Foto: Truls Qvale

Sandra Lyng sprer julemagi med sin stemningsfulle jule-EP

Del Tweet

Nylig slapp Sandra Lyng den fine og stemningsfulle EPen «Jul i Nord» som er denne «Ukens album» på NPS Music.

På EPen finner du blant annet hennes egenskrevne «Snøkrystalla», og den melankolsk vakre «Når julefreden senker seg» som er en nyinnspilling av sangen som vant Norges Nye Megahit i fjor.

«Dette er virkelig en av favorittsangene jeg har vært med å skrive. «Når julefreden senker seg» handler i tillegg om det nydelige nord som jeg er så heldig å stamme fra. Jeg ville gjerne gi ut en egen versjon, da sammen med skjønne Charlotte som er med på originalen», sier Sandra.

Denne versjonen av «Når julefreden senker seg» er produsert av Ronny Janssen (Kylie Minogue, Ina Wroldsen, Arthur Gun, Peder Elias, Alice Merton). Låten er, som Sandra, varm og nær, og perfekt for førjulstiden, enten du har eller bare drømmer om tid til peiskos og avslappet julestemning.

Med en jule-EP, Halva Priset-samarbeidet «Har du plass?» inne på topplistene, og egne julekonserter på trappene, blir det en aktiv periode for den folkekjære artisten.

De siste årene har artisten, låtskriveren, forfatteren og foredragsholderen aktivt gjort sine sosiale medier til et fristed hvor hun kan være helt seg selv; varm, morsom, alvorlig, ekte og nær. Et sted for utvikling og omtanke. Et sted hun deler åpent og ærlig om viktige temaer og det hun holder på med til daglig, og med «Når julefreden senker seg» deler Sandra Lyng igjen musikk fra hjerte til hjerte.

«Jeg har helt fra jeg startet som artist for snart 20 år siden, drømt om å gi ut en juleplate. Nå var det endelig riktig tidspunkt», forteller Sandra.

«Jul i Nord» inneholder sanger som Sandra lenge har drømt om å få spilt inn og å gi ut, og som betyr mye for henne. I tillegg til nevnte «Snøkrystalla» og «Når julefreden senker seg» finner du en vakker versjon av fantastiske Kari Bremnes sin «E du nord», og en stemningsfull og herlig versjon av «Nordnorsk julesalme».

Uansett om kalenderen din er smekkfull håper Sandra Lyng at hun kan bidra med litt julefred og julestemning. Ikke la deg overvelde av jaget, og husk at fra under pleddet i sofaen, med tente stearinlys er det ingen som ser om du har tørket støv i hver krik og krok. Og pepperkaker smaker jul enten de er hjemmebakt eller kommer fra butikken på hjørnet. Vær raus og snill med deg selv og andre.

Vi tok en prat med Sandra om blant annet den nye EPen, julen og planene videre fremover.

Gratulerer med den nydelige EPen, «Jul i Nord? Kan du fortelle litt om prosessen rundt det?

Tusen takk! Det er en liten drøm jeg har hatt lenge, å samle mine favorittjulesanger ett sted og også da lage egne. «Når julefreden senker seg» ble skrevet i 2021, og gitt først ut av Truls og Charlotte, men jeg synes låten er så fin og nært hjertet mitt så jeg ville lage en versjon til av den, da sammen med fineste Charlotte.

«Nordnorsk Julesalme» var en selvfølge å ha med på EPen siden det er sangen jeg har sunget i kirker på alle julaftener (som solist i barnekoret) gjennom hele oppveksten min.

«E du nord» er bare verdens fineste sang, kanskje ikke en julesang, men det er den jeg spiller mest i julen og som jeg synger på julekonsertene mine så det var gøy å lage en cover av den.

«Snøkrystalla» skrev jeg i julen i fjor, den ble laget på typ én time sammen med venn og låtskriver/produsent Jim Bergset. Grunnen til at det gikk såpass raskt var at jeg lenge har tenkt ut hva jeg ville skrive om. Mental helse er veldig viktig for meg noe jeg har dedikert livet til, så å skrive en sang som jeg føler både kan trøste og beskrive litt hvordan det kan være å ha det tøft – samtidig som det også kan tolkes som en klassisk, enkel julesang – det føler jeg vi fikk til og det er jeg veldig glad for.

Kan du fortelle litt om hvordan det føles å endelig ha EPen ute og kommer det en julealbum etter hvert?

Åh, det føles så herlig, og ja, du skal ikke se bort ifra at det kommer noen flere låter på denne EPen til neste år.

Hva ønsker du å formidle gjennom dette julealbumet, og hvilke tanker har du gjort deg rundt lydbildet av dette albumet?

Det må høres ut som julestemning. Det må være bjeller, ekte instrumenter og litt strings og fløyte.

