Foto: Hilde Roaldsnes

Få en positiv sommerboost av Kryger

Del Tweet

Marie Kryger fra Sandnes er stemmen bak den fremadstormende popartisten, Kryger, og fredag 26. mai slapp hun den oppløftende låten «Se på meg nå» som er denne «Ukens single» på NPS Music.

Marie Kryger ble tidlig lagt merke til for sine ærlige tekster på velkjent Sandnes-dialekt, og den nye singelen er ingen unntak.

Dette er en sommerlåt som inneholder både selvtillit og selvransakelse med en fengende melodi. En gladlåt som man får en skikkelig god boost av å høre på.

«Takk te deg som aldri hadde troen på meg Du som sa det va ikkje sjangs for at eg fekk det te Så mange år, verdt alle sår, ser kor eg står, se på meg nå – se på meg nå»

«Det har vært en sykt deilig låt å skrive, og jeg håper den kan gi folk en skikkelig selvtillitsboost. Den handler om å komme sterkere ut av en situasjon, og å gå seirende ut av egne og andres destruktive meninger.»

Kryger har blitt en favoritt gjennom NRK P3 Urørt-universet hvor fem av hennes siste singler har blitt anbefalt av panelet. Ved dette slippet har hun en annen ro enn hun har hatt tidligere.

«Jeg tror faktisk jeg selv har fått en del selvtillit med denne låten. Jeg synes det er den beste vi har laget til nå og ser frem til den er tilgjengelig for alles ører.»

Låten er skrevet av Marie Kryger, produsert av Jon Roaldsnes, mikset av Simon Bergseth og mastret av George Tanderø.

Hun har alltid hatt stor interesse for musikk, og hun fikk tidlig øynene opp for låtskriving gjennom artister som Taylor Swift og Veronica Maggio. Kryger ga ut sin første single i 2020 og ble lagt merke til for sine ærlige tekster på Sandnes-dialekt. Kryger formidler med en følelsesladd vokal, og ble tidlig sammenlignet med artister som Frida Ånnevik og Bendik. Produsent og samboer, Jon Roaldsnes, har vært viktig i utviklingen av Krygers musikalske uttrykk, og sounden har etter hvert beveget seg fra melankolsk visepop til dansbar synthpop med et herlig driv.

Singelen «Nostalgi» ble sluppet våren 2022 og ble blant annet trukket frem i P3s «Best akkurat nå»-spalte. Hun har siden sluppet singlene «Heile byen sveve» og «Best å bli glemt», som har blitt godt mottatt av lytterne. Vi kan i 2023 vente oss mer fra Sandnes-artisten.

Vi tok en prat med Kryger om blant annet den nye låten og planene videre fremover.

Gratulerer med låten, «Se på meg nå». Kan du fortelle litt om det, prosessen, produksjonen og lydbildet i låten?

Tusen takk! Hvor skal jeg starte. Den er skrevet av meg og produsert av min samboer, Jon Roaldsnes. Vi startet på låten sist høst og den ble tidlig en låt vi hadde stor tro på. Jeg er nøye med valg av ord og Jon er nøye med valg av lyder, og vi legger følelser i hver minste detalj. Låten har vært gjennom flere drakter, men vi er veldig fornøyd med sluttresultatet. Tidligere har vi gjort alt selv, men denne gangen har vi involvert de som etter vår mening er de beste i gamet her til lands: Simon Bergseth på mix og George Tanderø på master.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Jeg ønsker å formidle seiersfølelsen som kommer når en er på den andre siden av et destruktivt tankemønster, men også det å sette pris på de tunge periodene. Den handler om å ha fokus på å være takknemlig for at også disse periodene er en del av deg.

Du har uttalt at det har vært sykt deilig å skrive denne låten og at den har gitt deg selvtillit. Kan du utdype dette litt mer?

I prosessen med å lage og utgi denne låten har jeg denne gang klart å legge fra meg press og forventninger, i hvert fall i mye større grad. Det kan jo også handle om at jeg begynner å bli voksen, hehe. Men «Se på meg nå» har vært en empowering låt å lage, og de gangene jeg sliter med å tro på meg selv så er det godt å ha denne teksten i ermet.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

Hmm… to state the obvious så er det nok dialekten da. Det er sykt mye bra norskspråklig musikk, men dessverre ikke så mange kvinner som synger på rogalandsdialekt. Når det kommer til lydbildet så er det kanskje at lydene befinner seg i det organiske landskapet, med ulike referanser fra 60-tallet til nåtid.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg fikk musikk inn med morsmelken, men hjemme hos oss var det mest fokus på idrett. Jeg har tenkt noen ganger at det kanskje er derfor jeg ikke gir meg så lett i denne tøffe musikkbransjen, for konkurranseinstinktet er høyt. Sunget har jeg likevel alltid gjort, men mest for meg selv. Så begynte jeg å skrive egne tekster i 10-årsalderen. Videre har jeg gått musikklinjen på videregående skole og studert musikkdesign i Oslo.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg tror jeg egentlig er ganske rett frem. Jeg ser på meg selv som direkte og ærlig, og det du ser er det du får. Dette er noe jeg også håper gjenspeiler seg i tekstene mine. Når det kommer til fritiden så har jeg en spesiell interesse for kortspill, og det er få ting som slår spillekvelder med venner og familie.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den evnt. «tøffe veien» det ofte er og hvordan det har vært for deg?

