Foto: Ignat Wiig

EP-aktuelle Debora imponerer med sin gode pop-teft

Del Tweet

Med sin klare vokal og ufiltrerte tilnærming til livsutfordringer som identitet, tvil og usikkerhet, har Debora allerede fra første utgivelse med «Oh Maybe» høstet gode omtaler.

Fredag 26. mai slapp den norsk-engelske artisten sin debut-EP, «Too Caught Up In The Little Things» via Plexus/Universal Music Norway og som er denne «Ukens album» på NPS Music.

EPen er et prosjekt som beskriver vanskelige temaer og situasjoner som oppstår i det man tar steget fra ungdom til ung voksen, spesielt når man er i et langvarig forhold. Musikken beveger seg fra synthbaserte, energiske låter som «Oh Maybe» og «Who Am I» til mer organiske og rolige låter som «Wild» og «Jealous Girlfriend».

Sistnevnte låt har en singer-songwriter-stil, med fokus på sårbare vokaler akkompagnert av akustisk gitar og tette harmonier. Den handler om hvor lett sjalusi kan vokse ut av usikkerhet. Musikalsk kan man høre inspirasjon fra artister som Holly Humberstone og Phoebe Bridgers.

EPen er produsert av John William Haugland og Bård Bonsaksen, og skrevet av Debora med John William Haugland.

Debora forteller: «Noen av låtene fra EPen ble skrevet i 2019, og noen ble ferdig nå i 2023. Mye har skjedd på den tiden, og jeg elsker at musikken viser en reise fra både oppturene og nedturene. Jeg tror mange kan relatere seg til både usikkerheten og tvilen, og til gleden og friheten i låtene.»

NPS-redaksjonen: Hvis du liker potent pop og melodisk snert a la Dagny, bør du definitivt sjekke ut Debora. Albumet er en deilig showcase, bestående av nydelig pop-teft og et godt stykke melodisk håndverk. «Oh Maybe» og «Who Am I» er to snertne låter som vi gjerne ønsker å trekke frem fra denne solide EPen. Har vi fått en ny norsk pop-stjerne av internasjonalt kaliber her?

Vi tok en prat med Debora om blant annet den nye EPen og planene videre fremover.

Gratulerer med EPen, «Too Caught Up In The Little Things». Kan du fortelle litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Tusen takk! Det føles helt surrealistisk at EPen endelig er ute. Det har vært en reise både musikalsk og personlig. I 2019 begynte jeg å jobbe med produsent og låtskriver Bård Bonsaksen og gitarist John William Haugland, og det var da jeg begynte å skrive låtene til EPen. Jeg hadde ikke så mye erfaring med å jobbe i studio, så hele prosessen var veldig ny og spennende for meg. Jeg jobbet mye med låtskriving, og vi brukte mye tid til å lete oss frem i studio før vi fikk landet låtene, og det føltes riktig.

Noen av låtene som «Oh Maybe», og «The Way It Goes» skrev jeg i 2019, mens for eksempel «Who Am I» har jeg skrevet det siste året. Hele prosessen har vært en reise som jeg har lært utrolig mye fra. Under lockdown begynte jeg å se at låtene hadde en rød tråd, og handlet om en bestemt tid i livet mitt. Dette ga meg ideen til å sette de sammen til min debut-EP.

Det har vært viktig for meg å jobbe med en tett gjeng av folk som inspirerer meg. Hele EPen er skrevet av meg i samarbeid med John William Haugland, og som er produsert av Bård Bonsaksen og John William. Sivert Hagtvet har mikset den og Henning Svoren har mastret den. I tillegg har Edvard Synnes og Marcus Nilsen spilt inn litt keys på noen av låtene og Pål Fredrik Haugland har spilt inn litt trommer.

Hva handler denne EPen om, og hva ønsker du å formidle gjennom den?

