Borknagar viser igjen verden hvorfor det er nordmenn som sitter på black metal-tronen med sitt 11. album «True North» som de slapp fredag 27. september, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Fullengderen markerer også bandets 25-årsjubileum, og har allerede fått strålende anmeldelser verden over. NPS-redaksjonen kunne ikke vært mer enige. Dette er rått, vakkert, trolsk og mektig som vill norrøn natur – «et lite stykke Norge».
Svartmetall-pionérene inviterer lytteren med på en musikalsk reise av de sjeldne. Fra det introspektive til det eksplosivt ekstroverte, gjennom fjorder og over fjell. De speiler alle livets fasetter gjennom et variert og mangfoldig musikalsk landskap. «True North» er et uvanlig norsk metal-epos med vidsyn, dybde og særegen signatur, som samtidig drar veksler på alle epoker i bandets 25 års lange historie.
«True North» er på ingen måte et konseptalbum og tematisk flagger vi definitivt på flere enn bare en stang. Men når det er sagt, har vi alltid hatt et naturalistisk perspektiv i tekstene våre. På sett og vis kan det vel sies at vi står ved et grantre i snøføyken og skuer ut på den store verden. Tradisjonelt har tekstene våre vært preget av mye naturfilosofi, og langt på vei har vi foretrukket å undre oss sammen med lytteren fremfor å flagge noe konkret budskap. Med «True North» bryter vi noe med denne tradisjonen, da vi i denne omgang ønsket et litt mer realitetsnært uttrykk generelt. Vi ønsket kort og greit å være litt mer direkte», forklarer grunnlegger og gitarist Øystein G. Brun.
Borknagar søker tilbake til røttene og musikalsk sett har albumet den klassiske Borknagar-signaturen. Musikken oppleves som tidvis mektig og storslagen, andre ganger naken og sårbar. Borknagar tar lytteren med på en reise gjennom livets årstider. Fra den fargesterke gryningen til den ubarmhjertige gråningen.
«Vi har alltid, og særlig på dette albumet, søkt et organisk og levende lydbilde i en verden der man som musiker konstant trekkes mot det generiske, skolerte og forutsigbare. Likeså er det viktig for oss at lydbildet står i stil med musikk og tekster. Således har Jens Bogren håndtert dette materialet på en suveren måte. Det låter organisk og nært, nesten intimt, men allikevel storslagent og luftig», legger han til.
Kanskje eitt av dei beste albuma Borknagar har levert nokon sinne! – 8/10
Albumet «True North» inneholder 9 nye låter svøpt i et lydbilde mikset av Jens Bogren. Bandets etterlengtede fullengder er tilgjengelig på vinyl, digitalt og et begrenset antall digipacks. Digipack’en inneholder også 2 eksklusive bonusspor.
«Det som skiller denne produksjonen fra mange av albumene vi har gjort de siste 10 årene, er at vi denne gangen brukte mye tid og ressurser på å jobbe som et band, slik man gjorde i gamle dager. Med dagens teknologiske muligheter er det veldig fort at man som band blir sittende på hver sin tue og gjøre sine ting. Naturligvis en praktisk løsning i en ellers travel hverdag, men for oss var det et poeng denne gangen å jobbe litt mer som en kreativ enhet. Det ga en veldig god og produktiv dynamikk gjennom prosessen, forteller Lars A. Nedland, før han fortsetter:
«Videre er den kreative bobla vi befinner oss i helt og holdent fredet, ingen får røre ved den. Vi har aldri gjort musikalske kompromiss eller innordnet oss etter hva andre skulle mene at vi burde gjøre som band. Musikalsk autonomi har vært helt elementært i bandet siden dag én. Dette gjør at det er et veldig personlig, nesten intimt, stykke musikk vi leverer, som på mange måter er uberørt av tidsånd, trender og hva det måtte være. Egentlig en oppskrift på kommersielt selvmord, men det har fungert for oss».
Borknagar kan by på flere gode nyheter til fansen. Sammen med albumet har det også blitt sluppet en musikkvideo til den rolige avslutningslåten «Voices». Regissert av bandets vokalist og keyboardist Lars A. Nedland, i samarbeid med Alexander Olsson og produksjonsselskapet RedinkFrame. Resultatet har blitt en vakker video som bringer frem gåsehuden, for så å få det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Borknagar fikk også en del oppmerksomhet tidligere i høst da de slapp en musikkvideo til «Up North» som var håndmalt av den anerkjente kunstneren Costin Chioreanu.
