Foto: Rune Sørheim

Sørheim ønsker å inspirere andre til å lage musikk slik andre har inspirert han

Del Tweet

Sørheim debuterer som soloartist med den fengende låten ”Missil”, og musikken han lager kan beskrives som pop med innslag av rock som møter det elektroniske.

Produsent Sven Andréen i plateselskapet Klokkereint likte det han hørte, og ville jobbe videre og spesielt med de norske låtene hans. Resultatet har nå blitt til flere låter som skal presenteres utover 2017 og 2018. Sørheim har hele veien laget egenskrevet musikk der de fleste låtene har blitt skrevet med engelsk tekst. Når han nå plutselig går over til norske tekster var det veldig tilfeldig valgt.

”Det er en egen ærlighet å skrive på norsk og det er fantastisk hvor nært alt blir med en gang”, sier Sørheim.

Når han setter seg ned for å skrive, så kommer det oftest på grunn av en stemning eller en låt som har inspirert han. ”Sørheim sitt ønske er å kunne inspirere andre til å lage musikk slik andre har inspirert han”.

Rune Sørheim er oppvokst i Ringsaker eller nærmere bestemt Brumunddal, og han har alltid vært over gjennomsnittet interessert i musikk. Han oppdaget musikken i meget ung alder på vei til barneskolen med Sting sin ”Russians” på øret, og Depeche Mode er et av de elektroniske bandene som han har fulgt med på.

Stemmen hans har blitt sammenlignet med storheter som Bono med en touch av Sting, men allikevel med sitt eget særpreg. Sørheim sine referanser oppover årene kan med korte trekk oppsummeres å være David Bowie, U2, Live, Sting, Kent, Depeche Mode og mange flere. A-ha sine moll-låter kommer han heller ikke unna. Av ny musikk som inspirerer er det Editors, Susanne Sundfør, The National og War On Drugs.

Han var med å danne Sonic Debris i 1998 og har siden den gang spilt inn flere studioalbum i regi Sonic Debris. De ga ut sin kritikerroste debutplate (Velvet Thorns) gjennom plateselskapet DVS Records i 2000. I 2010 ga Sonic Debris ut den foreløpige siste platen ”Day for Night”. I perioden 2010 – 2014 spilte Sonic Debris diverse konserter med sin originalmusikk. Flere ganger har bandet fått æren av å varme opp for SAGA som har solgt over 10 millioner album verden over, og som også har vært en inspirasjonskilde for bandet.

Frem til utgangen av 2016 har Sørheim og Sonic Debris hatt mange andre opptredener med Sting & The Police Tribute og egne 80´s show, og han har også hatt en rekke soloopptredener gjennom årene. Vi tok en prat med han om den nye singlen og planene videre fremover.

Gratulerer med den fine låten ”Missil”. Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og innspillingen av den hos produsent Sven Andréen i Klokkereint?

Tusen hjertelig takk, det er deilig nå å endelig kunne få slippe den ut til folk . Låten ”Missil” startet med at jeg satt hjemme i mitt lille studio og hadde et tekstforslag som jeg ville gjøre noe ut av. Etter hvert så hadde jeg en preproduksjon på en låt som jeg sendte videre til Sven som han likte veldig godt. Sven har bygd låten opp igjen fra grunnen av og rett og slett vært en ekte produsent som virkelig har løftet låten og meg som artist og låtskriver.

Hva handler denne låten om?

Låten er veldig personlig og den handler om opp og nedturene et samlivsforhold kan være. Den ene dagen er det fantastisk, mens dagen etter dreier det seg om lyn og torden.

Du er også kjent som vokalist i bandet Sonic Debris som er et progressivt hardrock-band, kan du fortelle litt om det?

Sonic Debris har eksistert lenge og vi startet som et progressivt band og høstet meget gode kritikker. Uttrykket de senere årene har vært mye mykere og vi er vel mer et rockeband nå enn noen gang. Det har vært veldig mange artige stunder og mange artige livejobber som det har luktet krutt av, så jeg håper Sonic som er et så fantastisk bra band ønsker å gi ut et nytt album på sikt. Det hadde vært moro, men enn så lenge vil jeg nå ha fokus på mine egne ting.

Stemmen din har blitt sammenliknet med storheter som Bono og Sting. Hva tenker du om den sammenlikningen, og hva er din musikalske bakgrunn?

