Foto: Jonathan Vivaas Kise

Didrik Solli-Tangen med 100 % gåsehud og julestemning-garanti

Del Tweet

I over 10 år har Didrik Solli-Tangen vært kjent som en av landets fremste juleartister. Med sin kraftfulle stemme har han spilt for fulle konsertsaler over hele landet.

Denne julen er han klar for å skrive et helt nytt kapittel med sin egen og etterlengtede versjon av juleklassikeren, «O Helga Natt». Med seg på laget har han et kor i verdensklasse, Oslo Filharmoniske Kor.

Sammen sørger de for en høytidelig og storslått låt med 100 % gåsehud og julestemning-garanti. Det å gi ut «O Helga Natt» har lenge vært et stort mål for Didrik fordi dette er en julesang som han har stor respekt for. Didrik ble tidlig introdusert for klassisk musikk av operasanger Anders Vangen, og han ble fort Didriks gode venn og mentor.

«Anders har betydd utrolig mye for meg, ikke bare musikalsk, men også som menneske. Han var alltid der hvis jeg ville prate, og vi pratet mye», forteller Solli-Tangen.

I 2013 fikk Anders brått hjerteproblemer og gikk bort i en alder av 53 år. For Didrik var det tøft å miste en god venn og tøft å måtte stå på egne ben musikalsk. Dette har også vært medvirkende til hvorfor ikke en klassisk versjon av «O Helga Natt» har blitt gitt ut før.

Selv med 10 år i musikkbransjen har timingen aldri føltes helt riktig. I årene etter Anders sin bortgang har Didrik brukt god tid på å finne de riktige samarbeidene, samtidig som han selv også har blitt mer voksen og selvstendig. I år føler han seg klar for å slippe en låt han er ekstremt stolt av og som han tror og håper Anders også ville vært stolt av.

Didrik Solli-Tangen (f. 1987) er utdannet klassisk sanger ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Han fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2010 da han vant den norske finalen i Melodi Grand Prix, med låten «My Heart Is Yours». Høsten 2017 deltok han i Stjernekamp på NRK der han fikk en andreplass. I over 10 år har Didrik sin kraftfulle stemme klart å røre hele det norske folk, inkludert Hans Majestet Kongen. Musikken hans har blitt A-listet på NRK P1 og han har spilt for utsolgte konserthus over hele landet.

Vi tok en prat med Didrik om blant annet låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med nydelig versjon av «O Helga Natt». Kan du fortelle litt om prosessen og produksjonen rundt låten?

Tusen takk. Min versjon av «O Helga Natt» startet som en liveversjon til julekonsertene i 2020, selv om låten i seg selv har vært med meg i mange år. Nettopp fordi låten har vært med meg i så mange år, satt det litt langt inne å skulle gi ut en egen versjon. Etter hvert som årene gikk og livssituasjonen endret seg, man har fått barn, blitt tryggere på eget virke og formidling, så kjente jeg at nå var tiden inne.

Tidlig våren 2021 reiste jeg til Ocean Sounds på Giske og spilte inn «O Helga Natt» sammen med teamet mitt. Etter det begynte vi å kna på produksjonen, som vi har brukt mye tid på. Det var viktig for meg at det skulle bli sånn som jeg hadde forestilt meg, både når det gjaldt produksjon, og vokalene. Jeg har sikkert vært innom fem til seks vokal-takes, med ulike måter å løse versene, pre-chorus og refrengene på, så det har vært en lang prosess. Det er vanskelig å si seg ferdig, og gi slipp, for når man er midt oppi det, føler man seg sjelden ferdig. På et tidspunkt måtte jeg bare gi slipp, som var litt skummelt, men også litt godt.

Det har vært et stort mål for deg om å gi ut akkurat denne låten lenge, og dette er en låt som du også har stor respekt for. Kan du fortelle litt om det og hva det er som gjør at denne låten er så spesiell for deg?

Den er spesiell for meg fordi den har vært med meg så lenge, og jeg har sunget den sangen hver jul siden jeg begynte å synge klassisk. Det er mange som har et forhold til Jussi sin versjon, så det er litt ekstra skummelt å skulle gjøre en egen versjon av akkurat denne julelåten.

Hvilket forhold har du til (nettopp) Jussi Björling og ikke minst hans versjon av denne låten?