EPen handler om mine tidlige 20-år. Den handler om å finne seg selv, tiden der en går fra å være ung til ung voksen, og det å være i et langvarig forhold i denne fasen av livet. Låtene har vokst ut av mine opplevelser, og musikken reflekterer reisen jeg har hatt med både oppturer og nedturer fra denne tiden. EPen tar opp temaer som identitet, frykt og sjalusi, men også glede og frihet. Dette er følelser jeg tror mange går gjennom når de prøver å navigere livet sitt i 20-årene.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Det har vært viktig for oss å ha en balanse mellom organiske og elektroniske elementer på EPen. Låter som «Wild» og «Jealous Girlfriend» er litt mer organiske, mens andre er mer elektroniske som «Oh Maybe». Jeg blir veldig inspirert av gitar og lager mange av låtene mine basert på gitarriff som John William lager. Derfor er nok mye av musikken min gitardrevet. Ellers har vi utforsket mye med ulike koringer og tette harmonier som i «The Way It Goes» fordi jeg elsker å legge lag på lag av instrumenter og koringer.

Du har nok et spesielt forhold til alle låtene på EPen, men hvilke låter banker det ekstra mye for?

Alle låtene på EPen har vært min favoritt en gang. Men akkurat nå banker nok hjertet mitt litt ekstra for «Jealous Girlfriend». Vi har jobbet med den så lenge, og det er nok den låten jeg er mest fornøyd med tekstlig av alle låtene mine.

Jeg vil også nevne «Who Am I» som tar opp et tema som jeg lenge har prøvd å skrive om. Den handler om frykten for å miste seg selv i et forhold – en følelse jeg har kjent på til tider og som det var utrolig befriende å skrive om.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg har alltid hatt en stor interesse for musikk og begynte å synge i kor som 10-åring. Jeg har vokst opp med piano i stuen og mye musikk i hverdagen, men det er bare jeg i søskenflokken som har drevet aktivt med musikk. Jeg har alltid hatt en stor lidenskap for å synge, men har også i en periode spilt bratsj og fiolin i orkester. Da jeg begynte på musikklinjen på videregående skjønte jeg at det var pop-musikk jeg ville drive med. Jeg satset fullt på sangen og det var på videregående jeg møtte flere av mine nærmeste venner som jeg fortsatt jobber med i dag. På folkehøgskole begynte jeg å skrive mine første låter, men det var ikke før jeg studerte musikk at jeg begynte å forme musikken min til slik den er i dag.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg er veldig ærlig i musikken min og synes det er vanskelig å skrive om ting jeg ikke har opplevd selv. Jeg lager mye av musikken min sammen med kjæresten min, noe som kanskje kan høres litt rart ut siden låtene mine ofte handler om han. Men for meg gjør dette det lettere å skrive ærlig om ting fordi vi sammen kan diskutere gjennom følelsene jeg kjenner på. Det blir en type par-terapi for meg.

Jeg er en følelsesbasert person som er veldig var på energier, og som er noe jeg tror smitter over på musikken min. Jeg er også en skikkelig detaljfreak noe jeg tror er både en positiv og negativ ting i musikken min. (Dette er også en stor grunn til at EPen heter «Too Caught Up In The Little Things»).

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en sosial person som er veldig glad i mennesker. Jeg er som sagt veldig følelsesstyrt, noe som betyr at jeg tar avgjørelser basert på følelser. Familien min er interessert i ulike personlighetstyper, så om dette gir mening for noen så er jeg en ESFP.

Utenom musikk er jeg veldig glad i å løpe. Jeg gikk gjennom en litt mørk periode i begynnelsen av lockdown, og løping reddet min mentale helse. I dag er løping helt avgjørende for at jeg har det bra med meg selv. Ellers er jeg glad i å lage mat med venner, og så er jeg ekstremt interessert i hudpleie, og bruker altfor mye penger på hudpleieprodukter, haha! PS! De som er interesserte kan lese mine tips og råd om hudpleie og produkter nederst i denne saken.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

For meg var det veldig tøft i perioden før jeg begynte å slippe musikk. Jeg brukte flere år i studio for å finne ut av hvordan musikken min skulle være før jeg begynte å slippe den, og det var vanskelig til tider. Jeg ble utrolig lei noen ganger og tvilte på om musikken jeg lagde var bra nok, eller om jeg hadde valgt riktig yrke. Derfor var det så godt når dette landet, og jeg endelig begynte å slippe musikk i fjor. Da jeg begynte å sende musikken min rundt til plateselskap fikk jeg flere nei, noe som også var utrolig brutalt og tøft. Spesielt fordi jeg på denne tiden var i en kjip periode og noe som gjorde alt litt ekstra sårt. Men i dag er jeg bare veldig takknemlig for at jeg gikk gjennom dette. Jeg tror man må tåle å få en del motstand som artist, og jeg tror disse opplevelsene kun har gjort meg sterkere, og fått meg til å jobbe enda hardere.

