Foto: Joakim Riise

Singleaktuelle Langva drysser deilig groovy støv over desember-himmelen

Del Tweet

Inspirert av artister som Tame Impala, Toro y Moi, Jakob Ogawa og HOMESHAKE, leverer Langva catchy melodier, deilige og groovy rytmer og melankolske tekster som skaper en stil som befinner seg i et landskap av synth-pop, R&B og indiepop.

Nå er han ute med feel-good låten, «Was It True» sammen med KALENA på Toothfairy og som er denne «Ukens single» på NPS Music.

NRK P3 har allerede fått øynene opp for Langva, og i 2020 ble han nominert til en av årets beste av Indie Shuffle. Etter å ha sluppet singler med Toothfairy og det prestisjefylte franske plateselskapet Kitsuné, finner man låter som «All I Want From You» og «Call Me», som blant annet fikk plassering på H&Ms offisielle «In Store» spilleliste og ble da spilt på flere av verdens H&M- butikker.

Langva har også stilt med fullt band på et utsolgt Kulturhuset i Oslo, Internasjonalen og Toothfairy label night i Sandvika, som har fått flere til å åpne øynene for den talentfulle Høvik-gutten.

Vi tok en prat med han om blant annet den nye låten, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med låten «Was It True» sammen med KALENA. Kan du fortelle litt om prosessen, produksjonen, og litt om lydbildet i låten?

Tusen takk. Jeg husker at hele prosessen med låten startet med at jeg vil lage en leken trommegroove med masse perkusjon og snacks. Planen var i utgangspunktet å lage en discolåt som var enkel å danse til, men etter at tromme-feelen var der gikk jeg over til synthen og tilfeldigvis ble det noen litt soul /mo-town aktig akkorder. Da ble det naturlig for meg å ha en leken bass med en old-school feel, og en gitar som var med å understreke grooven.

Hva ønsker du å formidle gjennom denne låten og hva handler den om?

Det er ikke alltid låtene mine har en dyp betydning eller at jeg har et formidlingsbehov. Noen ganger har jeg bare lyst til å lage en feel-good låt.

Hva føler du er det spesielle i ditt musikalske univers?

Jeg føler at lydbildet i Langva varierer litt fra låt til låt ut i fra hva jeg hører på der og da. Det er hyppig bruk av analoge synther med lushe pads og gjerne en leken bass. Gitar er mitt hovedinstrument, men nå for tiden blir gitaren mer brukt til å forsterke grooven. Den har blitt mer perkussiv. Jeg hører ofte, spesielt av eldre personer, at musikken passer godt til strandfester hvor man har en liten promille gående. Det tar jeg selvsagt som et kompliment.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Min far ga meg en liten nylonstrenger da jeg var 8 år. Så spilte jeg den i hjel for å fortjene en elektrisk gitar. Det var vel først da jeg begynte på band-linjen på Follo Folkehøgskole og møtte likesinnede at jeg utviklet interessen for å skrive låter selv. Det var fint å møte folk med forskjellig musikkbakgrunn og musikkpreferanser og lære av dem.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg vil tørre å påstå at jeg er en ganske avslappet og ålreit fyr. Jeg skjønte ganske raskt under Covid-lockdown at jeg liker å ha planer og at det skjer ting rundt meg. Enten det er prosjekter eller jobb. Det er fint for meg å ha ting å se frem til og å glede seg til. Det gir meg energi.

Hvilke tanker har du rundt det å være artist og musiker i Norge i dag, si litt om den eventuelt «tøffe» veien det ofte er og hvordan det har vært for deg?

For meg som er ganske ny i gamet og relativt ukjent for de fleste merker jeg at det er museskritt hele veien. Hvis ikke man er bestevenn med TikTok algoritmene blir det å karre til seg oppmerksomhet og anerkjennelse. Jeg tenker at det er viktig å gi ut musikk relativt hyppig, i tillegg til å jobbe med flinke folk hvor man kan hjelpe og løfte hverandre opp.

Hva føler du er din sterkeste side som artist og er du en uredd type?

Jeg har kanskje blitt mer uredd. Før var jeg veldig opptatt av hva som var «riktig» og «galt», men det er kjedelig å tenke sånn. Min sterkeste side er kanskje at jeg er ganske allsidig. Jeg har spilt i en del ulike band med helt forskjellige sjangere. For tiden spiller jeg trommer i to ulike punkband. Så det å inkorporere pop-tankegang i de bandene, og punk mentalitet i Langva prosjektet kan være en fordel.