Jeg har sett veldig opp til Jussi, så den har betydd veldig mye for meg. Den har vært en stor del av hvordan jeg har utviklet meg som klassisk sanger, så en viktig inspirasjonskilde.

For tiden er du aktuell med juleturné. Hva kan publikum forvente seg på en av dine julekonserter?

Jeg liker å synge mye forskjellig musikk, så på julekonsertene så er det et veldig bredt repertoar.

Didrik leverer patos, dynamikk og et voldsomt vokalspekter

Dagbladet

Kan du fortelle litt om gleden av å holde julekonserter, og ikke minst hva det betyr for publikum å få et slikt koselig og deilig avbrekk i den travle juletiden?

Jeg liker å gi andre en god opplevelse – det er veldig givende for meg, og så synes jeg julemusikk er veldig fint. Hele førjulstiden som vi er inne i nå, den stemningen, det er det som gleder meg mest.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie?

Etter hvert som jeg har fått barn selv, så føler jeg at den følelsen jeg hadde rundt juletider som barn, kommer mer tilbake. Man lever julen litt gjennom barna, og gleden over snø, pakker og rampenissen, alle tingene som du har glemt litt bort, de små gledene, har kommet tilbake. Så julefeiringen blir bedre og bedre nå når barna blir litt større, så jeg gleder meg skikkelig.

Hva står på menyen på julaften?

Jeg er oppvokst med ribbe, men familien til kona mi har som regel både ribbe, pinnekjøtt og kalkun på menyen. I år skal vi til konen min sin familie på Notodden og feire, så jeg får nok servert det jeg trenger for å få julestemningen.

Solli-Tangen fremfører med hjertet milevis utenpå brystet

VG

Hva handler julen om for dere?

  • Samhold med familie, det å være sammen
  • Pakker, som har blitt gøyere å gi enn å få, som også har kommet med årene
  • Mat, det er viktig. Når man var yngre var spørsmålet ofte, «hva fikk du til jul?», nå er spørsmålet; «ble svoren sprø?».

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Om det er lov å dra det ut til nordisk, så må jeg selvsagt si, «O Helga Natt», men om det skal være norsk på norsk, så blir det «Deilig er jorden». Julefavorittene endrer seg litt fra år til år, men der hvor jeg er nå, så er «Driving Home For Christmas» med Chris Rea favoritten.

Har du et spesielt juleminne som du har lyst til å dele med oss?

Noe jeg husker godt, er første gang jeg skulle hilse på nissen. Det var i den tiden vi hadde fasttelefon hjemme, og jeg var lært opp til å svare telefonen «Didrik Solli-Tangen, værsågod». Jeg var veldig opptatt av at jeg skulle hilse på nissen når den kom, litt fordi jeg syntes det var veldig spennende, men også fordi lillebroren min var litt redd.

Da julekvelden kom og jeg skulle hilse på nissen, noe jeg var veldig klar for, så gikk jeg bort, tok frem hånden og sa «Didrik Solli Tangen, værsågod». Alle begynte å le, og jeg sprang ut på kjøkkenet, kjempeflau, og kunne ikke tro at jeg hadde sagt noe så dumt til selveste nissen. Det er et minne som sitter godt i.

Hva er dine musikalske planer videre for 2021/22?

Jeg jobber veldig aktivt på sidelinjen med nye musikalske prosjekter. Jeg liker å kalle det prosjekter, for det å ha et mål og mening med det jeg gjør, har jeg blitt mer og mer opptatt av. Det å ha en grunn til å gi ut musikk eller lage musikk, og å føle at du gjør noe med den musikken har blitt viktigere. Det å tro på det selv, der jeg tidligere kanskje har gjort noe fordi jeg tenker at det er det andre vil ha, eller det er det folk forventer at jeg skal gjøre. Nå jobber jeg for eksempel litt på si med et prosjekt som er inspirert av ungene mine, det er ikke barnemusikk, men jeg henter mye inspirasjon fra barna mine.

Se Også

Didrik Solli-Tangen er ute med fint julealbum til ettertanke
Intervju

Didrik Solli-Tangen er ute med fint julealbum til ettertanke

I november slapp Didrik Solli-Tangen sitt aller første julealbum «Det skal bli Jul» som er denne «Ukens album» hos NPS Music. Albumet er en hyllest til [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]