Foto: Leif-Erik Sørensen

Tessa Odden med nydelig melankoli på sin nye låt

Del Tweet

Talentfulle Tessa Odden har sunget og spilt instrumenter siden hun var liten, og lærte seg selv å spille akkorder via YouTube-videoer, så det har alltid ligget i kortene at 22 åringen kunne ende opp med en musikalsk karriere.

Tessa er et naturmenneske og tilbringer mye av sin fritid i den norske naturen. Hun drev i mange år med idrett på et høyt nivå, men valgte å satse videre på musikken etter sin deltakelse i Idol i 2016.

Her fikk hun øynene opp for muligheten til å kunne bli sanger og låtskriver på et seriøst plan, og hun ble oppdaget av et dansk låtskriverteam ved navn Startone Music. I de siste årene har hun derfor pendlet frem og tilbake mellom Norge og Danmark for å skrive med det danske teamet. Fredag 28. august slapp hun den nydelige melankolske låten, «Cloudy» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten har Tessa skrevet sammen med danske Line Gade og Sebastian Igens ut i fra en liten skisse som hun hadde med seg. Hun er signert med 2ndfloor/One-Seven Music i Danmark.

Tessa har en flott stemme med en nydelig og skjør klang som skiller seg ut, og hun blir jevnlig kontaktet av dj’er og produsenter over hele verden som gjerne vil bruke hennes stemme på deres låter. Hun har utgitt sanger med store artister som Mike Perry, Sam Feldt og Gabry Ponte, og alt i alt har hun streamet mer enn 80 000 000 på Spotify. Tessa er nå i gang med å utvikle sin egen sound og finne sin plass i musikken, og hun håper å kunne nå ut til folk med sangene sine.

«Min største ambisjon er å utvikle et musikalsk uttrykk som skiller seg ut, men som fortsatt er Tessa Odden», sier hun.

Vi tok en prat med Tessa om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten, lydbildet og hva den handler om?

Jeg begynte å skrive «Cloudy» en høstkveld jeg satt på et fly fra Danmark til Oslo. Jeg hadde vært i Aarhus noen dager for å lage musikk og storkost meg, men humøret var synkende og jeg gruet meg til hverdagen som ventet i Oslo. Omtrent 10 000 meter over bakken stupte jeg derfor likeså greit inn i den velkjente, nedadgående spiralen av kjipe tanker. Dette var bakgrunnen for de første linjene som jeg skrev. Noen måneder senere viste jeg frem skissen i en session med to danske låtskrivere, Line Gade og Sebastian Igens. Det startet diskusjonen om hvordan man igjen og igjen kjører seg fast i et spor der den ene negative tanken leder til den andre, og hvorfor det trigger savnet etter den man er svakest for. Med den samtalen som utgangspunkt ble sangen skrevet ferdig og spilt inn på under en time. Vi valgte å holde produksjonen enkel da det ikke føltes riktig å gjøre noe annet. Til gjengjeld måtte vi jobbe med melodien for at det ikke skulle bli for dystert.

Hva er det spesielle i Tessa Odden sitt musikalske univers?

For øyeblikket er det ingen tvil om at det er et gjennomgående melankolsk preg over de tekstene og melodiene jeg lager selv. Jeg er fan av storytelling og minimalisme, og ønsker å utvikle meg videre i den retningen. Men jeg er ung og relativt uerfaren, så jeg leter stadig etter nye og spennende uttrykk som kan være et kjennetegn i min musikk.

Hvordan har det siste året vært for deg musikals sett?

Det siste året har vært spennende og uforutsigbart. Det startet bra med sessions i Danmark og låtskrivercamp i Oslo. Jeg fikk jobbe med mange forskjellige artister og testet ulike stilarter. Jeg var også heldig som fikk delta på Music Maker Elite i Roskilde, men så var det brått stopp på grunn av corona. Jeg hadde likefullt noen singler liggende som var klare til å slippes, og det har vært utrolig gøy å endelig gi ut musikk i eget navn.

Du var med som deltaker i Idol i 2016. Kan du fortelle litt om det, og hvilke erfaringer som du har tatt med deg videre?

Idol var kort oppsummert en surrealistisk opplevelse og en bratt læringskurve. Jeg meldte meg på kun for å sjekke om jeg kunne gå videre fra den første audition og hadde aldri drømt om å gå hele veien til topp 10. Den viktigste erfaringen som jeg har tatt med meg videre fra Idol er at jeg må tørre å stole på meg selv. Jeg var usikker på alt fra antrekk til sangvalg og søkte derfor mye bekreftelse hos de rundt meg. Men jeg erfarte raskt at det uten tvil gikk best de gangene jeg ikke tok hensyn til hva alle andre mente, men valgte det jeg selv ville.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil beskrive meg selv som allsidig. Jeg har mange ulike interesser, alt fra sykling til golf, og tilbringer mye tid utendørs med mine to hunder. I hverdagen er jeg student og har en deltidsjobb, så det er klart at nesten all min ledige tid går til å drive med musikk. Det trives jeg godt med.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mine største forbilder er LEON, Billie Eilish, Lana Del Rey, Lewis Capaldi og Elina. Jeg elsker disse artistene og hører på dem daglig. Da er det også lett å hente mye inspirasjon fra dem. De har alle en rød tråd som er gjennomgående i alt de gjør, og de er lojale mot sitt eget uttrykk samtidig som de er nyskapende.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på?

