Foto: Martin Høye

Slukker lyset men tenner gnisten

Del Tweet

Bergenseren Eirik Aas er kanskje mest kjent fra rapgruppen Hester V75. Det få vet er at han egentlig startet et helt annet sted. Etter endt videregående begynte han på Norges Handelshøyskole for å utdanne seg til siviløkonom.

Etter et år var det slutt fordi han ønsket å satse på lidenskapen for musikk i det kreative kollektivet Vibbefanger. Å kombinere prestisjestudiet med musikken og egen label var aldri et alternativ, fordi Aas har aldri vært en mann som gjør noe halvveis.

«Jeg har hatt som mål om å lage et større prosjekt som tydelig markerer et skille i rekken av mine mindre utgivelser» – Eirik Aas

Mens ingen fulgte med laget han sitt debutalbum «Med lyset slukket» som ble sluppet fredag 21. februar, og som er denne «Ukens album» på NPS Music. Platen er både urban og tiltrekkende – akkurat som Aas selv. Det som i utgangspunktet kan beskrives som en rap-utgivelse, bærer også tydelig preg av elementer fra både indie, jazz og pop-sjangeren, introdusert gjennom tre kritikerroste singelslipp. «Med lyset slukket» kan beskrives som et soveromsalbum, men uten lav produksjonsverdi. Heller tvert imot. Med relaterbare tekster om hverdagslige problemer, kjærlighet og vennskap, markerer Eirik Aas seg som dyktig låtskriver.

Sangene er ofte svøpt i melankoli og moll, sjelfullt instrumentert med hjelp av vintage-orgel, flytende varme pads eller saksofon. Låtene er gjerne fulle av lengsel og hverdagslige observasjoner, helt fri for overdreven posering og påklistret tøff fasade. Helt siden han var med på å slå igjennom med Hester V75 med «Gåte», en sang som på mange måter beskriver Eiriks musikalske personlighet, har han vært en modig og vågal urban-artist som både våger og mestrer det å kle seg naken. «Med lyset slukket» føles sånn sett ikke som en tradisjonell rap-utgivelse der gatene skal representeres og flammene beskrives i tykke ordelag, det føles mer som et indie-album der det tekstuelle har et Knausgård-drag i diktform, og mer voksent i produksjonen enn en gjennomsnittlig norsk rap-utgivelse.

Albumet har en tydelig rød tråd, som kombinert med gjennomgående god produksjon i et originalt musikalsk univers, gir Eirik Aas muligheten til å virkelig vise at han fortjener en plass blant de store.

Fredag 17. april blir det releasekonsert og Vibbefest på Parkteatret i Oslo. Det blir også opptredener av Eirik sine venner i Lekende Lett og Loui & Lexus.

Vi tok en prat med Eirik om blant annet debutalbumet og planene videre fremover.

Gratulerer med debutalbumet ditt, «Med lyset slukket». Kan du fortelle litt om prosessen rundt det fra start til utgivelse?

Takk! Albumet ble spilt inn i løpet av 2018 og 2019. Jeg flyttet til Oslo halvveis i prosessen og trappet ned jobben min i Vibbefanger. Jeg ville fokusere på å gjøre musikken til levebrød. Ettersom hele nettverket mitt fortsatt var i Bergen, ble jeg nødt til å pendle i helgene for å gjøre ferdig albumet.

Hva handler denne platen om og hva ønsker du å formidle gjennom den?

Jeg kaller albumet for et soveromsalbum, fordi det er personlig og intimt. Jeg skriver om følelser og tanker jeg har vanskeligheter for å dele med andre. Det er en form for selvterapi.

Bergensrapperen Eirik Aas har laget en unik debutplate og lar følelsene flomme» – terningkast 6

Bergens Tidende

Hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

I skriveprosessen måtte vi (Vetle Junker og meg) velge hvilket sound vi ville gå videre med. Vi bestemte oss for å lage noe som var utypisk rap-sjangeren, og valgte å gå for et mykere uttrykk. Sjangermessig vil jeg si det er en god blanding av rap, indie, jazz og pop.

Hvilke låt har du et spesielt forhold til fra platen?

Det må være «Uforklarlig». Jeg skjønte tidlig i låtskrivingsprosessen at det ville bli noe spesielt. Jeg var opphengt i at låten måtte gjøres ferdig der og da, i frykt av at følelsen ville forsvinne dagen etter.

En av årets beste låter – (om «Stopper opp»)

Bergens Tidene

Hva er det spesielle i Eirik Aas sitt musikalske uttrykk/univers som skiller seg fra andre artister i samme sjanger?

Jeg lager rap-musikk som skildrer min egen virkelighet. Jeg kan ikke skrive om de samme tingene som er typisk i sjangeren. Jeg hadde ingen hard oppvekst, og det føles ikke naturlig for meg å skrive om designerklær og gatekonflikter. Likevel har jeg hatt mine personlige kamper, som skildres på platen gjennom fortellinger om kjærlighet, press, angst og ensomhet. Alt kan ikke heller handle om problemer. Jeg er opptatt av å skildre både det vakre og det vanskelige i musikken.

