir det flere sjanser til å få med seg en av konsertene til Trine Rein live!

På sin Facebookside skriver Trine: «Forestillingen min ‘Femti, Feit & Bitter’ ble brutalt sablet ned av pandemien etter premièren på Chat Noir Teater i 2020. Men med en så flott og påkostet forestilling synes jeg ikke den bare skal forkastes, så jeg har gjort noen justeringer og døpt den om til ‘Femti’ish, Feit & (enda mer) Bitter!’. Det blir vel ikke bitrere enn å oppleve at flere turnéer bli avlyst på grunn av et skarve virus! Her er det mye å ta av som garantert vil få lattermusklene i gang igjen etter en mørk vinter, så velkommen til nye sprell med fullt band, masse ny musikk og en kulturarbeider som er lei av å bli nedstengt. Nå SKAL VI KOSE OSS SAMMEN!!!!!!!!!! Sees i mars!».

Vi tok en prat med Trine og Adrian om blant annet låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med julelåten deres, «Nå er det jul Igjen». Kan dere fortelle litt om prosessen rundt låten fra start til utgivelse?

Trine: Takk for det. «Nå er det jul igjen» ble til i Nashville i mars 2020 da jeg ble sittende fast på grunn av det første corona-utbruddet, og retur-flighten min ble kansellert. Låten er skrevet av Trine Rein, David Thulin og Jeannette Thulin Claesson, og er innspilt i henholdsvis Nashville og Oslo. Christian Ingebrigtsen sto for innspilling av vokalen i sitt studio ved Abildsø gård i Oslo i sommer, og Adrian kom til Østlandet for anledningen.

Hva ønsker dere å formidle gjennom denne låten?

Trine: Låten handler litt om det utenforskapet noen kan føle på gjennom julen, og om hvordan julen kan forsterke nettopp disse følelsene. Det ligger også litt mystikk i teksten, for vi vet vel egentlig ingenting om hvem de er som vandrer hvileløst omkring i julenatten. Det kan være omtrent hvem som helst, kanskje det til og med er noen vi kjenner til fra før av?

Kan du fortelle litt om hvordan dette har vært å ha julekonserter i denne spesielle tiden?

Trine: Dette må nok sies å være den mest spesielle førjulsturnéen jeg har vært på. I fjor måtte jeg bare avlyse alle planene, og i år har vi balansert på en sylskarp knivsegg i håp om å få gjennomført hele turnéen. Vi har holdt pusten, rett og slett, og vi har holdt oss helt og holdent inne i vår egen boble som band og crew. Vi forsøkte å ha minst mulig kontakt med omverdenen, noe som er ganske utfordrende når vi i tillegg treffer et nytt lokalkor i alle kirkene vi har besøkt. Det å ha med Adrian Jørgensen som gjesteartist er en udelt glede. Ved siden av å ha en helt nydelig stemme er han både et muntrasjonsråd, og et lyspunkt i tilværelsen. Jeg har rukket å bli veldig glad i denne herlige gutten fra Bindalen i Nordland!

Hva føler dere at det betyr for folk at de kan ta et lite avbrekk i den travle førjulstiden, og gå på konsert for å få litt deilig juleglede og stemning?

Adrian: Jeg tror folk har behov for å få et lite avbrekk i førjulstiden. Tenker jeg er ganske heldig som har fått vært med på en turné der vi har gledet andre mennesker.

Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres live juleopptredener?

Trine: Et år skulle vi overnatte på Rauland etter å ha kjørt i tett snevær over Haukeli, og vi skulle holde konsert sammen med Tinn Soul Children i Rjukan kirke dagen etterpå. Det vi ikke var forberedt på var at vi skulle kjøre oss helt fast med buss og henger i en bratt bakke på vei til kirken, og vi måtte ha hjelp av en traktor for å komme oss videre. Vi visste at tiden til konsert var veldig knapp da vi nærmet oss Rjukan kirke, og ringte kirketjener for å høre om han kunne klare å skaffe oss noe ekstra bærehjelp for å rekke å være klare til konsertstart. Da vi ankom Rjukan kirke så det nesten ut som at han hadde mobilisert hele Rjukans befolkning, og vi fikk opp utstyret på rekordtid. Etter dette har jeg et stort hjerte for Rjukan og befolkningen der.

Adrian: Må være med Namdal storband da jeg sang «This Christmas». Stod på scenen med flere andre artister fra Helgeland og Namdal hvor vi utfylte hverandre i en storband julekonsert. Veldig gøy.

Er det noe dere liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Trine: Være på juleturné!

Adrian: Kjøre akebrett hvis det er snø.

Hva føler dere er viktig med adventstiden og tradisjonene rundt den, og hva er tradisjonene rundt dette i deres egne familier?

Trine: Det å skape rom for både ro og tid til ettertanke er en viktig del av adventstiden, føler jeg. Det er bare da man klarer å visualisere seg en jul man gleder seg til. Når julaften kommer har jeg alltid store forhåpninger om å få være sammen med familien min, slappe helt av, og bare nyte flere dager med kvalitetstid på rad.

Adrian: Synes det er en fin tid å tenke på hverandre. Være grei og snill. Hjemme hos oss var førjulstiden og advent veldig viktig. Bruke tid sammen med de man er glad i og hjelpe hverandre.

Hvordan og hvor skal julaften feires for dere og deres familie?

