Foto: Rune Havn

Tommy Fredvang sjarmerer med ærlig og fengende album på norsk

Del Tweet

Fredag 18. november slapp Tommy Fredvang sitt tredje album, «Våken» hans andre på norsk, og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

Albumet inneholder 11 låter i tillegg til en ny versjon av fanfavoritten «Ett sekund» og Tommys nye julesingle «Gå ikkje forbi», som bonusspor.

I tiden under og etter pandemien har Tommy Fredvang jobbet med å skrive nye låter og spille inn oppfølgeren til albumet «Har deg på hjernen» fra 2020.

Tommy har to parallelle artistkarrierer, solokarrieren og gruppen Stavangerkameratene, som han har hatt enorm suksess med siden 2016. I år har de sluppet sitt tredje album og gjennomført den første store turnéen på tre år som ble se+ av nær 150 000 mennesker. På det nye albumet «Våken» fortsetter Tommy med suksessoppskriften med norske tekster.

«Nå skriver jeg mindre utenfra og inn, men heller innenfra og ut», forteller Tommy. «Jeg har alltid likt å skrive og synge på norsk. Etter flere forsøk på engelsk ble det et viktig skifte for meg da jeg flyttet hjem til Stavanger og røttene mine. Tilhørighet er viktig og det reflekteres i sangene og hvordan jeg skriver».

NPS-redaksjonen om albumet «Våken»; Tommy skriver fine og ærlige tekster om hverdagslivet og kjærligheten i et kledelig og fengende lydbilde. Med hans flotte stemme og ikke minst nydelige falsett formidlet på sin egen dialekt gir dette oss en herlig nostalgisk trip. Flere av låtene er særdeles dansevennlige som vi får skikkelig fot for som, «Lega med ild», «Natt & dag» og ikke minst «Gamle sår». Albumet inneholder også mer gripende og catchy låter som «Det som knuse et hjerta», «Tårer» og tittelsporet «Våken». Dette er et gledelig og fengende album rett og slett og som avsluttes med hans nydelige versjon av «Gå ikkje forbi». God fornøyelse!

Samtidig ble Tommy pappa for første gang tidligere i år og det har naturlig også satt sitt preg på musikken. I løpet av året har Tommy sluppet tre singler fra albumet: «Det som knuser et hjerta», «Lega med ild» og «Dagar som dette». Sammen har disse låtene allerede nådd over 4 100 spillinger på norsk radio. 4. november kom Tommy også med julesingelen «Gå ikkje forbi», en norsk gjendiktning av den irske folketonen «Rop tú mo baile», som Peter Jöback og Sissel Kyrkjebø ga ut på svensk i 2003. Låten er et bonusspor på albumutgivelsen.

Vi tok en prat med Tommy om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med ditt andre norskspråklige album, «Våken». Kan du fortelle litt om det, og om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse og hva som er forskjellig på dette albumet i forhold ditt første norskspråklige album?

Dette har vært en utrolig fin albumprosess med lite motstand. Jeg visste tidlig hva slags album jeg ønsket å lage. Forskjellen denne gang er at jeg har jobbet med litt forskjellige produsenter og låtskrivere. Noen låter er gjort med Rumblin, noen med Mats Melbye fra Cir.cuz og noen med Ørjan Lund. Jeg har også skrevet litt med en utrolig flink låtskriver som heter Caroline Hartung. Alle låtene er mikset og mastret av Rumblin. Det som er annerledes på dette albumet er at det er et dypdykk i meg selv. Det har vært en slags renselsesprosses hvor jeg har tatt et oppgjør med meg selv. Åpnet dører som har vært lukket, dealet med eget ego og egne usikkerheter og vanskelige relasjoner. Jeg har rett og slett tatt tak i det som har «holdt meg våken» om natten og våknet opp i prosessen.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne platen?

Så lenge jeg skulle ta tak i litt vonde temaer ønsker jeg ikke at musikken skulle vært trist. Det kunne fort blitt overload. Etter å ha gjort 170 konserter med et show som heter «Vi elsker ABBA» lærte jeg mye om det å pakke litt tyngre tekster inn i oppløftende musikk. Jeg er veldig glad i 80-talls synther og trommelyder, så det er gjennomgående på albumet.

En vanskelig (men interessant) øvelse; hvilke låter fra albumet setter du ekstra høyt, er du ekstra fornøyd med og føler du gjenspeiler prosjektet slik du så det for deg best mulig?

Jeg er veldig glad i låten «Det som knuse et hjerta». Den var med på å starte reisen med dette albumet når det gjelder sound og hva det skulle handle om. Jeg er også glad i tittelsporet «Våken» og «Dagar som dette».

Det er 12 låter på albumet og 1 bonusspor som er din versjon av den udødelige klassikeren «Gå inte förbi» sunget av Peter Jøbäck og Sissel Kyrkjebø. Hvorfor valgte du å ha med akkurat den låten på albumet og hva er ditt forhold til den?

Jeg har gjort en del juleturnéer de siste årene og dette er en låt jeg har hatt med meg hvert år. Jeg synes den har et veldig fint budskap, så da jeg fikk godkjent min norske oversettelse var det bare å komme seg i studio å spille den inn.

Hva vil du si er forskjellig fra Tommy Fredvang som soloartist og Tommy som en del av gruppen Stavangerkameratene?

