Foto: Ketil Schei

EDES kickstarter 2021 med funky disco pop

Del Tweet

Produsent og artist EDES er ute med sin første single i 2021, «Alive» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Singelen er skrevet og produsert av EDES i samarbeid med produsenten ZIDA, gjennom de mørke dagene i 2020’s lockdown. Vi har vel alle en drøm om å leve et bekymringsfritt liv uten corona og smittevern? Denne låten er i hvert fall en smakebit på det livet vi har i vente, hvor vi endelig kan dra ut å danse, klemme bestemor og kanskje til og med kysse en fremmed på byen uten at en sint dørvakt kaster deg ut? Det skal EDES’ sin funky sound kombinert med house/pop sensasjonen ZIDA sørge for.

Etter at EDES begynte å fange mer og mer oppmerksomhet etter han kom på 2. plass i en remix-konkurranse for VERITÉ og Classified, har EDES jevnlig sluppet låter gjennom 2020. Han er klar for å fortsette å utvide katalogen sin med groovy, feelgood nu-disco/electropop. EDES har nå toppet 1 million streams på Spotify, 500 000 visninger på YouTube, og tallene fortsetter å stige for hver dag. Det ser allerede ut som EDES vil få et ganske travelt år med flere spennende samarbeid i vente, remixer og originale EDES tracks.

Som EDES forklarer selv om låten, «Alive»;

«Alive» har vært en lang prosess. Det startet med at jeg satt og spilte litt på pianoet en dag. Som situasjonen har vært med corona, er det ikke bare negativt, da jeg har fått tilbragt mer tid i studio som også har fått meg til å utforske mer på mitt akustiske piano, noe som definitivt setter låter i et annet perspektiv. Jeg fant fort ut hva slags vibe jeg ønsket ganske tidlig i prosessen. Positivitet, kjærlighet og håp. Etter timevis med arbeid sammen med Christoffer Simpson (et av medlemmene i ZIDA), visste jeg at han kunne få frem akkurat det pop-preget jeg ønsket. Han har tidligere samarbeidet med de norske pop-dronningene, selveste Dagny og Hanne Mjøen. Resultatet ble en fin blanding av min kjærlighet for nu-disco og solid pop».

Vi tok en prat med EDES om blant annet den nye singelen og planene videre fremover.

Gratulerer med den forfriskende låten «Alive» med ZIDA. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og samarbeidet med ZIDA på denne?

Tusen takk. ZIDA og jeg har jobbet med flere låter i det siste og denne var en av de første vi begynte å jobbe med. Vi sitter i samme studio så da blir det mange timer sammen etterhvert! ZIDA er Christoffer Simpson og David Michelsen, men det er Christoffer og jeg som har jobbet mest med denne. Jeg var faktisk lenge vokalist på denne men vi endte til slutt opp med å bruke en annen sanger for å få den akkurat slik vi ville. Alltid viktig å ikke være for selvhøytidelig i sånne prosesser og prøve å gjøre det beste for låten.

Hva handler låten om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Låten er skrevet i lockdown og handler egentlig om å drømme seg bort til en normal hverdag hvor man kan bare nyte livet og være litt fri for bekymringer. Med tanke på hvordan 2020 har vært så tenkte vi det kunne være en positiv måte å starte året på.

Hva er det spesielle i EDES sitt musikalske univers?

Mitt mål er alltid å spre positivitet gjennom tekst, melodi og funky rytmer. Det litt unike er kanskje det at selv om jeg lager elektronisk basert musikk gjerne fundert i house/nu-disco sjangeren så elsker jeg å få et menneskelig og organsisk preg på det hele. Derfor blir det fort gitarer, piano, blåseinstrumenter og sånt, også prøver jeg å tenke litt hvordan et ekte band ville spilt musikken.

Hva slags utstyr foretrekker du å bruke til å produsere, og hvilken VST (instrument eller effekt) vil du beskrive som essensiell i dine produksjoner?

Jeg elsker lyden av Roland Juno 60 til chords, pads og sånt, og Minimoog til bass. Ganske klassisk men det funker. Jeg har fysiske synther å spille sånt inn med, men det ender gjerne opp med å bli softsynthene TAL U-NO X til Juno-lyd og U-He Diva til Minimoog.

