Foto: Pressebilde

Third Attempt mistet all inntekt og karrieredrift over natta; «Beats from the Quarantine» ble hans kreative utløp

Del Tweet

23-åringens tredje (!) langspiller blir hyllet av noen av elektronikaens viktigste internasjonale tastemakere, og nå er den hyper-kreative produsenten og DJ´n ekstremt klar for å reise ut med sin musikk.

Hvordan gjøre tunge øyeblikk fulle av bekymring, usikkerhet og isolasjon om til en varmhjertet, kreativ katalysator? Hvordan bygge broer når menneskeheten i sin helhet virker fanget i nettene til avgjørende, smertefulle veikryss? Det nye albumet fra Third Attempt er skrevet og spilt inn under pandemien som har stilnet våre sivilisasjoner det siste året. For under et stillestående år for DJ’s og dansemusikk-produsenter, har Torje Fagertun Spilde aka Third Attempt latt seg påvirke av dette ved å vri musikken sin mer over fra dansegulv til sofa. Torje har lenge hatt en forkjærlighet for 90-talls triphop og downbeat, så et album i denne gata hadde nok kommet på et eller annet tidspunkt uansett. Selv om tempoet er skrudd litt ned, så kjenner vi fortsatt igjen Third Attempt sitt særpreg, med funky og jazzy beats og kreative samples.

Vi utfordret Torje til å sette sammen sin personlige 20+5 spilleliste, en spilleliste som er full av legendariske norske godsaker du er nødt til å lytte til i sin helhet! I tillegg har han tatt seg tid til et intervju som du kan lese under plakaten.

Hei Torje og gratulerer med utgivelsen av albumet «Beats from the Quarantine»! Selv om tittelen nok er innlysende for alle og enhver; fortell oss litt om hvordan albumet har kommet til, hvordan produksjonen forløp og hva du ønsker å uttrykke med det?

Hei NPS! Takk for at dere vil ha meg med. Noe veldig interessant skjedde med meg i fjor da alt stengte ned. Til tross for at jeg i bunn og grunn mistet all inntekt og karrieredrift over natta, klarte jeg å holde meg produktiv. Uten å gå for dypt ned i ting. Det var mye frustrasjon, sinne og engstelse rundt det som skjedde da. Musikk har alltid vært et utløp for meg, og jeg begynte å reflektere over betydningen av den for meg. Det er en fantastisk ting når du kan jobbe kreativt, og til slutt ende opp med en følelse som blir like ekte som alt annet.

Jeg levde igjennom denne musikken i lockdown, og på mange måter gjør jeg det fortsatt. Hvem vet hva man skulle gjort uten? Forhåpentlig vis kan det bidra lytterne noe av det samme. For de som trenger å tenke og kjenne på noe annet.

Vi mener å høre tydelige innslag av Røyksopp´s legendariske anthem «Eple» i «Front To The Back»; kan du roe ned de tiltagende tvangstankene våre ved å enten bekrefte eller avkrefte?

Haha. Veldig bra referanse! Inspirert av gutta, men det er nok kun lydbildet som er likt.
Samplet er fra en annen plass. Muligens et Gamecube-spill fra barndommen. Bonus-poeng til de som klarer å gjette!

«Beats from the Quarantine» er innstillingen vi ønsket oss fra generasjonen som skal bringe norsk house videre

Elisteinar Tenga

I en alder av 23 har du allerede rukket å gi ut 3 album, i tillegg til en lang rekke singler og EP´s. Hvordan begynte det hele for deg? Hva er din musikalske bakgrunn, hvordan oppdaget du elektronika og ikke minst; hva inspirerte deg til å begynne med produksjon selv?

Jeg har vært innom mange instrumenter tidligere. Korps, trompet og fiolin, og så spilte jeg trommer i band i små perioder. Da jeg ble tenåring, endte jeg til slutt opp med den beste bandkameraten. Jeg husker det som den beste bursdagsgaven – min helt egen laptop! Elektronisk musikk for meg ble vel i stor grad oppdaget på den tiden. Smålig nerdete i utgangspunktet, men det ble mange sene kvelder med YouTube. Tutorials, gaming og musikkvideoer i bakgrunnen.