Hvem er Eirik Aas og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er en 23 år gammel gutt fra Eidsvåg i Bergen. Jeg har lenge tenkt at jeg må gjøre noe annet enn musikk. I det siste har jeg begynt å gå på treningssenteret. Jeg har også nettopp fått meg valp som krever mye tid.

Svevende snop fra Bergen

730.no

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Jeg spilte trommer da jeg gikk på barneskolen. Ellers har jeg stort sett bare vært fan av musikk. På videregående ble jeg tilfeldigvis med i rapgruppen Hester V75. Jeg var hjemme hos Ingo med resten av gjengen i Hester V75. Det ble på en måte obligatorisk å legge ned et vers.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Jeg solgte ut Landmark før jeg hadde sluppet platen. Det var utrolig stas.

Sjanger

Norsk Rap

Spilleliste med noe av det feteste Norge har å by på av Rap og Hip Hop! Se alle våre spillelister.

Les mer

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Frank Ocean er inspirasjonen til denne platen. Jeg har lenge vært fan av hans musikk, men da jeg leste om hvordan han ga ut «Nostalgia Ultra» som en gratis mixtape fordi han ikke ble prioritert av plateselskapet sitt, ga det med inspirasjon til å lage «Med lyset slukket». Jeg hadde ingen major label i ryggen og måtte i stor grad gjøre ting selv. Målet var å lage et album med samme profesjonalitet som et satsingsprosjekt fra Sony eller Universal.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Cezinando, Pish og John Olav Nilsen & Nordsjøen slapp album samme dag som meg. Jeg er fan av alle, så det blir mye å høre seg opp på i tiden fremover.

Hva er det sprøeste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Jeg fikk terningkast 6 på «Med lyset slukket» av Bergens Tidende. Det blir spennende å se om jeg kan følge det opp på min neste plate.

Liker? Vi elsker!

730.no

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Lars Vaular. Mengden og variasjonen i diskografien til Lars Vaular er goals.

Kan du nevne 3 norske «guilty pleasures» eller «pleasures»?

Jeg har ingen guilty pleasures. Kun pleasures. Belus død av Burzum, Hull i himmelen av John Olav Nilsen & Gjengen og Snøblind av Niilas.

Den 17. april skal det være Vibbefest på Parkteatret i Oslo hvor du skal spille. Kan du fortelle litt om hva publikum kan forvente seg denne kvelden?

I år kjører jeg et livekonsept som jeg kaller Eirik Aas med ensemble. Jeg tar med meg musikerne som har bidratt på platen, og spiller gjennom albumet i sin sanneste form.

Hvilke planer har du videre i 2020?

Nå som «Med lyset slukket» er gitt ut, håper jeg festivalene følger opp med å booke meg. Ellers er jeg i gang med skrivingen av mitt andre album.

Se Også

Kohib leverer årets elektronika-album så langt
Intervju

Kohib leverer årets elektronika-album så langt

2020 har vært et mørkt år til nå, men som Kohib beviser til gangs på «In Mountains»; ut av mørket fødes noe lyst og vakkert. Platen [...]

Annie er endelig tilbake med ny musikk og varsler nytt album
Intervju

Annie er endelig tilbake med ny musikk og varsler nytt album

Den bergensbaserte DJ´n og popjuvelen Annie er endelig tilbake i rampelyset, og fredag 19. juni slapp hun sin første single på 5 år, den deilige og [...]

Tommy Vito´s modige oppgjør med rasisme og mobbing må lyttes til
Intervju

Tommy Vito´s modige oppgjør med rasisme og mobbing må lyttes til

«Lille monkey. Du er neger kom deg vekk», synger han. «Coffey» er en rystende låt, men den er først og fremst nødvendig. At Tommy Vito er [...]

Energisk og råtøff Blomst
Intervju

Energisk og råtøff Blomst

Oppløftende, lekne og energiske Blomst spiller garage-punk-rock med norske tekster rett fra levra. Hyllet for sine kick-as låter og rå frontfigur har Blomst vokst til å [...]

EKKO er ute med deilig sommerlåt
Intervju

EKKO er ute med deilig sommerlåt

Låtskriver, sanger og produsent EKKO (Rebekka Danielsson), er ute med sin andre single, «Tipsy» som er denne «Ukens single» på NPS Music. Dette er en spretten [...]

Thorbjørn Harr – hver karakter har en spilleliste
Topp 20

Thorbjørn Harr – hver karakter har en spilleliste

Med sitt internasjonale gjennombrudd i rollen som Jarl Borg i TV-serien «Vikings» har Thorbjørn Harr for alvor markert seg, nå er han klar for å åpne [...]