Generelt synes jeg at folk jeg har møtt i musikkbransjen bare er veldig hyggelige og støttende, og jeg har for det meste bare positive opplevelser rundt folk i bransjen. Folk vil deg jo stort sett bare godt, og ønsker å hjelpe deg med å nå målene dine. Jeg synes også det er utrolig fett at det er så mange som slipper så mye bra norsk musikk om dagen, og at så mange skriver på norsk.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg går veldig all-in i ting og liker ikke å gjøre ting halvveis. Jeg gir meg ikke og jobber veldig hardt for det jeg brenner for. Jeg tror dette er en fin egenskap å ha om man skal være artist. Jeg har fått mange nei opp gjennom og møtt på motstand med musikken min, og da har jeg lært hvor viktig det er å ha troen på seg selv og at man virkelig må brenne for musikken man lager.

Jeg er ikke glad i nye ting og vil ikke si at jeg er en veldig uredd type, men jeg opplever at jo mer musikk jeg slipper og jo mer erfaring jeg får, jo mer robust og uredd blir jeg. I tillegg så opplever jeg at jo eldre jeg blir jo mindre bryr jeg meg om hva andre folk tenker, og det er utrolig deilig.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg hadde mine debut- og releasekonserter sist uke for å feire release av EPen min, og det var skikkelig stort for meg. Det å spille låtene mine live for første gang med fullt band var en helt utrolig god følelse. Spesielt da jeg hørte folk synge med på låtene, og at så mange kom. Disse konsertene kommer jeg nok til å huske resten av livet, og jeg gleder meg veldig til å spille mer live fremover.

En minnerik opplevelse fra konserten min i Oslo var da en person kom bort til meg etter konserten og knakk sammen. Han fortalte meg hvor mye den ene låten vi spilte traff han fordi han går gjennom noe liknende for tiden, og det betydde så mye for meg at han ville dele det med meg. Det at musikken min kan treffe andre og bety noe for de som hører på er jo grunnen til at jeg lager musikk.

Hva er det mest spesielle eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Det er vanskelig å trekke frem bare en ting, men jeg tror noe av det sprøeste øyeblikket for meg var første gang jeg hørte debut-singelen min på radio. Det var en helt surrealistisk følelse som rørte meg skikkelig.

Er det noe du setter ekstra stor pris på i ditt eget musikalske univers?

Alle folkene jeg har blitt kjent med gjennom musikken min. Samarbeidspartnerne mine som har vært med på å skape mitt musikalske og visuelle univers, og andre artister jeg har blitt kjent med den siste tiden betyr så mye for meg. Det å kunne snakke med andre artister og høre hvordan de har løst ulike situasjoner jeg går gjennom har vært skikkelig fint.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Musikalsk inspireres jeg av hvordan en låt får meg til å føle meg. Det at noen har noe på hjertet og genuint mener det de synger inspirerer meg, og jeg tror det lett skinner gjennom om folk mener det de synger eller ikke. Ellers blir jeg veldig inspirert av fine og catchy melodier.

Jeg henter inspirasjon fra mange amerikanske artister, men også norske artister som Dagny. Jeg synes hun har en skikkelig rå energi i låtene sine og så elsker jeg produksjonene. Jeg synes også produsent Carl-Viktor Guttormsen lager utrolig fine ting, og jeg synes at han har en veldig fin balanse mellom organiske og elektroniske elementer i låtene han produserer, så det hadde vært utrolig gøy å jobbe med han en gang.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Jeg er veldig glad i indisk mat! En god tikka masala, eller korma anbefales. Samboeren min og jeg er alltid på utkikk etter bra indiske restauranter, og sist uke var vi på en veldig god indisk restaurant som heter «New Anarkali» på Grünerløkka. Anbefales!

Hva er den beste litterære og filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

«The Crown»! Jeg er ganske interessert i den engelske kongefamilien, og elsker periodedrama. Ellers elsker jeg filmene «Almost Famous» og «Call Me By Your Name». Visuelt inspirerer de meg fordi de begge gir meg en nostalgisk følelse, og har utrolig fine farger og bilder som jeg har tatt inspirasjon fra i min egen musikk. Anbefaler folk spesielt å sjekke ut «Almost Famous»!

