Foto: GR:OW Records

Stjerneskuddet Sei Selina er ute med magisk debut-EP

Del Tweet

I desember slapp Sei Selina første låt fra sin debut-EP. Siden har hun blitt Spellemann-nominert, annonsert at hun spiller support for verdensstjernen Aurora i Europa, blitt omtalt som en av de mest lovende artistene i 2022 av musikknyheter.no og fått stor oppmerksomhet av musikkmedier i inn- og utland.

På sin debut-EP, «Him or Her» som ble sluppet fredag 18. mars på GR:OW Records dykker hun ned i store emosjonelle øyeblikk. EPen er produsert av Magnus Skylstad, og er denne «Ukens album» på NPS Music.

Sei forteller at de seks sporene på EPen beskriver fem stadier av en sorgprosess, kamuflert i kjærlighetssorg. Låtene er inspirert av umiddelbare reaksjoner og følelser tatt på kornet.

«EPen skildrer oppdagelsen av å være kvinne gjennom kjærlighet og sorg. Den gir rom og omfavner skamfulle følelser. Låtene er en frigjørelse av en indre konflikt», forteller Sei Selina.

Hun viker fra det overfladiske og inn mot det menneskelige.

Hun tar også opp samfunnskritiske temaer som likestilling og kvinners rettigheter på et globalt plan.

«Det er noe godt ved å skrive om noe vondt. Jeg er litt nervøs for å slippe låtene ut i verden, men jeg må dele dette første kapittel for å gå videre til det neste», avslutter hun.

Sei Selina sin debut-EP er en vakker samling av låter hvor følelsene ligger tykt utenpå. Det er rett og slett magisk å høre på. Fra den svært vakre låten «Only When You´re Asleep» til den herlige og sterke «I Adore» viser også de følelsesmessige kontrastene på EPen. Sei Selina har allerede sluppet tre låter fra EPen hvor samtlige ble spillelistet på NRK P3.

Hun har tidligere blitt kåret til Månedens Urørt på samme kanal og spilt på bransjefestivalene by:Larm og Vill Vill Vest. Etter konserten på Vill Vill Vest ble hun hyllet av Bergens Tidende i en konsertanmeldelse som uttalte at hun ville bli en av landets største stjerner i løpet av kort tid.

Det slippes også musikkvideo regissert av Niels Windfeldt til tittelsporet «Him or Her» kort tid etter release. De samarbeidet også på musikkvideoen til «Only When You’re Asleep» som de nå er Spellemann-nominert for.

Vi tok en prat med Sei Selina om blant annet den nye EPen og planene videre fremover.

Gratulerer med din debut-EP, «Him or Her». Kan du fortelle litt om den og litt om prosessen rundt EPen fra start til utgivelse?

Tusen takk! «Him or Her» ble stort sett skrevet under pandemien. Jeg skrev den mens jeg enda bodde i Bærum og var frem og tilbake i studio i Bergen på den tiden. Den er inspirert av her og nå følelser og reaksjoner som er tatt på kornet. Jeg ser ofte musikken i bilder, så det er viktig for meg å forme det instrumentale i et rom som jeg ser for meg. Her klaffet det med produsenten Magnus Skylstad og sammen kastet vi ball for å forme disse øyeblikkene. På et eller annet punkt stoppet jeg opp og tenkte. Nå er det en EP her, så det har vært en naturlig prosess fra start til slutt.

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av denne EPen?

Lydbildet til denne EPen er bred og variert, men man kan høre at alt kommer fra samme hjerte. Jeg leter etter lyder som kan forklare ordene, lyder som gir kontrast til ordene eller lyder som kan gi et ekstra budskap eller vinkling på låten. Det viktigste for meg er at lydene jeg velger står i samsvar på en eller en annen måte med følelsene i låten – og det er helt avgjørende. Fra «Only When You´re Asleep», der vi går fra drøm til mareritt, og «Dry Eyes Lie» med en evig trommeloop som symboliserer en evig dans – til «The Way» med en vrengt gitar som understreker det sinte mantraet.

Hva handler denne EPen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Det jeg oppdaget under mix og mastring var at denne EPen i stor grad portretterer en oppdagelse av en måte å være kvinne på. EPen tar oss gjennom 5 stadier av en type sorgprosess. Det kan være at den sorgen er kamuflert i kjærlighetssorg, eller du kan velge å ta inn musikken bokstavelig. For meg er det en frigjørelse av en indre konflikt, og jeg vil at lytteren skal gjøre opp sin egen oppfatning av låtene.

Hvilke låter har du et spesielt forhold til fra EPen?

Jeg tror «Only When You’re Asleep» er den låten som ligger hjertet mitt nærmest. Jeg skrev den på et sted mellom dyp søvn og våken, og den går inn på en følelse som ligger så nært det øyeblikket jeg ble inspirert av. Det kom som en drøm, men var så tydelig for meg samtidig. Det tar opp noe av tematikken i låten også, så jeg føler en type full sirkel med den låten der.

Hva er det spesielle i ditt musikalske univers?

