Foto: Anine Desire

Fixation er ute med den ultimate festivallåten

Del Tweet

Fredag 2. juni slapp metalcore-bandet Fixation låten, «Flat Earth» på Indie Recordings, og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Dette er siste single før deres etterlengtede debutalbum som slippes til høsten.

Fixation har en uimotståelig melodisk gjennomslagskraft, og har i løpet av kort tid posisjonert seg som et av de mest lovende nye internasjonale bandene i sin sjanger. De har fått fantastisk omtale fra anerkjente medier som Kerrang Magazine og BBC Radio 1, og over 60 bekreftede Europa-datoer i 2023 med anerkjente artister som Devin Townsend, Annisokay og Imminence.

Med «Flat Earth» presenterer Fixation nok en potent og fengslende låt, denne gangen med et mer poporientert sound sammenlignet med bandets tidligere singelutgivelser. Samtidig holder de fast ved det hardtslående og atmosfæriske lydbildet bandet er kjent for, med eksepsjonelle vokalprestasjoner, tunge riff, elektroniske elementer og ekstremt fengende melodier.

Fixation sier:

Flat Earth er en låt som dykker ned i hodet til folk som overtaler seg selv til å tro på konspirasjonsteorier. Mennesker som er så sentrert rundt sin egen oppfatning av sannheten at de nekter å se den på noen annen måte. Teksten oppsummerer det: «Even if you see it, you probably won’t believe it».

«Flat Earth»s massive og intense refreng oppmuntrer publikum til å slippe seg løs, og gir den ultimate følelsen av festivalsommer rett før bandets opptreden på den prestisjefylte Downloadfestivalen i England, hvor bandet skal spille hele to show.

Fixation slapp sin første låt i 2020, og siden har de bemerket seg i Europa for sine melodiøse og slagkraftige låter. Lydbildet kan beskrives som en miks av alternativ rock, metalcore og postmetal, med karakteristikker fra inspirasjonskilder som Muse, My Chemical Romance og Bring Me The Horizon.

Bandet tar tydelige standpunkt i tekstene sine og ifølge vokalist og låtskriver Jonas W. Hansen, er låtskriving den beste terapien. Han skriver ofte om det som gjør han sint eller redd, blant annet miljø, politikk, menneskerettigheter, ekstremisme eller religion.

I 2023 blir bandet å se på festivaler som QStock (FI), Download (UK) Raumarock (NO) og Rock Imperium (ES) samt sin andre Europa-turné for året med Annisokay i oktober, første var 32 datoer med Devin Townsend tidligere i år. Som om dette ikke var nok kommer også Fixations etterlengtede debutalbum, «More Subtle Than Words» 8. september 2023.

It`s a huge sound from a band that’s going to be absolutely massive” Kerrang! Radio

Fixation er: Jonas Hansen – vokal, Martin Selen – gitar, Tobias Østerdal – gitar, Martin Gravdal – bass, Ola Dønnem – trommer.

Vi tok en prat med Jonas som er vokalist og låtskriver i bandet om blant annet den nye singelen og planene deres videre fremover.

Gratulerer med låten, «Flat Earth». Kan dere fortelle litt om det, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Tusen takk! «Flat Earth» startet med refrenget, som Jonas skrev for en god stund siden. Å finne ut av strukturen i låten var vanskelig, fordi vi ville at det skulle være like sterkt som det vi mente refrenget var, så låten gikk gjennom mange forskjellige variasjoner. Vi tok en litt mer poporientert vri på produksjonen for denne låten. Vi følte det var en låt som kunne passe godt til festival-sommeren, refrenget ga oss alltid en visjon om publikummet som hopper opp og ned.

Hva ønsker dere å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Låten dykker inn i hodet på mennesker som er så oppslukt i deres virkelighetssyn, at de ikke klarer å se hva som virkelig foregår rundt dem. Den er jo på en måte åpenbart inspirert av «Flat Earth»-bevegelsen, som er en gruppe mennesker som mener jorden er flat. En stor konspirasjon som mennesker i en makt-posisjon har skapt for å undertrykke samfunnet, men låten er mer inspirert av den helhetlige konspirasjons-teori trenden som skjer i verden nå. Mye av det er veldig interessant å lese om og jo dypere man dykker inn i det, jo mer mening gir det – men mye av det er skadelig også, og som teksten i låten sier «Even if you see it, you probably won’t believe it». Låten tar opp vår frustrasjon over de menneskene som nekter å innrømme at de tar feil eller nekter å ta hensyn til andre synspunkter. Bølgen som blir snakket om i refrenget er en metafor for beviset. Hvis jeg viser deg bevis, ville du i det hele tatt ta det seriøst.