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Mine eldre søsken hørte mye på Spice Girls, og Atomic Kitten, så da hørte jeg naturligvis også mye på det. Jeg har også hørt mye på Justin Bieber og var en skikkelig Belieber i tenårene, haha. Jeg synes fortsatt Justin Bieber er en ekstremt bra artist og har nok tatt mye inspirasjon fra både han og jentegruppene søstrene mine hørte på i min egen musikk. I tillegg så må jeg nevne at da søsknene mine og jeg ble født ga foreldrene våre oss alle en sang hver som skulle være vår låt. Min låt ble «Blue Man» av Ketil Bjørnstad. Mamma spilte den ofte under graviditeten og den ble ofte spilt opp gjennom hele barndommen min, noe som har vært skikkelig fint. Den låten har liksom fått en helt spesiell betydning for meg, og kommer nok til å være med meg livet ut.

Hvilket sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest og hvorfor?

Jeg synes Sentrum Scene er en av de kuleste scenene i Oslo, og har alltid hatt en drøm om å spille der. Jeg har vært på flere konserter der med artister jeg ser opp til som Troye Sivan, Kacey Musgraves, og Dagny, så det hadde virkelig vært stort å oppleve å spille der selv. Det hadde også vært utrolig stas å spille på en stor festival som Øya.

En scene som overrasket meg må nok være da jeg hadde konserten min i Sandefjord sist uke. Jeg hadde fokusert så mye på konserten min i Oslo at jeg ikke hadde like mye forventning til konserten i Sandefjord, og jeg tror dette gjorde opplevelsen ekstra fin. Jeg hadde litt mer nerver den dagen fordi det var kvelden før EPen skulle slippes, samtidig som vi i bandet hadde litt mer overskudd fordi vi allerede hadde spilt konserten i Oslo noen dager før, så vi bare koste oss.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Jeg skal bruke sommeren på å skrive og lage ny musikk, og bli bedre til å spille gitar. Videre er planen å slippe mer musikk til høsten og spille mer live! Planen er å slippe en ny EP tidlig neste år.

Her er 2 spørsmål og svar om hudpleie for spesielt interesserte – besvart av Debora som er svært interessert i dette emnet:

Hva er det som gjør at du er så veldig opptatt av hudpleie, har du et par viktige tips til våre lesere om den daglige hudpleien?

Jeg er nok opptatt av hudpleie fordi jeg synes det er gøy å lese om produkter, og så liker jeg å se resultater. I tillegg elsker jeg å gjøre hudpleie-rutinen min. Det å ha en rutine jeg gjør hver morgen og kveld gir meg ro i kroppen, og gjør at jeg holder av litt tid til meg selv hvor jeg kun fokuserer på rutinen min, og glemmer andre bekymringer jeg har. Jeg gleder meg faktisk hver dag til å gjøre hudpleierutinen min, haha! Jeg er absolutt ingen hudpleieekspert, men jeg har funnet produkter som fungerer for min hud, og så synes jeg det er utrolig gøy.

Det var faktisk samboeren min og svigermoren min som fikk meg interessert i hudpleie. De introduserte meg for produktene til Dermalogica som forandret huden min totalt. Under lockdown begynte jeg å se på en YouTuber som heter Hyram. Han åpnet øynene mine for hvor viktig det er å se på ingrediensene i produkter, og at man ikke trenger å bruke tusenvis av kroner på produkter for at de skal fungere. Det finnes så mye bra produkter som kun koster kr 100,- -300,- og som fungerer like bra som dyrere merker.

Jeg tror mitt største tips er å bruke solkrem. Jeg brukte aldri solkrem da jeg var yngre, men jeg har de siste årene lært hvor viktig det er. Solen kan gi store skader på huden, og det er viktig å beskytte den med solkrem hele året både på sommeren og vinteren. Jeg anbefaler min all-time favoritt solkrem fra Bliss Block Star SPF30 Invisible Daily Sunscreen. Det er en av de beste solkremene jeg har prøvd. Den gir ingen whitecast, gir meg ikke kviser, og kjennes lett på huden, og så koster den bare kr 225,- på beautybay.com! Ellers anbefaler jeg Dermalogica sin Solar Defence Booster SPF50 solkrem.