Senere utviklet smaken seg i mindre kommersiell retning, og jeg kicket skikkelig på lyder fra undergrunnen. Kunne bruke timer på å grave på internett. Alt elektronisk som; Jungle, House, Techno, Ambient, Trip-Hop, Nu Jazz – det ble etter hvert en lidenskap. I tillegg er jeg så heldig å ha foreldre med bra musikksmak, og jeg ble tidlig utsatt for funk, jazz og disco. Jeg hadde vel ingen inntrykk av scenen eller folkene rundt før mange år etterpå – da jeg var gammel nok til å slippe inn på konserter og utesteder. Før det var det egentlig en veldig personlig greie, men jeg har egentlig alltid stått fullt og helt for musikken.

Låtene dine har en jazzy vibe, som ved så mange andre elektronika-produsenter. Hva tror du er grunnen, fra ditt ståsted, til at det er en såpass sterk og tydelig link mellom elektronika og jazz?

Det er et eller annet helt spesielt med krysningen mellom jazz og elektronisk musikk. Jeg tror jazz er en av de sjangerne man kan tørre å kalle tidløs musikk. Å puste nytt liv inn I en sjanger med såpass mye historie og vekt tror jeg er forfriskende for mange.

Hvilken plugin/VST er uunværlig for deg i dine produksjoner, som du kan anbefale videre?

Hvis jeg ikke har selve synthen tilgjengelig må det være VST versjonen av Korg ARP Odyssey. Helt vanvittig bra – også visstnok en av Todd Terjes favoritter.

Third Attempt skryter av og anbefaler Korg ARP Odyssey

Mange elektronika-produsenter er særdeles dyktige på å starte nye prosjekter, like mange sliter med å fullføre låtene sine. Har du opplevd skrivesperre, og har du eventuelt et godt tips på hvordan man kommer seg ut av det og videre?

Tror det beste tipset jeg noensinne har hørt er:

Vet du hva som er forskjellen på en amatør og en profesjonell?
* Amatøren venter på inspirasjon.
* En profesjonell får det til å skje.

I 20+5 spillelisten din hører vi mye av det man vel kan betegne som norske elektroniske legender, og noen av vår histories største house-utgivelser. Vil du si at noen av artistene og låtene som er på listen har inspirert deg produksjonsmessig?

Altså den listen er stappfull med godsaker. Helt umulig å plukke ut enkeltlåter da stort sett alle her har inspirert meg på så mange forskjellige måter. Det er liksom en godtepose du bare kan rekke hånden ned i og ende opp fornøyd hver gang. God norsk elektronisk musikk!

Hvis du kunne velge å samarbeide med en norsk musiker/artist/band, hvem ville du valgt?

Hvis jeg måtte ha valgt måtte det ha vært Bugge Wesseltoft. En av mine største inspirasjoner.

Beskriv ambisjonene med Third Attempt? Hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Videre tenker jeg å fokusere fullt ut på opplevelsen av å se Third Attempt live. Fokus på det audiovisuelle, levende bilder til musikken. Har studio i gamlebyen, jobber her ofte for tiden. Allerede nå er jeg siktet inn mot neste konsept-album, dog i startfasen. Innimellom blir det å komme litt hips om haps. En EP her, en single der. Vi får se! Etter hvert kommer det et remix-album med låter fra «Beats from the Quarantine» prosjektet. Gleder meg til ting åpner igjen!

Vi ønsker Torje lykke til med alle fremtidige prosjekter, i mellomtiden kan du sjekke han ut som artist-i-fokus på vår spilleliste Norsk elektronika!

Elektronika

Norsk Elektronika

Norsk elektronika er i vinden som aldri før! Enten det gjelder subsjangre som house, trance, techno eller NuDisko -antall nordmenn som opplever suksess (også internasjonalt) har [...]

Les mer

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]