For meg lever musikken sitt eget liv, den velger ofte seg selv i forskjellige låter. Jeg har ingen begrensninger for hvilke sjangre jeg kan dyppe føttene mine i. Jeg skriver kun fra en sannhet jeg tror på – i det øyeblikket. Jeg er halvt fra Sierra Leone og halvt norsk og jeg føler at man møter store kontraster i låtene.

Hvor henter du inspirasjon fra til å skrive låter, har du opplevd skrivesperre og hvordan kommer du deg i så fall ut av denne?

Jeg skriver best når jeg ikke kan la være, og jeg skriver dårligst når jeg må presse meg til det.

Du har fått mye oppmerksomhet i inn- og utland siden du slapp din første låt i desember i fjor. Du har blitt omtalt som en av de mest lovende artistene i 2022, og BT har uttalt at du i løpet av kort tid vil bli en av landets største stjerner? Hva tenker du om dette og all oppmerksomheten du har fått?

Jeg synes det er veldig hyggelig at folk er interessert i det jeg lager. Det er en merkelig prosess for meg nå med debutslipp, og det å skulle dele musikken i seg selv har jeg et ambivalent forhold til, men det føles selvfølgelig godt i kroppen når det blir tatt godt imot av andre folk.

Du skal på Europaturné med selveste Aurora. Kan du fortelle litt om det og hvordan du fikk den muligheten?

Aurora er en kjempekraft og en fantastisk person som jeg har masse respekt for. Da hun spurte om jeg ville bli med på turné sa jeg selvfølgelig ja. Selv om det virker skremmende med en Europaturné så tidlig i karrieren, så kjennes det trygt fordi hun er en så intuitiv person. Da tenker jeg det blir en viktig opplevelse. Jeg gleder meg veldig.

Du har blitt nominert til Spellemann for musikkvideoen til «Only When You’re Asleep». Kan du fortelle litt om hvilke tanker du har rundt det og hva du selv tenker kan være grunnen til at nettopp denne musikkvideoen har blitt nominert?

Jeg tror denne musikkvideoen portretterer noe alle kan kjenne seg igjen i. Det er den følelsen av å kjenne seg som en passasjer i sitt eget liv, og den viser veien tilbake til en type kontroll. Budskapet kort er; det er verre før det blir bedre. Vi mennesker kan komme oss gjennom vonde ting. Det er noe jeg selv liker å bli påminnet.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag?

Jeg er på et punkt der jeg kun lager det jeg vil, og så har jeg hatt mine runder tidligere hvor jeg har følt at jeg har blir dratt i ulike retninger. Jeg tror det viktigste vi alle kan gjøre er å kjenne på vår egen magefølelse. I musikk og i livet generelt.

Hva er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg tror de tingene jeg lager er uredd og ufiltrert. Ofte føler jeg musikken skriver seg selv. Jeg som mennesket bærer på mer nerver, så det er en kontrast der jeg må deale med.

Hvordan vil du beskrive deg selv, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er både veldig rastløs og veldig rolig. Jeg er glad i å fikle med ting og tang hjemme. Lager ofte bittesmå prosjekter ut av ingenting. Ellers er jeg veldig glad i å gå langt, le, puste, danse og spise god mat.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg begynte på Dansk højskole på musikklinje i København da jeg var 18 år, men der handlet det mer om å være ung i ny by. Min far spilte alltid trommer i barndomshjemmet mitt, så min musikalske bakgrunn er vel det at jeg er ekstremt opphengt i musikk som uttrykksform.

Kan du fortelle litt om en av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg har kun gjort Vill Vill Vest og by:Larm før pandemien traff oss, men jeg spilte for en uke siden og det var to år siden jeg sist stod på en scene. Denne gangen med band og jeg fikk et så stort kick av det. Så for nå er dét mitt beste «livemoment»! Heldigvis kan jeg snart velge fra flere opplevelser, haha.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Nina Simone er mitt forbilde. Hun skriver på en måte som river i hjertet og jeg elsker hvordan hun er brutal og ærlig – og hun bruker bare den stemmen hun har. Jeg oppfatter at hun ikke var så opptatt av å være så flink men å kun formidle noe.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg er helt tatt av artisten Beharie! Han lager helt nydelig musikk. Musikk som alle trenger tror jeg, så han må alle sjekke ut!

Har du sett en bra film eller serie i det siste som du vil anbefale?

Jeg så «Avatar» igjen nå nettopp og det er faktisk kanskje den nydeligste filmen jeg har sett. Den treffer meg rett i hjertet. Den viser så mye av frustrasjonen jeg kjenner på av hvordan vi mennesker ofte ødelegger nydelige ting. Vi er bare folk med følelser som vil ha trygghet – avatar viser dette så pent.

Hvordan har korona-perioden fortonet seg for din del, og hva er dine musikalske planer videre for 2022?

Jeg er mye i studio om dagen og jobber med mitt neste prosjekt. Har skrevet mye om toppen av isfjellet, så nå går jeg litt mer mot bunnen. Ellers gleder jeg meg til å spille live fremover og dele mer av det jeg holder på med.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]