Borknagar skal spille på noen utvalgte festivaler høsten 2019, og legger så ut på en lengre verdensturné. Informasjon om deres kommende verdensturné vil bli annonsert i slutten av oktober.
«Det føles meget godt å kunne gi ut vårt 11. album og stå med rak rygg og si at vi aldri før har vært så inspirert som nå. Kanskje det ikke bare er vin som blir bedre med årene?» avslutter Øystein G Brun.
Vi tok en prat med Lars A. Nedland som er vokalist og keyboardist i bandet om blant annet albumet, jubileet og planene videre fremover.
Gratulerer med 25. års jubileum i år og nytt album. Kan du fortelle litt om deres høydepunkter i karrieren så langt?
Takk, Borknagar begynner å bli voksent nå, med elleve album bak oss. Vi har hatt mange høydepunkter, men noe av det aller ypperste må være turnéen i Sør- og Mellom Amerika etter vår forrige plate, «Winter Thrice». Å kunne stå på scenen i byer som Santiago, Lima, Rio, San Salvador og Bogota, foran fans som virket som de hadde ventet på dette siden 1995, det var en fantastisk opplevelse. Vi skal tilbake neste år.
…an extraordinaire acoustic experience
Kan du fortelle litt om prosessen rundt albumet, «True North». fra start til utgivelse?
Det skjedde ganske mye internt i bandet etter den forrige platen vår, da både trommis, gitarist og en av vokalistene våre forsvant ut av ymse årsaker. Så Øystein, Simen og jeg (som har vært den kreative kjernen i bandet de siste årene), satte oss ned og la planene videre. Vi bestemte oss for at vi skulle stramme skruen på alle fronter, og skrev svært mye musikk hver for oss før vi begynte å sortere og videreutvikle sammen, samt velge ut hva som skulle få bli med på albumet. Så gikk vi i studio og jobbet vekselvis alene og sammen. Det meste av vokalen ble gjort ved at Simen, Øystein og jeg murte oss inne i Crosound Studio på Garnes, og jobbet en hel helg i strekk. Det var en fantastisk kreativ og intens opplevelse.
Hva er tematikken på denne platen og hva ønsker dere å formidle gjennom den?
Borknagars plater handler i stor grad om å kontemplere over tilværelsen. Hva fyller vi livene våre med? Hvor finner vi meningen og retningen? Eksisterer det universelle sannheter? Det er store temaer, men det er samtidig ting alle mennesker forholder seg til på den ene eller den andre måten, så det gjør tematikken universell og åpen. Vi vil gjerne invitere folk inn i undringen og magien i tilværelsen og omgivelsene våre.
BORKNAGAR have crafted a timeless work that few of their peers could match, and they absolutely deserve as many accolades as possible when the end of the year arrives
Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet og hva kan lytteren forvente seg?
Vi har nok en gang samarbeidet med Jens Bogren og Fascination Street Studios i Sverige. Ingen forstår musikken og lydbildet vårt bedre enn han, og siden dette er tredje gangen vi samarbeider og han har stadig mer detaljert kunnskap om hvordan vi bygger musikken vår og hva lydbildet trenger, har han denne gangen klart å pushe resultatet enda litt lenger. Han er nådeløs i tilnærmingen sin, og stiller seg tvilende til kompromisser, så temperaturen i miksen har vært høy, men resultatet taler for seg. Vi har aldri hatt en bedre og mer helhetlig produksjon enn «True North».
Musikkvideoen til tittelsporet fra albumet har blitt laget av den prisvinnende kunstneren Costin Chioreanu. Kan du fortelle litt om det, resultatet av videoen og hvordan dette samarbeidet kom til?
Costin er en venn av bandet og en unik kunstner. «Up North» er låten Simen har skrevet på albumet, så han gikk gjennom teksten, skrev en grundig beskrivelse av hva han ønsket å fremheve i den visuelle fortellingen, før han overleverte det hele til Costin og ga ham frie tøyler til å tolke og uttrykke det slik bare Costin kan. Resultatet ble en fargerik og utrolig uttrykksfull animasjonsvideo der hvert eneste element er håndmalt, digitalisert og så animert opp. Vi elsker resultatet.
“True North” is a record simply overflowing with awesomeness
Hva er det spesielle i deres musikalske univers? Finnes det en «Borknagar-signatur»?
Ja, det gjør det nok. Vi kommer fra svartmetallen, så basen til musikken er fremdeles preget av det med doble basstrommer og hard vokal, men vi har gjennom evolusjonen av musikkuttrykket vårt tatt opp i oss stadig mer prog og rock, slik at miksen i dag fremstår langt mer melodiøs enn mange av våre sjangerfrender. Vi har nok også et islett av folkemusikk i oss, og hører ofte folk beskrive sounden vår som «kjølig», «naturpreget» og «nordisk», så vi vekker tydeligvis assosiasjoner til vinter, snø og norsk natur.
Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra platen?
«Voices» er spesiell for min del. Den er annerledes alt annet vi har gjort, og er skrevet i et slags brytningspunkt mellom sorg og frigjøring – både musikalsk og tekstmessig sett. Hele låten ble skrevet i ett strekk, og vokalen ble laget før det forelå et eneste riff. Flere av de originale vokalopptakene mine kan høres på den ferdige versjonen på platen. Jeg har også et spesielt forhold til «Thunderous», som er en berg og dalbane av en låt. Jeg elsker måten Øysteins særegne riff snor seg rundt vokalduelleringen til både Simen og meg på.
Hvordan har de siste årene vært for dere musikalsk sett?
De siste årene har vært en stor opptur for vår del. Mye interesse, økende platesalg og mange folk på konserter i både Europa, USA og Sør Amerika.
Hvem er Borknagar og hva er deres musikalske bakgrunn?
Vi kommer fra døds- og svartmetallen, og begynte med tapetrading back in the day da den eneste måten å få fatt i den spennende musikken var å ha kontakter i alle verdenshjørner og utveksle musikk på gode, gammeldagse kassetter. Det vekket ønsket om å skape egen musikk, og det gjorde vi også i forskjellige band, som Molested, Solefald og Lamented Souls. Etter hvert fant vi sammen i det som er dagens konstellasjon av Borknagar, og resten, som de sier, er historie.
Har dere noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?
Ja, men de er for mange til å kunne single ut bare et par her og nå.
Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?
Jeg er musikknerd og har stuen full av vinyl. Jeg elsker all musikk som beveger meg, og har mine favoritter i jazzen så vel som elektronikaen, popen, progen og den klassiske musikken. Nå for tiden går det mye i Esbjörn Svensson Trio, Volkor X, Igorrr, Hail Spirit Noir, Zeal & Ardor og Perturbator – for å nevne noe. Av norske band hører jeg mye på blant annet Astrosaur, Emperor, Manes, In Vain, Darkthrone og Ulver.
Hva er det sprøeste eller mest spesielle dere har opplevd så langt som band?
Oi, her er det mye å ta av. Konserten i Vilnius i 2001 da drita fulle bikere skjøt med skarpt utenfor lokalet for å feire at det endelig kom black metal til by’n, kanskje? Eller paret som på festival i Tyskland kom bort til oss med toåringen sin og fortalte at han hadde blitt både unnfanget og født til musikken vår? Eller fyren som dukket opp på signing session og ville ha autografen vår – med kniv? The list goes on and on…
Kan dere fortelle litt om en av deres mest minnerike opplevelser fra en av deres liveopptredener?
Wacken er alltid spesielt fordi det er så inderlig stort. Det er noe spesielt ved å spille for 30 000 mennesker. Vår første konsert i Chile var også overveldende, særlig da publikum nærmest overdøvet oss på refrengene og fortsatte å synge etter at låten var ferdig. Og så er det alle de øyeblikkene der du klarer å fange ansiktet på en publikummer som lever musikken sammen med deg. Det føles alltid spesielt.
Hvis dere kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville dere valgt?
Jenny Hval, kanskje? Eller så kunne Øystein Sunde fått spille solo på en låt, eller hva med Egil Kapstad? Vegard Tveitan? Röyksopp? B.O.L.T. Warhead? James Band?
Kan du nevne et stk. guilty pleasure eller kun en pleasure?
Jeg står for alt jeg liker. Inkludert E-Type og Lagerkrigen.
Er det en scene/sted i Norge som dere drømmer om å spille på?
Det hadde vært fantastisk å spille på Under. Jeg vet at det er en restaurant og ikke en scene, men jeg elsker tanken på å spille under vann. Kanskje det er noe vi kunne ha realisert på et tidspunkt? Ellers hadde det vært spennende å spille i Kistefosmuseet, The Twist. Jeg er opptatt av arkitektur, og ser for meg at vår musikk kunne ha vært spennende i de omgivelsene.
Hvilke planer har dere videre i 2019 og 2020?
Vi har en del festivaler rundt i Europa denne høsten, og så bærer det til Sør- og Mellom-Amerika til våren. I tillegg ser det ut til at det blir USA-turné neste høst, samt spredte festivaljobber også neste år, så vi skal nok ikke kjede oss.