Det er veldig vanskelig å skulle ta det innover seg at noen sammenligner stemmelikheter med disse storhetene, men det er jo bare å si tusen hjertelig takk til de som sier det. Dette har jo også vært personer som har inspirert meg fra veldig tidlig av, så selv om jeg ikke prøver å ligne på noen av dem er det jo ekstra kult med sånne sammenligninger. Min musikalske bakgrunn er selvlært med kjøp av min første gitar som 14-åring. Det startet med blues for så å få mer rockefot etter hvert. Jeg oppdaget vel musikken for alvor noen år før det med Sting sin ”Russians” på øret. Det var noe spesielt da, og det er vel bare rart å tenke på nå at nettopp den låten skulle sette ting i sving.

Hvem er Sørheim privat, og hva liker du å gjøre på fritiden?

Utenfor musikken er jeg pappa til 3 fantastiske barn som jeg håper finner musikken etter hvert. Jeg jobber også til daglig i et bemanningsbyrå noe jeg også trives med. Min fritid utover musikk og barn dreier seg om trening som løping. Fantastisk selvterapi det med frisk luft. Har faktisk deltatt i Oslo Maraton i år noe jeg er stolt over.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det morsomste må vel være å ha fått gleden av å få hilst og stått på samme scene som Michael Sadler i SAGA. Vi hadde en oppvarmingsjobb for SAGA på Rockefeller der han ønsket å gjøre en låt sammen med oss. Det ble skikkelig artig noe også SAGA-fansen satte stor pris på.

Det er mye bra norsk musikk som gis ut om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Det er mye bra norsk musikk som produseres og jeg kan høre på nesten hva som helst bare det fenger, men den norske artisten som jeg hører mest på for tiden er nok Susanne Sundfør. Hun har rett og slett bare den mest særegne og fantastiske stemmen jeg noen gang har hørt pakket inn i et lydbilde med fantastiske tekster som bare tar meg av sted. Highasakite er også spennende popmusikk med en særegen stemme.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Mine musikalske forbilder er mange, men må trekke frem Depeche Mode, U2 og Sting siden de har fulgt meg lengst. Vil også kanskje trekke frem A-ha med sine moll-låter som for eksempel ”Hunting High And Low”. Ellers så kan jeg fint se en musikkdokumentar som inspirer som f.ek.s Soundcity eller den nylige Takin Ova som handler om norsk hip hop. Fantastiske historier som gir inspirasjon.

Kan du fortelle litt om et av dine beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det må være der publikum reiste seg og klappet meg ut av lokalet lenge etter at konserten var ferdig. Da følte jeg at jeg hadde gjort en spesiell og fantastisk jobb. Ellers så får jeg fort den gode opplevelsen når jeg ser at folk lytter og virkelig er til stede under en konsert.

Hvilke andre musikalske planer har du videre i 2017 og 2018?

Planen videre nå blir å slippe to låter til etter denne for så å holde produksjonen oppe for et mulig album i løpet av 2018. Konserter vil det også bli etter hvert, men nå først blir det en minikonsert 21. oktober i forbindelse med Klokkereint Session på Gjøvik Friscene. Jeg håper at så mange som mulig kan ta turen dit. Der blir det også andre artister fra Klokkereint.

Tar du quizen?

Se Også

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli
Intervju

The Holy Mountain med grensesprengende og utsøkt skandinavisk melankoli

Avant-garde popgruppen The Holy Mountain slapp nylig sitt album «The Dawns Here Are Quiet» som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet kan beskrives som [...]

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single
Intervju

Stjerneskuddet lille Caesar «brenner» for å gjøre noe på sin nye single

Fredag 19. mai slapp lille Caesar låten «brenner» via EMI Music Norway og Universal Music Norge som er denne «Ukens single» på NPS Music, og det [...]

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»
Intervju

Albumaktuelle Eide Olsen; «Du er aldri så fri som når du er fanget i kjærlighet»

Etter utgivelsen av albumet «Cross My Heart» (2021), innledet låtskriver og artist Eide Olsen et tett samarbeid med Eirik Grønner (Kurt Nilsen, Endre Nordvik) i Bergen, [...]

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album
Intervju

Emelie Hollow er ute med nært og vakkert album

Låtskriver og artist Emilie Hollow slapp nylig sitt andre album, «Solitude» på Universal Music Norway, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Albumet er [...]

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop
Intervju

Den spennende nykommeren MAIH er ute med energisk Scandipop

Fredag 12. mai slapp MAIH den fengende låten «You Don´t Know Me Anymore» via Stadion Records/Virgin Music Norway, og som er denne «Ukens single» på NPS [...]

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album
Intervju

Endre Nordvik brer om seg med varme og kjærlighet på sitt nye album

I løpet av de siste årene har du kanskje bevisst eller ubevisst hørt musikken til Endre Nordvik, med sanger som «I´m in Love with you», «Someone [...]