Trine: Vi skal nok feire sammen med min familie i Stavanger, og vi har nok en ganske tradisjonell, norsk julefeiring. Det er stille og rolig, gjerne med noen gode julefilmer på dagtid, og en tur med bikkjene. Det aller viktigste er at vi er klare i finstasen til kl. 17.00 på julaften slik at vi kan sette oss til bords og høre Sølvguttene synge julen inn.

Adrian: Jeg skal feire sammen med mormor og mamma, onkler, tanter, søsken og søskenbarn.

Hva står på menyen på julaften?

Trine: I min familie er vi to som spiser 100 % plantebasert (nøttestek) til julemiddagen, mens de andre har henholdsvis både ribbe og pinnekjøtt. Tilbehøret kan vi gjerne dele på så lenge det er tilberedt uten meieriprodukter, noe vi alltid er nøye med å ikke gjøre.

Adrian: Pinnekjøtt og ribbe.

Hva handler julen om for dere?

Trine: Julen er jo en av de viktigste merkedagene i kristen tro, og gjennom hele førjulsturnéen min benytter jeg anledningen til å peke på nettopp kirkens budskap. Jeg er utrolig takknemlig for å bo i et land hvor vi har dette felles samlingspunktet omkring felles helligdager, fordi jeg har opplevd det motsatte hvor de største feiringene var dager som ‘Valentines Day’, ‘Super Bowl’ eller ‘Halloween’. Det viktigste med julen for min del er å kunne ha fred og ro, tid til ettertanke, kvalitetstid med familien min, og å kunne glede så mange som mulig i førjulstiden med konserten min, Julegaven.

Adrian: Glede andre mennesker og være med familien. Det er viktig for meg. Julen er en periode med litt fri hvor man kan gjøre en forskjell for andre mennesker og tenke litt mindre på seg selv. Det gjør vi i bøtter og spann i hverdagene.

Hva klarer dere ikke dere foruten i julen?

Trine: Jeg klarer meg ikke uten en skikkelig god joggedress, ullsokker, hundene og familien min.

Adrian: Juletre.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er deres absolutte favoritter?

Trine: Jeg tror det må være «O’Holy Night» og «Joy to the World». «O’Holy Night» fordi den både er vakker og meningsfull i å belyse hva vi feirer til jul, og «Joy to the World» fordi Aretha Franklin har laget verdens kuleste versjon av nettopp denne sangen som vi benytter i slutten av «Julegaven» for å skape feststemning i kirkene.

Adrian: «En stjerne skinner i natt» er en av mine favoritter. Tror det henger igjen fra barneskolen da vi måtte lære teksten. Har man hørt det mange nok ganger blir man glad i dem.

Har dere et par spesielle juleminner som dere har lyst til å dele med oss?

Trine: Vi hadde ikke så god råd da vi vokste opp, men mamma klarte alltid å skape veldig god julestemning i hjemmet vårt likevel. Vi følte aldri at vi manglet noe som helst. Jeg husker hun blant annet brukte gamle julekalendere fra tidligere år som julepynt. Hun bakte noe som kalles ‘Mann- og konekaker’ som vi elsket, en oppskrift fra USA på søte formkaker. Vi fikk alltid være med på å bake, men ble lei lenge før deigen var brukt opp. Resultatet var at mamma alltid ble stående med hele baksten alene. Som voksen har jeg innsett at jeg aldri blir lei av å se de samme, gamle julefilmene på TV, fordi det henter frem så mange gode minner fra barndommen som jeg gjerne opplever om og om igjen.

Adrian: Jeg fikk være med å hjelpe til i vår frues kirke en julaften for noen år siden. Jeg sang og serverte mat. Så var jeg og spilte konsert på barneavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim. Det synes jeg er en fin ting å gjøre. Jeg har alt jeg trenger, derfor er det godt å kunne gjøre noe fint for andre.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for deres del, og hvilke musikalske planer har dere for 2022?

Trine: Pandemien har definitivt vært utfordrende for oss i kulturnæringen. I hele 2020 hadde jeg bare 8 konserter totalt, mot vanligvis nærmere 70-80. Det har heller ikke vært så mye konsertvirksomhet i år, og nå begynner det jammen å spøke for 2022 også. Jeg har reddet selskapet mitt ved å jobbe med alternative oppdrag som å drive en pop up butikk i regi av Lars Monsen Gear. Den har jeg reist land og strand rundt med for å holde hodet over vannet økonomisk, og det er nå en kombinasjon av den innsatsen og kompensasjonsstøtten jeg fikk innvilget fra fjorårets avlysning som nå bærer utgiftene fra inneværende års juleturné. Billettsalget har nærmest stagnert for juleturnéen i år, og jeg innrømmer at jeg vurderer å legge opp som artist hvis dette skal fortsette. Det er rett og slett ikke liv laga å leve av å samle folk til konserter lenger.

Planer for 2022 er å legge ut på en turné som skulle ha vært gjennomført i 2021 – den het opprinnelig ‘Femti, Feit & Bitter’, men blir nå døpt om til å hete ‘Femti’ish, Feit & (enda mer) bitter’. Billettene ligger ute på nettsiden min, www.trinerein.com Jeg kommer også med et nytt album, og jobber i disse dager med å ferdigstille coveret til et mindre opplag av vinyl for albumet. Jeg er spent på det! Ellers planlegger jeg jo å gjennomføre årets førjulsturné også i 2022 hvis det lar seg gjøre.

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]