Foto: Pierluca Taranta

Nordgarden er ute med et knallbra album

Del Tweet

Nylig slapp singer-songwriter Nordgarden albumet, «All We Need» som er spilt inn i episke Athletic Sound i Halden og som ble mikset og produsert av Bjarne Stensli (a-ha, Madrugada).

En av grunnideene til albumet var å utforske nye lydlandskap ved å ta i bruk flere lag av synther og gitarer til å skape et større lydbilde.

Arbeidet har resultert i ni sterke låter med referanser til artister som Wilco, the Band, Coldplay og Bon Iver.

Nordgarden er en norsk artist og låtskriver og opprinnelig fra Hamar. Han bodde nærmere 10 år i Italia hvor han signerte sin første platekontrakt med StoutMusic/Audioglobe og debuterte i 2003. Siden den gang har han spilt over 1100 konserter rundt omkring i Europa og USA. Han har varmet opp for a-ha og spilte i Royal Albert Hall i London i 2019 med Knut Reiersrud, Amund Maarud og Bjørn Berge. Han har gitt ut syv studioalbum og et livealbum fra Dresden, Tyskland.

Nordgarden har tidligere samarbeidet på flere av låtene med Claudia Scott, Shaun Bartlett og Egil Clausen, noe som igjen har gitt et rikt repertoar som spenner fra vakre ballader til drivende, suggererende rockelåter. Singelen «Last Breath» kom ut i fjor og fikk over 2000 avspillinger på større radioer som SWR 1 og NDR 2 i Tyskland og Virgin Radio i Italia.

NPS-redaksjonen om albumet: Inntrykket vi sitter igjen med etter å ha hørt gjennom hele «All We Need»-albumet er at dette er solide saker. Et sterkt og varierende album med fine tekster og melodier som er flott produsert og med dyktige musikere. Vokalen til Nordgarden er nydelig, og han bruker den på en spennende og leken måte som gjør den spesiell. På sistesporet «River of Dreams» briljerer han vokalt ikke minst i et kledelig og mørkere register – nydelig låt. Låten «Last Breath» viser oss hvem artisten Nordgarden er og spennet han sitter på vokalt og ikke minst hans singer-songwriter-egenskaper. En skikkelig god pop-låt med andre ord, og ikke det minste rart at denne låten har blitt plukket opp av flere ulike utenlandske store radiostasjoner. Men dette albumet inneholder mange andre fine låter som blant annet, «IMAFY» og «When Something´s Undone» – dette er rett og slett et knallbra album som du bør sette på mens du leser intervjuet med han under her.

Vi tok en prat med Nordgarden om blant annet det nye albumet og planene videre fremover.

Gratulerer med albumet ditt, «All We Need». Kan du fortelle litt om det, og om prosessen rundt albumet fra start til utgivelse?

Tusen takk. Vi spilte inn albumet i Athletic Sound i Halden vinteren 2020. Vi hadde med Dag Erik Johansen som tekniker og bandet bestod av meg selv, Henrik Mosnes på tangenter, Kristian Edvardsen på bass og Terje Engen på trommer. Deretter tok jeg med materialet til tryllekunstneren Bjarne Stensli som jeg ønsket skulle leke litt med materialet vi hadde spilt inn. Hos Bjarne spilte vi også inn mange ekstra spor med gitarer, keys og vokaler, samt noen stryke-arrangementer med Madeleine Ossum.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne platen?

Jeg ønsket å jobbe frem et større og mektigere lydbilde med lag av gitarer og synther og «store» trommer. Jeg visste at Bjarne hadde mye å komme med her gjennom et langt samarbeid med artister som a-ha og Madrugada.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra albumet?

Jeg føler spesielt «Last Breath» traff spikeren på hodet. Soundet og produksjonen var ulikt noe jeg noen gang hadde gitt ut og jeg følte gjennom den låten at jeg hadde vokst og tatt enda et steg videre på veien. Den mottok høye rotasjoner på større radioer i Europa som NDR2 i Tyskland og Virgin Radio i Italia så noe gjorde vi riktig der.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Min inspirasjon kommer gjerne fra livet og hva jeg opplever. I blant stopper det opp og da tar jeg gjerne en tur langt ute i Oslomarka og overnatter en natt eller to på en DNT-hytte. Der pleier det å løsne med litt gitarspill foran en varm og knitrende peis.