Det er vanskelig å velge ut noen når jeg hører på så mange norske artister, men Ane Brun, Cezinando, Fay Wildhagen, Sigrid og Astrid S er favoritter. Dette er artister jeg liker godt fordi de har unike uttrykk, både med tanke på vokal, melodi og skrivestil.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Semifinalen i Idol er helt klart det sprøeste jeg har opplevd. Det var første livesending og jeg var veldig nervøs. Jeg hadde heldigvis forberedt meg godt slik at det hele skulle gå på autopilot, og det var det som reddet meg. Da lyset kom på og sangen startet hørte jeg ingenting. Jeg hadde in ear, men lyden var skrudd av. Hvordan jeg kom meg gjennom den sangen skjønner jeg fortsatt ikke, og det var ganske komisk da jeg heller ikke hørte tilbakemeldingene fra dommerne. Jeg var derfor sikker på at det hadde gått helt ræva og fikk sjokk da jeg gikk videre til finalen.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har ikke hatt noen store liveopptredener enda med unntak av Idol, men jeg har opptrådd i ulike begivenheter for venner, bekjente og familie. Min mest minnerike opplevelse så langt var å synge i bryllupet til pappa og stemor i fjor sommer. Det var virkelig en unik opplevelse å synge med så mange man er glad i tilstede. Håpet er selvfølgelig at det skal bli flere og større liveopptredener fremover når corona roer seg.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Jeg har en drøm om at jeg en vakker dag skal få muligheten til å jobbe med Kygo. Han er et musikalsk geni i mine øyne, og det hadde vært en milepæl å være vokalist på en av hans låter.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller en pleasure?

En guilty pleasure jeg har, hvis det kan regnes som det, er å være alene. Jeg trives utrolig godt i mitt eget selskap og velger gjerne det fremfor noe annet. Det betyr ikke at jeg ikke koser meg når jeg er sosial, men jeg må som regel sparke meg selv ut døra.

Her kommer en utfordring hvor du må bevege deg et godt stykke unna din egen sjanger. Kan du nevne tre norske «guilty pleasures» eller rett og slett «pleasures» fra følgende sjangre: rock, metal, vise, EDM, punk, country, hiphop, folk, jazz, soul/R&B eller klassisk/opera?

Cashmere Cat er en pleasure jeg har i EDM-sjangeren. Det er noe med produksjonen hans som fester seg hos meg. Det er en kul blanding av så mye forskjellig. Innenfor popvennlig folkemusikk er Ingebjørg Bratland en pleasure med sin unike evne til å tolke og formidle. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg hører mye på jazz, men i den grad jeg gjør det er Angelina Jordan en klar pleasure.

Artister blir berørt av corona-viruset. Hvordan berører dette deg personlig, og hva gjør du for å få dagene til å gå?

Min største utfordring i forbindelse med corona-viruset er at mine samarbeidspartnere holder til i Danmark. Det er hovedsakelig der jeg skriver og spiller inn sanger så det er et problem for meg å ikke kunne dra dit. Jeg håper at det roer seg snart slik at det ikke setter en stopper for hele prosjektet. For å holde det i gang lager jeg skisser hjemme i Oslo slik at vi kan spille inn ny musikk så fort jeg er tilbake i Danmark. Ellers er jeg okkupert av studier/jobb og har ingen store problemer med å få tiden til å gå. Mitt eneste tips er å komme seg ut i skogen, det hjelper på mitt humør.

Hvilke andre planer har du i 2020?

Videre i 2020 skal jeg fortsette med studier, jobb og lage mer musikk. Det er vanskelig å svare på hvilke planer jeg har utover dette når det er så usikkert hvordan ting blir. Jeg satser i hvert fall på utgivelse av ny musikk i nær fremtid.

Se Også

Christel Alsos med magisk juledryss over oss
Intervju

Christel Alsos med magisk juledryss over oss

Alle har vi førjulstradisjoner og for mange er julemusikk en del av dem. Julen og førjulen i fjor ble ikke helt som den pleier for de [...]

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut
Intervju

Teknisk briljante Navian leverer gyllen debut

Med enorme landskaper og krystallklar sonisk tilstedeværelse, leverer den instrumentale progressive metall trioen Navian et «Ukens album» ment for de store følelsesmessige begivenhetene i livet. Intrikate [...]

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt
Intervju

Bergensartisten Gard Read med sterk debutlåt

Bergens nye up-and-coming artist, Gard Read, slapp nettopp sin debutsingle, «All We Can Do» på Diamond Club som er denne «Ukens single» på NPS Music. Låten [...]

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise
Intervju

Maria Solheim markerer jubileum med sterk og vakker følelsesreise

Nylig slapp den spellemannsprisvinnende låtskriveren og artisten Maria Solheim sitt syvende album, «The Bird Has Flown» som er denne «Ukens album» på NPS Music. «Platen er [...]

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi
Intervju

Singleaktuelle Janos med euforisk dansbar nostalgi

Janos er et skandinavisk sjangeroverskridende pop-band inspirert av pop, indie, åttitalls-pop og R&B. Nå er de ute med låten «Taken/Tekken» som er denne «Ukens single» på [...]

Jan Eggum feirer jubileum med intim og varm melankoli
Intervju

Jan Eggum feirer jubileum med intim og varm melankoli

Når nasjonalskalden Jan Eggum fyller 70 år så skal det feires! Selv kan han ikke tenke seg en bedre måte å markere dette på enn å [...]