Dette har jeg mye tanker om, men jeg skal prøve å holde det kort. Jeg vil starte med å si at jeg tenker vi er heldig som har så lett tilgang til publikum, og at det er så enkelt å knytte bekjentskap med både fans og bransjen over sosiale medier. Men for min del så er det en bakside av den medaljen. Jeg er den første til å innrømme at det å være aktiv på sosiale medier sitter langt inne for meg, selv om jeg likevel legger ut en del på de fleste plattformer. Jeg er ikke glad i å være på telefonen i utgangspunktet og vil helst bare være kreativ med musikken og spille konserter, og var nok ikke helt forberedt på det andre som følger med. Heldigvis er jeg mer komfortabel nå enn tidligere, og forhåpentlig vis blir jeg enda tryggere med tiden. Det er dessverre vanskelig å få det til uten.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Min sterkeste side er definitivt å skrive tekster. Det føles som om jeg aldri kan gå tom, og det er sjelden jeg møter opp i studio uten et utkast liggende. For å svare på det siste spørs det nok litt på dagen faktisk. Nå etter all responsen jeg har fått etter utgivelsen så er jeg ganske uredd, som jo er rart da det kanskje er mer naturlig at det er motsatt. Jeg er nok mest redd i de periodene jeg ikke gir ut musikk, for da har jeg mer fokus innover enn utover.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Nå har jeg ikke spilt noen konserter med bandet enda, men jeg har spilt en del private akustiske konserter. For noen år siden spilte jeg på et intimt julebord hvor alle i publikum begynte å gråte. Det satte en reaksjon i meg og jeg begynte derfor selv å gråte mens jeg fullførte nummeret. Det var en veldig fin musikalsk opplevelse.

Hva er det mest spesielle øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Kanskje litt cringe svar, men jeg har jo fått Jon gjennom musikken da – og han er veldig spesiell for meg. Han startet som produsent og endte opp som kjæreste, og jeg føler meg heldig som har en livspartner som deler samme drømmer som meg.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Som sagt så kan jeg ikke huske at vi hørte så mye på musikk i de første årene av barndommen, men når stefaren min kom inn i bildet i 10-årsalderen så ble det mye musikk i ørene. Han heter Lars Lind og har selv gitt ut noen plater både med band og som soloartist, og han viste meg gamle klassikere – alt i fra Prima Vera til Queen. Så var jeg vel rundt 12 år da jeg oppdaget Taylor Swift med hennes «Our song». Hun var den første jeg ble fangirl av. Så kom Veronica Maggio inn i ørene mine. Gjennom disse to pop-kvinnene startet vel drømmen om å lage popmusikk på egen dialekt, og sistnevnte er grunnen til at jeg skriver på eget morsmål.

Beskriv ambisjonene med Kryger, og hva drømmer du om å oppnå og oppleve?

Det viktigste for meg er at det vi lager setter i gang følelser hos lytteren. Jeg håper på å spille mye mer live fremover så jeg kan få enda mer kontakt med publikum. Drømmen er jo å kunne leve med musikken på heltid.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg inspireres mest av tekst, og det er alltid det jeg lytter etter når jeg hører en ny låt. Av norske artister og band har jeg det siste året hørt mye på Gabrielle, Eva Weel Skram, Bendik, Ramón, Michelle Ullestad, Tøfl og Kapteinen, for å nevne noen. Det er få ting som slår norskspråklig musikk for min del, og scandipop er alltid øverst på min Spotify Wrap.

Har du en favoritt-matrett i så fall hva?

Jeg er sykt glad i norske tradisjonsretter. Om jeg skulle ha valgt mitt siste måltid så hadde jeg valgt mormor sine kjøttkaker i brun saus.

Hva er den beste litterære eller filmatiske opplevelsen du har opplevd den siste tiden, og hva vil du anbefale folk å sjekke ut om dagen?

Jeg kom over boken «It ends with us» av Colleen Hoover for noen uker siden, og jeg ble helt bergtatt. For en nydelig bok. Så leste jeg oppfølgeren «It starts with us» og den var like nydelig.

Hvilket sted drømmer du om å spille på?

Jeg har selvfølgelig en drøm om å spille i Oslo Spektrum en dag. Så håper jeg norsk musikk kan ta enda mer plass i andre land, litt sånn som vi hører mye på svensk musikk her. Jeg er halvt dansk og har lenge drømt om å spille på en dansk scene hvor jeg kan snakke dansk mellom låtene. Jeg sikter på Roskilde 2024.

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig av om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Oj, dette var vanskelig, men jeg hadde nok valgt Eva Weel Skram. Jeg har alltid sett opp til henne som artist og låtskriver, og jeg går aldri lei av musikken hennes.

Hvilke andre musikalske planer har du i 2023?

Vi er i gang med EP (mulig album) til høsten, og har mye fokus på det. Så vil jeg spille flere konserter. Jeg har nylig skaffet meg band og vi har akkurat startet med øvinger. Jeg har foreløpig bare én oppsatt konsert i Trondheim senere i år. Hovedfokuset er å fullføre musikken vi er i gang med, men jeg håper på å få dratt til de andre store byene også i løpet av året. Mye musikk skal det hvert fall bli.

Se Også

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]