Foto: Julia Naglestad

Singleaktuelle Charlotte Qvales samarbeid med TRXD bærer frukter

Del Tweet

Fredag 22. mai slapp Charlotte Qvale den herlige låten «The Sea» sammen med produsentduoen TRXD som er denne «Ukens single» på NPS Music.

«Låten handler om å redde seg selv, om at det man holder fast i av og til veier for mye. En tilbakevendende tematikk i livet, må man vel kunne si, men like vanskelig uansett. Låten bærer i seg en vilje og et overlevelsesinstinkt som jeg kan relatere meg til», forteller Charlotte.

Tomrommet etter mangeårig partner og produsent Thomas Eriksen (nå i eksil i LA) har åpnet opp for nye relasjoner, og særlig samarbeidet med TRXD har båret frukter. Charlotte og duoen viser at de sammen skaper herlig og drivende god popmusikk, og «The Sea» er et utmerket eksempel på dette; en mørkere versjon av Charlottes melodimakeri kledd i en pulserende og medrivende produksjon. Dette liker vi i NPS-redaksjonen godt.

Sommeren 2018 vendte Charlotte tilbake som bunnsolid single-leverandør, og produserte pophåndverk som perler på en snor med utgivelser non stop over en betraktelig periode, samtlige spillelistet på nasjonal radio. Hun driver sitt eget plateselskap og holder selv i de fleste tråder, så rundt juletider meldte behovet seg for å sette en fot i bakken og barrikadere seg i studio.

Charlotte Qvale slapp debutalbumet sitt, «Fire Dance With Me» i 2014, hvorpå tre av singlene ble spillelistet på NRKP3 sammenhengende i 52 uker. Albumet høstet glimrende anmeldelser, Charlotte fikk unison skamros for sine by:Larm-opptredener, og så skjedde ting livet i noen år, slik det gjerne gjør. Men fra og med første singleslipp i 2018 hersket det liten tvil om at Charlotte er tilbake for å bli, og hennes evne til å skape fabelaktige låter er udiskutabel. Imponerende er det også at hun mer eller mindre utgjør sitt helt eget apparat, et stadig mer velsmurt maskineri til glede for alle som elsker popmusikk med hjerne, hjerte og baller.

Som hun selv sier: «Det virker som om folk har dårlig tid. Det har ikke jeg. Jeg skal jobbe med dette hele mitt liv.» – noe vi er glade for.

Vi tok en prat med Charlotte om blant annet hennes nye single og planene videre fremover.

Gratulerer med den catchy låten «The Sea» Kan du fortelle litt om prosessen rundt låten og hva den handler om?

Tusen takk! Det gleder mitt hjerte å se at den blir så varmt mottatt. «The Sea» er andre låt i samarbeidet mitt med de fabelaktige fyrene i TRXD. Den handler om å gi slipp på hva enn det er man går og haler rundt på, gjerne over lengre tid. Jeg kjente på et slags overlevelsesinstinkt da vi skrev den.

Kan du fortelle litt om lydbildet i låten og ditt samarbeid med TRXD?

Jeg har tidligere pleid å komme med ganske komplette skisser til mine produsenter, med tydelige føringer. Med TRXD er det annerledes, til «The Sea» hadde jeg teksten og en akkordlinje, selve formen på låten lagde vi sammen. Jeg digger begge måtene å jobbe på, og liker veldig godt variasjonen i arbeidsmetoden. Jeg synes produksjonen låter mørkere enn mye annet jeg har gitt ut, men budskapet er egentlig ikke så mørkt.

Hva er det spesielle i Charlotte Qvale sitt musikalske univers?

Det synes jeg er vanskelig å svare på, jeg sitter jo midt i det selv og har ganske mye innsikt, men kanskje ikke oversikt. Det jeg vet, er at jeg aldri planlegger noen form på det jeg lager, jeg setter meg ned og lar det strømme på, om det går an å si noe sånt uten å høres helt flagrende ut. Melodiene er intuitive samtidig som jeg har skrevet låter i så mange år at de raskt får en naturlig oppbygging og figur. Jeg tror jeg er ganske god på sterke melodier.

Hvordan har det siste året vært for deg musikalsk sett?

«The Sea» skulle egentlig gis ut i februar, men så førte et par ting til at datoen ble satt i mars, og vi vet jo alle hva som skjedde da. Planen var å jobbe mye i studio fra nyåret og til sommeren, men nå har jeg min første session med TRXD denne uken, faktisk. Alt er blitt satt på vent. Jeg har så vidt rørt pianoet, mine to barn har som alle andre vært hjemme i to måneder, og da er tiden egentlig okkupert fullt ut – men det har vært fint også, å være så tett sammen. Da vi endelig fikk gitt ut «The Sea» ble den jo helt overveldende bra mottatt, så nå våger jeg meg på å tro at jeg skal få en fin og produktiv tid fremover. Vi planlegger også fine livesaker, så jeg ser lyst på fremtiden.