Hva føler du selv er det spesielle i Sandra Lyng sitt musikalske univers?

Jeg har jo i løpet av min, nesten 20 års karriere vært innom en del genre. Fra å starte med en featuring på et hip hop album (Sommerflørt) til å gi ut et eget album produsert av StarGate (Døgnvill) der jeg var en av de første damene til å synge norsk R&B.

Til reinspikket popmusikk, så litt EDM (Play My Drum) med et hint av country (Night After Night), og i låten «Har du plass» (som også er en julesang som kom i år) med Halva Priset, der er vi kanskje litt innpå moderne danseband og country.

Det jeg føler jeg har landet på nå er at jeg vil skrive mest på norsk – på morsmålet og dialekten min. Rett og slett fordi jeg føler at jeg kommer nærmere publikum på den måten. Det blir som om formidlingen er en samtale mellom meg og lytter, eller rett og slett jeg som bare setter meg ned og forteller en historie med melodi. Jeg setter mer og mer pris på liveinstrumenter og tekster som kan bety noe for noen. Treffe en nerve, et hjerte eller at noen kan relatere seg til teksten. Kanskje dette har noe med at jeg nå har blitt bedre kjent med meg selv, og da vet jeg mer hvem jeg er som artist.

Hvordan og når startet det for deg med musikk og sang, og hva er din musikalske bakgrunn?

Mamma sier at jeg har sunget så lenge hun kan huske, at det kom melodier før jeg kunne snakke. Så det har vel bare alltid vært en del av meg. Jeg startet på musikklinjen og hadde nok utdannet meg innen musikk hadde det ikke vært for at muligheten IDOL dukket opp da jeg var 16 år. Siden den gang har det faktisk gått slag i slag og jeg har jobbet som artist siden, og nå også som mental trener.

Min musikalske bakgrunn fra før jeg ble artist er ikke mer enn, (eller mindre) at jeg alltid har sunget i kor, startet eget kor, startet eget band som ungdom, og skrevet låter fra jeg var 13 år.

Da jeg bodde i Los Angeles i tidlig 20-årene, så jobbet jeg som låtskriver og tok låtskrivertimer. Tror ikke mange vet at jeg faktisk har skrevet, eller vært medskribent på alle (minus 1) nesten 70 låter som jeg har gitt ut – og at jeg skriver for andre. Jeg har blant annet skrevet låter for K-popbandet Super Junior og kom på 2. plass i fjor, som låtskriver på MGP.

Kan du fortelle litt om en av dine mest minnerike opplevelser fra en av dine juleopptredener?

Jeg skrev en julesang i 2019, «Julefantasi», til de som gruer seg til jul. Dessverre er det mange. Jeg skrev om utryggheten, volden, alkoholen og det vonde. Da jeg skulle ha julekonsert det året i Skøyen kirke fikk vi inn en danser på 12 år til å tolke en dans til sangen. Jeg tror ikke det var et tørt øye i salen. Det var så sterkt! Jeg innså da hvor viktig musikk kan være. På et nytt plan. Derfor skrev jeg «Det bli bra igjen» året etter. Jeg har fått tilbakemeldinger på at den sangen har hjulpet da mennesker skulle komme seg gjennom skilsmisse, depresjon og sykdom. Musikk kan være helende, en venn, støtte, og en sang kan vise at du ikke er den eneste med de følelsene og tankene du har. En sang kan være mye mer enn en sang.

Har du noen musikalske forbilder eller inspirasjonskilder?

Jeg bare elsker India Arie. Jeg elsker at hun skriver så ekte, så sårt og at melodiene er helt magiske.

Det er mye bra norsk musikk om dagen – hva liker du å høre på for tiden?

Jeg liker å høre på gamle låter for å vekke gode minner. Nå hører jeg på «Landside» av Fleetwood Mac for den minner meg om roadtrips som barn. Jeg hører på «Superman (It’s Not Easy)» av Five For Fighting og Muse for det tar meg tilbake til ungdomstiden. Jeg hører på «Love Is a Battlefield» av Pat Benatar fordi det var mamma sin favorittlåt da jeg vokste opp. Jeg hører på «E du nord» fordi den tar meg til nord, når jeg savner nord. Derfor har jeg den også med på «Jul i Nord».

Hva er det morsomste eller mest spesielle øyeblikket du har opplevd så langt som artist?

Det er vanskelig å ta ett øyeblikk, for det har vært så mange. Det har vært ungdomstiden min, og livet mitt, men jeg glemmer aldri følelsen når man ser at man har en låt som bare funker.

Det skjedde med Sommerflørt i 2004 da vi fikk 1. plass på VG-lista og det øyeblikket jeg sang «Play My Drum» på VG-lista i 2015, forkjølet og jævlig, for så å se flere tusen mennesker hoppe med til låten din – det var et magisk øyeblikk!