Kan du fortelle litt om en av de beste opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det å ha en utsolgt releasekonsert på Kulturhuset i Oslo, i et rom fylt av venner og familie hvor alle ønsket å være med på festen var utrolig gøy. Det var en sånn type konsert du skulle ønske varte i 30 minutter til.

Hva er det morsomste eller sprøeste øyeblikket du har hatt i din musikalske karriere så langt?

Her er det ikke så mye å hente dessverre, men jeg synes at det fortsatt er sprøtt når jeg får tilsendt videoer av venner som er på steder hvor de spiller en av låtene mine. Jeg var tilfeldigvis innom H&M en gang og plutselig ble låten min spilt. Det var helt absurd.

Hva slags musikk har du vokst opp med og har noe av den musikken vært med deg hele livet?

Det gikk mye i Hellbillies i bilen da jeg var liten. Jeg føler at jeg lærte å synge andre- og tredje stemme på grunn av det. Det er kanskje derfor jeg har mye vokalharmonier i låtene mine i dag.

Hva inspireres du av musikalsk og hvilke norske artister/band/produsenter har du hørt mye på eller henter du inspirasjon fra?

Jeg kan bli inspirert av ganske mye, ofte mens jeg ser på film. Jeg blir ofte inspirert av ulike produsenter. Sebastian Coucheron Teigen og Marius Elfstedt er to jeg må nevne. Sykt allsidige og de er utrolig flinke på lydbilde og arrangement.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

I fjor sommer hørte jeg den nyeste platen til Valkyrien Allstars, «slutte og byne» i hjel. Utrolig fine greier og helt sinnsykt gode musikere. Jeg er også en ganske nyfrelst Karpe-fan. Jeg, som mange andre, har puttet min elsk på Omar Sheriff prosjektet.

Har du en favoritt-matrett, og hvilken matrett kunne du spist 7 dager i uka?

Det må bli noe indisk altså. Jeg går for «Butter chicken».

Hvilken film, serie eller bok skulle du helst sett at folk ser/leser?

Film: «Jakten» med Mads Mikkelsen. Serie: «Succession». Bok: «Sapiens». Kan være jeg er ganske basic, men sånn er det nå en gang.

Hvilke sted drømmer du om å spille på, og hvilken scene har overrasket deg mest?

Drømmer om å spille på Øya selvsagt, men også en hvilken som helst annen festival på sommeren i Norge, gjerne ute – Bergtatt Festivalen på en solid andreplass! Nå har jeg ikke spilt så mange konserter med Langva prosjektet, så det får bli release-giggen på Kulturhuset.

Hvis du kunne samarbeidet med en annen norsk musiker, uavhengig om personen lever eller ei eller er aktiv som musiker i dag, hvem ville du valgt?

Todd Terje er jo en legende jeg gjerne skulle ha hengt med i studio en gang. Låtene hans er alltid så sykt funky og hardtslående.

Er det noe du liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Jobbe mye! Jeg jobber på Sentralen, et kulturhus i Oslo, og før jul er det alltid mye jobbing. Jeg liker å slite meg ut sånn at jeg kan ta det hundre prosent piano i romjulen.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie?

Jeg har en ganske liten familie, så det er indre kjerne på Høvik med pinnekjøtt og ribbe. Det beste fra mor og far.

Hva betyr julen for deg?

Avslapning, minst mulig kjas og mas – det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort. God mat, mamma er veldig flink til å lage mat og det setter resten av familien utrolig stor pris på. I tillegg kan jeg si at jeg er veldig glad i å gi gaver. I hvert fall hvis jeg selv vet at jeg har nailet gaven.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

Hele Per Asplins «Putti Plutti Pott» går på repeat i julen. Det er barnemusikk tatt på alvor. Lekne låter, nydelige arrangementer og jazzy feel over det hele. Det er så mange å velge mellom av utenlandske, så jeg går for min nyeste favoritt som er «Christmas Time Is Here» med Khruangbin. En julelåt i verdens mest avslappende form.

Hvilke planer har du videre?

Planen videre er å fortsette å gi ut musikk. Det kommer nok en EP mot våren, og forhåpentlig vis får jeg spilt en del konserter og kanskje noen festivaler. Så hvis noen booking folk leser dette: book me!! Jeg er klar.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]