Hvordan vil du beskrive deg selv og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg er ekstremt følsom samtidig som jeg kan skru helt av og bare utføre det jeg vet at jeg må. Tror det er en fin kombinasjon når man lever av å skape. Det kan bli litt mye følelser innimellom, men jeg har klart meg bra til nå, synes jeg. Jeg har to barn og veldig lite fritid, men jeg løper hver dag, helst i bakker til jeg blir kvalm. Jeg synes den måten å være sliten på, når man ikke kjenner en eneste tanke i hodet fordi man er så utslitt, er veldig deilig. Yoga er også en viktig følgesvenn, det er også bra for tanke-/følelseskjøret. Natur liker jeg veldig godt, og lange kvelder med venner og kolleger på for eksempel en pub hvor man virkelig får snakket seg gjennom alt, men blir ikke så sene kvelder lenger da.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

De er så vanskelig å begrense seg når jeg får sånne spørsmål, jeg liker så mye og hører på alt mulig. Musikk som har formet meg fra jeg var yngre er blant annet Bowie, Björk, Robyn og Radiohead.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg hører på Vaarin, Cezinando, Emilie Nicolas, Gabrielle og mye annet, og vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. Liker både form og innhold, og at det er full pakke veldig mange steder, og det er veldig inspirerende.

Hva er det morsomste eller mest spesielle du har opplevd så langt som artist?

Det som har gjort absolutt størst inntrykk er en konsertrekke jeg gjorde med kollega Marte Wulff, vi spilte i fengsel, på barneavdelinger på sykehus og på flyktningmottak for unge, enslige gutter. I noen situasjoner kan musikk viske ut det som er av grenser mellom mennesker, og det var sterkt å oppleve.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine liveopptredener?

Det var ganske minnerikt da Brakkesykekonserten min på fredag krasjet. Eller programmet gjorde det, ikke konserten, men ut av det kom andre fine liveplaner, så det var vel en mening med det også.

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Erik Bye. For et menneske. Jeg er en popsjel, men også popsjeler kan elske upolert virkelighet.

Kan du nevne et stk. guilty pleasure?

Jeg ser på et dansk TV-program som heter «Kender du typen», der gjennomgår to livstilseksperter (hva er egentlig det?) leiligheten til en hemmelig dansk kjendis i hvert program og resonnerer seg frem til hvem det er som bor der. Jeg ser nesten aldri på det, for han jeg lever med orker det ikke, og livet med to små og fulle jobber etterlater seg ikke akkurat mye tid til TV, så den lille TV-timen vi har her og der må inneholde noe som funker for begge. Men hvis jeg er alene spiser jeg lett en bøtte is og nyter hvert sekund av den serien.

Her kommer en liten utfordring hvor du må bevege deg et godt stykke unna din egen sjanger. Kan du nevne 3 norske «guilty pleasures» eller rett og slett «pleasures» fra følgende sjangre: rock, metal, vise, EDM, punk, country/americana, hiphop, folk, jazz, soul/R&B eller klassisk/opera?

Det finnes bare pleasures. Det mener jeg. Kunne ikke funnet på å bli flau over noe jeg noen sinne har hørt på. I hvert fall ikke noe på denne listen her av rent gull:

Rock: Kvelertak – Kvelertak

Metal: Hører jeg ikke nok på til å gjøre en kvalifisert vurdering

Hiphop: Lars Vaular: Rett opp og ned

Country/americana: Tone Bringsdal – Jane I

Folk: Jonas Alaska – Roof Came Down

Jazz: Ola Kvernberg – The Mechanical Fair

Soul/R&B: Unge Ferrari &Tomine Harket – Nostalgi 3Millioner

Klassisk: Edvard Grieg – Op. 47 No. 3

Sjanger

Norsk Pop

Det finnes utrolig mye bra norsk pop! I vår pop-liste finner du både aktuelle nyheter, noen klassiske perler og en og annen ukjent skatt som fortjener [...]

Les mer

Artister blir berørt av corona-viruset med tanke på å blant annet holde konserter osv. Hvordan berører dette deg personlig?

For min del ble absolutt alt satt på vent mens jeg var lærer og barnehagepedagog for barna mine i to måneder, men det er så mange som på ulike plan er veldig mye hardere rammet enn meg, så jeg har lite selvmedlidenhet når det gjelder dette her. Jeg klarer meg, garantert.

Hvilke andre planer har du videre i 2020?

Akkurat nå skal vi begynne på mange nye låter i studio, og vi planlegger noen spennende live-saker. 2020 skal inneholde mye fint også.

Se Også

Hyller Oslo med storslått pop-låt som byr på både varme og melankoli
Intervju

Hyller Oslo med storslått pop-låt som byr på både varme og melankoli

Charlotte Qvale slapp låten «OSLO (gets cold this time of year)» fredag 23. november som er et resultat av samarbeidet mellom artist og skuespiller Charlotte Qvale, [...]

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop
Intervju

The Holy Mountain varsler menneskets undergang med unik, mørk synth-pop

Den norsk-svenske trioen The Holy Mountain følger opp fjorårets album «The Dawns Here Are Quiet» med sin nye, kompromissløse EP «They Are Asleep». EPen tar for [...]

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer
Intervju

Liv Eli tar opp livets dypeste spørsmål som både berører og inspirerer

Liv Eli utforsker livets intrikate kompleksitet i «The Struggle For Peace Of Mind», et album som fletter sammen filmatisk storhet og intime fortellinger i en musikalsk [...]

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm
Intervju

Stian Borgen debuterer med et vanvittig fint album som oser av sjarm

Stian Borgen fra Kløfta slapp nylig sitt debutalbum «Kites» som oser av lekenhet og sjarm med et nydelig melankolsk, men også sårt drag over seg. Det [...]

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum
Intervju

Greta Baker synger for livet på sitt debutalbum

Greta Baker fra Sandnes i Rogaland er en artist hvis musikalske reise er like inspirerende som hennes låter, og nylig slapp hun et sterkt og gripende [...]

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]