Hva er det unike i deres musikalske univers?

Jeg tror alle i bandet er veldig inspirert av utrolig mye forskjellig musikk, men vi har også mange møtepunkter. Vi har heller aldri vært redd for å la oss inspirere av disse forskjellene, og jeg tror det er det som utgjør det soundet vi har skapt med Fixation. Det er mye dynamikk, mye variasjon og mye forskjellig inspirasjon som vi føler skaper et unikt lydbilde.

Hvordan og når startet det for dere med musikk og sang, og hva er deres musikalske bakgrunn?

Jeg startet med musikk da jeg fikk en gitar i julegave da jeg var 8 år gammel. Faren min hadde alltid spilt gitar og jeg var veldig opptatt av å høre på musikk, så jeg ønsket meg egentlig et trommesett, men fikk et litt mindre bråkete instrument. Jeg begynte å ta gitartimer, men så gikk det over til sangtimer noen år senere. Jeg ville starte et band med mine venner, så vi startet Fixation i 2011, da vi gikk på ungdomsskolen på Tjøme. Både Martin Gravdal (bass) og jeg var med i bandet fra da, sammen med vår første trommeslager Jørgen Smaavik. Martin hadde aldri spilt bass før, men han hadde spilt trompet, så det var bra nok for oss. Vi lærte han noen låter og plutselig var vi et band. Martin Stenstad Selen (gitar) ble med da vi begynte på videregående (musikklinjen). Han spilte i et band som het Nyx, men begynte å øve med oss. Jeg føler vi sakte men sikkert stjal han litt fra det bandet, men vi var alle venner, så det var bare gode reaksjoner fra de andre i Nyx. Jeg møtte Tobias Østerdal (gitar) på et nachspiel i Tønsberg en gang. Vi endte opp med å snakke hele kvelden om vår kjærlighet for Muse. Neste konsert vi spilte, ble Tobias med som gitartekniker og et par konserter etter det spurte vi han om å bli vår nye gitarist, på det punktet spilte jeg også gitar i Fixation. Ola Dønnem ble med som vikar-trommeslager etter vår forrige trommeslager Mats Klevar Holm sluttet i bandet for å fokusere på jobb og familie, og i starten av 2023, spurte vi Ola om han ville bli et fast medlem. Alle i bandet har på et tidspunkt studert musikk, mange av oss ved Westerdals, Høyskolen Kristiania.

Hvilke tanker har dere rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for dere?

Det er veldig godt å være musiker i Norge i dag. Det er masse tilbud for øving, læring og utdanning innenfor musikk. Vi har også utrolig mye god offentlige støttemuligheter for å kunne gjennomføre alt fra studioarbeid til livearbeid. Vi startet Fixation i kulturhuset på Tjøme og tok det videre til Haugarock i Tønsberg. To tilbud som var utrolig givende for oss og utrolig støttende for nye og uerfarne band. Vi har også fått utrolig mye støtte fra selskaper som Music Norway, Creo, Tono, osv. Det har egentlig ikke vært så tøft for oss, selv om vi mener at rock og metal burde få en større plass i de store norske mediene. Det virker som det er en god endring for akkurat det nå, da vi ser band vi kjenner få den anerkjennelsen de fortjener.

Hva føler dere er deres sterkeste side som band og er dere uredde typer?

Jeg ville ikke kalt oss uredde, men vi har heller aldri gitt opp. Vi har holdt på i mange år før det virkelig skjedde noe, så det å fortsette og holde det gående, selv om det var mange år uten noe særlig som skjer, det er nok en av våre sterke sider.

Kan dere fortelle litt om en av deres beste opplevelser fra en av deres liveopptredener?

Vi har vært utrolig heldige å få oppleve så mange morsomme liveopptredener så langt i karrieren. Vi var nettopp på turné med Devin Townsend og det var en utrolig opplevelse for oss. Vi fikk muligheten til å spille over hele Europa, alt fra Norden og helt ned til Portugal. Det var fantastisk å se hvordan de forskjellige landene sitt publikum var på en konsert. Jo lenger sør du kom, jo mer utagerende var publikummet.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket dere har hatt i deres musikalske karriere så langt?