Hvordan var din egen reise inn i elektronikaens magiske verden, og hva var utløsende for at det gikk fra interesse til egne produksjoner?

Jeg har produsert musikk helt fra jeg var ca. 16 år i masse forskjellige sjangre inkludert pop, rock og hiphop, men det er bare rundt 3 år siden jeg begynte med nu-disco og house. Det utløsende var nok da jeg fant produsentene Madeon og Lenno. Jeg bare elsket lyden av produksjonene deres og måtte finne ut hvordan de gjorde det! Så da jeg prøvde å gjenskape noen av lydene deres endte jeg opp med å på en måte finne min egen sound.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

Tidligere hadde jeg noen remixer ute som har gjort det ganske bra men fjoråret var ganske viktig år for meg ettersom jeg jeg ga ut min første single og fulgte opp med tre andre singler også. Et litt spesielt år å begynne å gi ut musikk, men også litt fint ettersom folk flest var mottakelige for ny musikk gjennom sosiale medier og sånt.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en positiv og ganske målrettet type, som bruker mye tid på musikken! I tillegg til å skrive og produsere blir det ofte sene kvelder på youtube for å lære av andre om produksjon, markedsføring eller andre nerdeting som kommer til musikk. Ellers har jeg en sønn på 1,5 år som jeg elsker å leke med, og ettersom jeg også er gamer satser jeg på å få gamet litt med ham etterhvert og hehe!

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Har allerede nevnt Madeon og Lenno, som må sies å være de største inspirasjonskildene. Madeon var en 16 år gammel fransk produsent da jeg fant ham og Lenno en 19 årig finne, så det er ekstra gøy å se at alder ikke har noe å si for hva man kan få til med musikken. De har bare så ekstremt særegne og interessante låter og lydbilder som jeg ikke får nok av.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Dagny har for mange vært «the sound of 2020», og definitivt også for meg. Come Over og Somebody var de to største favorittene i 2020, de har jeg hørt på minst ukentlig siden de kom ut!!

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Hmm, det kuleste må nok ha vært da jeg kom på andreplass i en internasjonal remixkonkurranse med det som var min andre låt i sjangeren. Det kom helt ut av det blå, ga meg en offisiell remix for den amerikanske artisten VERITÉ og gjorde at jeg skjønte at jeg hadde noe å komme med! Skikkelig gøy.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det har ikke vært mange liveopptredener de siste årene på meg så jeg må nok trekke frem da jeg var 15 år og gitaristen i bandet leverte fra seg en rose til kjæresten i publikum under en gitarsolo. Tror vi alle følte oss litt som rockestjerner da haha!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Tror kanskje jeg må si Ole Børud. For en sanger, musiker og låtskriver. Blir ikke så mye bedre enn det.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

Jeg er vel en av få som fortsatt husker og elsker serien Lost! Har sett hele serien 3-4 ganger. Det begynner å bli noen år siden sist nå så er fare for at jeg starter på nytt igjen nå!

Her kommer en liten utfordring hvor du må bevege deg et godt stykke unna din egen sjanger. Kan du nevne 3 norske «guilty pleasures» eller rett og slett «pleasures» fra følgende sjangre: rock, metal, vise, EDM, punk, country/americana, hiphop, folk, jazz, soul/R&B eller klassisk/opera?

For meg er det ingenting som heter guilty pleasures. Det er kun pleasure i min progressiv metal periode i tenårene så var Pagan’s Mind en stor favoritt, så de må nevnes, fantastisk band. Innen hiphop er det umulig å komme innom Klovner i Kamp, og spesielt albumet Bjølsen Hospital som jeg kan nesten alle låtene utenat på (ish). Til slutt må jeg nevne Lemaitre, som har en helt fantastisk blanding av EDM, nu-disco og deilig pop. Norges beste lyddesignere uten tvil.

Hvordan har Covid19/korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer for 2021?

Koronaperioden har jo ført med seg mye studiotid, som det nok hadde vært uansett. Det siste halvåret har jeg brukt på flere forskjellige samarbeid med flinke folk fra både Norge, England og USA, og planene for 2021 er å gi ut så mye av det som mulig! Masse å glede seg til.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]