Stavangerkameratene er litt mer fest og moro, mens mine tekster er mer personlige og tar for seg litt dypere temaer. Lydbildet er også veldig annerledes.

Har du opplevd skrivesperre i løpet av album-prosessen, og har du eventuelt et godt tips for hvordan man kommer seg ut av den?

Jeg har hatt masse skrivesperrer i mitt liv, men på dette albumet var det veldig lite motstand. Jeg har hatt en god kreativ flyt de siste årene. Det beste er å ikke bry seg så mye om sperrene og heller gjøre noe annet. Inspirasjonen kommer når den kommer. Det blir sjelden bra om man tvinger det frem.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Tekst og formidling har alltid vært veldig viktig for meg. Skal man gripe tak i lytteren så må man si noe med mening og si det som man mener det.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid hatt mye musikk rundt meg, men begynte vel å skrive låter for fullt i 17-års alderen. Siden da har jeg vært helt hektet. Jeg elsker å gå fra at noe ikke eksisterer til at man plutselig har en låt som kan røre et menneske på andre siden av jorden. Det synes jeg er magisk. Jeg har studert musikk på «Nordisk Institutt for scene og sang» og på «McCartney skolen» i Liverpool (LIPA). Foruten det har deltakelse i X-Factor, MGP og Stjernekamp også føltes som en slags skole.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg synes alltid det er utrolig vanskelig å beskrive meg selv, men de rundt meg beskriver meg som en snill, lettrørt og spirituell mann som går med hjertet på utsiden. Jeg er glad i trening, snekkerarbeid, henge med venner og familie og selvfølgelig det å skape musikk.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Skal man lykkes i denne bransjen må man være forberedt på at det kan bli en veldig lang vei med mye motstand. Man må ville det med hver celle i kroppen. Det hjelper ikke bare å ha talent. Den viktigste faktoren er nok egen driv og det å aldri gi seg. Mye har forandret seg siden jeg begynte og nå må man lære seg å være content creator i SoMe i tillegg, og det kan fort bli mye for mange. Min vei har vært utrolig krevende og jeg har flere ganger vurdert å gi opp, men så er det nå sånn at ønsket om å leve av musikken har vært så sterkt at jeg alltid har fortsatt.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

En av styrkene mine er nok at jeg spiller flere instrumenter og kan produsere selv. Dette gjør meg veldig selvdreven og lite avhengig av andre for å kunne skape låter. Fra et fremføringsperspektiv får jeg mest tilbakemeldinger om formidlingsevne. Etter å ha vært i bransjen i over 15 år og turnért hele Norge flere ganger, er de fleste fryktene forsvunnet. Jeg er ikke så opptatt av hva andre mener lenger og lager den musikken jeg ønsker å lage.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Da jeg var liten pleide jeg å klatre opp på skapet på rommet mitt og vente på soloen i Dire Straight sin «Money for nothing». I det den begynte hoppet jeg ned og landet på knærne, mens jeg spilte luftgitar og så for meg et folkehav. Da Stavangerkameratene varmet opp for Mods på Stavanger Stadion foran 25 000 mennesker innså jeg at virkeligheten hadde blitt større enn drømmen. Da kom tårene.

Hva er det morsomste eller mest spesielle øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det mest spesielle øyeblikket var nok da vi slapp «Bare så du vett det» med Stavangerkameratene og det føltes som det tok fyr i tørt gress. Det var en helt spesiell og nydelig opplevelse.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg inspireres mest av hverdagen. Store og små øyeblikk jeg opplever. Det kan være en setning på radioen, i en film eller bare noe noen sier til meg. Da faller jeg fort i min egen verden og begynner å tenke på tema for låt. Tekst har alltid vært veldig viktig for meg så i det siste har jeg hørt mye på Trygve Skaug.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører en del på TØFL om dagen. Synes de har kommet med noe nytt og friskt i måten å skrive låter på.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva, og hvilken matrett kunne du spist 7 dager i uka?

Elsker mat fra det persiske kjøkkenet og derfra hadde jeg nok valgt en rett som heter Zereshk Pollo, som er kylling og ris med safran og syrlige bær. Så har de alltid noe «tahdig» med også, som er crispy ris fra grytebunnen.

Hvilken film, serie eller bok skulle du helst sett at folk ser/leser?

«Lev her og nå» av Eckhart Tolle er en bok jeg leser ofte. Den burde vært pensum! En av mine favorittserier er nok «The Boys», men vil også trekke frem «Sopranos» og «The Wire».

Du kan bare høre på en eneste sang resten av livet; hvem velger du?

Det hadde jeg aldri orket, haha, men under tvang så kanskje noe av John Mayer – «Last train home» muligens?

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Stavernfestivalen og Slottsfjell har alltid stått høyt hos meg. Sentrum Scene er også en scene jeg digger!

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å samarbeide med Trygve Skaug. Jeg synes at han er en fantastisk låtskriver, tekstforfatter og formidler. I tillegg virker han som verdens fineste fyr. Jeg tror vi kunne lagd noe fint sammen.

Hva er dine musikalske planer videre?

Nå har det vært en utrolig intenst periode med turné og det nye albumet mitt så jeg tenker jeg skal prøve å slappe litt av og nyte pappapermen jeg er midt i. Ellers er jeg godt i gang med et nytt album som jeg tenker å jobbe med fremover.

Se Også

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text] Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

[et_pb_section admin_label=»section»] [et_pb_row admin_label=»row»] [et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Text»]Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]