Et øyeblikk som var veldig stort for oss, var da låten vår «Claustrophobic» ble spilt på BBC Radio 1. Så fikk vi plutselig en melding fra radiovert Daniel P. Carter om at Jordan Fish fra bandet Bring Me The Horizon, en av våre største inspirasjoner, hadde lurt på hvem som hadde den låten. Det var litt uvirkelig for oss, men de mest spesielle øyeblikkene er å møte folk i land vi aldri har vært i før som kommer opp til oss og sier hvor mye musikken vår har betydd for dem. Det er en helt utrolig følelse.

Hva slags musikk har dere vokst opp med og har noe av den musikken vært med dere hele livet?

Som tidligere nevnt, har vi alle vokst opp med mye forskjellig. Alt fra 70-talls rock/pop til prog-metal til country og visesang til norsk pop. Jeg tror alle i bandet har et veldig bredt musikalsk spekter også når det kommer til lytting. Jeg vet at det har vært mye musikk fra foreldre som har startet interessen for mange av oss.

Hvordan vil dere beskrive dere selv og hva liker dere å gjøre på fritiden?

Vi er egentlig ganske rolige mennesker, alle er fra småsteder i Norge. Alle har en veldig sterk lidenskap for musikk. Vi har alle forskjellige jobber utenom Fixation, men mesteparten av tiden går uansett til musikk. Fritiden går nok mest til å sosialisere med kjente.

Beskriv ambisjonene med Fixation? Hva drømmer dere om å oppnå og oppleve?

Vi har alltid hatt en visjon om at Fixation skal være noe vi kan leve av en dag. Å kunne jobbe utelukkende med musikk og fortsatt ha mulighet til å forsørge det man trenger i livet, er nok hovedmålet for oss alle. Det er også fantastisk å kunne ha muligheten til å reise rundt i verden, samtidig som man får gjøre det man elsker. Vi var så heldige å få oppleve det tidligere i år, så det har vært utrolig givende.

Hva inspireres dere av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har dere hørt mye på eller henter dere inspirasjon fra?

Vi blir inspirert av mye. Vi er en del av et stort musikkmiljø i Oslo og nesten alle vennene våre er involvert i musikkbransjen på et vis. Det er utrolig inspirerende å se vennene sine oppnå store ting og gi ut utrolig bra musikk. Jeg (Jonas) er også veldig inspirert av dokumentarer/film/tv-serier når det kommer til det lyriske aspektet, samt selvfølgelig politikk og hvordan samfunnet rundt oss blir styrt og hvordan folket i det samfunnet reagerer på det.

Har dere en favoritt-matrett i så fall hva?

Vi har to veggiser i bandet. Så det er nok mye fra det asiatiske kjøkken som er en favoritt blant mange, men vi er veldig glade i å prøve nye ting og liker det meste.

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen dere har opplevd den siste tiden, og hva vil dere anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg ville anbefalt alle å se tv.-serien «The Hunters». Utrolig bra serie og et utrolig bra soundtrack. Et annet soundtrack som har inspirert låtskriving for ny musikk for Fixation er fra filmen «Dune», der Hans Zimmer har komponert et fantastisk soundtrack.

Hvilket sted drømmer dere om å spille på, og hvilken scene har overrasket dere mest?

Vi kunne tenkt oss å reise utenfor Europa på et tidspunkt. Australia har alltid vært interessant å få oppleve, men også Sør-Amerika og Asia. Vi hadde en fantastisk konsert da vi spilte i Brüssel i Belgia. Publikummet var veldig givende og konserten føltes utrolig bra fra vår side.

Hvis dere kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville dere valgt?

Da vi var yngre var vi store fans av Gåte, vi har vært så heldige å bli gode venner med de nå og Martin Stenstad Selen har til og med vært med å produsere de to nyeste singlene deres. Gunnhild sin stemme er så utrolig unik og vakker, så et samarbeid der hadde vært utrolig kult å få gjennomføre. I tillegg må vi nevne at det ble spilt mye Jørn Hoel på turné, det er jo bare god stemning, haha.

Hvilke planer har dere for sommeren?

I sommer skal vi spille på en del festivaler, men vi skal øve mye før turnéen vi har i oktober. Samt gå inn i studio igjen og skrive nytt materiale.

Hvilke andre musikalske planer har dere i 2023?

Vi skal spille support på en Europa-turné med det tyske bandet Annisokay i oktober, det blir veldig spennende. Vi skal også gi ut vårt debutalbum «More Subtle Than Death» i høst. Vi gleder oss enormt til å slippe alle de låtene vi har jobbet så lenge med, og så blir det godt å gå videre og skrive noe som er helt nytt.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]