Jeg kan rett og slett ikke forstå at denne mannen ikke har fått et stort publikum. Låtmaterialet er som vanlig knallsterkt og stemmen har en helt spesiell og innbydende klang.

Øyvind Rønning, Dagbladet

Hva er det unike i ditt musikalske univers?

Jeg vil tro at jeg har en unik stemme og en intimitet i musikken som får deg til å føle at du ikke er alene. Jeg liker et varmt og lunt lydbilde som man kan drømme seg bort i.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg så Bruce Springsteen live på Valle Hovin i Oslo i juni 1993 og da var jeg solgt. Jeg fikk meg en svart Fender Telecaster og begynte å skrive låter om å kjøre biler i en alder av 14 år.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil si at jeg er et sosialt dyr som samtidig trenger mye egentid. Jeg elsker friluftsliv og sport så jeg prøver så ofte som jeg kan å få til løkkefotball om sommeren og løkkehockey om vinteren med en gjeng kompiser. Ellers prøver jeg å bruke Oslomarka så mye som mulig.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Jeg vil si at vi har vært heldige med tanke på økonomiske støtteordninger her hjemme i forhold til nedover i Europa hvor mange musikere har måttet klare seg selv.

Musikalsk og konsert-messig er det tøft da jeg har inntrykk av at folk har endret vanene og sitter veldig behagelig hjemme i sofaen med Netflix.

Det nærmeste en norsk singer/songwriter har kommet de tidløse kvalitetene til Ryan Adams.

Stein Østbø, VG

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg føler jeg har mitt sterkeste kort live foran publikum med en egen evne til å kommunisere og involvere mitt publikum.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg var så heldig å få være med blant annet Knut Reiersrud og Amund Maarud og spille i Royal Albert Hall i London i november 2019. Det var episk. Et fantastisk rom å spille i og det føltes ut som om vi spilte i et musikkens Mekka.

Hva er det morsomste eller mest spesielle øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det må igjen ha vært Royal Albert Hall.

Hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller hentet inspirasjon fra?

Jeg liker godt Andreas Ihlebæk sine plater. Jokke og Valentinerne har en herlig hverdagspoesi.

Hvilket dyr skremmer deg mest og minst?

Mennesket skremmer meg definitivt mest da vi både evner å utslette oss selv og ganske så ofte fremstår som helt hinsides gale. Jeg har katt selv og jeg føler de er forståelig uforståelig og det gjør dem veldig fascinerende.

Hvilken lukt synes du er mest motbydelig, og hvilken lukt liker du best?

Lukten av røyk er jo ganske så ubehagelig, mens duften av sjø, skog og mark er innbydende.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg har blitt veldig glad i Andreas Ihlebæk sin plate «I Will Build You A House». Den gir meg en deilig ro og en liten pause fra hverdagens tjas og mas.

Har du en favoritt-matrett i så fall, og hvilken matrett kunne du spist 7 dager i uka?

Jeg liker godt tacos og fiskeburger, men hadde ikke klart å spise en og samme rett 7 dager i uka.

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Jeg har bodd over 10 år i Italia og elsker kaoset som ofte oppstår i det landet og også skjønnheten som kommer ut av det. Jeg synes «Suburra» på Netflix var en bra serie som beskriver ting som vi gjerne ikke ser, men som beveger seg under overflaten.

Du kan bare høre på en eneste sang resten av livet; hvem velger du?

«Racing In The Street» av Bruce Springsteen. Herlig og episk hverdagsmelankoli som skildrer hvordan livet ofte føles.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Det er jo mange utrolige fine scener, men Carnegie Hall må vel være en høydare. Jeg synes Herr Nilsen i Oslo er overraskende digg å spille på til å være en så liten scene. Intim og alltid veldig god lyd.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg ville gjerne har skrevet et par låter sammen med Alf Prøysen da jeg mener han må være en av de største låtskriverne vi har hatt. Masse gode tekster og gode vinklinger på livets underfundigheter og også helt basale ting som å traske langs en vei.

Hvilke andre musikalske planer har du videre fremover?

Det blir hovedsakelig å promotere min nye plate «All We Need» og turnere mye i Tyskland, Italia, Nederland og Norge.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]