Utenom dette er tipset mitt å finne seg en cleanser og fuktighetskrem som fungerer for din hudtype. Om du ønsker en enkel rutine trenger du jo ikke noe mer enn dette (i tillegg til en solkrem på dagtid selvfølgelig). Et annet tips er å unngå parfymerte produkter til ansiktet. Personlig er huden min ganske sensitiv til det, og så mener jeg det ikke er noen grunn til å bruke parfymerte produkter da det kan gi langvarige skader og sensitivitet som kan komme når man blir eldre.

Kan du nevne et par produkter som er «must have» produkter for deg og for din aldersgruppe og gjerne også 2 «must have» produkter for de med litt mer moden hud også 40+ og si litt om HVORFOR du har valgt nettopp disse produktene i de 2 ulike aldersgruppene?

Om jeg skal nevne noen av mine «must have» produkter må jeg nevne produktene til Youth To The People. De har en helt fantastisk pre-cleanser som heter Superberry Dream Cleansing Balm, og en vanlig cleanser som heter, Superfood Cleanser som jeg bruker hver dag. Dessverre får man ikke kjøpt produktene deres i Norge, men de kan blant annet kjøpes i Sverige på Sephora. En liknende cleanser som fås kjøpt i Norge er Dermalogica sin Special Cleansing Gel. Ellers må jeg anbefale to av mine favoritt-serum jeg bruker hver dag. C-vitamin serumet til The Inkey List, og Niacinamide og Zinc serumet til The Ordinary. Førstnevnte koster kun kr 133,- kr hos apoteket, og sistnevnte koster kun kr 89,- hos norske nettbutikker.

Det finnes mange bra fuktighetskremer, og jeg synes det er veldig gøy å teste ulike produkter. Her er mine rimelige og dyre fuktighetskrem-anbefalinger til 20+ og 40+ hud:

Alder 20+ «Must have» produkter:

2 rimelige: First Aid Beauty Hello Fab Coconut Water Cream og Cerave Moisturising Cream. Disse er begge fine fuktighetskremer med en enkel ingrediens liste. Jeg anbefaler spesielt førstnevnte. Den er lett å påføre, og passer spesielt bra til sommeren siden den er litt lettere i konsistensen. Sistnevnte er litt tykkere i konsistensen, og er også en superfin fuktighetskrem.

2 dyre: Dermalogica Intensive Moisture Balance og Skinfix Barrier+ Triple LipidPeptide Cream. Førstnevnte bruker jeg daglig, og er min favoritt fuktighetskrem. Den gir god fuktighet som varer hele dagen, og gir meg ingen kviser. Sistnevnte er en super bra fuktighetskrem som har blitt veldig populær i USA. Jeg elsker at den er tykk, og gir god fuktighet. Den kan dessverre ikke kjøpes i norske butikker, men kan kjøpes på nettet.

Alder 40+ «Must have» produkter:

2 rimelige: First Aid Beauty Ultra Repair Firming Collagen Cream og The Inkey List Caffeine Eye Cream. Førstnevnte er en av mine favoritt fuktighetskremer. Den skal hjelpe til med produksjonen av kollagen i huden, og så inneholder den min favoritt ingrediens, niacinamide som gir utrolig god fuktighet. Jeg bruker den både på dagtid og kveldstid.

Sistnevnte er ikke en fuktighetskrem, men en utrolig god øyekrem jeg anbefaler. Den koster kun kr 133,- på apoteket, og hjelper mot mørke og fine linjer. Personlig synes jeg den fungerer bedre enn de fleste dyre øyekremer jeg har prøvd.

2 dyre: Dermalogica Age Smart Multivitamin Power Recovery Masque og Youth To The People sin Superberry Hydrate + Glow Mask. Den første fikk jeg anbefalt av svigermoren min for flere år tilbake. Hun bruker den flere ganger i uken, og det samme gjør jeg. Den er helt fantastisk, og er laget spesielt til voksen hud. Sistnevnte bruker moren min. Den gir god fuktighet, og gir god glød til ansiktet. Begge produktene anbefales å bruke om kvelden/natten siden de er fuktighetskrem-masker.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]