Hvis du kunne jobbe med en norsk musiker, død eller levende, hvem ville du valgt?

Denne synes jeg er vanskelig. Å velge bare en…

Jeg har aldri snakket med Matoma men han er så dyktig og virker som et flott menneske, så det å lage musikk med han hadde vært stas.

Jeg digger Stig Brenner og Arif, hadde vært fett å lage en låt med dem.

Kari Bremnes, for en drøm det hadde vært, eller Halvdan Sivertsen, gjort en versjon av en av hans sanger med han, det hadde vært stort.

Er det noe du liker å gjøre spesielt i førjulstiden?

Jeg pynter treet 1. søndag i advent og baker pepperkakehus 1. desember. Jeg har pinnekjøtt og folk på mat. I tillegg ser jeg julefilmer og spiller julemusikk hver eneste dag i desember.

Hvordan og hvor skal julaften feires for deg og din familie?

Den skal feires hos lillesøsteren min i Moss i år. Vi blir en gjeng på 10 stykker og det blir gøy for sønnen min å ha alle favorittene rundt seg i jula. Fra besteforeldre til tanter og onkler.

Hva står på menyen på julaften og hva bare «må du ha» i julen?

Jeg må ha ribbe på julaften, våkne til julesokk og spise godteri foran barne-jule-tv. I tillegg må jeg høre på julemusikk, gå rundt juletreet, spille spill og daffe i en julepysj de første timene på julaften.

Hva vil du si er spesielt med den nordnorske julen?

Jeg har tatt med mine tradisjoner sørover så jeg vet ikke helt om jeg har noen egne nord-tradisjoner. Men jeg savner litt det at vi kjørte snøskuter ut i skogen og fant juletre. Jeg savner at det er mye snø, det er det som regel i nord.

Hva handler julen om for deg?

Å gi

Å ta vare på hverandre

Å roe ned

Forskning viser at en av tingene som gjør oss lykkelig, er å gi. Mitt kjærlighetsspråk er å gi gaver og oppvarte. Det elsker jeg å gjøre for de som jeg er glad i i julen, men også fremmede.

Hver julaften så ringer jeg mange fremmede som ikke har så mange i julen og ønsker dem god jul. Det startet jeg med etter et blogginnlegg for mange, mange år siden og nå har det blitt tradisjon.

Jeg elsker også at Petter i Halva Priset og jeg gir bort alle strømmeinntektene for låten vår «Har du plass» til et veldedig formål. I år er det Oslo Gateteam som får pengene.

Hvilken norsk julelåt og utenlandsk julelåt er dine absolutte favoritter?

«Its Beginning To Look a Lot Like Christmas» når Michael Bublé synger, da får jeg julestemning, og når pianoet på Maria Mena sin låt «Home for Christmas» kommer på.

Hvilke planer har du videre for desember og 2023?

Jeg skal ha julekonsert sammen med min beste venn Kim Wigaard i Skøyen kirke den 22.12 og i Grorud kirke den 21.12, det gleder jeg meg masse til! 2023 blir vilt, da kommer det masse musikk fra meg som jeg har jobbet med det siste halve året og jeg er så giret og sååå spent. 2023 blir mitt beste år så langt – jeg kan bare føle det.

Se Også

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker
Intervju

Høytflyvende Spurv har levert nok en klassiker

Fra sin unnfangelse under et intetanende blikk ut av vinduet, til den omfattende prosessen med å utforme det, er «Brefjære» et kunstverk som samler det timelige [...]

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut
Intervju

Multikunstneren Veslemøy Narvesen med overbevisende og vakker solodebut

«We Don’t Imagine Anymore» er musiker og komponist Veslemøy Narvesens sitt første album i eget navn og som hun har fått strålende anmeldelser for. Den etablerte, [...]

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop
Intervju

Albumaktuelle Marte Eberson med delikat og selvsikker drømmepop

Etter å ha gitt ut ny musikk har Marte Eberson virkelig markert seg som soloartist. Eberson har blitt omtalt i både inn- og utland for sin [...]

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse
Intervju

Albumaktuelle Hanne Tveter med internasjonalt unikt samarbeid i verdensklasse

Hanne Tveter er aktuell med det særegne albumet «HULDRA», hvor hun har fått med seg et stjernelag av jazz- og flamencoartister til å utforske sjangermøtet mellom [...]

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album
Intervju

Anette Askvik gir oss sjelefred med et av årets fineste album

Nylig ga Anette Askvik ut «Lyden av Snø» som er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det [...]

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne
Intervju

Albumaktuelle Tove Bøygard imponerer med sine sterke tekster og formidlingsevne

Tove Bøygard slapp nylig sitt kritikerroste album som ble markert med releasekonsert samme kveld på hjemmebane i Ål Kulturhus, etterfulgt av en bandturnè med 10 konserter. [...]